Naposledy aktualizováno 29. 6. 2024 autorem Pavlína
Pokud milujete thajskou kuchyni jako my, určitě vyzkoušejte i tento chutný thajský salát s jednoduchou sezamovou zálivkou. Thajská kuchyně je lehká, kořeněná a pikantní a přesně takový i je i tento salát.
Pokud nemáte doma kuchyňský robot, který by vám pomohl s krájením zeleniny, připravte se na poměrně dost krájení. Slibujeme ale, že nebudete litovat.
Thajský salát je přirozeně vegetariánský, obsahuje spoustu zeleniny, ale zároveň díky kešu spolehlivě zasytí, takže si ho můžete dát jako plnohodnotné hlavní jídlo. Thajská zálivka ze sezamu, česneku, limetky a medu je svěží a spojuje všechny známé chutě asijské kuchyně.
Originální thajský salát se zálivkou
Thajský salát, známý též jako Som tam, je tradiční thajský pokrm, který kombinuje různé chutě a textury, často bývá osvěžující a pikantní. Tento salát často obsahuje čerstvé bylinky, zeleninu, maso nebo mořské plody a koření.
Základ letního salátu stojí na neutrální zelenině, jako je nasekané zelí, ledový salát nebo kadeřávek, ke kterému se přidává nastrouhaná mrkev, paprika nebo tenká kolečka okurky. Do této směsi se přidá čerstvý koriandr a thajská máta, která dá salátu charakteristickou vůni. K thajskému salátu se můžou přidat proteiny, v podobě kuřecího masa, hovězího masa nebo mořské plody v podobě krevet. Navrch salátu se přidají ořechy a semínka, jako například arašídy, kešu ořechy a pražená sezamová semínka. Kombinace rybí nebo sójové omáčky, limetkové šťávy a chili tvoří omáčku, která propojuje všechny chutě.
Po objevení fascinujícího thajského salátu, kterým jsme byli naprosto unešení z jeho bohatých chutí a osvěžující kombinací, jsme se rozhodli vám tento salát představit. Zároveň jsme chtěli přizpůsobit recept na letní salát našim vlastním chuťovým preferencím a dostupným surovinám. Proto i vy se nebojte experimentovat a přizpůsobit recept podle svých osobních preferencí.
Proč používat kadeřávek (kapustu kadeřavou) do salátů?
Kadeřávek patří mezi nejzdravější zeleninu, obsahuje totiž velké množství minerálních látek, a to ve velmi dobře pro organismus vstřebatelné podobě – vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík a měď, dále pak vitamín C, vitaminy skupiny B, provitamín A a vlákninu.
Konzumace kadeřávku se doporučuje jako prevence osteoporózy, dále zlepšuje kvalitu nehtů, zubů.
Kadeřávek prospívá celému tělu, játrům, ledvinám, srdci, cévnímu a žilnímu systému, krvetvorbě, snižuje hladinu cholesterolu a krevního cukru, podporuje správnou střevní peristaltiku a posiluje celkově imunitní systém.
Tamari san-J BIO sojová omáčka bez lepku Natural 475ml
Kadeřávek má obrovskou výhodu v tom, že nevadne po promíchání s dresinkem. Oproti tomu ostatní listové saláty se velmi rychle promění v rozbředlou hmotu. Je proto ideální na celodenní oslavy a zbytek si klidně můžete nechat na druhý den. Nevýhodou kadeřávku je, že pro někoho je příliš tuhý. Doporučujeme proto kadeřávek důkladně nakrájet.
Jak na sezamovou zálivku na salát?
Pro přípravu lahodné sezamové zálivky spojte v malé míse nebo mixéru 1/3 šálku sezamového oleje, 3 nasekané stroužky česneku, 3 lžíce tamari omáčky, 2 lžíce vody, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíci medu, 1 lžíci šťávy z limetky a 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru.
Poté rozmixujte ingredience do hladké konzistence, zajistěte, aby se všechny suroviny dobře spojily. Následně ochutnejte zálivku a upravte ji podle svých preferencí – přidávejte více medu pro sladší chuť, více tamari omáčky pro slanost, nebo limetkové šťávy pro kyselost. Hotovou zálivku můžete ihned použít nebo ji uložit do lednice pro pozdější použití. Před použitím ji dobře promíchejte.
? Náš TIP: Tamari san-J BIO sojová omáčka bez lepku Natural
Jak thajský salát uchovávat?
Pokud si připravujete salát den předem nebo vám zbyl, vždy skladujte zvlášť zálivku a zvlášť salát. Vydrží vám tak mnohem déle čerstvý.
TIP: Vyzkoušejte také náš recept na ovocné tvarohové knedlíky s meruňkami a čokoládou.
Recept: Thajský salát se sezamovou zálivkou
Ingredience
Zálivka
- 1/3 šálku sezamového oleje
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce tamari omáčky
- 2 lžíce vody
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce šťávy z limetky
- 1 lžíce zázvoru
Na salát
- 450 g mražených fazolek
- 5-6 šálků kadeřávku
- 3 mrkve
- 2 papriky
- 1 šálek koriandru
- 3 jarní cibulky
- 3/4 šálku kešu ořechů
Postup
- Všechny ingredience na zálivku rozmixujte. Ochutnejte a upravte podle svých preferencí.
- Fazolové lusky povaříme 3–5 minut v hrnci s vroucí vodou. Sceďte a nechte vychladnout.
- Nakrájejte kadeřávek, mrkev, papriku, lístky koriandru a zelenou cibulku na tenké proužky nebo kousky.
- Vložte fazolové lusky do sekáčku nebo robotu a 5krát pulzujte, abyste získali nasekanou texturu. Přendejte do misky a stejný postup opakujte u kešu oříšků. Smíchejte kapustu, mrkev, papriku, koriandr, jarní cibulku, fazolové lusky a kešu.
- Zalijte dresinkem, několikrát jemně promíchejte a ihned podávejte.
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Rukolový salát s pečenými batáty, pekany a medovo–hořčičnou zálivkou
- Recept na dokonalý domácí hummus – pomazánka
- Jednoduchý recept na zdravý jáhelník
- Zdravý mugcake z ovesných vloček
- Recept na zdravý lískooříškový fitness cheesecake z tvarohu
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?