Červená čočka jako proteinová bomba: vynikající veganská omáčka z červené čočky

Naposledy aktualizováno 16. 7. 2024 autorem Pavlína

Vaříte často těstoviny a už vás omrzely stále stejné omáčky? Máme pro vás tip na veganskou omáčku. Omáčka z červené čočky božsky chutná a obsahuje spoustu proteinu a vlákniny. Je vhodná pro vegetariány i vegany a skvěle se hodí do zdravých jídelníčků jako rychlá a chutná součást oběda.

Co je základem proteinové omáčky z červené čočky

Základem receptu je červená čočka. Na rozdíl od ostatních druhů ji není potřeba namáčet a je plná vlákniny, která pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Dále potřebujete mrkev, rajčata, česnek a základní druhy koření, které najdete snad v každé české kuchyni a půl hodiny času.

Červená čočka je bohatým zdrojem vlákniny a bílkovin.
Červená čočka je bohatým zdrojem vlákniny a bílkovin.

Jak uvařit omáčku z červené čočky

  1. Nejprve uvařte propláchnutou červenou čočku. Ve vroucí vodě je hotová za 15 minut.
  2. Na olivovém oleji během tří minut orestujte česnek, na drobno nakrájenou mrkev a rajčata.
  3. Na pánev přidejte, rajčatový protlak, chilli, oregano, bazalku a špetku soli. 15 minut vařte.
  4. Směs vmíchejte do slité uvařené čočky a můžete podávat!

Proč vařit omáčku z celé červené čočky

U nás najdete červenou čočku celou – tedy celé „lentilky“. Na českém trhu můžete také nalézt červenou čočku drcenou nebo půlenou, ta se ale snadno rozvaří. Zkuste místo běžné zelené čočky tuto variantu a dejte nám vědět, jak vám chutná.

? TIP: Chcete začlenit červenou čočku do vašeho jídelníčku a rádi byste se o ní dozvěděli více? Přečtěte si náš článek.

Obohaťte si omáčku dalšími ingrediencemi

Nebojte se do omáčky přidat více bylinek a koření. Často v receptu obměňujeme bylinky, především v období léta, kdy nám na zahradě roste bazalka, petržel nebo koriandr. Omáčka je výborná také s chilli kořením.

Ingredience na omáčku z červené čočky - budete potřebovat červenou čočku, česnek, mrkev, rajčata, rajčatový protlak a koření.
Ingredience na omáčku z červené čočky – luštěnina společně s krájenými rajčat, mrkví a kořením.
Nedostupné 59 Kč
Červená čočka je nejlépe stravitelná ze všech luštěnin.Ale to není vše. Má vynikající chuť! Je bohatým zdrojem vlákniny a bílkovin.
Skladem 359 Kč
Černý pepř používáme v kuchyni téměř všichni. Má typicky výraznou ostrou chuť a používá se především ke zvýraznění chuti téměř všech druhů pokrmů.
Nedostupné 189 Kč
Kvalitní olivový olej lisovaný z pokrutin.

Pokud máte doma přebytečnou zeleninu, zkuste ji do omáčky přidat. Například více mrkve nebo červená paprika jsou v omáčce výtečné.

100 Kč sleva na první objednávku

Pro vláčnější a krémovější strukturu můžete přidat trochu rozpustitelného sýra, nebo sójové smetany (vegani).

Co dalšího můžu ze zbylé červené čočky uvařit

Z červené čočky se dá vykouzlit opravdu úžasné jídlo. Je to skvělá náhradou masa, takže se skvěle hodí ho vega sekané, karbanátků nebo do omáčky bolognese.

Pokud milujete polévky, doporučujeme si uvařit polévku z červené čočky. Skvěle zasytí a hodí se i jako večeře.

Tip: Pokud milujete slané palačinky, zkuste palačinky z červené čočky plněné špenátem.

Omáčka se hodí především k těstovinám

Ačkoliv můžete omáčku použít do více druhů jídel, u nás je nejoblíbenější varianta s těstovinami. Je to skvělá rychlá a lehká varianta letního oběda.

Hotová omáčka z červené čočky chutná skvěle s těstovinami, například se špagetami.
Hotová omáčka z červené čočky chutná skvěle s těstovinami, například se špagetami.

TIP: Další skvělé omáčky k těstovinám naleznete na blogu OchutnejOřech.

Zbylou proteinovou omáčku z čočky můžete zamrazit

Z našeho receptu vyrobíte zhruba 4 porce omáčky, ale můžete si jí udělat samozřejmě více. Omáčku lze skladovat v uzavřené nádobě v ledničce (maximálně 3 dny), nebo v mrazáku (až 3 měsíce).

Pokud budete omáčku mrazit, můžete ji před použitím přendat na noc do ledničky, nebo opatrně rozehřát v rendlíku.

FAQ – Nejčastější dotazy

Co udělat před uvařením červené čočky?

Začněte tříděním čočky, abyste vybrali všechny malé, tvrdé nečistoty, a poté ji opláchněte, abyste nečistoty odstranili.

Proč vařit tuto omáčku z červené čočky?

Tento druh čočky je nejrychlejší a nejsnadnější na přípravu a po uvaření vytváří hladkou konzistenci podobnou pyré. 

Kdy je nejlepší dochucovat omáčku z červené čočky?

Vzhledem k tomu, že čočka při vaření nasákne hodně chuti, je nejlepší dochucovat během varu. 

Můžu červenou čočkou nahradit maso?

Ano, červená čočka je skvělá náhražka masa, která vás nezatíží a skvěle se hodí do redukčních diet

Je omáčka z červené čočky zdravý obědem?

Ano, tento pokrm se řadí mezi zdravé obědy. Čočka má vysoký obsah bílkovin a vlákniny a nízký obsah tuku. Je také plná kyseliny listové, železa, fosforu, draslíku a vlákniny.

Jak nahradit v receptu červenou čočku?

Pokud červenou čočku zrovna nemáte, můžete ji nahradit jiným druhem čočky. Mají podobné výživové hodnoty a mohou se používat ve stejných receptech.

Je červená čočka vhodná i pro vegany?

Červená čočka je vítanou potravinou pro vegany i nevegany, protože má vysokou nutriční hodnotu, kterou lze snadno přidat do vašeho jídelníčku.

Jaké jsou nutriční hodnoty červené čočky?

Jeden šálek červené čočky přibližně obsahuje 40 g sacharidů, 15 g vlákniny, 3,6 g cukru a 17,8 g bílkovin.

Jaké vitamíny červená čočka obsahuje?

Naklíčení čočky se zvyšuje množství vitamínů a minerálů, zejména vitamínů B a karotenu. Klíčením vzniká vitamín C

Musím namáčet červenou čočku před vařením?

Na rozdíl od jiných luštěnin se čočka vaří rychle bez předmáčení.

Proč červená čočka nenadýmá?

Červená čočka je jedna z mála luštěnin, která nenadýmáI proto ji mohou konzumovat těhotné a kojící ženy.

Inspirujte se dalšími zdravými recepty z blogu OchutnejOřech

Omáčka z červené čočky

Proteinová omáčka na těstoviny z červené čočky

Klasické omáčky už se vám přejedly, nebo hledáte nějakou zdravější alternativu? Tato omáčka je velmi rychlá, chutná a zdravá.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celková doba 30 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Vegetariánská, Zdravá výživa

Ingredience
  

  • 1/2 šálku červené čočky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 šálku mrkve
  • 1/4 šálku krájených rajčat
  • 1 plechovka rajčatového protlaku
  • mořská sůl
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžíce sušené bazalky (nebo hrst čerstvé)
  • 1 lžíce parmazánu (volitelné)

Postup
 

  • Červenou čočku dejte vařit dle návodu.
  • Na pánvi orestujte na olivovém oleji česnek, na drobno nakrájenou mrkev a rajčata. Restujte 3 minuty a často míchejte.
  • Přidejte zbytek ingrediencí, snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte 10-15 minut.
  • Uvařenou čočku slijte a vmíchejte rajčatovou směs. Můžeme podávat! ✅
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




15 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin15