Naposledy aktualizováno 14. 5. 2024 autorem Pavlína
Lískové ořechy patří mezi 5 nejoblíbenějších ořechů rostoucích na stromě. Najdete je v každém obchodě, na trzích a možná je máte i doma.
Lískáče jsou oblíbené pro svou všestrannost, můžete si je dopřát jako svačinku a používají se jako přísada do mnoha receptů, zejména dezertů. Pojďme si tyto kouzelné oříšky přiblížit. Poradíme vám, zda je konzumovat se slupkou a jaké dobroty si z nich můžete připravit.
Co jsou lískové ořechy?
Lískové ořechy mají příjemně nasládlou chuť a pocházejí ze stromu lísky obecné. Patří mezi druhy ořechů typické pro naše zeměpisné šířky.
Líska je opadavý dlouhověký strom, který roste pomalu a dosahuje výšky 4 až 6 metrů. Ačkoli lísky mohou přežít v různých klimatických podmínkách, jejich oblíbené klima se vyznačuje mírným létem a chladnou zimou.
Tyto ořechy údajně pocházejí z Asie, odkud se rozšířily do Evropy a řadí se k jedněm z nejstarších plodin vůbec. V Asii jsou dokonce považovány za symbol plodnosti.
Lískové ořechy obsahují zhruba 12 % bílkovin, 61 % tuku, 10 % sacharidů a 8 % vlákniny. Dále obsahují hořčík, fosfor a vitamín E. (zdroj)
Nutriční vlastnosti lískových ořechů z nich činí jedinečnou a ideální přísadu do různých potravinářských produktů a jsou obzvlášť chutné, když jsou kombinované s čokoládou.
Jsou také hodně kalorické, poskytují tolik energie, že pouhých 50 g doplní výdej energie na 1 hodinu tělesné aktivity. Jsou proto vhodné i pro sportovce nebo zkrátka pro lidi, kteří rádi žijí aktivním životem a potřebují doplnit občas energii a nakopnout.
? TIP: Lískové ořechy kupujte jen u ověřených prodejců. Starší ořechy bývají žluklé a nedobré. Za naše extra velké naturální lískáče dáme ruku do ohně. ?
Lískové ořechy a zdraví
Přestože mají lískové ořechy vysoký obsah kalorií, jsou také plné živin a zdravých tuků. Jen pro zajímavost, asi 30 g lískových ořechů obsahuje zhruba 180 kalorií.
Lískáče mohou mít pozitivní vliv na naši paměť. Především o vlašácích se říká, že jsou to potrava pro mozek, ale lískové ořechy nejsou výjimkou. Pokud budete konzumovat lískové ořechy, může se vám zlepšit paměť a soustředění. Čím je to způsobeno?
Souvisí to s obsahem lecitinu v ořeších. Ten má pozitivní vliv na paměť a koncentraci. Látky jako hořčík, vitamín E a niacin prospívají také nervům i mozku.
Tip: Rostlinné mléko snadno i doma. Podívejte se na nejlepší domácí recepty na mléko z ořechů.
Lískové ořechy mohou snižovat oxidační stres
Největší benefit lískáčů je významné množství obsažených antioxidantů. Nejhojněji jsou zde zastoupeny fenolické sloučeniny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a zánět v těle. Tyto sloučeniny mohou být prospěšné i pro ochranu a zdraví srdce.
Antioxidanty nás chrání proti volným radikálům, které nám mohou způsobit tzv. oxidační stres. Ten může zvýšit riziko vzniku určitých typů rakoviny. Lískové ořechy obsahují antioxidantní enzymy, které pomáhají snižovat oxidační stres a mohou přispívat ke snížení rizika vzniku rakoviny.
Většina antioxidantů je obsažena ve slupce ořechu. Údajně se při pražení může obsah zdraví prospěšných látek snížit. Ale existují i studie, které ukazují opak.
Dokonce i střeva vám poděkují za konzumaci lískáčů. Podporují zdravý pohyb střev, jelikož jsou dobrým zdrojem vlákniny. Jíst dostatek vlákniny podporuje pravidelnou stolici a předchází zácpě.
Tip: Chcete se inspirovat recepty s lískovými ořechy? ??Tak do toho!
Lískáče jako zdroj omega-6 a omega-9
Pokud potřebujete doplnit omega-6 a omega-9, lískové ořechy jsou tou správnou volbou. Ukrývá se v nich bohatá zásoba mono nenasycených a polynenasycených tuků a mastných kyselin.
A v neposlední řadě, lískáče pomáhají chránit naše srdce. Studie zkoumala 21 lidí, kteří konzumovali 18–20 % svého celkového denního příjmu kalorií z lískových ořechů. Výsledky ukázaly, že hladiny cholesterolu, triglyceridů a hladiny LDL cholesterolu byly výrazně sníženy.
? Obecně je stravování 30–70 g lískových ořechů denně spojováno se zlepšením zdravotních parametrů srdce. (Zdroj)
Druhy lískových ořechů
Hlavními producenty lískových ořechů jsou Turecko, Itálie, Gruzie, Ázerbájdžán, USA, Španělsko, Chile, Francie a Írán. Turecko, největší výrobce, představuje přibližně 70 % světové produkce.
- Lískáče se prodávají ve skořápce nebo bez ní. Jádra můžete koupit pražená, blanšírovaná a loupaná či se slupkou.
- V cukrářském průmyslu se můžete setkat s lískovými ořechy ve formě pasty, nakrájené nadrobno či rozemleté.
Lískové ořechy se dělí na extra třídu, třídu I a třídu II. Označení velikosti je povinností pro extra třídu, ostatní dvě třídy velikost uvádět nemusí. Velikost je určena maximálním průměrem části skořápky nebo jádra.
✌️ V supermarketu většinou objevíte lískové ořechy velikosti 11-13. Vyzkoušejte naše ořechy, které nabízíme ve velikosti 13-15. Díky své větší velikosti jsou lahodnější a vláčnější.
Loupané nebo neloupané lískové ořechy?
Slupka na ořechu může být skvělá, ale i špatná. Hodně záleží, jak se na ni budete dívat.
Většinou je hořká a některým může zkazit chuťový prožitek z konzumace ořechů. A navíc jsou ořechy se slupkou hůře stravitelné.
Na druhou stranu, slupka dodává ořechům charakteristickou chuť i vzhled, a hlavně se v ní nachází hodně prospěšných látek, konkrétně fenolové látky, které působí jako antioxidant.
Pokud se rozhodnete lískové ořechy oloupat, jak na to? Většinou se namočí a poté jde slupka snáz dolů, ale i tak je to někdy pracná záležitost. Zkuste je dát na chvíli do trouby, a pak v utěrce promněte a slupka půjde dolů jako po másle.
Chcete se loupání lískáčů vyhnout, ale přeci jen milujete lískové ořechy bez slupky? U nás můžete koupit i Lískové ořechy LOUPANÉ.
Kdy sbírat lískové ořechy?
Sklizeň probíhá v období září až říjen.
Lískové ořechy se sklízejí před pádem na zem. Stromy jsou otřeseny ručně nebo mechanicky. K zajištění kvality konečného produktu, tedy lískového ořechu, jsou klíčové podmínky skladování, zpracování, balení i přeprava.
Pokud je to nutné, musí být slupka mechanicky odstraněna z ořechů. Lískové ořechy ve slupce se suší, aby se usnadnilo její odstranění.
Po loupání se ořechy třídí, čistí a suší do optimální vlhkosti. Jakmile jsou lískové ořechy, které jsou stále ve skořápce, tříděny, tak prasknout nebo se vyloupnou. Hlavním cílem tohoto kroku je minimalizovat poškození jádra.
Nakonec se celá jádra blanšírují (polévají horkou vodou) nebo praží před finálním balením.
Olej z lískových ořechů
Olej z lískových ořechů pomáhá harmonizovat hormonální nerovnováhu a přispívá ke správné činnosti pohlavních orgánů. Proto doporučujeme lžičku oleje z lískových ořechů, pokud máte silnou menstruaci a pociťujete bolesti.
Olej také podporuje regeneraci plic a posiluje jejich pevnost a pružnost. I v tomto případě můžete používat olej jako doplněk stravy.
Olej můžete používat nejen vnitřně. Je skvělým pomocníkem pro regeneraci unavené pleti, protože je lehký, lehce vstřebatelný a je vhodný i na mastnou pleť se sklonem k akné. Regeneruje tkáně, a proto se používá na malé jizvy a strie.
Můžete se s ním setkat i při aromaterapii nebo masážích, díky své nasládlé vůni. A pokud máte mastnější vlasy, použijte olej jako zábal, protože dokáže regulovat činnost mazových žláz.
TIP: Vyzkoušejte náš lískový olej. Má vynikající, výraznou, lísko-oříškovou chuť.
Jak skladovat lískové ořechy?
Ořechy jsou většinou náchylné na plísně, houby a cizí parazity, proto dbejte zvýšenou pozornost na jejich skladování. Prevencí může být nakupování ořechů od prověřených prodejců.
Nejvhodnější je ořechy zamrazit, protože tak uchovají svou chuť i konzistenci, a navíc vám vydrží až 1 rok.V lednici vydrží asi 4 měsíce.
Lískové ořechy potřebují suchý, vzdušný a tmavý prostor. Dejte je proto do plátěného pytlíku nebo do síťovky. Ale nejprve je rozprostřete na síťku a nechte pořádně proschnout, protože by se mohlo stát, že se ořechy zapaří a budou žluknout.
TIP: Naše lísková mouka je vyrobena z lehce opražených lískových ořechů, které dodají vašim pokrmům vynikající oříškovou chuť.
Milujete ořechová másla? Na eshopu na vás čeká arašídové máslo, pistáciový krém nebo třeba mandlový krém.
Lískáče v kuchyni
Lískové ořechy se konzumují celé nebo se používají jako přísada do široké škály potravin jako jsou čokolády, cereálie, pekařské výrobky, saláty, omáčky, zmrzliny či dezerty. Používají se také k výrobě pomazánek, likérů a nápojů.
Určitě znáte oblíbenou lískooříškovou pomazánku, kterou každý miluje. Ale často bývá plná cukru, konzervačních látek a chemie. Zkuste si vyrobit jemné lískooříškové máslo podle našeho receptu, jeho příjemná a čistá chuť vás jistě mile překvapí.
Na tradičním cheesecaku samozřejmě není nic špatného – jednou za čas si ho každý rád dopřejeme, ale pokud hledáte nějakou zdravější alternativu, vyzkoušejte recept na zdravý lískooříškový fitness cheesecake s nižším obsahem cukru a vyšším obsahem proteinu.
Milujete ořechové bábovky nebo bábovky obecně? Zkuste recept na hrníčkovou ořechovou bábovku. Většina lidí peče ořechovou bábovku z vlašských ořechů. Zkuste ji ale pro jednou nahradit lískovými ořechy a uvidíte, že je to ještě chutnější varianta.
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Nejlepší hrnkový ořechový moučník : Pekanový koláč s javorovým sirupem
- Nízkosacharidové nadýchané květákové placičky z mandlové mouky (low-carb)
- Recept na rostlinné mléko: pistáciové mléko s neodolatelnou chutí
- Domácí bazalkové pesto: jednoduchý recept na 5 minut
- Recept na lahodnou krémovou hráškovou polévku s kešu ořechy (vegan)
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Člověk by nevěřil kolik receptů zde najde. Skvělý článek :))
Lískáče doma milujeme. Vždy na podzim si uděláme velkou zásobu. Stačí znát místa, kde lískové ořechy rostou. A máte kvalitní ořechy zcela zdarma. Někdy si také vyrábíme lískooříškové máslo.
super