Naposledy aktualizováno 16. 7. 2024 autorem Pavlína
Polévka z červené čočky se hodí do letního i zimního jídelníčku. V létě oceníte její lehkost a rychlost přípravy, v zimě zas příjemně zahřeje a pokud přidáte chilli, pomůže vám bojovat se zimními bacily.
Proč červená čočka?
Červená čočka patří k luštěninám a k těm my Češi měli vždycky blízko. Bohužel časem jsme si oblíbili jednodušší přílohy, jako jsou těstoviny nebo rýže a na blahodárné luštěniny jsme trochu zapomněli. Možná to je tím, že pro spousty lidí jsou fazole a jiné luštěniny synonymem pro nadýmání. To ale neplatí pro čočku.
Čoček existuje na padesát druhů, vy nejspíše znáte klasickou zelenou a červenou. Červená čočka na rozdíl od fazolí neobsahuje síru, a proto nezpůsobuje plynatost, ba naopak. Červená čočka je jednoduše stravitelná a před vařením ji není potřeba namáčet.
V jednom šálku červené čočky najdete významné množství:
- vlákniny (16g, polovina DDD),
- železa,
- manganu,
- zinku,
- fosforu,
- a oblíbeného vitaminu B6.
Čočka má navíc schopnost navození dlouhodobého pocitu sytosti, protože obsahuje rozpustnou formu vlákniny, která uvolňuje sacharidy do těla pozvolna a nezpůsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi.
Proč červená čočka nenadýmá?
Tento druh čočky nenadýmá, protože jí chybí slupka, kterou jiné druhy čočky mají. Slupka ostatních luštěnin obsahuje oligosacharidy, které se ve střevech štěpí na škroby a rychle kvasí. To je důvod, proč některé druhy luštěnin nadýmají, ovšem červená čočka mezi ně nepatří.
? TIP: Rádi byste přidali červenou čočku do vašeho jídelníčku a chcete se o ní dozvědět více? Přečtěte si náš článek.
Jak správně uvařit červenou čočku?
Příprava čočky je jednoduchá. Začněte tříděním čočky, abyste vybrali všechny malé, tvrdé nečistoty, a poté ji opláchněte, abyste nečistoty odstranili. Na rozdíl od jiných luštěnin se čočka vaří rychle bez předmáčení.
Červená a zlatá čočka jsou nejsladší a nejoříškovější. Uvaří se cca do 30 minut. Při vaření má tendenci být kašovitá, takže se skvěle hodí k indickým dhalům a kari nebo k zahušťování polévek.
Tip: Máte rádi polévky? Zkuste si uvařit zdravou cizrnovou krémovuo polévku s kukuřicí.
Jak vyrobit perfektní polévku z červené čočky s rajčaty?
Červenou čočku nemusíte předem namáčet, postačí ji propláchnout, abychom ji zbavili případných nečistot. Vsypte tedy půl šálku propláchnuté červené čočky do hrnce a zalijte vodou. Vodu nesolte a přiveďte k varu. Vařte zhruba 15 minut a mezitím si připravte následující.
Na pánvi zpěňte cibulku a přidejte mrkev. Zhruba tři minuty restujte a pak přidejte zeleninový vývar, česnek, rajčatové pyré (nebo krájená rajčata), nasekaný koriandr a uvařenou čočku. Pořádně promíchejte a ochutnejte.
Polévka bude potřebovat osolit a opepřit, proveďte podle chuti. Následně ještě 20 minut vařte, aby se všechny chutě pořádně propojily a mrkev změkla. Máte hotovo!
Hustota polévky záleží jen na vás. Pokud máte polévku raději řidší, přidejte více vývaru. My máme polévku nejraději hustou.
Co dalšího můžete připravit z červené čočky?
Zkuste recepty z našeho blogu OchutnejOřech:
FAQ – Nejčastější dotazy
Proč červená čočka patří do jídelníčku?
Existuje mnoho druhů čočky. Nicméně tři nejběžnější odrůdy jsou hnědá, zelená a červená. Většina čočky se dodává v sušené formě, i když ji můžete najít i v baleních k přímé spotřebě.
Tento druh čočky je nejrychlejší a nejsnadnější na přípravu a po uvaření vytváří hladkou konzistenci podobnou pyré. Perfektně se hodí do hustých polévek, indického dhalu či vegetariánských karbanátků.
Je polévka z červené čočky zdravá?
Ano, červená čočka má vysoký obsah bílkovin a vlákniny a nízký obsah tuku. Je také plná kyseliny listové, železa, fosforu, draslíku a vlákniny.
Jaké jsou nutriční hodnoty červené čočky?
Jeden šálek vařené červené čočky obsahuje přibližně: 40 g sacharidů, 15 g vlákniny, 3,6 g cukru a 17,8 g bílkovin.
Je polévka z červené čočky dobrý zdroj vitamínů?
Ano! Vařená červená čočka má 358 mikrogramů vitamínu B9, také známého jako folát. Konzumace pouze jednoho šálku vařené červené čočky denně poskytuje 90 % ze 400 mikrogramů folátu, které denně potřebují dospělí.
Nadýmá červená čočka?
Červená čočka nenadýmá, protože jí chybí slupka, kterou jiné druhy čočky mají. Slupka ostatních luštěnin obsahuje oligosacharidy, které způsobují nadýmání.
Může způsobit alergické reakce červená čočka?
Červená čočka je obecně dobře snášená a způsobuje jen zřídka alergické reakce. Nicméně, jako u jakékoli potraviny, mohou se vyskytnout alergie u jednotlivců se specifickou citlivostí na luštěniny.
Je polévka z červené čočky vhodná i pro lidi s diabetem?
Ano, polévka z červené čočky je vhodná pro osoby s diabetem, protože je bohatá na vlákninu, která pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Je ale důležité sledovat celkový příjem sacharidů.
Tipy na další recepty z blogu OchutnejOřech
- Indický čočkový dhál: Recept z červené čočky
- Dýňová polévka z dýně hokaido se zázvorem a kokosovým mlékem
- Recept: Pravý řecký salát s balkánským sýrem a olivami + zálivka
- Luxusní a vláčná kefírová bábovka: Rychlý a snadný recept
- Zdravá cizrnová krémová polévka s kukuřicí (vegan)
Recept: Polévka z červené čočky
Ingredience
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku prolisovaný
- 2 mrkve
- 1/2 šálku červené čočky
- 1 plechovka rajčatového pyré nebo krájených rajčat
- zeleninový vývar
- čerstvý koriandr
- petrželka na ozdobu
Postup
Příprava čočky
- Proplácheme čočku, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
- Vodu nesolíme a vaříme 15 minut.
Příprava polévky
- Na pánvi zpěníme cibulku a přidáme mrkev. Tři minuty restujeme.
- Do pánve přidáme zeleninový vývar, česnek, rajčata (nebo pyré), nasekaný koriandr a uvařenou čočku. Promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti.
- Vaříme dalších 20 minut a je hotovo.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Výborná a přitom zdravá polévka, i 3leté dcerce moc chutnala.
Jen jsem v rámci úspory času a nádobí vařila čočku rovnou spolu s mrkví – osmahla jsem cibuli, přidala česnek, po chvíli mrkev, propláchnutou čočku, zalila vývarem a rovnou vařila. Když čočka změkla, přidala jsem krájená rajčata z plechovky a dovařila, dokud nezměkla i mrkev.
Jen ještě dodám, že ten čerstvý koriandr tomu přidá opravdu šmrnc, bez něj to není ono.