Naposledy aktualizováno 10. 7. 2024 autorem Anežka
Dnes jsme si pro vás připravili velmi jednoduchý recept, který zvládne připravit opravdu každý. Vychází z amerického receptu na jejich tradiční ovocné koláče, ale je bez cukru a bez laktózy.
Zdravé koláčové těsto na švestkový koláč
Pokud vás mrzí, že si letos musíte odpustit koláč, nebo hledáte zdravé alternativy koláčového těsta, připravili jsme pro vás recept, který si zamilujete.
Náš recept na koláčové těsto je zdravý, bez cukru a bez chemie. Místo másla jsme použili kokosový olej a v těstě není ani stopa vajíčka, takže jej můžete bez problému nabídnout i veganům.
Pro výrobu koláčového těsta jsme použili špaldovou mouku, se kterou se dobře pracuje a má výbornou chuť. Můžete ale použít i jinou celozrnnou mouku a těsto funguje skvěle i s mandlovou moukou.
Tip: Nejlepší hrnkový ořechový moučník : Pekanový koláč s javorovým sirupem
Naše těsto na švestkový koláč neobsahuje
- žádný rafinovaný cukr
- žádnou rafinovanou mouku
- žádné sádlo ani máslo
- laktózu
Výroba těsta je opravdu snadná.
Stačí smíchat mouku se špetkou soli, vodou a kokosovým olejem. Pokud bude těsto příliš lepkavé, dejte ho na chvíli do ledničky, než ho vyválíte. Poté ho dáte do koláčové formy, my máme nejraději tu s odnímatelným dnem, a pečeme na 190 stupňů po dobu 10-12 minut. Poté už necháme těsto jen vychladnout a naplníme ho švestkovou směsí.
TIP: Další low carb recepty můžete najít ZDE.
Jak na švestkový koláč bez cukru
Švestky očistíme, vypeckujeme a přepůlíme. My jsme použili odhadem 20 malých švestek, ale zkrátka použijte švestek tolik, abyste měli hezky plný koláč.
Švestky promícháme se skořicí, domácím arašídovým máslem a můžeme přidat i vanilkový extrakt. Směs vyskládáme na hotový korpus a posypeme mandlovými lupínky. Strčíme do trouby a pečeme 50-60 minut na 190 stupňů.
TIP: Zkuste přidat 100% bio švestkovou šťávu.
Jak vylepšit švestkový koláč drobenkou?
Pokud si nemůžete odpustit švestkový koláč s drobenkou, máme pro vás tip na zdravou alternativu. Pro přípravu zdravé drobenky můžete použít několik ingrediencí, které dodají chuť a texturu, aniž by obsahovaly nadměrné množství cukru nebo tuku.
Na zdravou koláčovou drobenku můžete použít celozrnné ovesné vločky, mleté ořechy (ideálně mandle nebo lískové ořechy), kokosový olej a alternativní sladidlo (například javorový sirup).
Mohlo by vás zajímat: Jak nahradit cukr? Poradíme, čím sladit
Jaký je postup zdravé drobenky na švestkový koláč bez cukru?
- V misce smíchejte ovesné vločky, mleté ořechy a kokosový olej nebo máslo.
- Přidejte sladidlo podle své chuti a dobře promíchejte, dokud nevznikne drobenková konzistence.
- Tuto směs pak posypejte na vrchol vámi připravovaného dezertu nebo ovocného nákypu.
- Péct v troubě podle požadavků receptu.
Tímto způsobem získáte zdravou drobenku, která dodá vašim dezertům výbornou chuť a křupavost bez nadbytečných kalorií.
Tip pro milovníky švestek
Pokud se vám na zahradě urodili švestky nebo blumy a máte jich plný mrazák a nevíte, co s nimi, máme pro vás naprosto úžasný švestkový koláč z lineckého těsta s ořechovou drobenkou. Náš křehký švestkový koláč s drobenkou si zamilují všechny generace od těch nejmladších až po ty nejstarší. Koláč se švestkami je navíc i jednoduchý na přípravu. Tak neváhejte, ochutnejte i tenhle vynikající dezert.
FAQ – Nejčastější dotazy
Mohu do koláče přidat mandlovou mouku?
Ano, recept skvěle funguje i chutná s mandlovou moučkou.
Můžu do koláče přidat blumy místo švestek?
Ano, v ovocné chuti koláče nebude rozdíl.
Jaké sladidlo mohu použít do zdravé drobenky na koláč?
Můžete použít javorový sirup nebo med.
Jak si vyrobit domácí arašídové máslo do koláče?
Správné arašídové máslo je vyrobeno pouze z arašídů a špetky soli. Celý recept na máslo z arašídů naleznete ZDE.
Jaký je recept na drobenku na koláč s cukrem?
Pro přípravu klasické drobenky na koláč budete potřebovat hrubou mouku, máslo a sladidlo. V misce jednoduše smíchejte hrubou mouku s nakrájeným studeným máslem a přidejte sladidlo podle své chuti. Následně prsty nebo vařečkou promíchejte směs do té doby, dokud nevzniknou hrubé drobenky. Tuto drobenku pak posypte připravený koláč před pečením.
Recept na zdravý švestkový koláč (vegan, bez laktózy)
Ingredience
Těsto
- 1 a 1/4 hrnečku špaldové mouky
- 1/2 hrnečku kokosového oleje
- 6 lžic studené vody
- špetka soli
Náplň
- 20 menších švestek
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 lžička skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu
Posyp
Postup
- Troubu předehřejeme na 190 stupňů.
- Mouku smícháme se špetkou soli, kokosovým olejem a postupně přidáváme lžíce vody, dokud nevypracujeme těsto.
- Pokud je konzistence lepivá, dáme těsto na 10-15 minut do lednice.
- Těsto vyválíme a přendáme do koláčové formy.
- Těsto propícháme vidličkou a dáme péct na 10-12 minut na 190 stupňů.
- Koláčové těsto vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
- Švestky očistíme, vypeckujeme a přepůlíme.
- Půlky švestek smícháme s arašídovým máslem, skořicí a vanilkovým extraktem.
- Švestkovou směs přendáme na základ koláče a posypeme mandlemi.
- Pečeme 50-60 minut na 190 stupňů.
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Jednoduchý recept na zdravé domácí Raffaello kuličky z kokosu (raw)
- Zdravý asijský okurkový salát se sezamem
- Recept: Pravý řecký salát s balkánským sýrem a olivami + zálivka
- Fitness tvarohová pomazánka s nivou a vlašskými ořechy
- Jak připravit seitan: Dokonalý asijský recept s rýží do 30 minut
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?