Naposledy aktualizováno 14. 11. 2024 autorem Pavlína
Kešu jsou populární a to proto, že jsou výživné a všestranné. Jejich mírně sladká chuť, křupavost a máslová struktura se dobře kombinuje s různými chutěmi, ať už sladkými či slanými, a v našich končinách jsou poměrně velmi dobře dostupné. Ovšem víte, proč se raději vyhnout kešu ze supermarketu a raději je kupovat ve zdravé výživě či e-shopu?
Co je to kešu?
Z botanického hlediska vlastně nejde o ořechy, jak si spousta lidí myslí, ale o semena plodů tropického stálezeleného stromu ledvinovníku západního, podle kterého má kešu tvar ledviny. Tento strom pochází ze západní Brazílie.
Zajímavostí je, že největší ledvinovník se nachází v brazilském městě Natal a jeho větve se rozprostírají na ploše až 8 500 metrů čtverečných, tím si zasloužil i zápis v Guinessově knize rekordů za největší ledvinovník na světě.
Z nutričního hlediska je kešu velmi zajímavé, obsahuje 18 % bílkovin, 30 % sacharidů a 44 % tuků. Obsah vlákninyje poměrně nižší, a to kolem 3 %. Z vitamínů můžeme vyzdvihnout B komplex, K, C a z minerálů vápník, hořčík, fosfor a měď.
Pozor u kešu na žluknutí
Při konzumaci si musíme dávat pozor a kešu pořádně prohlížet. Podléhá častěji oxidaci (žluknutí olejů) a často jsou domovem nežádoucích parazitů. Nemějte obavy, prevencí je správné skladování, a hlavně kvalitní kešu ořechy.
Kešu není možné koupit v RAW kvalitě, vždy je nutné provést tepelnou úpravu, která zajistí zdravotní nezávadnost.
Největšími dodavateli jsou Indie (světlejší kešu), Vietnam (sladší a máslovější kešu) a Pobřeží Slonoviny (kvalita může být horší). U nás můžete zakoupit Vietnamské kešu.
? Exkluzivní nabídka na Ochutnej Ořech: kešu ořechy, z kterých si vyberou mlsouni i fitkaři.
Je kešu jedovaté?
Zvláštností je, že i když je kešu jedlé, tak obal semene je jedovatý. Látka, kterou obsahuje se jmenuje urushiol. Ta se nachází například v břečťanu a při kontaktu může nastat alergická reakce a tato látka může být toxická.
Mohlo by vás zajímat: Druhy bezlaktózových mlék
Kešu a zdraví
Ořechy a semena jsou všeobecně bohaté na kalorie a tuky. Lidem, kteří chtějí zhubnout, se proto tradičně doporučuje omezit množství ořechů ve své stravě. Výzkumy však začínají spojovat diety bohaté na ořechy s větším úbytkem hmotnosti a celkově nižší tělesnou hmotností než diety bez ořechů.
Strava bohatá na ořechy, včetně kešu, byla trvale spojena s nižším rizikem onemocnění, jako je mrtvice a srdeční choroby.
Kešu ořechy mají nízký obsah cukru a jsou bohaté na vlákninu. To jsou 2 faktory, které v kombinaci mohou pomoci snížit hadinu cukru v krvi a působit jako prevence rizika diabetu 2. typu.
Působí jako skvělý antioxidant, ten umí chránit lidský organismus proti volným radikálům, které na nás útočí každý den. Díky této skvělé vlastnosti snižuje celkový zánět v těle a zvyšuje schopnost našeho těla zůstat zdravé a bez nemocí.
Kešu ořechy navíc obsahují značné množství mědi, minerálu nezbytného pro produkci energie, zdravý vývoj mozku a silný imunitní systém. Jsou také skvělým zdrojem hořčíku a manganu, živin důležitých pro zdraví kostí.
Tip: Hledáte inspiraci na zdravé domácí vaření z kešu ořechů? Inspirujte se na blogu recepty.
Druhy kešu
Věděli jste, že existuje mnoho velikostí kešu? Kvalita je označována písmenem a velikost číslicí. Problémem je to, že v supermarketech se často tento údaj neuvádí, tudíž kupujete kešu, které vás stojí peníze a nemáte jistotu, zda je opravdu kvalitní, není žluklé nebo hořké.
Písmeno označuje jakost neboli kvalitu. Obecně lze říct, že čím nižší číslo, tím větší kešu jádra dostaneme.
- WW, W (White Wholes) – takto označené kešu mají celá jádra, která mají bílou barvu, a hlavně mají minimální povrchovou vadu a krásně máslovou konzistenci
- SW (Scorched Wholes) – tyto kešu jsou o něco křupavější a mají mírně hnědou barvu nebo barvu slonové kosti, to je dáno jejich přehřátím
Velikost kešu
Uvedeme si pár velikostí kešu, které jsou na našem trhu nejčastější, další velikosti nejsou tak běžné.
- W180 – přezdívá se jim „královské“ kešu. Jsou to největší možné kešu jádra, které můžeme koupit a řadí se mezi opravdu luxusní záležitosti.
- WW320 – jedná se o nejpopulárnější a nejdostupnější kešu
- W450 – jsou nejmenší a nejlevnější s bílým kešu jádrem
Jak kešu skladovat?
Kešu skladujeme na chladném a temném místě bez slunečního záření. Rozhodně se nedoporučuje teplé místo, kešu mohou velmi rychle žluknout a hořknout.
? Pro skladování je vhodná teplota 15-20 °C a uzavíratelná skleněná nádoba, která nepropustí žádný vzduch.
V mrazáku vydrží až 1 rok
Pokud dáte kešu do ledničky, vydrží vám tam měsíce, ale můžete je dát i do mrazáku. Takto uchované kešu vám vydrží až 1 rok. Pokud budete kešu rozmrazovat, dělejte to pomalu, abyste zachovali křupavost, chuť i vůni.
Pro skladování jsou vhodné kešu natural nesolené a nepražené. A víte co? Ty pražené, okořeněné či solené se stejně sní rychleji, než myslíte. Zkoušeli jste Kešu ořechy WW320 ochucené s CHILLI a LIMETKOU? Uvidíte, že se po nich jen zapráší.
Tipy na recepty s kešu
Kešu můžete chroupat jen tak k filmu nebo jako dopolední svačinku, či menší občerstvení na výlety, cestování nebo turistiku. Kešu jsou totiž výživné a v batohu nezaberou skoro žádné místo.
Pokud nechcete jíst kešu celé, můžete je nasekat či rozemlít a následně přidat do nejrůznější řady pokrmů. Posypte s ním vaši oblíbenou kaši, lívance nebo jogurt. Vynikající jsou i do smoothie nebo na toust s marmeládou a arašídovým máslem.
Kešu je oblíbená potravina hlavně pro vegany, kteří nejí mléčné výrobky. Z kešu dá skvěle připravit rostlinná zakysaná smetana či smetanový kešu sýr. Stačí kešu namočit a poté rozmixovat s trochou jablečného octa nebo citrónové šťávy.
TIP: Pokud vaříte s kešu ořechy jako my, doporučujeme si koupit rovnou kešu ořechy 1 kg, které je výhodnější a hlavně vám zbyde i na mlsání.
A v neposlední řadě se z kešu vyrábí lahodné kešu máslo. Jste přejedení arašídového másla a chcete vyzkoušet něco nového? Kešu máslo vás mile překvapí svou lahodnou chutí a máslovou konzistencí.
Můžete vyzkoušet i další recepty z kešu jako jsou:
- Veganská Taco Bowl,
- bezlepkový nepečený čokoládový dort bez cukru,
- indické kari neboli korma,
- mrkvová pomazánka z kešu,
- italská hořčicová zálivka na salát z kešu,
- lahodný domácí sýr z kešu ořechů,
- dýňová omáčka na těstoviny s kešu ořechy,
- a mnoho dalších.
TIP: Kešu najdete i v našem mixu Pro nejlepšího tatínka na světě.
FAQ: Nejčastější dotazy
Jsou kešu ořechy zdravé?
Ano, kešu ořechy jsou zdravé.
Jaké má kešu nutriční hodnoty?
Hodnoty výživy kešu jsou následující:
– Kalorie: 553 kcal
– Bílkoviny: 18 g
– Tuky: 44 g
– Sacharidy: 30 g
– Vláknina: 3,3 g
Tyto hodnoty odpovídají průměrným hodnotám na 100 gramů kešu.
Kolik kešu můžu denně sníst?
Podle odborníků je doporučené denní množství kešu přibližně 30 g.
Proč jíst kešu ořechy?
Kešu ořechy jsou bohatým zdrojem živin, obsahují vitamíny, minerály a zdravé tuky. Budoucí odpovědi mohou zahrnovat i informace o vláknině, bílkovinách, antioxidantech a dalších výhodách pro zdraví.
Jak skladovat kešu?
Ujistěte se, že je kešu v suchém a chladném prostředí, abyste minimalizovali riziko vystavení vlhkosti a teplotním extrémům. Dbejte také na to, aby kešu nebylo přímému slunečnímu záření vystavena.
Do jakých jídel mohu přidat kešu ořechy?
Kešu ořechy můžete přidat do různých jídel, včetně salátů, smoothies, pečiva, dezertů nebo je můžete konzumovat samotné jako zdravou svačinu.
Jak si vyrobit domácí kešu máslo?
Namletí kešu oříšky v mixéru a mixujte je na hladkou pastu. Můžete přidat trochu oleje, pokud chcete mít máslo tekutější konzistenci. Uchovávejte v chladničce a používejte podle potřeby.
Tip: Zkuste náš jednoduchý recept na 5 minut. Jiné kešu máslo už nebudete chtít.
Jak udělat z kešu smetanu?
Smíchejte kešu ořechy s vodou a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence smetany.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?