Vlašské ořechy – vše, co o nich potřebujete vědět

Naposledy aktualizováno 14. 11. 2024 autorem Pavlína

Vlašské ořechy jsou nejznámějšími a nejrozšířenějšími oříšky vůbec. Jádra, na kterých si pochutnáváme, jsou vlastně peckou v plodech ořešáku královského. Plody na stromě rostou a dozrávají v zelené slupce, která pouští díky silicím nepříjemnou hnědou barvu.

Dobře to zná každý, kdo ořechy někdy loupal. Když je ořech zralý, toto ochranné pouzdro popraská a ztmavne a ořech vypadne na zem.

Zajímavé je, že vlašské ořechy se na stromu začínají tvořit ještě předtím, než se na větvích objeví listy. Jádra ořešáku jsou velmi zdravou potravinou, kterou by měl do jídelníčku zařadit každý z nás. 

Vlašské ořechy a zdraví

Titul jedné z nejzdravějších potravin nemají vlašské ořechy jen tak. Obsahují opravdu velké množství zdraví prospěšných látek a jsou dokonce označovány jako jedna z 10 potravin s největším antioxidačním účinkem (další v Top 10 jsou třeba pekanové a lískové ořechy, borůvky, brusinky či fazole). 

Vlašské ořechy obsahují: 

  • 70 % tuků – a v nich obsažené zdravé omega-3-mastné kyseliny 
  • 18 % bílkovin
  • 3 % sacharidů
  • vitamíny E, B1 či B6
  • kyselinu listovou
  • minerály: hořčík, měď, zinek, vápník, draslík, železo a fosfor
Vlašské ořechy jsou schované ve skořápce plodů ořešáku, Vyloupané vypadají jako mozeček.
Vlašské ořechy jsou schované ve skořápce plodů ořešáku, Vyloupané vypadají jako mozeček.

Konzumace vlašských oříšků působí pozitivně proti riziku aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob obecně. Obsažené látky mohou snižovat krevní tlak a udržovat nízkou hladinu cholesterolu.

100 Kč sleva na první objednávku

TIP: Vlašské ořechy najdete také v mixu Pro nejlepšího tatínka na světě.

Přínosem je také jejich vliv na psychiku a mozek – vždyť trochu jako mozek i vypadají. ? Konzumace u dětí přímo podporuje správný rozvoj mozku. Ořechy navíc mohou i děti již od 1 roku, ale je třeba je nejprve namlít a přidat třeba do kaše.

Tip: Čtěte na blogu kompletní průvodce světem mouky z ořechů.

Jak vybrat vlašské ořechy

Vlašských ořechů existuje na 50 odrůd. Dělí se podle několika kritérií, kromě odrůdy jsou to země původu, barva a velikost jader.

Jsou lepší vlašské ořechy z Česka nebo z USA?

Přestože ořešák je velmi rozšířený strom i u nás a v Evropě, největšími producenty vlašáků jsou USA, Čína či Chile. Mezi významné producenty patří také východní Evropa, především Ukrajina či Rumunsko.

Do ČR se dováží vlašské ořechy hlavně z východní Evropy, většina prodejců je prezentuje jako ořechy vypěstované v ČR nebo na Slovensku, ale v drtivé většině případů se jedná o sklizně právě z východní Evropy. Česká a slovenská produkce totiž není tak velká, aby pokryla komerční prodej.

Východoevropské vlašské ořechy jsou ale trpké až nahořklé a kvalita mezi dodávkami kolísá.

Velikosti a barvy vlašských ořechů
Velikosti a barvy vlašských ořechů / Zdroj: http://www.summittreenuts.com/walnuts

Oproti tomu jádra z USA a Chile bývají kvalitativně výrazně lepší. Vzhledem k tomu, že oba státy leží na různých polokoulích, skvěle se pokryje celoroční dodávka ořechů. V USA se sklízí na podzim, v Chile se sklízí v první polovině roku od března do května. 

Co se zbarvení jader týká rozlišují se čtyři základní barvy dle stupně tmavosti – extra light, light, light amber a amber. Severoamerické a jihoamerické ořechy jsou zpravidla světlejší, východoevropské zase o poznání tmavší. Dle velikosti se pak jádra dělí na baby, medium, large a jumbo.

Skladem 349 Kč
Naše vlašské ořechy mají bohatou chuť s jemně zemitými a lehce nahořklými tóny. Jejich textura je křupavá, ale zároveň měkká, což přispívá k jejich krémovitosti při žvýkání. Díky své komplexní chuti jsou skvělé jak do sladkých, tak slaných jídel – od pečiva a dezertů po saláty a těstoviny. Navíc jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Skladem 149 Kč
Naturální vlašské ořechy jsou nejpopulárnější ořechy v České republice. Naše vlašské ořechy jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nezhořkly. Tyto lahodná vlašská jádra jsme obalili do hořké čokoládové polevy, takže jsou naprosto neodolatelné.

Pro představu ořechy velikosti baby mají skořápku o průměru cca 2,5 cm, ořechy jumbo pak o průměru 3,2 cm a větší. Prodejci také rozlišují kolik půlek jader je obsaženo v balení (čím větší podíl, tím kvalitnější produkt). Zatímco ve východoevropském dovozu bývá tento poměr nižší než 50 %, u dodávek z USA a Chile je 80 – 90%. 

TIP: Ty nejkvalitnější vlašské ořechy z USA a Chile koupíte u nás, a to v různých baleních jako vlašské ořechy 1 kg, 500 g a 100g.

Řešení: Kombinujte vlastní úrodu s kvalitními ořechy z dovozu!

Možná vám přijde jako nesmysl kupovat si ořechy dovezené z USA, když jde o plodinu pěstovanou i u nás, ale zkuste se na to podívat jinak. 

  1. Čerstvost: nejkvalitnější jsou čerstvé ořechy. Vlašáky jsou ze všech ořechů nejvíce náchylné na žluknutí a chytání plísní. Jejich skladování po dobu více než 2 měsíců je poměrně náročné – vyžaduje zasušení pomocí teplého vzduchu či zavaření. Je nemožné udržet stabilní vysokou kvalitu a čerstvost pouze z domácí produkce.
  2. Cena: americké vlašáky jsou sice o něco dražší než ty z východní Evropy, kvalitativně jsou ovšem mnohem lepší, tato vysoká kvalita se navíc dá udržet po celý rok.
  3. Chuť: americká odrůda Chandler má krásná světlá jádra, která nejsou nahořklá a tolik náchylná na žluknutí a plísně jako vlašské ořechy z východní Evropy. Jsou chuťově jemnější, české či východoevropské ořechy bývají trpké
České vlašské ořechy patří k nejoblíbenějším naturálním oříškům.
České vlašské ořechy patří k nejoblíbenějším naturálním oříškům.

Ideální řešení: nejlepší je mít ořešák na zahradě a vlastní ořechy zkonzumovat do 2 měsíců od sklizně. Zbytek roku je pak lepší pokrýt ořechy dovezenými z USA či Chile.

Tip: Hledáte zdravou pomazánku? Zkuste fitness tvarohovou pomazánku s nivou a vlašskými ořechy.

Vlašské ořechy – skladování a péče o ně

Jak uskladnit vlašské ořechy? 

Vlašské ořechy se doporučuje skladovat v suchu a temnu, nejlépe mezi 10 – 20°C ve vzduchotěsné skleněné dóze. Je možné je i skladovat v chladničce ve vzduchotěsné dóze ideálně v šuplíku na zeleninu. Mleté vlašské ořechy i jádra je možné také zamrazit v sáčku. 

Věděli jste, že se vyrábí i olej z vlašských ořechů? Skvěle se hodí o do kosmetiky i na vaření.
Věděli jste, že se vyrábí olej z vlašských ořechů? Skvěle se hodí o do kosmetiky i na vaření.

Jak zavařit vlašské ořechy? 

Jádra lze také zavařit. Do vymytých a suchých sklenic dáme ořechy, sklenice vložíme do trouby předehřáté na 80 °C na 3 minuty. Sklenice vyndáme, uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Vyloupané ořechy můžeme také konzervovat naložením do medu. V hrnci smícháme med s ořechy v poměru 1 : 1, pomalu zahříváme, až se med rozpustí. Poté přelijeme do sterilních zavařovacích sklenic a uzavřeme víčkem. 

Jak sušit vyloupané ořechy?

Vlašské ořechy lze sušit na vzduchu při teplotě kolem 30-35 °C. Rozložte je do jedné vrstvy na síti a nechte je vyschnout přirozeně po dobu přibližně 2 týdnů, pravidelně je obracíte. Další možností je sušení v sušičce nebo na nízké teplotě v troubě, při maximální teplotě 50 °C. Ujistěte se, že jsou ořechy plně vysušené před skladováním.

Jak si vychutnat vlašáky?

Vlašské ořechy jsou nepostradatelnou ingrediencí v kuchyni. Jsou vynikající v koláčích, neobejde se bez nich vánoční cukroví (např. plněné ořechy), ale lze je přidat i do salátů, pomazánek či paštik.

Vyloupané vlašské ořechy se skvěle hodí do zdravých salátů.
Vyloupané vlašské ořechy se skvěle hodí do zdravých salátů.

Můžete je přidat místo piniových oříšků do bazalkového pesta, vynikající jsou i na přípravu ořechového másla. Klasika je pak přidat je do domácí granoly či je mlsat jako zdravou alternativu křupek a chipsů. 

Tip: Inspirujte se u nás tipy na recepty s vlašskými ořechy! ?‍?

Vlašské fun facts: 

  • Spálené skořápky vlašských ořechů se používají pro výrobu aktivního uhlí, to se pak používá třeba jako součást filtrů v plynových maskách či pro filtraci vody od nečistot. 
  • Že slupky a listy ořešáku nepříjemně barví ruce, to většina z nás dobře zná. Věděli jste ale, že odvar z listů se používal již ve starověkém Římě pro barvení vlasů? Dámy, které tuto barvu používaly, se mohly pyšnit krásně měděnými vlasy. 
  • Ořešák může dorůst až 30 metrů a navíc z kořenového systému vypouští látky, které udrží ostatní konkurenční rostliny v dostatečné vzdálenosti. Jeden dospělý strom může vyplodit až 300 kg ořechů. 
  • Vlašské ořechy jsou opravdu prehistorickou potravinou. Archeologické nálezy dokládají, že ořešák znali již naši předkové v neolitu, tedy mladší době kamenné 8000 – 5000 let před naším letopočtem. 

TIP: U nás jsou vlašáky vždy rychle pryč, a to obzvlášť pokud z nich pečeme nějaké dobroty. Proto bereme rovnou vlašské ořechy 1 kg.

FAQ – Nejčastější dotazy

Čím vyloupat vlašské ořechy?

Vlašské ořechy nejlépe vyloupete ořechovým loupákem nebo párátkem na ořechy.

Pamatujte, že oloupání vlašských ořechů může být zdlouhavé a pracné. Můžete si také zakoupit již oloupané vlašské ořechy, pokud si přejete ušetřit čas.

Jak vzniká plod vlašského ořechu?

Plod vlašského ořechu vzniká z opyleného květu. Opylení může probíhat pomocí větru nebo přenosem pylu hmyzem. Po opylení se květ postupně vyvine v ořechovou skořápku, která chrání dužinu a samotný ořech. Dužina může být vnitřní částí ořechu nebo může být oddělena od skořápky tenkou blanou. Ořech pak roste a zrají na stromě po dobu několika měsíců.

Kde vlašské ořechy rostou?

Ačkoliv řada Čechů má ořešák královský na zahradě, největším producentem vlašských ořechů je Čína a USA. Zajímavé je, že vlašské ořechy se na stromu začínají tvořit ještě předtím, než se na větvích objeví listy. Sklízejí se ale až na konci prázdnin nebo v průběhu září. Pokud si je chcete sami natrhat, používejte raději rukavice, ořešákové silice zbarví pokožku dohněda.

Jaké jsou nutriční hodnoty vlašských ořechů?

Ve 100g vlašských ořechů najdete 13 gramů sacharidů, 65 gramů tuků, 15 gramů bílkovin a 7 gramů vlákniny.

Dále také obsahují vitamíny, minerály a antioxidanty, které přinášejí další zdravotní přínosy.

Kolik můžu sníst denně vlašských ořechů?

Všeobecně se doporučuje konzumovat asi 1 až 2 porce vlašských ořechů denně. Porce by měla obsahovat přibližně 30 gramů, což představuje zhruba 5 až 7 ořechů. Je důležité dodržovat doporučenou denní dávku, protože vlašské ořechy jsou bohaté na tuky a konzumace v nadměrném množství by mohla vést k přebytečným kaloriím.

Jaké mají vlašské ořechy účinky na zdraví?

Patří mezi zdravé potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, vlákninu, vitamín E a minerály jako hořčík a zinek.

Mohou pomoci snížit riziko srdečního onemocnění, podporovat zdraví mozku a zlepšovat funkci kognitivních schopností. Navíc mohou pomoci regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Je však důležité konzumovat je s mírou, protože mají vysoký obsah kalorií.

Tipy na recepty s vlašskými ořechy z blogu OchutnejOřech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

4 Comments

  1. Dobrý den
    Díky za vaše ořechy. Dnes přišla má objednávka vlašských ořechů a jsou výborné, krásně čisté. Navíc děkuji za malý dárek od Vás. Je to milá pozornost která potěšila.
    Všem doporučuji vás obchod.
    Díky Petr V

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2