Recept: Jednoduchá hrníčková banánová bábovka s ořechy – sladká i bez cukru

Naposledy aktualizováno 13. 9. 2024 autorem lucie

Banánová bábovka – kdo by ji nemiloval. Pokud máte doma přezrálé banány a nevíte co s nimi, pojďte si s námi připravit tuto zdravou hrníčkovou banánovou bábovku, kterou můžete připravit zcela bez cukru a bude slaďoučká. Nikdo vám ale nebrání ji pořádně osladit, pokud zrovna máte chuť na sladké. ☺️

A co je na této bábovce nejlepší? Základem tohoto receptu jsou běžné suroviny, které pravděpodobně už máte ve vaší kuchyni – banány, mouka, vejce, mléko a kypřící prášek. Bábovku můžete také upravit podle vašich preferencí, my do ní rádi dáváme skořici, vanilkový extrakt a nasekané pekanové nebo vlašské ořechy, ale vy si do ní klidně přidejte i čokoládu nebo kakao.

banánová bábovka recept

Z čeho se připravuje banánová bábovka

Banánová bábovka je vynikající a jednoduchý moučník, který si snadno připravíte z běžně dostupných surovin. Základem jsou samozřejmě banány, které by měly být přezrálé, protože dodají moučníku přirozenou sladkost a vláčnost. Kromě banánů budete potřebovat několik dalších ingrediencí, mezi něž patří vejce, kokosové mléko, kokosový olej, javorový sirup, skořice, vanilkový extrakt, špaldová mouka, kypřící prášek, sůl a mleté pekanové ořechy.

Skladem 199 Kč
Ekonomické balení kokosového oleje, které můžete využít nejen v kuchyni, ale i v přírodní kosmetice. Kokosový olej je velmi termostabilní, a proto se výborně hodí na pečení a smažení.
Skladem 195 Kč
Nejoblíbenější javorový sirup, který má skvělou chuť a velice příjemnou vůni. Jedná se o 100% javorový sirup bez přidaných látek a aromat. Grade A označuje světlou barvu javorového sirupu. Skvěle se hodí na palačinky nebo lívance, přidejte si jej místo cukru do jogurtů nebo do vaší oblíbené snídaňové kaše.
Skladem 199 Kč
Skořice je voňavé a lehce nasládlé koření s nádechem tropických plodů. Jedná se o sušenou a namletou kůru tropického stromu skořicovníku. Mletá skořice má široké použití v kuchyni. Díky své typicky nasládlé chuti a vůni dodává pokrmům (a zejména těm sladkým) velmi příjemné aroma.

Tip na nejvláčnější banánovou bábovku

Chcete dosáhnout dokonale vláčné banánové bábovky. Tak nikdy nepoužívejte horkovzdušnou funkci vaší trouby. Klasické pečení shora a zespoda zaručí to, že nebude vaše banánová bábovka vysušená a zůstane dokonale vláčná. Žádné ingredience nezachrání to, když zapnete horkovzdušnou funkci trouby. Bábovka sice bude rychleji upečená, ale může být vysušená a ještě praskat.

Čím ochutit hrnkovou banánovou bábovku, aby byla dokonalá

Vanilkový extrakt pravé vanilky spolu se skořicí je to, co dáváme vždy do naší banánové bábovky. Spolu s kokosovým mlékem tvoří základ chuti naší bábovky. Díky této kombinace vaše banánová bábovka provoní celou kuchyni a bude mít exotičtější chuť než ta klasická banánová bábovka, kterou vám dělala babička.

Recept: Jednoduchá hrníčková banánová bábovka s ořechy – sladká i bez cukru

TIP: Zkuste do receptu přidat také 100% sirup maracuja

100 Kč sleva na první objednávku

Jak se peče banánová bábovka a na co si dát pozor

Banánová bábovka je naprosto jednoduchá na přípravu, nejprve si během pár minut připravíte těsto a pak už ji dáte péct. ☺️

Příprava těsta na banánovou bábovku

  • Rozmačkání banánů: Banány rozmačkejte na kaši a smíchejte s javorovým sirupem.
  • Smíchání mokrých ingrediencí: Přidejte k banánové kaši kokosové mléko, vanilkový extrakt, kokosový olej a vejce. Poté vmíchejte vanilkový extrakt a řádně promíchejte.
  • Smíchání suchých ingrediencí: V druhé míse smíchejte špaldovou mouku, kypřící prášek, sůl a skořici.
  • Spojení suchých a mokrých ingrediencí a ořechů: Pomalu přidávejte suchou směs do mokrých ingrediencí, dokud nevznikne hladké těsto. Poté přidejte mleté pekanové ořechy.

Tip: Pokud vás nebaví zdlouhavé mačkání banánů vidličkou, použijte tyčový mixér a rozmixujte banány, vejce, vanilkový extrakt, javorový sirup, kokosové mléko a olej. Potom teprve vmíchejte sůl, mouku, kypřící prášek a nasekané pekanové ořechy.

Mohlo by vás zajímat: 19 tipů, čím nahradit vejce při pečení, vaření, obalování a na potření

Pečení hrnkové banánové bábovky

Před pečením si připravte formu na bábovku, postupujte následovně:

  • Vymažte formu máslem nebo kokosovým olejem.
  • Vysypete moukou, strouhankou nebo kokosem.
  • Nalijte do formy těsto.

Pečte bábovku v předehřáté troubě na 160 °C asi 50 minut. Nezapomeňte na test špejlí – pokud se těsto na špejli nelepí, bábovka je hotová. Po vychladnutí ji můžete podávat. Banánová bábovka je skvělým dezertem pokud nemáte příliš času na přípravu, ocení ji každá návštěva a je skvělá i na snídani.

Recept: Jednoduchá hrníčková banánová bábovka s ořechy – sladká i bez cukru
Recept: Jednoduchá hrníčková banánová bábovka s ořechy – sladká i bez cukru

Jak na zdravou banánovou bábovku bez cukru, která bude sladká

Pokud nechcete do banánové bábovky přidávat cukr či jiné sladidlo, používejte pouze opravdu přezrálé (téměř černé) banány. Díky tomu zajistíte přirozenou sladkost bábovky. Případně do bábovky můžete přidat nasekané datle nebo rozmixovat banány s datlovou pastou.

Místo cukru můžete použít javorový sirup nebo čekankový, který je asi po stévii nejzdravějším sladidlem.

  • Tip: Čekankový a javorový sirup můžete za skvělé ceny koupit i na Ochutnej ořech.

Další jednoduché bábovky, které musíte zkusit

Pokud milujete bábovky, určitě byste měli vyzkoušet tyto bábovkové recepty:

Tipy na další recepty z přezrálých banánů

Máte doma přezrálé banány? Vyrobte si tuto skvělou domácí zmrzlinu, která je pouze ze 2 ingrediencí. Nemáte chuť na studené? Upečte si banánový chlebík nebo banánové muffiny. Skvělé jsou také tyto jednoduché banánové lívance.

Mlsáte rádi? Vyzkoušejte:

Je banánová bábovka zdravá?

Ano, je zdravá, protože díky banánům ji nemusíte sladit cukrem.

Jak na veganskou banánovou bábovku?

Místo vajíčka použijte tzv. lněné vejce.  Lněné vejce vyrobíte smícháním mletých lněných semínek a vody. Poté necháte směs odstát, než vám zhoustne

Jak dlouho vydrží banánová bábovka?

Banánová bábovka vydrží 4-5 dní, pokud ji dříve nesníte. ?

Můžu bábovku osladit cukrem?

Samozřejmě, pokud máte chuť na sladké, oslaďte ji cukrem či jiným sladidlem.

Můžu vynechat javorový sirup?

Ano, pokud máte přezrálé banány, bude bábovka sladká i tak. Záleží, jak moc máte rádi sladké.

Banánová bábovka

Jednoduchá hrníčková banánová bábovka s ořechy

Tato jednoduchá hrnková banánová bábovka je sladká i bez cukru. Příprava vám zabere jen pár minut a zpracujete do ní přezrálé banány.
4.67 z 3 hlasů
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 30 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Česká

Ingredience
  

Postup
 

  • Předehřejeme troubu na 160 stupňů.
  • Rozmačkáme banán.
  • Přidáme všechny mokré ingredience a zamícháme.
  • Postupně vmícháme všechny suché ingredience a vypracujeme hladké těsto.
  • Pečeme bábovku po dobu 50-60 minut. Během prvních 30 minut pečení troubu neotevírejte, aby bábovka neklesla.
  • Otestujeme špejlí, zda je hotová.
  • Vyndáme bábovku z trouby a necháme ji vychladnout. Poté ji vyklopíme.
  • Po vyklopení a vychladnutí ji pocukrujeme.
Klíčové slovo bábovka, banánová bábovka
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




5 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin5