Naposledy aktualizováno 13. 9. 2024 autorem lucie
Banánová bábovka – kdo by ji nemiloval. Pokud máte doma přezrálé banány a nevíte co s nimi, pojďte si s námi připravit tuto zdravou hrníčkovou banánovou bábovku, kterou můžete připravit zcela bez cukru a bude slaďoučká. Nikdo vám ale nebrání ji pořádně osladit, pokud zrovna máte chuť na sladké. ☺️
A co je na této bábovce nejlepší? Základem tohoto receptu jsou běžné suroviny, které pravděpodobně už máte ve vaší kuchyni – banány, mouka, vejce, mléko a kypřící prášek. Bábovku můžete také upravit podle vašich preferencí, my do ní rádi dáváme skořici, vanilkový extrakt a nasekané pekanové nebo vlašské ořechy, ale vy si do ní klidně přidejte i čokoládu nebo kakao.
- Tip: Levné a kvalitní pekany i vlašské ořechy nakoupíte na e-shopu Ochutnej ořech.
Z čeho se připravuje banánová bábovka
Banánová bábovka je vynikající a jednoduchý moučník, který si snadno připravíte z běžně dostupných surovin. Základem jsou samozřejmě banány, které by měly být přezrálé, protože dodají moučníku přirozenou sladkost a vláčnost. Kromě banánů budete potřebovat několik dalších ingrediencí, mezi něž patří vejce, kokosové mléko, kokosový olej, javorový sirup, skořice, vanilkový extrakt, špaldová mouka, kypřící prášek, sůl a mleté pekanové ořechy.
Tip na nejvláčnější banánovou bábovku
Chcete dosáhnout dokonale vláčné banánové bábovky. Tak nikdy nepoužívejte horkovzdušnou funkci vaší trouby. Klasické pečení shora a zespoda zaručí to, že nebude vaše banánová bábovka vysušená a zůstane dokonale vláčná. Žádné ingredience nezachrání to, když zapnete horkovzdušnou funkci trouby. Bábovka sice bude rychleji upečená, ale může být vysušená a ještě praskat.
Čím ochutit hrnkovou banánovou bábovku, aby byla dokonalá
Vanilkový extrakt z pravé vanilky spolu se skořicí je to, co dáváme vždy do naší banánové bábovky. Spolu s kokosovým mlékem tvoří základ chuti naší bábovky. Díky této kombinace vaše banánová bábovka provoní celou kuchyni a bude mít exotičtější chuť než ta klasická banánová bábovka, kterou vám dělala babička.
TIP: Zkuste do receptu přidat také 100% sirup maracuja
Jak se peče banánová bábovka a na co si dát pozor
Banánová bábovka je naprosto jednoduchá na přípravu, nejprve si během pár minut připravíte těsto a pak už ji dáte péct. ☺️
Příprava těsta na banánovou bábovku
- Rozmačkání banánů: Banány rozmačkejte na kaši a smíchejte s javorovým sirupem.
- Smíchání mokrých ingrediencí: Přidejte k banánové kaši kokosové mléko, vanilkový extrakt, kokosový olej a vejce. Poté vmíchejte vanilkový extrakt a řádně promíchejte.
- Smíchání suchých ingrediencí: V druhé míse smíchejte špaldovou mouku, kypřící prášek, sůl a skořici.
- Spojení suchých a mokrých ingrediencí a ořechů: Pomalu přidávejte suchou směs do mokrých ingrediencí, dokud nevznikne hladké těsto. Poté přidejte mleté pekanové ořechy.
Tip: Pokud vás nebaví zdlouhavé mačkání banánů vidličkou, použijte tyčový mixér a rozmixujte banány, vejce, vanilkový extrakt, javorový sirup, kokosové mléko a olej. Potom teprve vmíchejte sůl, mouku, kypřící prášek a nasekané pekanové ořechy.
Mohlo by vás zajímat: 19 tipů, čím nahradit vejce při pečení, vaření, obalování a na potření
Pečení hrnkové banánové bábovky
Před pečením si připravte formu na bábovku, postupujte následovně:
- Vymažte formu máslem nebo kokosovým olejem.
- Vysypete moukou, strouhankou nebo kokosem.
- Nalijte do formy těsto.
Pečte bábovku v předehřáté troubě na 160 °C asi 50 minut. Nezapomeňte na test špejlí – pokud se těsto na špejli nelepí, bábovka je hotová. Po vychladnutí ji můžete podávat. Banánová bábovka je skvělým dezertem pokud nemáte příliš času na přípravu, ocení ji každá návštěva a je skvělá i na snídani.
Jak na zdravou banánovou bábovku bez cukru, která bude sladká
Pokud nechcete do banánové bábovky přidávat cukr či jiné sladidlo, používejte pouze opravdu přezrálé (téměř černé) banány. Díky tomu zajistíte přirozenou sladkost bábovky. Případně do bábovky můžete přidat nasekané datle nebo rozmixovat banány s datlovou pastou.
Místo cukru můžete použít javorový sirup nebo čekankový, který je asi po stévii nejzdravějším sladidlem.
- Tip: Čekankový a javorový sirup můžete za skvělé ceny koupit i na Ochutnej ořech.
Další jednoduché bábovky, které musíte zkusit
Pokud milujete bábovky, určitě byste měli vyzkoušet tyto bábovkové recepty:
Tipy na další recepty z přezrálých banánů
Máte doma přezrálé banány? Vyrobte si tuto skvělou domácí zmrzlinu, která je pouze ze 2 ingrediencí. Nemáte chuť na studené? Upečte si banánový chlebík nebo banánové muffiny. Skvělé jsou také tyto jednoduché banánové lívance.
Mlsáte rádi? Vyzkoušejte:
- Preclíky v čokoládě,
- čokoládové pecky,
- ořechové máslo,
- velká balení ořechů – mandle 1 kg, vlašské ořechy loupané 1kg, pistácie 1kg.
Je banánová bábovka zdravá?
Ano, je zdravá, protože díky banánům ji nemusíte sladit cukrem.
Jak na veganskou banánovou bábovku?
Místo vajíčka použijte tzv. lněné vejce. Lněné vejce vyrobíte smícháním mletých lněných semínek a vody. Poté necháte směs odstát, než vám zhoustne
Jak dlouho vydrží banánová bábovka?
Banánová bábovka vydrží 4-5 dní, pokud ji dříve nesníte. ?
Můžu bábovku osladit cukrem?
Samozřejmě, pokud máte chuť na sladké, oslaďte ji cukrem či jiným sladidlem.
Můžu vynechat javorový sirup?
Ano, pokud máte přezrálé banány, bude bábovka sladká i tak. Záleží, jak moc máte rádi sladké.
Jednoduchá hrníčková banánová bábovka s ořechy
Ingredience
- 1/4 plechovky kokosového mléka Real Thai
- 1/3 šálku (80 ml) rozpuštěného kokosového oleje
- 3 přezrálé banány
- 2 vejce
- 5 PL javorového sirupu volitelné
- 1/2 ČL skořice
- 1 PL vanilkového extraktu
- 2 hrnky hladké špaldové mouky
- 1 pytlík kypřícího prášku
- 1/2 ČL soli
- 1 hrst nasekaných pekanových ořechů či jiné ořechy
Postup
- Předehřejeme troubu na 160 stupňů.
- Rozmačkáme banán.
- Přidáme všechny mokré ingredience a zamícháme.
- Postupně vmícháme všechny suché ingredience a vypracujeme hladké těsto.
- Pečeme bábovku po dobu 50-60 minut. Během prvních 30 minut pečení troubu neotevírejte, aby bábovka neklesla.
- Otestujeme špejlí, zda je hotová.
- Vyndáme bábovku z trouby a necháme ji vychladnout. Poté ji vyklopíme.
- Po vyklopení a vychladnutí ji pocukrujeme.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?