Naposledy aktualizováno 29. 3. 2024 autorem Pavlína
Nevíte, co s černými přezrálými banány? Vyrobte si domácí zdravou banánovou zmrzlinu bez zmrzlinovače pouze ze 2 ingrediencí. Máme pro vás naprosto jednoduchý recept, na který potřebujete pouze přezrálé banány a arašídové máslo. Je bez cukrů, veganská, zdravá a naprosto triviální na přípravu. Tak pojďme se podívat na to, jak se připravuje domácí banánová zmrzlina.
Jak vybrat vhodné banány na domácí zmrzlinu bez cukru
Pokud chcete, aby byla zmrzlina opravdu slaďoučká a bez přidaného cukru, vyberte si banány, které jsou kropenaté nebo úplně černé. Čím přezrálejěší banány, tím více v sobě mají cukru. Zelené banány jsou na přípravu zmrzliny naprosto nevhodné.
Banánová zmrzlina: Na jak dlouho dát zmrazit banány
Banány dejte do mrazáku alespoň na 6 hodin. Nejlepší je nechat je tam přes noc. My je dáváme do mrazáku kdykoliv nám přezrají, máme tak vždy při ruce zásobu mražených banánů, když dostaneme chuť na zmrzlinu.
Jaké použít ořechové máslo
Nám nejvíce chutná arašídové máslo, ale je vynikající i kešu máslo nebo lískooříškové máslo. V případě lískooříškového másla můžete přidat i kakao a máte domácí nutellovou zmrzlinu.
Hledáte ta nejlahodnější ořechová másla? Na eshopu na vás čeká arašídové máslo, pistáciový krém nebo třeba mandlový krém.
Pokud milujete arašídové máslo minimálně tak jako my, pak je nám jasné, že byste nejraději koupili arašídové máslo 1kg, někteří mlsouni možná i arašídové máslo 5kg do zásoby. Zatím ale máme arašídový krém ve 300 g, a tak musíte hodit do košíku více balení, která vám dají dohromady požadované množství. Časem možná rozšíříme nabídku o arašídové máslo 1 kg.
Výroba domácí zmrzliny: Jak dosáhnout ideální konzistence
Při mixování mražených banánů s oříškovým máslem se banány zahřejí a můžete mít výslednou konzistenci tekutější, než byste asi chtěli. Má to ale jednoduché řešení! Stačí dát hmotu do mrazáku na 2-3 hodiny a máte dokonalou konzistenci zmrzliny. Pozor, nikdy ji tam nenechávejte déle, pak byste měli místo zmrzliny beton.
Postup výroby domácí banánové zmrzliny bez zmrzlinovače
Banánová zmrzlina je extrémně jednoduchá. Nakrájejte alespoň 4 černé banány na kolečka a nechte je přes noc zmrazit. Poté je dejte do mixéru a rozmixujte se dvěma lžícemi arašídového másla. Pokud je na vás výsledná konzistence příliš tekutá, dejte zmrzlinu ještě zmrazit na další 2-3 hodiny. Nikdy ji tam ale nenechávejte příliš dlouho.
Jak připravit dětskou banánovou zmrzlinu?
Tento recept je vhodný pro děti, takže nemusíte při výrobě měnit vůbec nic a stačí postupovat dle klasického receptu.
Čím ochutit zmrzlinu
Pokud chcete trochu experimentovat, můžete do zmrzliny přidat jednu lžíci vanilkového extraktu nebo skořici. Máte rádi čokoládovou zmrzlinu? Přidejte 2 lžíce kakaa a vznikne vám domácí čokoládová zmrzlina. Pro milovníky čokoládových kousků můžete nasekat kvalitní čokoládu a vmíchat ji po rozmixování banánů s arašídovým máslem do zmrzliny.
TIP: Recept na vláčné banánové brownies s mangem
Často kladené otázky
Jak udělat banánový nanuk?
Postup při výrobě banánového nanuku je stejný. Po rozmixování dáte směs do formiček na nanuky a dáte zmrazit.
Co se dává do zmrzliny?
Do domácí zmrzliny z banánů se dávají jen banány a arašídové máslo.
Co dalšího vyrobit z přezrálých banánů?
Přezrálé banány můžete použít na výrobu domácí smoothie misky, banánového chlebíku nebo mugcaku.
Recept: Domácí banánová zmrzlina bez zmrzlinovače
Ingredience
- 4 banány
- 2 polévkové lžíce arašídového másla
Postup
- Banány nakrájejte na kolečka a dejte do uzavíratelné nádoby.
- Vložte nádobu s banány do mrazáku a nechte je zcela zmrazit (ideálně přes noc).
- Rozmixujte banány s arašídovém máslem.
- Dle konzistence podávejte nebo dejte ještě do mrazáku na 2-3 hodiny.
- Podávejte samotné nebo s lístky máty.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?