Recept: Zdravý “bramborový” salát z dýně a bez majonézy

Naposledy aktualizováno 9. 4. 2025 autorem Monika

Už roky připravujeme na Vánoce dva saláty. Jeden klasický a druhý z nízkosacharidový z dýně. Dýňový salát postupně začíná ale převládat, protože si ho oblíbili i zastánci klasického bramborového salátu. Dietní “bramborový” salát je plný chutných živin a přesto není těžký, protože není připravovaný s majonézou. Namísto toho používáme zálivku z kešu, která se nazývá kešunéza.

Proč vařit nízkosacharidový bramborový salát z dýně?

Pečenou dýní nahrazuje brambory nejen proto, že obsahují přirozeně méně sacharidů. Dýně je ve srovnání s bramborem obecně považována za zdravější volbu. Dýně obsahuje více vitamínů a minerálů než brambory, včetně vyššího obsahu vitamínů A a C a také více hořčíku, železa a draslíku. 

Dýně také obsahuje více vlákniny než brambory, což může pomoci při udržení zdravého trávení a předcházení zácpě. Dýně také obsahuje méně sacharidů než brambory, což může pomoci při snižování hladiny cukru v krvi. Navíc mě osobně chutná dýně mnohem více než brambora. 

Mix oříšků k televizi – výhodné balení

Jak uvařit zdravý bramborový salát bez majonézy?

Pokud vám nedělá dobře majonéza, zkuste salát připravit se zálivkou z kešu. Kešunéza, nebo-li majonéza z kešu je skvělou veganskou alternativou k majonéze. Kešu je zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vitamínů a minerálů.

?TIP: Pořiďte si balení kešu 1 kg na našem eshopu.

Receptů na kešunézu najdete více, nám nejvíce chutnala varianta, která je ochucená solí, jablečným octem, dijonskou hořčicí, citronem a sušeným česnekem. Díky tomu neobsahuje nic, z čeho by vám mohlo být ve větším množství špatně. 

Skladem
295 Kč 259 Kč
Naturální kešu ořechy jsou nepražené, nesolené a od nás vždy čerstvé. W450 je označení pro kvalitní kešu menší velikosti, které jsou lahodné a dobře se mixují. Jsou proto ideální na přípravu kešu másla, kešu mléka, ale i raw dortů či kešu sýru.
Česnek mletý 500g

Česnek mletý 500g

Nedostupné
Mletý česnek je charakteristický výraznou až štiplavou chutí a velmi intenzivním aroma. Skvěle se hodí k dochucení mnoha masových a zeleninových pokrmů. Přidává se do polévek, omáček nebo pomazánek.
Pepř ČERNÝ celý 500g

Pepř ČERNÝ celý 500g

Nedostupné
Černý pepř používáme v kuchyni téměř všichni. Má typicky výraznou ostrou chuť a používá se především ke zvýraznění chuti téměř všech druhů pokrmů. Doporučujeme nakupovat celé bobule a pomocí mlýnku na pepř jej čerstvě namlít až při vaření. Jen tak docílíte té nejlepší chuti.

Přidejte do dietní bramborového salátu vaši oblíbenou zeleninu

Do dietního bramborového salátu můžete přidat i další zeleninu dle vašich preferencí. My jsme zvyklí na klasiku z dýně, vajíčka, cibule, nakládané okurky a jablka, vaší fantazii se ale meze nekladou. Někdo dává do salátu i mrkev a hrášek. Pozor jen, aby hrášek nebyl ze sladkého nálevu plného cukru. 

Dochuťte váš výborný a lehký bramborový salát zeleným jablíčkem

Do bramborového salátu z dýně přidáváme i na drobné kostičky nakrájené jablko, které salát příjemně osvěží a dokonale v něm udrží vlhkost. Nejlepší jsou zelená kyselejší jablka, obzvlášť pokud jste na nízkosacharidové dietě. 

? TIP: Recept na tradiční vánoční punč z červeného vína

Zdravý vánoční salát chutná skvěle a je jednoduchý na přípravu

Připravit zdravý salát je jednoduché, ale není to za pár minut. Poměrně dlouho trvá, než všechno nakrájíte a já doporučuji vše krájet na poměrně malé kousky. Obzvlášť cibuli nakrájejte najemno, většina lidí nemá ráda velké kusy. 

Veganský bramborový salát

Pokud máte mezi sebou vegany, vynechte vajíčko a přidejte zeleninu. Do salátu se skvěle hodí i pečená mrkev nakrájená na kostičky nebo jakákoliv další kořenová zelenina.

Salát lze připravit i vegansky
Salát lze připravit i vegansky

Recept: Lehký a zdravý „bramborový“ salát z dýně a bez majonézy

Každý má svůj vlastní recept na bramborový salát. My už několikátý rok děláme kromě klasického i tento z dýně a kešu majonézy, který se poslední roky stává čím dál oblíbenější a mizí i rychleji než ten klasický. Je vhodnou alternativou pro všechny, kterým je z klasického bramborového salátu špatně nebo chtějí nějakou zdravější alternativu.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 30 minutes
Celková doba 40 minutes
Course Salát
Cuisine Vegetariánská
Dávka 1 mísa

Ingredience
  

  • 3 vejce
  • 1/2 větší dýně hokkaido nebo máslové cca 500-700g
  • 1 velkou cibuli
  • 3-4 kyselé okurky
  • 1 zelené jablko (Ontario)
  • 4 lžíce kešu majonézy
  • sůl
  • pepř

Postup
 

  • Nakrájejte dýni na malé kostičky a dejte ji péct na 200 °C do trouby na 10-15 minut do měkka.
  • Nakrájejte vejce, okurky, jablko (můžete se slupkou či bez) a cibuli.
  • Nechte dýni zchladnout a poté ji přisypte ke zbytku ingrediencí a dochuťte kešu majonézou (recept na blogu), solí a pepřem.
  • Ozdobte salát vejcem a máte hotovo. 
Keyword bramborový salát, bramborový salát bez majonézy, vegetariánský salát
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Tým OchutnejOřech.cz

Děkujeme, že nás čtete!

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý náš svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. Už jste zkusili naše oříšky?

Podívat se do obchodu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




11 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin11