Babiččina nejvláčnější tvarohová bábovka: Luxusní recept

Naposledy aktualizováno 21. 8. 2024 autorem Pavlína

Pokud milujete vláčné bábovky, zkuste náš luxusní recept na tvarohovou bábovku. Tato babiččina tvarohová bábovka je skvělá i v tom, že ji můžete připravit i ve zdravější verzi. Pokud ale máte rádi tu klasickou, nemusíte se bát. V našem receptu počítáme s každou variantou. Pojďme se nyní podívat, jak se peče tvarohová bábovka.

Jak na nejvláčnější tvarohovou bábovku?

Nepoužívejte horkovzdušnou funkci vaší trouby. Pokud chcete vláčnou bábovku, pečte ji klasicky shora a zespoda. Pokud použijete horkovzdušnou troubu, budete ji mít vysušenou a nebude to zkrátka ono.

Babiččina nejvláčnější tvarohová bábovka: Luxusní recept

Na kolik stupňů péct tvarohovou bábovku

Nechcete aby vám tvarohová bábovka praskla? Pečte ji maximálně na 165 °C. Bábovka je vysoká a při vyšších teplotách pak rychle vyběhne a popraská vám. Pokud tomu chcete zabránit, zkuste nižší teplotu. My víme, někdy člověk dělá, co může a stejně praskne. Ale většinou za to může nevhodná teplota.

Proč zkusit tvarohovou bábovku s kokosem a kokosovým olejem

Pokud máte doma kokosový olej, určitě ho zkuste používat v bábovce. Dodá mu skvělou voňavou chuť spolu se strouhaným kokosem. Strouhaným kokosem nahrazujeme část mouky a díky němu bude tvarohová bábovka nejen zdravější, ale i sytější a chutnější. Levný a kvalitní strouhaný kokos najdete u nás na e-shopu.

Babiččina nejvláčnější tvarohová bábovka: Luxusní recept
Babiččina nejvláčnější tvarohová bábovka: Luxusní recept

Jak nahradit strouhaný kokos v tvarohové bábovce?

Pokud nemáte rádi kokos nebo ho zkrátka nemáte doma po ruce, můžete ho nahradit klasickou hladkou moukou. Chcete přece jen nějakou zdravější alternativu? Zkuste použít ořechovou mouku. Vynikající je například mandlová.

Skladem 69 Kč
Mandlová moučka (hrubší mandlová mouka) je vyrobena mletím neloupaných mandlí. Je to bezlepková mouka, která je skvělou alternativou k běžným obilným moukám. Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě. A co upéct z mandlové mouky? Úplně všechno, protože se hodí pro slané i sladké recepty z mandlové mouky, cukroví, pizzu a spoustu dalších dobrot.
Nedostupné 169 Kč
Hnědá mandlová mouka je vyrobena mletím neloupaných mandlí. Je to bezlepková mouka, která je skvělou alternativou k běžným obilným moukám. Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě. A co upéct z mandlové mouky? Úplně všechno, protože se hodí pro slané i sladké recepty z mandlové mouky, cukroví, pizzu a spoustu dalších dobrot.

Kokos si také můžete objednat u nás na e-shopu.

100 Kč sleva na první objednávku

Jak na zdravou tvarohovou bábovku

Pokud chcete cukr nahradit nějakou alternativou, zkuste dát pouze 5 lžic javorového sirupu a více rozinek. My jsme ji v této zdravější variantě zkoušeli a byla naprosto vynikající. Pokud nemáte rádi javorový sirup, doporučujeme čekankový. Ten je ještě mnohem zdravější než klasický javoráč.

?TIP: Místo rozinek zkuste do bábovky přidat naše nejoblíbenější sušené mango, sušené meruňky, sušené datle nebo třeba sušené brusinky.

Jak dlouho se peče tvarohová bábovka?

Vždycky to bude záležet na vaší formě a jak řídké bude vaše těsto (to záleží na velikosti vajec, konzistenci měkkého tvarohu i zda si zvolíte variantu s cukrem nebo sirupem), ale bábovky se pečou většinou minimálně hodinu.

TIP: Máte rádi tvaroh? Pak vám zachutná také tvarohová buchta na plech se sušeným mangem.

Jak poznat, že je tvarohová bábovka pečená? Test špejlí

Bábovka se peče poměrně dlouho a první půl hodinu vůbec neotevírejte troubu, aby vám zbytečně tvarohová bábovka nepraskla. Poznáte, že je pečená tak, že bude zlatohnědá. Než ji ale vyndáte, vždy proveďte test špejlí. Propíchnete špejlí bábovku a pokud se na špejli nenalepilo těsto, můžete ji vyndat.

Pečení vláčné tvarohové bábovky krok za krokem

  1. Příprava surovin: Než se pustíte přípravy těsta, je vhodné si předem vyndat ingredience, aby měly pokojovou teplotu.Tvaroh, vejce a kokosový olej by měly být ideálně mimo ledničku nějakou dobu před pečením.
  2. Příprava těsta: Pokud nepoužíváte robota, začněte vyšleháním vajec s javorovým sirupem nebo cukrem. Pomalu přidávejte měkký tvaroh, kokosový olej a postupně všechny další suroviny, dokud nemáte dokonale hladkou směs. Pokud používáte na těsto robota, nejdřív smíchejte všechny mokré ingredience a na konec přidejte cukr, potom kokos a nakonec mouku. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu mléka.
  3. Když chcete barevnou bábovku: Pokud chcete barevnou bábovku, oddělte si část těsta a vmíchejte do něj kakao.
  4. Výběr formy: Máte k dispozici tradiční formu nebo modernější silikonovou? V případě tradiční formy ji důkladně vymažte a vysypte hrubou moukou či kokosem. Silikonové formy mají tu výhodu, že z nich bábovku snadno vyklopíte a není ani třeba formu vymazávat.
  5. Nalijte těsto do formy: Potom už jen nalijte těsto na tvarohovou bábovku do formy. Pokud chcete mát dvoubarevnou bábovku a připravili jste si část těsta s kakaem, můžete buďto lít těsto na přeskáčku nebo tam kakaovou část nalít nakonec a pak špejlí udělat v těstě pár tahů.
  6. Pečení: Předehřejte troubu na 165 stupňů Celsia. Nikdy neotvírejte troubu v prvních 30 minutách pečení, jinak vám praskne.
  7. Vyklopení bábovky: Po vyndání z trouby nechte bábovku chvíli odpočívat. Poté opatrně vyklopte a servírujte.

Pokud milujete bábovky, určitě vyzkoušejte i naši makovou bábovku a kefírovou bábovku.

Babiččina nejvláčnější tvarohová bábovka Luxusní recept

Babiččina nejvláčnější tvarohová bábovka: Luxusní recept

Když se řekne bábovka, každý si představíme trochu něco jiného. Pro nás je to tato tradiční babiččina tvarohová bábovka s kokosem. Je vynikající, vláčná a hlavně ji můžete udělat i ve zdravější variantě, kdy nahradíte cukr javorovým sirupem.
Chod Dezert
Kuchyně Česká

Ingredience
  

  • 250 g měkkého tvarohu z vaničky
  • 2 vejce
  • 4 PL kokosového oleje 100g (vrchovaté lžíce)
  • 0,5 hrnku cukru ve zdravé verzi 5 PL javorového sirupu
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 0,5 hrnku jemně strouhaného kokosu
  • 1 kypřicí prášek
  • 1 PL vanilkové extraktu
  • mléko podle potřeby, v případě varianty s javorovým sirupem nepoužíváme
  • hrst nasekaných pekanových ořechů
  • 1 PL citronové kůry nebo pomerančové
  • hrst rozinek
  • kakao podle potřeby (pokud chcete dvoubarevnou)
  • tuk na vymazání formy

Postup
 

  • Vyšlehejte 2 vejce s 5 PL javorového sirupu nebo 0,5 hrnku cukru.
  • Přidejte 250 g měkkého tvarohu a 4 lžíce kokosového oleje.
  • Postupně vmíchejte 1 hrnek hladké mouky, 0,5 hrnku kokosu, 1 kypřicí prášek, 1 lžíci vanilkového extraktu, citronovou kůru, nasekané pekanové ořechy, rozinky a přidávejte mléko dle potřeby pro vhodnou konzistenci těsta.
  • Vymažte formu tukem a vysypte hrubou moukou či kokosem.
  • Vlijte těsto do připravené formy.
  • Vložte formu do trouby a pečte na 165 stupňů cca hodinu, dokud není bábovka zlatohnědá a propečená (test špejlí).
  • Po upečení nechte bábovku trochu vystydnout a poté ji opatrně vyklopte z formy.
Klíčové slovo bábovka, tvarohová bábovka
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




7 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin7