Naposledy aktualizováno 7. 12. 2023 autorem Pavlína
Jednoduchá nekynutá maková bábovka bez vajec je naprosto úžasná a je vhodná i pro vegany. Pečená bez cukru a vajíček, ale za to se spoustou máku. Mistrovské dílo je dokonáno citronovou polevou, která na bábovce příjemně křupe. Tuto makovou bábovku u nás miluje každá návštěva. Pojďme se podívat na jednoduchý recept na bábovku z máku.
Zdravá maková bábovka bez másla, vajíček a mléka
Na rozdíl od klasických receptů, kterých je plný internet, nepoužíváme žádné těžké suroviny. V receptu nenajdete máslo, vajíčka ani mléko. Cukr používáme pouze na polevu, ale můžete ho nahradit xylitolem.
I přes to bábovka chutná překvapivě lahodně a má plnou makovou chuť.
Maková bábovka obsahuje jenom mák, špaldovou mouku, polohrubou mouku, vanilkový extrakt, kypřící prášek, citron, rostlinné mléko a sirup na oslazení (agávový nebo javorový).
Na kvalitě máku záleží
V naší makové bábovce je vyšší obsah máku (200g) a proto na jeho kvalitě opravdu záleží. Ideální je používat pečlivě balený 100% modrý mletý mák, případně čerstvě namletý domácí mák, u kterého jste si jistí, že není žluklý.
Pokud doma mletý mák už nějakou dobu máte, raději ho předem ochutnejte. Pokud není skladován v uzavřené nádobě, v suchu a v teple, má tendenci rychle ztrácet na kvalitě.
Jak upéct perfektní bábovku z máku
- Nejprve si připravte formu na bábovku. Doporučujeme použít silikonovou, vymazat ji margarínem a vysypat hrubou moukou, aby se po upečení jednoduše vyklopila.
- Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience a dobře promíchejte. Pak přidejte sirup, citrónovou šťávu a za stálého míchání postupně přilévejte rostlinné mléko. Těsto nemusí být úplně tekuté, ale dejte si pozor, aby nebylo příliš suché (hutné), protože pak má bábovka tendenci v troubě praskat. V takovém případě přidejte více rostlinného mléka.
- Hotové těsto přelijte (přešťouchejte) do formy na bábovku, urovnejte a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečte v troubě zhruba 40 minut, ale průběžně kontrolujte špejlí. Jakmile se na špejli přestane lepit těsto, můžete bábovku vyjmout z trouby.
- Bábovku nechte chladnout a připravte si polevu. Do moučkového cukru (nebo xylitolu) přilévejte citrónovou šťávou a míchejte, dokud nevznikne mírně tekutá, hutná poleva. Tou polijte celý vršek bábovky. Nechte zatuhnout a máte hotovo!
FAQ – často kladené otázky
Lze připravit bábovku bez vajec?
Ano, naše maková bábovka je zcela bez vajec.
Je maková bábovka málo sladká?
Ano, tento recept je na makovou bábovku, která je málo sladká, můžete ale do ní přidat cca hrnek cukru či jiného sladidla.
Je maková bábovka zdravá?
Ano, naše maková bábovka je naprosto zdravá a neobsahuje žádný cukr.
Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.
Nejlepší zdravá maková bábovka – recept k tisku
Ingredience
Suché ingredience
- 200 g máku
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g špaldové mouky
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- 1 kypřící prášek
- špetka soli
Mokré ingredience
- 350 ml rostlinného mléka
- 30 ml citronové šťávy
- 3-4 lžíce javorového sirupu
Na polevu
- 70 g moučkového cukru
- citronová šťáva
Postup
- Z ingrediencí vypracujeme těsto, které přelijeme do bábovkové formy.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 40 minut.
- Bábovku vyndáme a necháme 15 minut minut odpočinout ve formě a poté opatrně vyklopíme na talíř.
- Připravíme polevu tak, že do moučkového cukru začneme po lžičkách přidávat citronovou šťávu, než vznikne požadovaná konzistence. Počkáme až bábovka vychladne a přelijeme ji polevou.
Další recepty z máku
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
V receptu chybi z popisu zminovany syrup:) diky