Naposledy aktualizováno 4. 5. 2024 autorem Pavlína
Řecký salát je klasika, která v létě neomrzí a ukazuje nám, že někdy méně je více. Při naší cestě Balkánem jsme jedli řecký salát každý den – v Albánii, Chorvatsku i Černé hoře – a nikde nebyl stejný, ale vždy byl výborný. Řecky salát najdete na menu po celém Balkáně, ale nejlepší je samozřejmě v Řecku. Osobně mi nejvíce chutná řecký salát, když do něj přidáte ořechy. Pojďme se nyní podívat na to, jak na pravý řecký salát s balkánským sýrem a recept na klasickou zálivku.
Co se dává do tradičního řeckého salátu
Tradiční řecký salát se skládá z nakrájených okurek, rajčat, zelené papriky, červené cibule, oliv a balkánského sýra. Tato klasická kombinace je vynikající, ale nám například chutná více červená paprika.
Tipy pro dokonalý řecký salát
- Do řeckého salátu patří olivy Kalamata, ale v Česku se těžko shánějí, takže používáme spíše černé. Kalamata se běžně používajív řeckém jídle, jejich chuť skvěle doplňuje balkánský sýr a čerstvou zeleninu.
- Aby byl řecký salát chutný, musíte mít zralá a šťavnatá rajčata. Pokud není sezóna rajčat, raději volíme cherry rajčata a trošku si je nasolíme předtím, než je dáme do salátu. Tím se zvýrazní jejich chuť, pokud jsou mdlá.
- Dávejte si pozor na okurku, pokud máte velké okurky, je vhodnější vybrat vnitřek semen, aby salát nebyl příliš vodnatý.
- Rádi si dáváme do salátu i nějaké ořechy, aby nás salát zasytil i jako hlavní jídlo. Před podáváním je ale vždy opražte na suché pánvi.
- Pokud máme ze zahrádky nějaký salát, klidně ho do něj nakrájíme. ☺️
Někdo krájí zeleninu na velké kusy, to je celkem tradiční v řecké kuchyni, my je ale krájíme nadrobno. Jen cherry rajčata půlíme na poloviny.
Pravý řecký salát a jeho historie
Řecký salát je příkladem zdravé a jednoduché středomořské kuchyně, ve které vládnou jednoduché recepty z čerstvých surovin.
Jeho název v řečtině je „Horiatiki“, což znamená vesnický salát, ale řecké vesnice nejsou jeho místem zrození. Příběh říká, že národní řecký salát vymysleli majitelé restaurací v Athénách, kteří chtěli zákazníkům účtovat více během nárůstu turismu v Řecku. Jelikož cena obyčejného rajčatového salátu byla kontrolována vládou, přidání bloku fety jim dalo více svobody účtovat, jak se jim zlíbilo.
Řecký salát si nejvíce chutnáte v sezóně zeleniny, což je v Řecku od jara do podzimu. Je to tehdy, kdy trhy farmářů jsou plné zralých rajčat, křupavých okurek a paprik. Přidejte k nim několik červených cibulí, slané Kalamata olivy a pikantní feta a máte pravý řecký salát.
Recept: zálivka na řecký salát
Příprava zálivky na řecký salát je velmi jednoduchá a rychlá. Budete potřebovat 1/4 šálku extra panenského olivového oleje, 3 lžíce červeného vinného octa, 1 stroužek česneku nebo půl lžičky sušeného česneku, 1/2 lžičky sušeného oregána, 1/4 lžičky dijonské hořčice, 1/4 lžičky soli a čerstvě mletý černý pepř.
Začněte tím, že česnek jemně nasekáte. Poté v misce smíchejte olivový olej, červený vinný ocet, nasekaný česnek, sušené oregano, dijonskou hořčici a sůl. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Nakonec přidejte čerstvě mletý černý pepř podle chuti a ještě jednou promíchejte.
Tuto zálivku je nejlepší použít ihned, ale můžete ho také uložit do lednice a použít do 3-4 dnů. Před použitím vždy důkladně promíchejte.
Tip: Místo čerstvého česneku můžete použít i sušený, pokud nemá rádi čerstvý česnek v zálivkách.
Jaké ořechy se hodí do řeckého salátu
Pokud podáváte řecký salát jako hlavní jídlo, možná do něj budete chtít jako my přidat ořechy, aby byl sytější. Nejlepší jsou piniové oříšky, pekany nebo vlašáky. Vždy je před podávání opražte na suché pánvi. Pražíme je pouze tak dlouho, aby se rozvoněla jejich vůně.
Tipy na další skvělé saláty: Salát s nivou, bramborový salát z dýně, thajský salát.
Recept: Pravý řecký salát s balkánským sýrem a olivami + zálivka
Ingredience
Na řecký salát
- 1/2 ks červené cibule
- 1 šálek zralých rajčat
- 1 ks menší okurka
- 1 ks menší paprika
- 1 balení sýru feta nebo balkánský sýr
- hrst černých oliv
- hrst pekanových ořechů (volitelné)
- hrst salátu (volitelné)
Na zálivku na řecký salát
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 3 PL červeného vinného octa
- 1 stroužek česneku nasekaný (nebo 1 ČL sušeného česneku)
- 1/2 ČL sušeného oregána
- 1/4 ČL dijonské hořčice (lze vynechat)
- 1/4 ČL mořské soli
- 1 špetka mletého pepře
Postup
- Nejprve si připravte zálivku na salát tím, že smícháte všechny ingredience.
- Poté si nakrájejte všechnu zeleninu a olivy a dejte ji do mísy.
- Nakrájejte na kostičky sýr feta nebo balkánský sýr a přidejte k nakrájené zelenině.
- Promíchejte se zálivkou.
- Na suché pánvi opražte pekany (tak aby se rozvoněly) a ozdobte jimi salát.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?