Naposledy aktualizováno 7. 2. 2024 autorem Terka Suchanová
Pokud už nevíte, co s cuketami, jste tady správně. Dneska si společně připravíme extrémně jednoduchý perník s cuketou, který je vláčný, a zároveň nikdo nepozná, že jste cuketu do receptu přidali.
Tento recept je pro všechny, kdo nemají čas cuketu strouhat a potřebují rychlovku, kterou stihnou připravit během pár minut. Do našeho cuketového perníku použijete cuketu celou, nemusíte z ní nic vymačkávat, a pokud máte doma mixér, tak ji ani strouhat nebudete.
Nadýchaný hrníčkový perník z robotu a mixéru
Použili jsme standardní cuketu, která vážila asi půl kila. Zbytek ingrediencí jsme měřili jen na hrníčky, lžíce a lžičky. K výrobě jsme použili mixér a kuchyňský robot, abychom si ušetřili práci. Pokud jste ale zrovna na chatě, postačí vám struhadlo a větší mísa na míchání ingrediencí.
Mohlo by vás zajímat: Recepty na zdravé snídaně: 10 nejlepších receptů pro děti i dospělé
Jak na vláčný perník z cukety?
Nejprve si rozmixujeme cuketu. Pokud nemáte mixér, použijte struhadlo. Poté vložíme rozmixovanou cuketu do kuchyňského robotu a přidáme špaldovou mouku, olej, prášek do perníku, jedlou sodu, třtinový cukr nebo med, kakao, vanilkový extrakt, citronovou šťávu a vejce.
Vše promixujeme, vmícháme nasekané pekanové ořechy a přelijeme do vymazaného pekáče nebo plechu. Můžeme ozdobit ořechy. Pečeme v horkovzdušné troubě na 170 °C po dobu 20-25 minut. Upozornění: Doba je jen orientační, záleží na velikosti plechu.
Mohlo by vás zajímat: Recept na domácí vanilkový extrakt nejen na pečení
Jak poznám, že je perník ze špaldové mouky už hotový?
Vložte do středu perníku z cukety čistou špejli. Pokud špejle vyjde suchá nebo s několika drobnými vlhkými střípky, je perník hotový. Pokud na špejli zůstávají velké mokré či těstovinové stopy, dejte perníku ještě několik minut.
Tip: Mlsání bez výčitek: Top 10 receptů na zdravé pečení i nepečení
S čím podávat cuketový perník?
Cuketový perník ze špaldové mouky lze skvěle podávat s lehkým citronovým nebo medovým krémem, který dodá jemnou sladkost a svěžest. Alternativně ho můžete ozdobit vrstvou marmelády, která skvěle kontrastuje s jemnou sladkostí perníku a přidává bohatou texturu. Můžete použít i čokoládu, kterou můžete dozdobit ořechy nebo sušeným ovocem. Samotný cuketový perník je sám o sobě vynikající s kávou nebo čajem.
Jaké marmelády použít na cuketový perník?
Cuketový perník s marmeládou je klasika, která nikdy nezklame. Pokud hledáte ty nejchutnější kombinace, použijte meruňkovou, jablečnou nebo jahodovou marmeládu.
Tip pro milovníky nadýchaných perníků
Protože se nechceme na perník jen dívat, ale naopak si přejeme, aby z plechu s chutí zmizel, nebudeme se pokoušet o vytvoření obrovského a bohatě zdobeného perníkového srdce, jaké dělají odborníci z Pardubic. Připravíme si litý perník s ořechy podle božského receptu z naší rodinné kuchařky.
Pojďte si společně s námi upéct i ten nejlepší litý perník s ořechy. Proč jde o nejlepší recept? Jak sami zjistíte, vycházíme z léty ověřené klasiky.
FAQ – Nejčastější dotazy
Čím ozdobit perník ze špaldové mouky?
Pro přidanou texturu a oříškovou chuť můžete perník posypat nasekanými oříšky nebo semínky. Kreativnější přístup může zahrnovat čerstvé ovoce, jako jsou plátky jahod nebo malin, které přidají čerstvost a barevný kontrast.
Čím osladit cuketový perník?
Přírodní med přidá nejen sladkost, ale i bohatý a hluboký aroma perníku.
Jakou přidat mouku do perníku?
Běžně se do perníkového těsta se dává polohrubá mouka, ovšem my jsme recept upravili na zdravější verzi se špaldovou moukou.
Recept: Rychlý cuketový perník
Ingredience
- 3 hrnky špaldové mouky
- 3/4 hrnku třtinového cukru / medu
- 3/4 hrnku mandlového nebo jiného oleje
- 1 cuketu (větší)
- 1 přášek do perníku
- 1 lžíce jedlé sody
- 2-3 lžíce kakaa
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 3 vejce
- 1 hrst nasekaných pekanových ořechů
Postup
- Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
- Rozmixujeme celou cuketu.
- Vložíme ji do robotu spolu s ostatními ingrediencemi mimo pekanové ořechy, které si necháme stranou.
- Vypracujeme těsto a vmícháme do něj nasekané pekanové ořechy.
- Vylijeme na vymazaný plech / pekáč.
- Ozdobíme pekanovými ořechy.
- Pečeme 20-25 minut na horkovzdušný režim na 170 °C (dle velikosti plechu).
Tipy na další recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Jednoduchý luxusní jablečný štrúdl z listového těsta – hotový do 30 minut
- Nejvláčnější hrníčková ořechová bábovka: Luxusní a jednoduchý recept
- Gnocchi s krémovou omáčkou z bazalkového pesta
- Zdravá cizrnová krémová polévka s kukuřicí (vegan)
- Recept: Cuketové špagety s pestem z pistácií
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?