Recept na zdravý luxusní švestkový koláč

Naposledy aktualizováno 10. 7. 2024 autorem Anežka

Dnes jsme si pro vás připravili velmi jednoduchý recept, který zvládne připravit opravdu každý. Vychází z amerického receptu na jejich tradiční ovocné koláče, ale je bez cukru a bez laktózy. 

Zdravé koláčové těsto na švestkový koláč

Pokud vás mrzí, že si letos musíte odpustit koláč, nebo hledáte zdravé alternativy koláčového těsta, připravili jsme pro vás recept, který si zamilujete.

Náš recept na koláčové těsto je zdravý, bez cukru a bez chemie. Místo másla jsme použili kokosový olej a v těstě není ani stopa vajíčka, takže jej můžete bez problému nabídnout i veganům.

Pro výrobu koláčového těsta jsme použili špaldovou mouku, se kterou se dobře pracuje a má výbornou chuť. Můžete ale použít i jinou celozrnnou mouku a těsto funguje skvěle i s mandlovou moukou

Švestkový koláč můžete ozdobit plátky mandlí.
Švestkový koláč můžete ozdobit plátky mandlí.

Tip: Nejlepší hrnkový ořechový moučník : Pekanový koláč s javorovým sirupem

Naše těsto na švestkový koláč neobsahuje

  • žádný rafinovaný cukr 
  • žádnou rafinovanou mouku 
  • žádné sádlo ani máslo 
  • laktózu

Výroba těsta je opravdu snadná.

100 Kč sleva na první objednávku

Stačí smíchat mouku se špetkou soli, vodou a kokosovým olejem. Pokud bude těsto příliš lepkavé, dejte ho na chvíli do ledničky, než ho vyválíte. Poté ho dáte do koláčové formy, my máme nejraději tu s odnímatelným dnem, a pečeme na 190 stupňů po dobu 10-12 minut. Poté už necháme těsto jen vychladnout a naplníme ho švestkovou směsí.

Skladem 199 Kč
Ekonomické balení kokosového oleje, které můžete využít nejen v kuchyni, ale i v přírodní kosmetice.Kokosový olej je velmi termostabilní, a proto se výborně hodí na zdravé pečení a smažení. Kokosový olej je bohatý na nasycené mastné kyseliny a antioxidanty, které mají příznivý vliv na naši pokožku.
Skladem 45 Kč
Jemně mletá mouka z celozrnné špaldy se hodí na každodenní pečení. Špalda je označována za původní odrůdu pšenice ve své nejryzejší podobě. Zkuste ji použít na své oblíbené palačinky a nebudete litovat!
Skladem 109 Kč
Arašídové máslo s jemnou konzistencí vás opravdu překvapí. Je 100% přírodní a neobsahuje žádný přidaný cukr nebo konzervanty a další škodlivé příměsi, takže chutná jako domácí arašídové máslo. Vyrábíme jej častěji po menších várkách, abychom zajistili maximální čerstvost.

TIP: Další low carb recepty můžete najít ZDE.

Jak na švestkový koláč bez cukru

Švestky očistíme, vypeckujeme a přepůlíme. My jsme použili odhadem 20 malých švestek, ale zkrátka použijte švestek tolik, abyste měli hezky plný koláč.

Švestky promícháme se skořicí, domácím arašídovým máslem a můžeme přidat i vanilkový extrakt. Směs vyskládáme na hotový korpus a posypeme mandlovými lupínky. Strčíme do trouby a pečeme 50-60 minut na 190 stupňů.

Švestkový koláč s jemně zlato-hnědým těstem, posypaným křehkými mandlemi, zve k lahodnému ochutnání.
Švestkový koláč s jemně zlato-hnědým těstem, posypaným křehkými mandlemi.

TIP: Zkuste přidat 100% bio švestkovou šťávu.

Jak vylepšit švestkový koláč drobenkou?

Pokud si nemůžete odpustit švestkový koláč s drobenkou, máme pro vás tip na zdravou alternativu. Pro přípravu zdravé drobenky můžete použít několik ingrediencí, které dodají chuť a texturu, aniž by obsahovaly nadměrné množství cukru nebo tuku.

Na zdravou koláčovou drobenku můžete použít celozrnné ovesné vločky, mleté ořechy (ideálně mandle nebo lískové ořechy), kokosový olej a alternativní sladidlo (například javorový sirup).

Pokud hledáte drobenkový koláč, i z tohoto receptu to lze. Stačí zkusit drobenku ve fit verzi.
Pokud hledáte drobenkový koláč, i z tohoto receptu to lze. Stačí zkusit drobenku ve fit verzi.

Mohlo by vás zajímat: Jak nahradit cukr? Poradíme, čím sladit

Jaký je postup zdravé drobenky na švestkový koláč bez cukru?

  1. V misce smíchejte ovesné vločky, mleté ořechy a kokosový olej nebo máslo.
  2. Přidejte sladidlo podle své chuti a dobře promíchejte, dokud nevznikne drobenková konzistence.
  3. Tuto směs pak posypejte na vrchol vámi připravovaného dezertu nebo ovocného nákypu.
  4. Péct v troubě podle požadavků receptu.

Tímto způsobem získáte zdravou drobenku, která dodá vašim dezertům výbornou chuť a křupavost bez nadbytečných kalorií.

Tip pro milovníky švestek

Pokud se vám na zahradě urodili švestky nebo blumy a máte jich plný mrazák a nevíte, co s nimi, máme pro vás naprosto úžasný švestkový koláč z lineckého těsta s ořechovou drobenkou. Náš křehký švestkový koláč s drobenkou si zamilují všechny generace od těch nejmladších až po ty nejstarší. Koláč se švestkami je navíc i jednoduchý na přípravu. Tak neváhejte, ochutnejte i tenhle vynikající dezert.

FAQ – Nejčastější dotazy

Mohu do koláče přidat mandlovou mouku?

Ano, recept skvěle funguje i chutná s mandlovou moučkou.

Můžu do koláče přidat blumy místo švestek?

Ano, v ovocné chuti koláče nebude rozdíl.

Jaké sladidlo mohu použít do zdravé drobenky na koláč?

Můžete použít javorový sirup nebo med.

Jak si vyrobit domácí arašídové máslo do koláče?

Správné arašídové máslo je vyrobeno pouze z arašídů a špetky soli. Celý recept na máslo z arašídů naleznete ZDE.

Jaký je recept na drobenku na koláč s cukrem?

Pro přípravu klasické drobenky na koláč budete potřebovat hrubou mouku, máslo a sladidlo. V misce jednoduše smíchejte hrubou mouku s nakrájeným studeným máslem a přidejte sladidlo podle své chuti. Následně prsty nebo vařečkou promíchejte směs do té doby, dokud nevzniknou hrubé drobenky. Tuto drobenku pak posypte připravený koláč před pečením.

Recept na zdravý švestkový koláč (vegan, bez laktózy)

Pokud se vám na zahrádce urodilo velké množství švestek, vyzkoušejte náš zdravý veganský recept na švestkový koláč. Ačkoliv neobsahuje ani špetku cukru, tak se po něm u nás vždy okamžitě zaprášilo. Výjimečnou chuť mu dává tajná ingredience: Arašídové máslo.
4.64 z 11 hlasů
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 1 hour 30 minutes
Celková doba 1 hour 40 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Vegetariánská
Dávka 1 koláč

Ingredience
  

Těsto

Náplň

Postup
 

  • Troubu předehřejeme na 190 stupňů.
  • Mouku smícháme se špetkou soli, kokosovým olejem a postupně přidáváme lžíce vody, dokud nevypracujeme těsto.
  • Pokud je konzistence lepivá, dáme těsto na 10-15 minut do lednice.
  • Těsto vyválíme a přendáme do koláčové formy.
  • Těsto propícháme vidličkou a dáme péct na 10-12 minut na 190 stupňů.
  • Koláčové těsto vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
  • Švestky očistíme, vypeckujeme a přepůlíme.
  • Půlky švestek smícháme s arašídovým máslem, skořicí a vanilkovým extraktem.
  • Švestkovou směs přendáme na základ koláče a posypeme mandlemi.
  • Pečeme 50-60 minut na 190 stupňů.
Klíčové slovo koláč ze švestek, švestkový koláč
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




4 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin4