Naposledy aktualizováno 6. 3. 2024 autorem Anežka
Kdo by nemiloval brokolicový krém. Krémová brokolicová polévka s bramborem a bez smetany patří nejoblíbenějším polévkám u nás. Je jednoduchá, zasytí a hlavně je naprosto vynikající. Pojďme se podívat na nejlepší recept na brokolicovou polévku. Náš recept zabere i s přípravou maximálně 30-40 minut.
Proč je brokolicová polévka zdravá
Naše krémová brokolicová polévka je naprosto zdravá a vhodná pro hubnutí, protože je pouze ze zeleniny a kešu ořechů. Obsahuje tedy spoustu vlákniny, zdravých tuků i proteiny.
Brokolice patří mezi nejzdravější zeleninu
Mysleli jste si, že vitamin C najdete pouze v ovoci? Chyba. Brokolice patří mezi nejzdravější zeleninu, je skvělým zdrojem vitamínů C a K, což jsou dva klíčové vitamíny pro naše tělo.
Kromě vitamínů je brokolice také bohatá na vlákninu, což je skvělé pro naše zažívání. Mimochodem, brokolice obsahuje také mnoho antioxidantů, které nám pomáhají bojovat proti volným radikálům. Takže pokud hledáte zeleninu, která je chutná a zároveň prospěšná pro vaše tělo, brokolice by měla být na vrcholu vašeho seznamu.
Pokud nejste příliš velcí fanoušci brokolice, zkuste náš recept na brokolicovou polévku, která je zjemněná bramborem a kešu smetanou.
Místo smetany zdravé ořechy
Naše krémová brokolicová polévka je veganská, protože v ní je místo smetany použitá tzv. kešu smetana. To jsou prakticky pouze rozmixované kešu ořechy s vodou. Proč je skvělé používat kešu místo smetany? Kromě toho, že kešu jsou zdravé, také je můžete poměrně dlouho skladovat doma v uzavřené nádobě. Takže když nemáte po ruce smetanu, můžete použít kešu.
Polévku by samozřejmě šlo udělat zcela bez smetany, ale měli byste po ní hned hlad. Díky kešu smetaně tato brokolicová polévka zasytí, je vhodná k hubnutí a je naprosto ideální i jako hlavní jídlo.
Mohlo by vás zajímat: Čím nahradit smetanu na vaření a ke šlehání ve slaných i sladkých receptech
Jak na krémovou brokolicovou polévku bez smetany
Pokud milujete krémovou polévku, ale nemáte po ruce smetanu nebo máte intoleranci laktózy, máme pro vás tip. Zkuste použít kešu ořechy. Stačí namočit kešu na 30 minut do horké vody a rozmixovat je s trochou polévky. Díky tomu získáte skvělou alternativu smetany, která nemá žádnou výraznou pachuť jako například kokosové mléko.
Nevyhazujte košťál z brokolice
Při přípravě brokolice rozdělíme hlávky na růžičky a nemusíte vyhazovat ani košťál. Pokud chcete zpracovat i košťál, je vhodné ho oloupat, protože slupka bývá dřevnatá, a pak nakrájet na menší kousky. Tím, že budete polévku mixovat, nemusíte se bát košťál použít.
Recept na brokolicovou polévku krok za krokem
Jak připravit krémovou brokolicovou polévku? Nejprve si připravíme zeleninu. Nakrájíme si cibuli a dáme jí zvlášť do misky, a potom se vyhrneme na brokolici a brambory. Nejlepší je brokolici nejprve rozdělit na růžičky, oloupat košťál a nakrájet ho na malé kousky. Stejně tak si oloupeme brambory a nakrájíme je na drobnější kostičky.
Když máme nakrájenou zeleninu, na rozehřátém másle nebo oleji zpěníme cibuli, přidáme brokolici a brambory a společně orestujeme. Přidáme zeleninový vývar, podle chuti případně dosolíme a opepříme a vaříme asi 20 minut, než jsou brambory měkké.
Vyjmete část polévky a rozmixujete ji s předem namočenými kešu ořechy v horké vodě. Potom přidáme zbytek polévky a rozmixujeme ji do krémova. Pokud máte rádi polévku s kousky, nemusíte ji mixovat celou a můžete si část polévky dát stranou. Polévku dochutíme muškátovým oříškem a můžete podávat.
Tipy na další recepty na polévky
Pokud milujete polévky, zkuste naší oblíbenou polévku z červené čočky, dýňovou polévku nebo hráškovou polévku. Máte raději asijské recepty? Vyzkoušejte thajskou polévku Tom Kha Gai.
Často kladené otázky
Je brokolicová polévka veganská?
Ano, náš recept je veganský.
Jak dlouho můžu skladovat polévku v ledničce?
V ledničce vám brokolicová polévka vydrží až 5 dní.
Můžu brokolicovou polévku zamrazit?
Ano, brokolicovou polévku můžete dát do mrazáku, kde ji můžete skladovat až 6 měsíců.
S čím podávat brokolicovou polévku?
Brokolicovou polévku můžete podávat samotnou, ale můžete k ní servírovat i chléb a klidně si osmažit slaninu nebo přidat jarní cibulku.
Nejlepší recept na brokolicovou polévku s bramborem a bez smetany
Ingredience
- 1 brokolice
- 2 středně velké brambory
- 1 žlutá cibule
- 750 ml zeleninového vývaru
- hrst kešu ořechů 30 minut namočených v horké vodě
- 2 PL olivového oleje nebo másla
- špetka soli
- špetka pepře
- muškátový oříšek dle chuti
Postup
- Nakrájejte cibuli, brokolici a brambory. Kešu ořechy namočte v horké vodě.
- V hrnci si zpěňte na másle nebo oleji cibuli. Po chvíli přidejte brokolici a brambory.
- Zalijte zeleninovým vývarem. Vařte alespoň 20 minut, než budou brambory měkké.
- Část polévky vyjměte a rozmixujte s kešu ořechy. Poté přidejte zbytek polévky a vše rozmixujte do krémové konzistence.
- Dochuťte polévku solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?