Naposledy aktualizováno 11. 6. 2024 autorem Anežka
Mandle se proslavily tím, že pomáhají při hubnutí a bojují proti obezitě. Kromě toho ale také skvěle chutnají, dají se pořídit v různých úpravách a jsou skvělým doplňkem do spousty jídel. Jsou také skvělým zdrojem antioxidantů a mohou přispět jako prevence proti různým onemocněním. Přečtěte si, proč byste mandle měli jíst a jaké jsou k tomu důvody.
Co jsou mandle?
Mandle jsou semena mandloně obecné (mandlovník) a původně pochází ze středního východu. Tento strom roste především v subtropech, kde se daří i ostatních plodinám, jako je tabák, olivy nebo pomeranče.
Mandlovníky se pěstují i u nás a to hlavně na Moravě. Oproti své běžné výšce 12 metrů u nás dorůstají ovšem jen zhruba 6 metrů a neplodí zdaleka tak bohatě jako ve svém přirozením prostředí.
Mandle se nejčastěji konzumují společně s vínem a přidávají se do celé řady tradičních jídel, především do vánočního pečiva a nejrůznějších salátů a dezertů. Kromě přírodních jsou oblíbené i v uzené podobě. Máte udírnu? Můžete si je připravit klidně doma. Z mandlí se také vyrábí marcipán a celá řada alkoholických nápojů.
Tip: Na blogu najdete článek o moukách. Ořechové mouky – kompletní průvodce světem ořechů.
Jak mandle užívat a používat?
Doporučená denní dávka je 28 g (jedna hrst). Mandle můžete jíst jen tak, třeba jako svačinku na cestách. S mandlemi existuje mnoho receptů. Výrobky vyrobených z mandlí mohou nahradit několik běžných surovin, jako je mléko, máslo nebo mouka. Mandle jsou bezlepkové a neobsahují laktózu, jsou proto skvělou volbou pro lidi, kteří mají na tyto látky intoleranci.
TIP: Mandle najdete také v mixu Pro nejlepšího tatínka na světě.
Co lze z mandlí vyrobit?
- Domácí mandlové mléko
- Domácí mandlové máslo
- Mandlová mouka
- Domácí veganská pomazánka z mandlí
- Jednoduché domácí zdravé Cini Minis
Mohou být mandle jedovaté?
Mandlí existuje hned několik druhů, ale základní rozdělení je na hořká a sladká semena. Hořké mandle opravdu obsahují kyanogenní glykosid amygdalin, který jim dodává výraznou hořkou chuť. Z amygdalinu se při trávení uvolňuje kyanovodík, se kterým si tělo nedokáže ve větším množství poradit.
10 kusů hořkých mandlí představuje nebezpečnou dávku a 10 kapek hořkomandlového oleje je rovnou dávkou se smrtelnými následky. Z tohoto důvodu se hořké mandle používají pouze průmyslově, pro destilaci mandlového oleje.
Mandle, které si běžně kupujeme, jsou vyšlechtěné sladké mandle s obsahem amygdalinu kolem 0,1 %, tedy se zanedbatelným množstvím.
Hořkým mandlím se proto raději vyhýbejte, ty sladké jsou stejně levnější a mnohem lépe dostupné.
V Řecku užívá především starší generace 1-3 hořké mandle denně jako prevenci proti rakovině. Mladší od jejich konzumace ale ustupují, protože údajné preventivní účinky nebyly prokázány a převažují spíše negativní stránky amygdalinu.
Složení mandlí
Mandle obsahují celou řadu živin a jsou bohaté na různé vitamíny. Jedna hrst mandlí (28 g) obsahuje:
- 3,5 g vlákniny
- 6 g bílkovin
- 14 g tuků (z toho 9g mononenasycené kyseliny)
- 37 % DDD vitaminu E
- 32 % DDD manganu
- 20 % DDD hořčíku
- Fosfor, vitamin B2, měď
Hrst mandlí obsahuje pouze 2,5g sacharidů a má energetickou hodnotu 161 kalorií. Desetinu kalorií tělo navíc vůbec nespotřebuje, velké množství obsaženého tuku tomu zabraňuje.
ZAJÍMAVOST: Mandle jsou mimo jiné skvělým zdrojem vápníku. Pokud vás trápí nedostatek tohoto minerálu ve stravě, jeho vysokým obsahem se pyšní také například mák nebo chia semínka. Přečtěte si i další tipy, jak váš příjem vápníku zvýšit.
Je lepší jíst mandle loupané, nebo neloupané?
Mandle jsou skvělým zdrojem antioxidantů, které mohou pomoci zpomalovat proces stárnutí a mohou snižovat riziko různých onemocnění, včetně rakoviny. Vitamin E je nejdůležitější antioxidant v těle a mandle jsou jedním z jeho nejhodnotnějších zdrojů.
Jenže většina antioxidantů je obsažena ve slupce mandlí, a proto se konzumací mandlí bez slupek ochuzujeme o mnoho tělu prospěšných látek. Pokud můžete, jezte tedy mandle se slupkou. Je to zdravější.
Pro ty z vás, kdo máte rádi studie: tato studie provedena na 60 subjektech dokázala, že konzumací mandlí lze snížit oxidativní stres buněk (příčina stárnutí a některých onemocnění) o 23-34 %.
ZAJÍMAVOST: Věděli jste, že i neoloupané mandle jsou už zbaveny své původní, velmi tvrdé skořápky?
Je lepší jíst mandle máčené, nebo suché?
Rozdíl mezi namočenými a suchými mandlemi je v přítomnosti enzymových inhibitorů, které chrání semena do té doby, dokud nemají dostatek vláhy a jsou připravena vyklíčit.
Namočením mandlí se těchto enzymů zbavíte. Pro tělo je pak jednodušší mandle trávit a získáte z nich více živin a vitaminů.
Mohou mandle pomoci při hubnutí?
Jednoduchá odpověď: Ano, mandle pomáhají při hubnutí. Mandle neobsahují téměř žádné cukry a obsažená vláknina a bílkoviny zvyšují pocit sytosti. Pokud zrovna absolvujete redukční dietu, jsou mandle skvělým pomocníkem při boji s pocity hladu.
Vysoký obsah tuků navíc způsobuje, že se více jak 10 % kalorií obsažených v mandlích vůbec nevstřebá. Mandle jsou především v kombinaci s dalšími taktikami na hubnutí velmi účinné. Ale samozřejmě nesmíte překračovat doporučenou denní dávku. Pokud mandlí sníte půl kila denně, budete spíše přibírat. 🙂
Tip: Podívejte se na ty nejlepší a nejchutnější recepty z mandlové mouky.
Nadměrná konzumace mandlí
Pokud si mandličky zamilujete a sníte jich denně opravdu velké množství, mohou se u vás projevit některé z negativních účinků, které vyplývají z jejich složení.
Vláknina může v nadměrném množství způsobovat zácpu a nadýmání, především ve chvíli, kdy vaše tělo není na zpracovávání většího množství vlákniny zvyklé.
Předávkování vitaminem E může vést k poruchám vidění, průjmům, závratím, bolestem hlavy nebo nevolnosti. Za nadměrnou dávku se považuje více jak 800mg denně, užívaná dlouhodobě.
Konzumací velkého množství mandlí může paradoxně docházet k přibývání na váze, protože obsahují mnoho tuků.
Tip: Víte kolik je druhů ořechových mlék? Přečtěte si o nich článek.
Kde koupit mandle
No přeci u nás. Máme několik druhů loupaných i neloupaných mandlí, mandlovou mouku a celou řadu mandlí máčených v karamelu, bílé čokoládě, mléčné čokoládě, hořké čokoládě a karamelu.
Nejoblíbenější sladkou variantou jsou mandle Raffaello a mandle ve skořici.
FAQ – Nejčastější dotazy
Co je to mandlová mouka?
Mandlová mouka jsou jen jemně namleté mandle, které se používají v nízkodacharidové a bezlepkové dietě místo klasické mouky.
Jak z mandlí vyrobit mandlové máslo?
Stačí mandle opražit a rozmixovat kvalitním mixérem s troškou soli. Máslo z mandlí lze připravit z loupaných i neloupaných mandlí a na základní recept vám stačí pouze mandle, sůl, trouba a kvalitní mixér.
Mandlové mléko: kupovat, nebo vyrábět?
Domací mandlové mléko je vždy zdravější, protože neobsahuje žádné stablizátory, emulgátory a rafinovaný cukr.
Tip: Zkuste tento jednoduchý recept na domácí mandlové mléko.
Je lepší pít mandlové mléko, nebo jíst syrové mandle?
Je lepší jíst syrové mandle. Namočené mandle ztrácí mandlí enzymové inhibitory, které chrání semena do chvíle, kdy se objeví dostatek vláhy a semena budou připravena ke klíčení.
Jaká je doporučená denní dávka mandlí?
Doporučená denní dávka je 28 g (jedna hrst).
Jaké recepty z mandlové mouky doporučíte?
Mandlová mouka je populární alternativou ke klasickým pšeničným moukám, a to proto, že má příjemnou nasládlou chuť, je velmi zdravá, má v sobě málo sacharidů a dobře se z ní peče.
Pro inspiraci na zdravé slané i sladké recepty se podívejte na blog.
Jsou mandle jedovaté?
Existují hořké mandle, které jsou jedovaté. U nás ale nerostou a do obchodů se nedostanou. Hořké mandle obsahují kyanogenní glykosid amygdalin, který jim dodává výraznou hořkou chuť. Z amygdalinu se při trávení uvolňuje kyanovodík, se kterým si tělo nedokáže ve větším množství poradit.
Jaké jsou nutriční hodnoty mandlí?
Mandle obsahují celou řadu živin a jsou bohaté na různé vitamíny. Jedna hrst mandlí (28 g) obsahuje: 2,5g sacharidů, 3,5 g vlákniny, 6 g bílkovin,14 g tuků, 37 % DDD vitaminu E, 32 % DDD manganu ,20 % DDD hořčíku, 20 % DDD hořčíku a fosfor, vitamin B2, měď.
Jsou lepší loupané nebo neloupané mandle?
Loupané jsou zdravější, protože obsahují většinu antioxidantů je obsažena ve slupce mandlí, a proto se konzumací mandlí bez slupek ochuzujeme o mnoho tělu prospěšných látek. Pokud můžete, jezte tedy mandle se slupkou. Je to zdravější.
Můžu mandle jíst při hubnutí?
Ano, mandle jsou zdravé a rychle zasytí, neobsahují téměř žádné cukry a obsažená vláknina a bílkoviny zvyšují pocit sytosti.
Jsou mandle vhodné pro těhotné?
Ano, mandle jsou vhodné pro těhotné, patří mezi potraviny, které se v těhotenství doporučují jíst.
Můžu mandle jíst při kojení?
Ano, mandle můžete jíst bez problémů při kojení, jsou bohaté na vitaminy, minerály i bílkoviny.
Jsou mandle vhodné pro diabetiky?
Ano, mandle jsou přirozeně nízkosacharidové.
Pro koho nejsou vhodné mandle?
Mandle nejsou vhodné pro alergiky na ořechy.
Jsou mandle tučné?
Mandle obsahují méně tuku než jiné ořechy.
Kolik obsahuje hrst mandlí proteinu?
V hrsti mandlí (cca 28 g) je 6 g bílkovin (proteinu).
Proč namáčet mandle?
Pokud je chcete oloupat, potřebujete aby byly lépe stravitelné nebo z nich chcete vyrobit mandlové mléko a nemáte kvalitní mixér.
Kde rostou mandle?
Mandle rostou hlavně v subtropech, ale mandlovníky najdete i na Moravě.
Jak oloupat mandle?
Mandle ponořte do vroucí vody na jednu minutu. Poté slijte vodu a mandle hned zchlaďte propláchnutím ve studené vodě. Vezměte mandli jednu po druhé do ruky, zlehka ji zmáčkněte a měla by vám vyskočit ze slupky.
Můžou psi jíst mandle?
Mandle a jiné ořechy nejsou vhodné pro psy. Na rozdíl od makadamových ořechů, vlašáků a kešu pro ně ale nejsou toxické, i tak po nich mohou zvracet.
Jaké jsou nejlepší mandle?
To záleží na preferenci, nejpopulárnější jsou mandle solené, uzené nebo v čokoládě a skořici.
Kde koupit levné a kvalitní mandle?
Kvalitní a cenově výhodné mandle můžete nakoupit na ochutnejorech.cz.
Jsou mandle kalorické?
Ano, mandle jsou kalorické, na 100 g obsahují 2649kj /632kcal.
Tipy na recepty z blogu OchutnejOřech
- Recept na zdravý švestkový koláč
- Recept na zdravý fitness banánový chlebíček: low-carb
- Recept: Domácí zdravá nutella bez cukru (veganská, low carb)
- Indická curry rýže (recept pro instant pot – tlakový hrnec)
- Recept: Jednoduchá thajská kokosová polévka Tom Kha Gai (vegan)
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?