Recept: Jednoduchá thajská kokosová polévka Tom Kha Gai (vegan)

Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Anežka

Jednoduchá thajská kokosová polévka Tom Kha Gai (vegan)

Milujete thajskou kuchyni? Pak musíte ochutnat kokosovou polévku Tom Kha Gai. Málokterá polévka nám zachutnala natolik, že bychom ji vařili 5x za jeden týden. Navíc je extrémně jednoduchá na přípravu a lze ji připravit vegansky, ale i s kuřecím masem. Pokud některé ingredience doma nemáte, v článku najdete tipy, jak je nahradit. 

Co je Tom Kha Gai?

Pod názvem Tom Kha Gai se skrývá thajská polévka tradičně vyrobená z kokosového mléka, koření, citronové trávy, kořene galangal, thajské rybí omáčky a thajské chilli pasty. Je velmi aromatická, krémová a chutná. 

My jsme si pro vás připravili jednodušší verzi z ingrediencí, které každý milovník asijské kuchyně má doma a hlavně variantu vhodnou pro vegetariány i vegany. Pokud ale jíte maso, stačí vyměnit tofu za kuřecí maso. 

Co potřebujete na polévku

  • Žlutá cibule + česnek– základ polévky.
  • Houby – doporučujeme použít krémové houby (shimeji, hlíva, enoki, shiitake), protože nemají tak výraznou chuť a nepřebijí chuť zbytku polévku. 
  • Mrkev – někdo ji rád strouhá, my ji většinou připravujeme pomocí spiralizéru nebo škrabky na tenké proužky. Dodá polévce jedinečnou zemitou a mírně sladkou chuť.
  • Sójová omáčka běžná ingredience, kterou můžete použít místo rybí omáčky. Preferujeme použití sojové omáčky s nižším obsahem soli, aby polévka nebyla příliš slaná. 
  • Zeleninový vývar – můžete použít i vodu, ale se zeleninovým vývarem bude mít polévka plnější chuť. 
  • Kokosové mléko – kokosové mléko je základem polévky. Nám se nejlépe osvědčilo mléko v plechovce od Real Thai, které je dostatečně husté a krémové.
  • Zázvor – místo galangalu rádi používáme čerstvý nebo mletý zázvor, protože ho máme téměř vždy doma.
  • Třtinový cukr – pomáhá vyvážit všechny slané chutě. Pokud chcete, můžete použít i kokosový cukr.
  • Kajenský pepř– pro pikantnější chuť. Můžete použít i chilli. 
  • Limetková šťáva – můžete nahradit i kůrou z citronu, ale používejte vždy bio citrony. 
  • Tofu – nejprve z tofu vymačkáme pomocí utěrky přebytečnou vodu a poté ho nakrájíme na malé kousky. 
  • Červená cibule – do polévky červenou cibuli přidáváme až ke konci vaření, aby si zachovala čerstvou chuť.
  • Jarní cibulka – k podávání.
  • Koriandr – k podávání.
Skladem 149 Kč
Sójová omáčka s tradiční chutí v bio kvalitě, bez zvýrazňovačů chuti, barviv ani umělých sladidel.
Skladem 179 Kč
Kokosové mléko je na rozdíl od běžného kravského mléka vhodné pro vegetariány, vegany a všechny, kteří mají intoleranci na laktózu.
Skladem 79 Kč
Třtinový cukr je chuťově mnohem lepší než bílý rafinovaný cukr.

Jak připravit thajskou kokosovou polévku: Podrobný postup

Příprava této vegetariánské thajské kokosové polévky je extrémně jednoduchá, časově náročná je pouze příprava všech ingrediencí.

  1. Nasekejte žlutou cibuli a česnek najemno a houby nakrájejte. Tyto ingredience půjdou do hrnce jako první, proto si je připravte zvlášť do mísy. 
  2. Vymačkejte pomocí utěrky přebytečnou vodu z tofu a nakrájejte ho na kousky. Mrkev si škrabkou připravte na proužky. Tyto ingredience budeme přidávat společně, proto si je připravte do jedné misky. 
  3. Nakrájejte si koriandr a jarní cibulku k podávání. Odložte do mističky stranou. 
  4. Zázvor rozmixujte s vývarem. Pokud nemáte mixér, můžete ho nastrouhat do vývaru.
  5. V hrnci restujeme 3-5 minut žlutou cibuli, houby a česnek. 
  6. Poté přidáme sojovou omáčku, vývar rozmixovaný se zázvorem, kajenský pepř, cukr a kokosové mléko. Vaříme 10 minut.
  7. Přidáme mrkev, tofu a červenou cibuli a vaříme dalších 5-10 minut. 
  8. Poté dochutíme limetkovou šťávou, případně solí a cukrem. 
  9. Podáváme s koriandrem a jarní cibulkou. 

FAQ – Nejčastější otázky

Jak chutná polévka Tom Kha Gai?

Polévka Tom Kha Gai je krémová, má pikantní sladkou kokosovou chuť.

100 Kč sleva na první objednávku

Je polévka Tom Kha Gai vegetariánská?

Ano, naše verze polévky je dokonce veganská.

Jak na kuřecí Tom Kha Gai? 

Stačí nahradit tofu kuřecím masem. 

Jak dlouho vydrží polévka v ledničce?

Polévka ve vzduchotěsné nádobě vydrží 3-4 dny v lednici.

Lze polévku zamrazit?

Ano, v mrazáku vydrží až 3 měsíce.

Jednoduchá thajská kokosová polévka Tom Kha Gai

Tuto zjednodušenou verzi thajské kokosové polévky si snadno připravíte i během pracovního týdne. Naše verze je sice veganská, lze ji ale připravit i s kuřecím masem místo tofu. Věříme, že si ji zamilujete jako my.
5 z 2 hlasů
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 40 minutes
Chod Soup
Kuchyně Veganská
Dávka 4 porce

Ingredience
  

  • 2 lžíce panenského olivového nebo kokosového oleje
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 šálek nakrájených hub (shimeji, hlíva, enoki, shitake)
  • 1 šálek nastrouhané či nakrájené mrkve
  • 1 balení tofu (případně kuřecí maso)
  • 1-2 lžíce sójové omáčky (záleží na slanosti vývaru a typu sójové omáčky)
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • ½-1 lžička třtinového nebo kokosového cukru
  • 1/4 lžička kajenského pepře
  • sůl dle chuti
  • šťáva z jedné limetky
  • 0,5 litru zeleninového vývaru
  • 1 plechovka kokosového mléka Real Thai
  • 1 menší červená cibule (volitelné)
  • 1/4 šálku čerstvě nasekaného koriandru (volitelné)
  • 2 nakrájené jarní cibulky (volitelné)

Postup
 

  • V hrnci orestujte žlutou cibuli, houby a česnek.
  • Poté přidejte 1 PL sojové omáčky, vývar rozmixovaný se zázvorem, kajenský pepř, cukr a kokosové mléko. Vařte 10 minut.
  • Přidejte mrkev, tofu a červenou cibuli a vařte dalších 5-10 minut.
  • Poté dochuťte polévku limetkovou šťávou, sójovou omáčkou, případně solí a cukrem.
  • Podávejte s koriandrem a jarní cibulkou.
Klíčové slovo polévka Tom Kha Gai, thajská polévka, veganská polévka
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




1 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin1