Recept na lahodnou krémovou hráškovou polévku s kešu ořechy (vegan)

Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Pavlína

Jednoduchá hrášková polévka s kešu je vynikající a zdravá krémová polévka, kterou připravíte do 30 minut. Hrachová polévka je zdravá, zasytí a dodá vašemu tělu pořádné množství bílkovin a také vlákniny. Tento recept je vhodný pro vegany i pro lidi s intolerancí laktózy.

Je hrášková polévka s kešu zdravá? 

Ano! Hrášek je luštěnina s nezanedbatelným podílem bílkovin, kešu obsahují kromě proteinů i zdravé tuky, a dělají hráškovou polévku chutnější, krémovější a sytější. Z nutričního hlediska je kešu velmi zajímavé, obsahuje 18 % bílkovin30 % sacharidů a 44 % tuků. A protože se naše hrášková polévka vaří opravdu jen chvilku, zachová si také i podstatnou část stopových prvků. 

Tip: Kešu – vše co o nich potřebujete vědět. Čtěte na blogu.

Kešu místo smetany? Nebudete litovat

Rádi používáme kešu místo klasické smetany. Kešu jsou mnohem lépe stravitelné, jsou zdravější a pokrmy jsou s kešu mnohem lahodnější. Navíc díky tomu můžeme servírovat polévku veganům i návštěvě s intolerancí laktózy.  

Milujete babiččinu hrachovou polévku? To vám zaručeně bude chutnat i hráškové krém bez smetany
Milujete babiččinu hrachovou polévku? To vám zaručeně bude chutnat i hráškové krém bez smetany.

Pokud nemáte výkonný mixér, namočte si kešu alespoň na čtyři hodiny do vody, aby vám změkly a mohli jste je rozmixovat do krémové konzistence. 

Pokud chcete, můžete si kešu vyrobit i kešu smetanu. Stačí kešu rozmixovat s vodou. Touto alternativou klasické smetany pak můžete polévku dozdobit či zahustit.  

100 Kč sleva na první objednávku

Tip: Prozkoumejte naše chutné recepty s kešu ořechy

Jak na hráškovou polévku bez smetany

Pro přípravu krémové hráškové polévky budeme potřebovat čerstvý či mražený zelený hrášek. My používáme téměř vždy mražený, jelikož po čerstvém se většinou okamžitě zapráší. 

Hrášková polévka se vaří jen 15-20 minut, a poté se rozmixuje výkonným tyčovým mixérem. Pokud máte rádi v polévce kousky hrášku, část polévky si před mixování odeberte. Kousky hrášku doporučujeme v polévce nechat i v případě, že se rozhodnete podávat polévku zastudena. Hráškovou polévku také vaříme s bobkovým listem, který je nutný před mixováním odebrat.

Skladem 259 Kč
Naturální kešu ořechy jsou nepražené, nesolené a od nás vždy čerstvé. W450 je označení pro kvalitní kešu menší velikosti, které jsou lahodné a dobře se mixují. Jsou proto ideální na přípravu kešu másla, kešu mléka, ale i raw dortů či kešu sýru.
Skladem 119 Kč
Bobkový list se využívá v téměř každé kuchyni. Nejčastěji se použivá při vaření mnoha druhů omáček a polévek (například rajčatová omáčka, bešamel, zeleninový či masový vývar a další). Sušené bobkové listy mají specifické aroma, které dokonale ochutí i ostatní druhy pokrmů, od marinád po dušené masové i zeleninové pokrmy.
Skladem 959 Kč
Naturální piniové neboli cedrové oříšky jsou vzácná semínka borovice se slabou pryskyřičnou příchutí. Jejich nezaměnitelná krémovo-nasládlá chuť vyniká především při upražení a neodmyslitelně patří do italské kuchyně. Vyrábí se z nich tradiční bazalkové pesto, ale přidává se i do dalších italských pokrmů.

Jak hráškový krém vylepšit?

Hrachová polévka je vynikající sama o sobě, ale pokud máte doma typ, který se nenají pouze z krémové polévky, máme pro vás několik tipů.

Jako u klasické hrachové polévky i krémovou polévku můžete podávat s krutony.
Jako u klasické hrachové polévky i krémovou polévku můžete podávat s krutony.

V první řadě můžete dozdobit hotovou hrachovou polévku zakysanou smetanou, v případě veganů jinou veganskou alternativou. Pokud máte doma milovníka hustých polévek, můžete část hrášku dosypat až po uvaření a nechat ho povařit. Případně lze hráškovou polévku celým hráškem dozdobit.

V létě si můžete udělat hráškový krém s mátou, která dodá polévce netradiční chuť a aroma. Posypat polévku můžete také parmazánem.

Milujete krutony do polévek? Pak vám nesmí chybět ani u hráškového krému. Krutony jsou rychlé a jednoduché na přípravu, takže pokud máte doma starší pečivo, můžete ho zužitkovat. Jak na krutony? Na sucho nebo na ghee (ghí) opečete na kostičky nakrájené pečivo do křupava. Můžete krutony také upéct v troubě, stačí dát kostičky pečiva na 180 °C na 10 minut, než zezlátnou.

Tip: Chcete se zahřát a pochutnat si? Inspirujte se našimi recepty na výborné a zdravé polévky! ?‍?

Krémová hrášková polévka za studena? Proč ne.

Hráškového krému se v létě vzdát nemusíte. Lze polévku z hrachu jíst i za studena.
Hráškového krému se v létě vzdát nemusíte. Lze polévku z hrachu jíst i za studena.

V restauracích můžete v posledních letech často narazit na studenou hráškovou polévku. Tato varianta je ideální právě v horkých letních dnech. Prakticky ji připravíte úplně stejně jako v případě teplé varianty, jen ji podáváte zastudena. Doporučujeme ji dozdobit mátou a veganskou smetanou.

TIP: Pokud kešu opravdu milujete, mohlo by vás zajímat, že na našem e-shopu zakoupíte hotové kešu máslo ve 300g balení. Jelikož ho vyhledává stále větší množství labužníků, není vyloučeno, že v našem portfoliu přibude i kešu máslo 1kg.

FAQ – Nejčastější dotazy

Můžu udělat hráškovou polévku ze zmraženého hrášku?

Ano do receptu můžete použít zmražený hrášek.

Čím můžu v polévce nahradit hrášek?

Polévku můžete uvařit s brokolicí či pórkem.

Čím dochutit hráškové krém?

Polévku z hrachu ochuťte pepřem a solí, následně dle vaší preference můžete použít muškátový oříšek, mátu, bazalku nebo lahůdkové droždí.

Je polévka veganská?

Ano. polévka je v základu bez smetany, je tedy veganská.

S čím mohu hráškový krém podávat?

Hráškovou polévku můžete dozdobit dle vaší chuti, například hráškem, parmazánem nebo máslovými krutony z pečiva.

Tipy na další recepty z blogu Ochutnej Ořech

Recept: Hrášková polévka s kešu

Hrášková polévka s kešu ořechy je vynikající a zdravá krémová polévka, kterou připravíte do 30 minut. Hrachová polévka bez smetany je nejenom zdravá, ale i zasytí a dodá vašemu tělu pořádné vlákniny.
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celková doba 50 minutes
Chod Polévka
Kuchyně Veganská, Vegetariánská
Dávka 4 porce

Ingredience
  

Postup
 

  • Orestujeme cibulku na olivovém oleji dozlatova, přidáme česnek a restujeme další 2-3 minuty.
  • Přidáme zmražený hrášek a necháme rozpustit.
  • Zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme sůl, bobkový list, bazalku a přivedeme k varu.
  • Hráškovou polévku vaříme 15 – 20 minut.
  • Vyjmeme bobkový list.
  • Přidáme kešu oříšky a obsah v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému, dochutíme sušeným droždím, červenou paprikou (nebo chilli vločkami) a čerstvě mletým pepřem.
  • Podle potřeby polévku dosolíme a už jen krátce prohřejeme.
Klíčové slovo hrášková polévka, polévka z hrášku
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Inspirujte se dalšími recepty na zdravé polévky

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




5 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin5