Naposledy aktualizováno 7. 12. 2023 autorem Anežka
Nízkosacharidová a bezlepková pizza, která je naprosto jednoduchá a z alternativních těst na pizzu nejvíce připomíná tu klasickou. Je zdravá, je chutná a zasytí na dlouhou dobu, zároveň se ale nemusíte bát, že byste z ní byli nafouklí a cítili se těžce.
Nejlepší zdravá pizza není z květáku, ale z mandlové moučky
Když jsme tento recept objevili, pekli jsme ji hned tři dny za sebou. Nejen proto, abychom vychytali poměry, ale protože byla vážně neskutečně dobrá. Věříme, že si ji také zamilujete.
Experimentovat s alternativním zdravějším těstem na pizzu už jsme zkoušeli několikrát. Velmi populární je u nás květáková či polentová pizza. I když výsledek bývá vynikající, upřímně, není to opravdová pizza a má to k ní stále daleko.
Zkoušeli jsme také zdravější verzi těsta na pizzu ze špaldové mouky, ale pizza byla tvrdší a nebyla vhodná na nízkosacharidovou dietu.
Tohle těsto, kterému se v zahraničí často říká „fathead pizza“, nás ale opravdu překvapilo, protože nejenže je skvělé, opravdu se chuti pravé pizzy podobá!
Co znamená „fathead pizza“
Fathead těsto na pizzu je bezlepkové, nízkosacharidové a je vhodné na keto dietu. Na výrobu se používá sýr, čerstvý sýr, vejce a nízkosacharidová alternativa mouky (my použili mandlovou mouku).
Výsledkem je syté a chutné low-carb těsto, které se texturou a chutí podobá klasickému těstu na pizzu. Při správné přípravě navíc křupe.
Co jsme použili na výrobu těsta na bezlepkovou pizzu
K výrobě těsta na fathead pizzu jsme použili strouhanou mozzarellu na pizzu, ale věříme, že dobře poslouží jakýkoliv sýr, který máte rádi. Jako čerstvý sýr se nám nejvíce osvědčila ricotta, což je italský sýr vyráběný ze syrovátky kravského, ovčího či kozího mléka.
Pokud nemáte ricottu, můžete použít i lučinu. Na pojivo jsme použili vajíčko a místo klasické mouky mandlovou moučku, která je bezlepková a nízkosacharidová.
Tip: Kešu sýr se hodí k chipsům či k bramborám: Zkuste náš recept na veganský sýr.
Jak vyrobit dokonalé těsto na zdravou pizzu bez mouky
Zkoušeli jsme několik postupů. Jeden z nich byl, že nejprve rozehřejete sýr a ricottu v menším hrnci, aby se spojili v hladkou směs, a poté přidáte zbytek ingrediencí. Nakonec jsme ale zjistili, že to byl zbytečný krok. Výsledek byl totožný, jako když jsme pouze všechny ingredience smíchali dohromady.
Těsto jsme pak nanesli na pečící papír, přikryli ho dalším pečícím papírem a opatrně těsto rozváleli. Pak jsme vrchní pečící papír sejmuli a dali těsto péct do zlatova na 220 stupňů po dobu 6-10 minut. Poté jsme přidali rajčatovou salsu, naše oblíbené ingredience a pekli dalších 5-10 minut.
Jak na dokonalou rajčatovou omáčku na pizzu
Většina lidí potře pizzu neochuceným rajčatovým protlakem, a tím končí. Pokud ale milujete italské chutě, určitě věnujte i pět minut navíc tvorbě rajčatové omáčky.
Koncentrovaný rajčatový protlak stačí dát do malého hrnce, pak se přidá prolisovaný česnek a bylinky dle chuti (vynikající je čerstvě nasekaná bazalka či provensálské koření). Na mírném plameni rajčatovou salsu s bylinkami necháme pár minut prohřát, aby se propojily chutě.
Tip: Zajímá vás nízkosacharidová dieta? Koukněte na článek: 10 tipů na výborné low-carb recepty.
Topping na bezlepkovou pizzu
Co si na pizzu dáte, je už na vás. My máme rádi mozzarellu, pár pokrájených cherry rajčátek, červenou cibuli a žampiony. Můžete si na pizzu ale dát i šunku, olivy, či cokoliv jiného, co máte rádi.
FAQ – Nejčastější dotazy
Je nízkosacharidová pizza bezlepková?
Ano, naše nízkosacharidová pizza je 100 % bezlepková.
Je nízkosacharidová pizza vhodná k hubnutí?
Ano, naše nízkosacharidová pizza je zdravá a vhodná při redukční dietě k hubnutí.
Jak dlouho vydrží nízkosacharidová pizza v ledničce?
Pizzu je nejlepší konzumovat ihned, ale vydrží vám v ledničce i 3-5 dní.
Co dalšího můžu uvařit podle low-carb diety?
V sekci blogu OchutnejOřech najdete vše o nízkosacharidové dietě a také skvělé low-carb recepty.
Z čeho vyrobit bezlepkovou pizzu?
Místo mouky použijte mandlovou moučku (mleté mandle).
Patří ananas na pizzu?
Na pizzu patří cokoliv, co vám chutná.
Čím ochutit rajčatový protlak na pizzu?
Rajčatový protlak ochuťte česnekem a bazalkou.
Tipy na další recepty z blogu OchutnejOřech
- Recept na indický špenát – palak paneer (vegan)
- Veganský burger z červené řepy
- Gnocchi s krémovou omáčkou z bazalkového pesta
- Rychlý recept na veganskou Taco Bowl
- Recept na sicilskou pistáciovou omáčku k těstovinám
Zdravá pizza bez mouky
na pizzu nejvíce připomíná tu klasickou.
Ingredience
Těsto
- 1/2 šálku strouhaného sýru
- 1/2 šálku mandlové mouky
- 2 lžíce ricotty
- 1 vejce
Rajčatová omáčka na pizzu
- rajčatový protlak
- 2 stoužky česneku
- bylinky (bazalka, italské koření)
?? Zbytek je na vás, co si na pizzu dáte. My máme rádi sýr, červenou cibuli a houby. ☺️
Postup
- Strouhaný sýr důkladně promícháme s moukou, ricottou a šťastným vajíčkem.
- Směs dáme na pečící papír, přikryjeme dalším a lehce těsto poválíme, abychom vytvořili tenkou pizzu. Opatrně vrchní papír odstraníme.
- Vložíme těsto do trouby a pečeme do zlatova na 220 po dobu 6-10 minut. Mezitím si připravíme rajčatový protlak.
- Vložíme rajčatový protlak do hrnce, zahřejeme na nižší stupeň a přidáme prolisovaný česnek a bylinky. Prohřejeme, aby se propojily chutě.
- Vyndáme upečené těsto z trouby, potřeme rajčatovým protlakem a na pizzu naskládáme, na co máme chuť (sýr, cibule, houby, olivy, šunka).
- Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 5-10 minut.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Zkusila jsem, nevěřila jsem, a výsledek mě naprosto nadchnul! Jen jsem měla těsto hodně řídké, tak jsem dala více mandlové mouky, stále bylo řídké, tak jsem ho zaprášila kokosovou moukou, která „pije“ vše, co může, a skvěle se to vyválelo. Řekla bych téměř k nerozeznání od pravé! První recept jsem udělala s tvrdou mozarellou, druhý s klasickým eidamem a nepoznali jsme rozdíl. Moc za recept děkuji, v low carb nám pizza neskutečně chyběla a už jsme spokojení 🙂
zkusili jsme a je úžasná! i tříleté holčičce chutnala, takže jsme moc rádi za sdílení receptu