Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Anežka
Jednoduchá thajská kokosová polévka Tom Kha Gai (vegan)
Milujete thajskou kuchyni? Pak musíte ochutnat kokosovou polévku Tom Kha Gai. Málokterá polévka nám zachutnala natolik, že bychom ji vařili 5x za jeden týden. Navíc je extrémně jednoduchá na přípravu a lze ji připravit vegansky, ale i s kuřecím masem. Pokud některé ingredience doma nemáte, v článku najdete tipy, jak je nahradit.
Co je Tom Kha Gai?
Pod názvem Tom Kha Gai se skrývá thajská polévka tradičně vyrobená z kokosového mléka, koření, citronové trávy, kořene galangal, thajské rybí omáčky a thajské chilli pasty. Je velmi aromatická, krémová a chutná.
My jsme si pro vás připravili jednodušší verzi z ingrediencí, které každý milovník asijské kuchyně má doma a hlavně variantu vhodnou pro vegetariány i vegany. Pokud ale jíte maso, stačí vyměnit tofu za kuřecí maso.
Co potřebujete na polévku
- Žlutá cibule + česnek– základ polévky.
- Houby – doporučujeme použít krémové houby (shimeji, hlíva, enoki, shiitake), protože nemají tak výraznou chuť a nepřebijí chuť zbytku polévku.
- Mrkev – někdo ji rád strouhá, my ji většinou připravujeme pomocí spiralizéru nebo škrabky na tenké proužky. Dodá polévce jedinečnou zemitou a mírně sladkou chuť.
- Sójová omáčka – běžná ingredience, kterou můžete použít místo rybí omáčky. Preferujeme použití sojové omáčky s nižším obsahem soli, aby polévka nebyla příliš slaná.
- Zeleninový vývar – můžete použít i vodu, ale se zeleninovým vývarem bude mít polévka plnější chuť.
- Kokosové mléko – kokosové mléko je základem polévky. Nám se nejlépe osvědčilo mléko v plechovce od Real Thai, které je dostatečně husté a krémové.
- Zázvor – místo galangalu rádi používáme čerstvý nebo mletý zázvor, protože ho máme téměř vždy doma.
- Třtinový cukr – pomáhá vyvážit všechny slané chutě. Pokud chcete, můžete použít i kokosový cukr.
- Kajenský pepř– pro pikantnější chuť. Můžete použít i chilli.
- Limetková šťáva – můžete nahradit i kůrou z citronu, ale používejte vždy bio citrony.
- Tofu – nejprve z tofu vymačkáme pomocí utěrky přebytečnou vodu a poté ho nakrájíme na malé kousky.
- Červená cibule – do polévky červenou cibuli přidáváme až ke konci vaření, aby si zachovala čerstvou chuť.
- Jarní cibulka – k podávání.
- Koriandr – k podávání.
Jak připravit thajskou kokosovou polévku: Podrobný postup
Příprava této vegetariánské thajské kokosové polévky je extrémně jednoduchá, časově náročná je pouze příprava všech ingrediencí.
- Nasekejte žlutou cibuli a česnek najemno a houby nakrájejte. Tyto ingredience půjdou do hrnce jako první, proto si je připravte zvlášť do mísy.
- Vymačkejte pomocí utěrky přebytečnou vodu z tofu a nakrájejte ho na kousky. Mrkev si škrabkou připravte na proužky. Tyto ingredience budeme přidávat společně, proto si je připravte do jedné misky.
- Nakrájejte si koriandr a jarní cibulku k podávání. Odložte do mističky stranou.
- Zázvor rozmixujte s vývarem. Pokud nemáte mixér, můžete ho nastrouhat do vývaru.
- V hrnci restujeme 3-5 minut žlutou cibuli, houby a česnek.
- Poté přidáme sojovou omáčku, vývar rozmixovaný se zázvorem, kajenský pepř, cukr a kokosové mléko. Vaříme 10 minut.
- Přidáme mrkev, tofu a červenou cibuli a vaříme dalších 5-10 minut.
- Poté dochutíme limetkovou šťávou, případně solí a cukrem.
- Podáváme s koriandrem a jarní cibulkou.
FAQ – Nejčastější otázky
Jak chutná polévka Tom Kha Gai?
Polévka Tom Kha Gai je krémová, má pikantní sladkou kokosovou chuť.
Je polévka Tom Kha Gai vegetariánská?
Ano, naše verze polévky je dokonce veganská.
Jak na kuřecí Tom Kha Gai?
Stačí nahradit tofu kuřecím masem.
Jak dlouho vydrží polévka v ledničce?
Polévka ve vzduchotěsné nádobě vydrží 3-4 dny v lednici.
Lze polévku zamrazit?
Ano, v mrazáku vydrží až 3 měsíce.
Jednoduchá thajská kokosová polévka Tom Kha Gai
Ingredience
- 2 lžíce panenského olivového nebo kokosového oleje
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 šálek nakrájených hub (shimeji, hlíva, enoki, shitake)
- 1 šálek nastrouhané či nakrájené mrkve
- 1 balení tofu (případně kuřecí maso)
- 1-2 lžíce sójové omáčky (záleží na slanosti vývaru a typu sójové omáčky)
- 1 lžička čerstvého zázvoru
- ½-1 lžička třtinového nebo kokosového cukru
- 1/4 lžička kajenského pepře
- sůl dle chuti
- šťáva z jedné limetky
- 0,5 litru zeleninového vývaru
- 1 plechovka kokosového mléka Real Thai
- 1 menší červená cibule (volitelné)
- 1/4 šálku čerstvě nasekaného koriandru (volitelné)
- 2 nakrájené jarní cibulky (volitelné)
Postup
- V hrnci orestujte žlutou cibuli, houby a česnek.
- Poté přidejte 1 PL sojové omáčky, vývar rozmixovaný se zázvorem, kajenský pepř, cukr a kokosové mléko. Vařte 10 minut.
- Přidejte mrkev, tofu a červenou cibuli a vařte dalších 5-10 minut.
- Poté dochuťte polévku limetkovou šťávou, sójovou omáčkou, případně solí a cukrem.
- Podávejte s koriandrem a jarní cibulkou.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Jednoduše výborná!