Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Pavlína
Jednoduchá hrášková polévka s kešu je vynikající a zdravá krémová polévka, kterou připravíte do 30 minut. Hrachová polévka je zdravá, zasytí a dodá vašemu tělu pořádné množství bílkovin a také vlákniny. Tento recept je vhodný pro vegany i pro lidi s intolerancí laktózy.
Je hrášková polévka s kešu zdravá?
Ano! Hrášek je luštěnina s nezanedbatelným podílem bílkovin, kešu obsahují kromě proteinů i zdravé tuky, a dělají hráškovou polévku chutnější, krémovější a sytější. Z nutričního hlediska je kešu velmi zajímavé, obsahuje 18 % bílkovin, 30 % sacharidů a 44 % tuků. A protože se naše hrášková polévka vaří opravdu jen chvilku, zachová si také i podstatnou část stopových prvků.
Tip: Kešu – vše co o nich potřebujete vědět. Čtěte na blogu.
Kešu místo smetany? Nebudete litovat
Rádi používáme kešu místo klasické smetany. Kešu jsou mnohem lépe stravitelné, jsou zdravější a pokrmy jsou s kešu mnohem lahodnější. Navíc díky tomu můžeme servírovat polévku veganům i návštěvě s intolerancí laktózy.
Pokud nemáte výkonný mixér, namočte si kešu alespoň na čtyři hodiny do vody, aby vám změkly a mohli jste je rozmixovat do krémové konzistence.
Pokud chcete, můžete si z kešu vyrobit i kešu smetanu. Stačí kešu rozmixovat s vodou. Touto alternativou klasické smetany pak můžete polévku dozdobit či zahustit.
Tip: Prozkoumejte naše chutné recepty s kešu ořechy.
Jak na hráškovou polévku bez smetany
Pro přípravu krémové hráškové polévky budeme potřebovat čerstvý či mražený zelený hrášek. My používáme téměř vždy mražený, jelikož po čerstvém se většinou okamžitě zapráší.
Hrášková polévka se vaří jen 15-20 minut, a poté se rozmixuje výkonným tyčovým mixérem. Pokud máte rádi v polévce kousky hrášku, část polévky si před mixování odeberte. Kousky hrášku doporučujeme v polévce nechat i v případě, že se rozhodnete podávat polévku zastudena. Hráškovou polévku také vaříme s bobkovým listem, který je nutný před mixováním odebrat.
Jak hráškový krém vylepšit?
Hrachová polévka je vynikající sama o sobě, ale pokud máte doma typ, který se nenají pouze z krémové polévky, máme pro vás několik tipů.
V první řadě můžete dozdobit hotovou hrachovou polévku zakysanou smetanou, v případě veganů jinou veganskou alternativou. Pokud máte doma milovníka hustých polévek, můžete část hrášku dosypat až po uvaření a nechat ho povařit. Případně lze hráškovou polévku celým hráškem dozdobit.
V létě si můžete udělat hráškový krém s mátou, která dodá polévce netradiční chuť a aroma. Posypat polévku můžete také parmazánem.
Milujete krutony do polévek? Pak vám nesmí chybět ani u hráškového krému. Krutony jsou rychlé a jednoduché na přípravu, takže pokud máte doma starší pečivo, můžete ho zužitkovat. Jak na krutony? Na sucho nebo na ghee (ghí) opečete na kostičky nakrájené pečivo do křupava. Můžete krutony také upéct v troubě, stačí dát kostičky pečiva na 180 °C na 10 minut, než zezlátnou.
Tip: Chcete se zahřát a pochutnat si? Inspirujte se našimi recepty na výborné a zdravé polévky! ??
Krémová hrášková polévka za studena? Proč ne.
V restauracích můžete v posledních letech často narazit na studenou hráškovou polévku. Tato varianta je ideální právě v horkých letních dnech. Prakticky ji připravíte úplně stejně jako v případě teplé varianty, jen ji podáváte zastudena. Doporučujeme ji dozdobit mátou a veganskou smetanou.
TIP: Pokud kešu opravdu milujete, mohlo by vás zajímat, že na našem e-shopu zakoupíte hotové kešu máslo ve 300g balení. Jelikož ho vyhledává stále větší množství labužníků, není vyloučeno, že v našem portfoliu přibude i kešu máslo 1kg.
FAQ – Nejčastější dotazy
Můžu udělat hráškovou polévku ze zmraženého hrášku?
Ano do receptu můžete použít zmražený hrášek.
Čím můžu v polévce nahradit hrášek?
Polévku můžete uvařit s brokolicí či pórkem.
Čím dochutit hráškové krém?
Polévku z hrachu ochuťte pepřem a solí, následně dle vaší preference můžete použít muškátový oříšek, mátu, bazalku nebo lahůdkové droždí.
Je polévka veganská?
Ano. polévka je v základu bez smetany, je tedy veganská.
S čím mohu hráškový krém podávat?
Hráškovou polévku můžete dozdobit dle vaší chuti, například hráškem, parmazánem nebo máslovými krutony z pečiva.
Tipy na další recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Recept na pravý nepečený cheesecake s ovocem
- Rychlý a zdravý tvarohový koláč s ovocem (low-carb, bezlepkový)
- Recept na sicilskou pistáciovou omáčku: rychlá omáčka k těstovinám bez masa
- Recept: Veganská domácí banánová zmrzlina bez cukru
- Recept na dokonalou veganskou kormu (indické kari)
Recept: Hrášková polévka s kešu
Ingredience
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 cibule nakrájené nadrobro
- hrst bazalky
- bobkový list
- 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- sůl
- 2 šálky naturálních kešu
- 1 lžička drcených chilli vloček / červené papriky
- 1 lžíce sušeného droždí
- 800 g mraženého hrášku
- piniové oříšky
- čerstvá bazalka
Postup
- Orestujeme cibulku na olivovém oleji dozlatova, přidáme česnek a restujeme další 2-3 minuty.
- Přidáme zmražený hrášek a necháme rozpustit.
- Zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme sůl, bobkový list, bazalku a přivedeme k varu.
- Hráškovou polévku vaříme 15 – 20 minut.
- Vyjmeme bobkový list.
- Přidáme kešu oříšky a obsah v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému, dochutíme sušeným droždím, červenou paprikou (nebo chilli vločkami) a čerstvě mletým pepřem.
- Podle potřeby polévku dosolíme a už jen krátce prohřejeme.
Inspirujte se dalšími recepty na zdravé polévky
- Polévka z červené čočky
- Dýňová polévka
- Cizrnová krémová polévka
- Italská rajčatová polévka
- Brokolicová polévka bez smetany
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?