Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Anežka
Hledáte recepty z cukety? Zkuste naše bezmasé karbanátky z cukety. Jsou extrémně jednoduché na přípravu a vynikající s bramborovou kaší i jogurtovým dipem. Pokud chcete, můžete je udělat tenčí a dát si je místo masa do burgerů. Cuketové karbanátky se sýrem jsou zkrátka skvělé, tak si je pojďme připravit.
Jak připravit cuketu na cuketové karbanátky
Pokud příliš často nepřipravuje cuketu, dejte si pozor na přebytečnou vodu. Cuketu si nejprve nastrouhejte, to můžete udělat na klasickém struhadle nebo pomocí robota, nepoužívejte ale mixér, mohli byste mít cuketu na kaši. Nechte pět minut nastrouhanou cuketu odstát v míse a potom z ní vymačkejte přebytečnou vodu.
Přebytečnou vodu snadno vymačkáte tak, že si vezmete jemné sítko, nastrouhanou cuketu do sítka přendáte a pomocí vařečky či rukou vodu začnete vymačkávat.
Jak vypracovat těsto na cuketové karbanátky
Jakmile máme z nastrouhané cukety vymačkanou přebytečnou vodu, můžeme si začít připravovat těsto. Nakrájíme si sušená rajčata, rukolu, bazalku či jiné bylinky a nastrouháme parmazán.
To vše dáme do mísy s nastrouhanou a vymačkanou cuketou, přidáme vajíčka, špaldovou mouku, lněnou nebo jinou ořechovou mouku, sůl a pepř. Vše dokonale promícháme.
Těsto by nemělo být ani příliš suché ani příliš mokré. Buďto si můžete vypracovat karbanátky rukama nebo vždy dát trošku těsta na pečícím papírem vyložený plech a pomocí vařečky trošku těsto „rozplácnout“.
Jak péct cuketové karbanátky se sýrem
Cuketové karbanátky pečeme zhruba 30-40 minut (dle velikosti karbanátků) na 200 stupňů v troubě. My je vždy po 20 minutách zkontrolujeme, protože člověk ne vždy dělá stejně veliké karbanátky a ty menší se samozřejmě pečou kratší dobu. Jakmile jsou upečené do zlatova, tak je vyndaváme.
Jak smažit cuketové karbanátky
Pokud máte raději křupové smažené karbanátky, můžete je dát do vrstvy oleje a smažit je z obou stran do zlatova. Potom je přendejte na ubrousek a vysajte z nich přebytečný olej. Karbanátky z cukety můžete samozřejmě připravovat i pomocí horkovzdušné fritézy.
Jak na zdravější cuketové karbanátky
Ti z vás, co se snaží jíst zdravěji, mohou přidat více ořechové mouky a ubrat špaldovou. V našem receptu je poměr ve prospěchu špaldové mouky, ale můžete dát 1/3 špaldové mouky a 2/3 ořechové mouky. My nejraději používáme mandlovou moučku či lněnou mouku. Mandlouvá mouka je ale u nás doma většinou oblíbenější, protože z ní děláme i naší luxusní zdravou pizzu, takže jí míváme vždy po ruce.
Pokud byste měnili poměry, doporučujeme volit spíše méně výraznější ořechové mouky, ideální je výše zmíněna mandlouvá moučka. Můžete také přidat jedno vajíčko navíc, aby vám karbanátky lépe držely.
S čím podávat cuketové karbanátky
Když se chceme rozšoupnout a udělat z cuketových karbanátků stále zdravé ale poměrně slavnostní jídlo, rádi připravujeme náš oblíbený „bramborový“ salát z dýně. Vynikající jsou ale i se salátem. Ke karbanátkům z cukety si můžete udělat třeba řecký salát nebo vynikající asijský okurkový salát.
Naprosto nejraději máme cuketové karbanátky s jogurtovým dipem, který připravujeme z řeckého jogurtu, špetkou soli, česneku a pepře. Nebo můžete zvolit klasiku a připravit si ke karbanátkům z cukety bramborovou kaši.
Tipy na další recepty z cukety
Máte letos příliš velkou úrodu cuket a nevíte co s nimi? Pokud neustále hledáte recept z cukety, zkuste i naše oblíbené těstoviny z cukety nebo klasický cuketový perník.
Nejčastější otázky na recepty z cukety
Jak na veganské cuketové karbanátky?
Veganské cuketové karbanáty uděláte snadno, nahraďte parmazán lahůdkovým droždím, mléko veganskou alternativou a vajíčka tzv. lněným vajíčkem.
Jak dlouho skladovat cuketové karbanátky?
V ledničce vydrží 2-3 dny, ale ideální je, když je sníte ten samý den.
Čím nahradit parmazán?
Parmazán můžete nahradit lahůdkovým droždím.
Nejlepší cuketové karbanátky bez masa pečené v troubě
Ingredience
- 2 vejce
- 1 větší cuketa nastrouhaná a vymačkaná
- 200 g špaldové mouky
- 100 g lněné nebo ořechové mouky
- 350 ml mléka
- 1 kypřicí prášek
- 60 g nastrouhaného parmazánu
- Hrst sušených rajčat nakrájených
- Hrst bylinek bazalka, koriander ale může být i rukola
- Sůl
- Pepř
Postup
- Nastrouhejte cuketu a nechte odstát 5 minut. Poté vymačkejte přebytečnou vodu.
- Nakrájejte sušená rajčata, bylinky a nastrouhejte parmazán.
- Do mísy přidejte všechny ingredience včetně vajec, mouky, mléka, soli a pepře. Důkladně promíchejte.
- Vypracujte karbanátky (dle konzistence) nebo těsto dávejte rovnou na pečícím papírem vyložený plech.
- Pečte 30–40 minut na 200 stupňů.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?