Švestkový koláč z lineckého těsta s ořechovou drobenkou

Naposledy aktualizováno 30. 7. 2024 autorem Pavlína

Pokud se vám na zahradě urodili blumy nebo švestky a máte jich už plný mrazák a nevíte, co s nimi, máme pro vás naprosto úžasný švestkový koláč z lineckého těsta s ořechovou drobenkou. Náš křehký švestkový koláč s drobenkou si zamilují všechny generace od těch nejmladších až po ty nejstarší. Koláč se švestkami je navíc i jednoduchý na přípravu.

Švestkový koláč z lineckého těsta s ořechovou drobenkou (2)
Švestkový koláč z lineckého těsta s ořechovou drobenkou patří mezi nejlepší recepty na ovocné koláče

Křehké linecké těsto

Linecké těsto je tradiční evropskou pekařskou specialitou, jejíž kořeny sahají hluboko do minulosti, až do doby renesančního Rakouska.

Kde se vzalo linecké těsto

Jméno lineckého těsta je odvozeno od rakouského města Linz, kde bylo pravděpodobně vzniklo někdy ve 17. století. Některé zdroje však uvádějí, že kořeny těsta mohou sahat ještě dále do historie, až do středověku.

Z čeho se vyrábí tradiční linecké těsto

Linecké těsto je příjemně sladké a křehké, je vyrobené z másla, mouky, moučkového cukru a vajíčka. Tím, že z něj děláme křehký koláč se švestkami, přidáváme do něj ještě kypřící prášek a trochu mléka. Pokud milujete jako my linecké cukroví, určitě budete nadšeni ze švestkového koláče z lineckého těsta.

Švestkový koláč z lineckého těsta s ořechovou drobenkou můžete vyrobit i z mraženého ovoce
Švestkový koláč s podzimním kořením z lineckého těsta s ořechovou drobenkou můžete vyrobit i z mraženého ovoce

TIP: Zkuste přidat 100% bio švestkovou šťávu.

Z jakého ovoce lze ovocný koláč z lineckého těsta vyrobit?

Na linecký koláč jsou nejlepší švestky a blumy, ale můžete použít i třešně (jen pozor, ať je všechny vypeckujete), rybíz nebo jiné sezónní ovoce. Pokud používáte ovoce, které je sladké, jako jsou například jablíčka, uberte trochu cukru z těsta nebo jablka nakombinujte s kyselejší odrůdou.

100 Kč sleva na první objednávku

Z jakých ořechů je nejlepší ořechová drobenka?

Nám nejvíce chutná z pekanových ořechů, ale můžete ji vyrobit i z lískových ořechů, mandlí nebo vlašských ořechů. Každý ořech dodá ořechové drobence specifickou chuť a vůni, takže se nebojte v kuchyni experimentovat. Vyhněte se ale méně výrazným ořechům, jako jsou kešu ořechy nebo makadamové ořechy.

Tip: Pekany i vlašské ořechy nakoupíte levně a kvalitně a e-shopu Ochutnej ořech.

Švestkový koláč z lineckého těsta s ořechovou drobenkou (3)
Do drobenky na rychlý švestkový koláč můžete použít i mandle nebo vlašské ořechy.
Skladem 45 Kč
Naturální mandle jsou loupaná a nesolená jádra nejvyšší jakosti 23-25. Toto označení se používá pouze pro velké a lahodné mandle nadstandardní kvality. Loupané mandle už logicky nemusíte loupat. Někteří jim dávají přednost pro krémovější chuť.
Skladem 149 Kč
Lískové oříšky mají svou typickou nezaměnitelnou chuť. Proto jsou lískáče jedny z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších oříšků v České republice. Loupaná lísková jádra se skvěle hodí na pečení a do mnoha moučníků. Výtečné jsou v kombinaci s kakaem, hořkou a mléčnou čokoládou.
Skladem 59 Kč
Naše vlašské ořechy mají bohatou chuť s jemně zemitými a lehce nahořklými tóny. Jejich textura je křupavá, ale zároveň měkká, což přispívá k jejich krémovitosti při žvýkání. Díky své komplexní chuti jsou skvělé jak do sladkých, tak slaných jídel – od pečiva a dezertů po saláty a těstoviny. Navíc jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.

Jak připravit švestkový koláč z lineckého těsta s ořechovou drobenkou

Tento recept na švestkový koláč je jednoduchý a poměrně rychlý, i když je celková doba vaření cca hodinu a půl, většinu té doby zabere pečení a odpočívání těsta v lednici. Pokud máte kuchyňský robot, je příprava lineckého koláče se švestkami zkrátka hračka.

  • Příprava těsta: Začněte smícháním másla, mouky, cukru, vajíčka a mléka dohromady, dokud nezískáte hladké těsto. My používáme k přípravě kuchyňsky robot, protože je příprava rychlá a snadná.
  • Dejte těsto odpočinout: Těsto zabalte do folie a nechte odpočívat v lednici alespoň 30 minut. Pokud tento krok přeskočíte, bude se vám těsto hůř válet.
  • Příprava švestek: Jakmile nám těsto odpočívá, připravte si ovoce, ze kterého budete koláč vyrábět. V tomto případě počítáme s tím, že máte jako my švestky. Takže je omyjte, osušte a potom vypeckujte a rozdělte si je na půlky.
  • Příprava ořechové drobenky: Pomocí výkonného mixéru nebo sekáčku na ořechy si vámi vybrané ořechy rozemelte na jemný prášek. My jsme použili pekanové ořechy, ale můžete použít jakékoliv ořechy, které zmiňujeme výše. Poté ve velké míse smíchejte skořici, mleté ořechy, cukr, polohrubou mouku a máslo. Rukama drobenku vypracujte, dokud nezískáte drobivou směs. Pokud nemáte polohrubou mouku, zvládnete drobenku vytvořit i z mouky hladké.
  • Příprava pečicí formy a trouby: Předehřejte troubu na 180°C. A připravte si těsto do formy. Pomoučněte si vál a váleček a opatrně těsto rozválejte. Pokud by se vám příliš trhalo nebo nejste tak zdatní ve válení, rozdělte si ho na dvě části. Poté těsto přesuňte do formy, kde těsto spojte.
  • Dokončení koláče: Na těsto naskládejte půlky švestek slupkou dolů a zasypte ořechovou drobenkou.
  • Pečení: Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut, dokud nejsou okraje koláče zlaté.
  • Před krájením: Vyndejte koláč z trouby a nechte ho zcela vychladnout, než ho nakrájíte. Pokud budete koláč krájet teplý, bude vodnatý a bude se rozpadat, a to nechcete. Nakonec ho můžete ještě před podáváním posypat cukrem.

Koláč z mraženého ovoce: Na co si dát pozor

Pokud připravujete koláč z mražených švestek není to vůbec žádný problém. Jen nechte švestky zcela rozmrazit a postupujte v přípravě úplně stejně, jako kdyby to byly švestky čerstvé. Pokud máte pocit, že jsou kyselejší, nemusíte se bát, naše drobenka je skvěle dosladí. Případně do nich ale vždy můžete přidat trochu cukru.

TIP: Božská chuť ovoce se ukrývá také v našich ovocných sirupech. Ochutnejte sirup z plodů černého bezu nebo z květů, ostružinový nebo rybízový sirup, který chutná jako ovoce ze zahrádky.

Tipy na další recepty na koláče

Vyzkoušejte náš oblíbený pekanový koláč, a to buď v klasické nebo ve zdravější variantě. Upečte si také zdravý švestkový koláč. Vynikající je i tvarohový fitness koláč. Milujete ořechové dezerty? Zkuste si upéct naši milovanou ořechovou bábovku nebo perník s ořechy. Určitě vám bude chutnat také hrníčková třešňová bublanina s drobenkou.

Často kladené otázky

Můžu použít na koláč mražené švestky?

Ano, tento koláč může být vyroben i z mražených švestek. Nechte je rozmrazit a použijte je stejně, jako kdyby byly čerstvé.

Jaké ořechy jsou nejlepší na ořechovou drobenku?

Nejlepší jsou pekanové ořechy, mandle, vlašské ořechy nebo lískové ořechy.

Jak skladovat švestkový koláč?

Švestkový koláč skladujte přikrytý na suchém a chladném místě. Nemusí být v ledničce.

Jak dlouho vydrží švestkový koláč?

Švestkový koláč zkonzumujte do 4 dnů od upečení.

Švestkový koláč z lineckého těsta s drobenkou

Náš křehký švestkový koláč z lineckého těsta je dokonalým způsobem, jak zpracovat čerstvé i mražené švestky a ve spojení s tradičním rakouským lineckým těstem je naprosto luxusní. Navíc ořechová drobenka dodává koláči krásnou křupavou texturu a skvěle doplňuje měkké švestky a křehké těsto.
Doba přípravy 1 hour
Doba vaření 35 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Česká
Dávka 1 koláč

Ingredience
  

Koláč

  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru pokud milujete sladké, můžete dát i 150 g
  • 1 vejce
  • 30 ml mléka
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 600-800 g švestek

Ořechová drobenka

Postup
 

  • Z másla, mouky, cukru, vajíčka a mléka vytvořte těsto. Můžete použít i robot.
  • Těsto zabalte do folie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 30 minut.
  • Mezitím umyjte švestky a vypeckujte je.
  • Namelte ořechy na jemný prášek.
  • Připravte si drobenku. Do mísy dejte skořici, mleté ořechy, cukr, mouku a máslo. Rukama drobenku vypracujte.
  • Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
  • Opatrně rozválejte těsto (pokud se trhá, rozválejte ho na dvě části).
  • Přendejte do formy na koláč.
  • Naskládejte na něj švestky slupkou dolu a zasypte drobenkou.
  • Pečte 35–40 minut, dokud nejsou okraje zlaté.
  • Vyndejte a nechte zcela vychladnout, než koláč nakrájíte.
  • Podávat můžete posypané cukrem.
Klíčové slovo koláč s čerstvým ovocem, koláč s mraženým ovocem, koláč s ovocem, švestkový koláč
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1