Naposledy aktualizováno 14. 11. 2024 autorem Pavlína
Mouka se používá v mnoha potravinách, od chleba a těstovin až po sušenky a další občerstvení. Nejčastěji se používá pšeničná mouka, ale pro lidi, kteří nemohou jíst pšenici kvůli alergiím nebo dietám, je oblíbenou a zdravou alternativou mandlová mouka. Co obsahuje mandlová mouka a jak se vyrábí?
Co je to mandlová mouka
Mandlová mouka je jemný prášek z mandlí, který se používá k pečení nebo jako zahušťovadlo. Je vyrobena z osvěžených mandlí, které jsou namočené, oloupané, sušené a nakonec namleté na jemný prášek. Mandlová mouka je bohatá na bílkoviny, vlákninu, zdravé tuky a vitamíny a minerály jako je například vitamín E a hořčík.
Mandlová mouka vs. mandlová moučka
Přestože mohou názvy „mandlová mouka“ a „mandlová moučka“ znít podobně, ve skutečnosti jde o dva různé produkty. Mandlová mouka je jemně mletá z loupaných mandlí, které jsou zbaveny hnědého slupky, což jí dodává jemnější texturu a světlejší barvu.
Naopak mandlová moučka je mleta hruběji a často zahrnuje i slupku, takže je trochu tmavší a hrubší na dotek.
Jaké má mandlová mouka nutriční hodnoty
Mandlová mouka má nižší glykemický index než pšeničná mouka, což znamená, že méně ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Může být také alternativou pro lidi s alergií na mléko nebo laktózovou intolerancí. Mandlová mouka má také skvělé nutriční hodnoty. 100 g mandlové mouky má energetickou hodnotu 2642kj / 631 kcal a obsahuje 52 g tuků, 19,2 g sacharidů a 18,3 g bílkovin.
Jak vyrobit mandlovou mouku
Chcete-li si mandlovou mouku připravit doma, vařte mandle, dokud slupky nevyplavou na hladinu vody. Odstraňte slupky a nechte mandle vychladnout a vysušit. Jakmile jsou suché, vložte je do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nezískáte jemný prášek. Domácí mandlovou mouku lze ve vzduchotěsné nádobě zmrazit na šest až devět měsíců, takže vám dlouho vydrží, pokud ji hned nesníte.
Proč je mandlová mouka zdravá a jaké má zdravotní benefity
Protože je mandlová mouka vyrobena pouze z namletých mandlí, obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty, které jsou pro naše zdraví přínosem. Proč je tedy mandlová mouka tak zdravá?
- Zdraví srdce – Mandlová mouka je bohatá na mononenasycené tuky, které mohou pomoci udržet cholesterol pod kontrolou. Snížení hladiny cholesterolu výrazně snižuje riziko srdečních onemocnění. Jedna studie ukázala, že ženy, které konzumují 50 g mandlí denně, mají nižší hladinu cholesterolu než ženy, které mandle nekonzumují.
- Kontrola diabetu – Mandlová mouka patří mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Ve srovnání s pšeničnou moukou obsahuje mandlová mouka méně cukrů a sacharidů. Přechod na mandlovou mouku může lidem s cukrovkou pomoci účinněji regulovat hladinu cukru v krvi.
- Zdraví zažívacího traktu – Mandlová mouka obsahuje velké množství prebiotické vlákniny. Tento typ vlákniny je tráven bakteriemi v tenkém střevě. Dostatek prebiotické vlákniny vede ke zdravějšímu a účinnějšímu trávicímu systému.
- Nižší riziko kognitivních onemocnění – Mandlová mouka je plná vitaminu E, což je antioxidant, o kterém je známo, že pomáhá vašemu mozku. Dostatek vitaminu E snižuje riziko vzniku kognitivních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
- Výživa – Mandlová mouka je bohatá na vitamin E a další antioxidanty, které pomáhají snižovat riziko závažných zdravotních onemocnění, jako je rakovina, cukrovka, mrtvice a srdeční choroby.
- Doplnění minerálů – Mandlová mouka je bohatá na mangan a hořčík. Mangan pomáhá tělu správně upravovat krev, což umožňuje hojení po úrazech, a odbourávat sacharidy a cholesterol. Hořčík pak pomáhá lépe kontrolovat hladinu cukru v krvi.
Jak se mandlová mouka používá
Mandlová mouka se často používá při vaření bezlepkové a paleo diety. Používá se jako náhrada za pšeničnou mouku v receptech na pečení, palačinkách, knedlících a dalších potravinách. Mandlová mouka se vyrábí z mletých mandlí a může nahradit pšeničnou mouku téměř v každém receptu (jen upozorňujeme, že některé pečivo z mandlové mouky nemusí být tak nadýchané jako běžné, protože bez lepku pečivo méně kyne a zůstává hutné).
10 tipů, jak využít mandlovou mouku
- Palačinky – Máte rádi palačinky? Jemnou oříškovou chuť nahraďte v palačinkách mandlovou mouku jednou čtvrtinou mouky, ať už používáte jakýkoli druh.
- Koláče – U koláčů vyměňte čtvrtinu mouky za mandlovou a připravte si výborný ovocný koláč, například zdravý švestkový koláč. Milovníci banánového chlebíčku nezoufejte, mandlovou mouku lze využít i v něm.
- Vaření – Víte, že mandlovou mouku můžete použít strouhanky? Tak samo nahradí mouku při přípravě bezlepkové kůrky na ryby nebo kuře. Pro křupavější obalení použijte místo velmi jemně mletých mandlí mandle sekané. Skvělým tipem na její využití pro vegetariány jsou třeba květákové placičky.
- Pečivo – Nahraďte mandlovou moukou jakýkoli chléb používaný ve vašich oblíbených receptech.
- Těstoviny – Vyměňte třetinu mouky za mandlovou mouku a přidejte bílkoviny do čerstvých těstovin.
- Sušenky – Z mandlové mouky můžete upéct vynikající sušenky.
- Makronky z mandlové mouky – Z cukru, mandlové mouky a bílků můžete vytvořit sušenky pro francouzské makronky.
- Mandlový dort – Z téměř stejného množství ingrediencí můžete připravit jednoduchý mandlový dort. Nebo se můžete pustit do fantazie a zkusit roládu naplněnou krémem s pomerančovou náplní a posypanou tmavou čokoládovou polevou.
- Brownies – Z mandlové mouky připravte čokoládové zdravé brownies.
Pro koho je mandlová mouka vhodná
Mandlová mouka se často používá jako alternativa k běžné pšeničné mouce pro lidi s různými zdravotními komplikacemi.
- Celiakie – Je autoimunitní onemocnění, které způsobuje špatnou absorpci lepku, bílkoviny, která se nachází v pšenici, ječmeni a žitu. Mandlová mouka je bezlepková, takže je pro lidi s celiakii dobrou volbou.
- Bezlepková dieta – Někteří lidé se rozhodnou jíst bezlepkovou stravu z různých důvodů, jako je intolerance lepku nebo snaha o snížení účinku na zažívání.
- Diabetická dieta – Mandlová mouka má nižší glykemický index než běžná pšeničná mouka, což znamená, že méně ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Skvěle se tak hodí pro diabetiky.
- Diety s omezeným obsahem sacharidů – mandlová mouka má vyšší obsah tuku a bílkovin než běžná pšeničná mouka, takže může být prospěšná pro lidi, kteří se snaží snížit příjem sacharidů..
- Paleo dieta – Paleo dieta se zaměřuje na potraviny, které byly k dispozici v době kamenné, a proto se vyhýbá potravinám, které byly vyvinuty až později, jako jsou obiloviny. Mandlová mouka je v souladu s paleo dietou a může být tedy pro tuto dietu vhodným zdrojem.
- Potravinové preference – Pokud máte rádi mandle, tak vám bude chutnat i mandlová. A protože jídlům přidává jemnou oříškovou chuť, chutná lidem zkrátka více.
Mandlová mouka a hubnutí
Mandlová mouka je skvělým parťákem při hubnutí, protože přináší výhody, které klasická pšeničná mouka jednoduše nenabízí. Obsahuje zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu, což nejen že podporuje pocit sytosti, ale také stabilizuje hladinu cukru v krvi. To znamená, že po konzumaci jídel z mandlové mouky nebudete mít hned chuť sáhnout po sladkém. Navíc má nízký obsah sacharidů a glykemický index, což z ní činí skvělou volbu pro ty, kdo omezují sacharidy ve stravě.
TIP: Zajímají vás ořechové mouky? Přečtěte si našeho průvodce světem ořechů.
Další sladké a slané recepty z mandlové mouky:
- Nepečený arašídový cheesecake
- Nízkosacharidové makadamové sušenky
- Nepečený mrkvový dort s kešu krémem
- Nízkosacharidová zdravá pizza bez mouky
- Zdravá tvarohová vánočka (low-carb)
Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)
Na co se dá použít mandlová mouka?
Mandlová mouka se vyrábí pouze z mandlí. Je bezlepková, obsahuje spoustu bílkovin a má jemnou oříškovou chuť. Využívá se hlavně při pečení dortů, koláčů, makronek, buchet ale skvěle poslouží i jako náhrada části běžné mouky v receptech.
Jaký je rozdíl mezi mandlovou moukou a mletými mandlemi?
Hlavní rozdíl spočívá ve způsobu zpracování. Mleté mandle jsou jednoduše hrubě rozemleté celé mandle, včetně jejich přírodních olejů. Mandlová mouka se však vyrábí z mandlí, které prošly procesem odstranění tuku. Díky tomu má mandlová mouka jemnější strukturu.
Jak doma vyrobit mandlovou mouku?
Pokud si chcete mandlovou mouku připravit doma, začněte tím, že mandle krátce povaříte, dokud se slupky nezačnou uvolňovat. Poté slupky snadno stáhnete a necháte mandle důkladně oschnout. Když jsou suché, vložte je do kuchyňského mixéru a rozemelte je na jemný prášek. Dávejte však pozor, abyste nemixovali příliš dlouho – jinak se začne uvolňovat olej a vznikne mandlové máslo.
Jakou mouku používat při cukrovce?
Pro diabetiky je důležité vybírat mouky s nízkým glykemickým indexem, aby se zabránilo rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi. Skvělou volbou je právě mandlová mouka, která je nejen bezlepková, ale také bohatá na bílkoviny a vlákninu. Díky tomu pomáhá stabilizovat hladinu cukru a dodává pocit sytosti. Můžete ji využít nejen při pečení, ale také při přípravě domácích těstovin, noků nebo palačinek.
Jaká mouka je vhodná při hubnutí?
Pokud se snažíte zhubnout, mandlová mouka může být skvělým pomocníkem. Zasytí vás a je plná bílkovin. Navíc vám pomůže taky zahnat chuť na sladké díky své jemně oříškové chuti.
Zdroje
Gotama, G., Sadek, N.F. and Tedjakusuma, F., 2024, May. Almond flour and its potential in diabetes management: A short review. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (Vol. 1352, No. 1, p. 012091). IOP Publishing.
Richardson, D.P., Astrup, A., Cocaul, A. and Ellis, P., 2009. The nutritional and health benefits of almonds: a healthy food choice. Food Science and Technology Bulletin: Functional Foods, 6(4), pp.41-50.
Kamil, A. and Chen, C.Y.O., 2012. Health benefits of almonds beyond cholesterol reduction. Journal of agricultural and food chemistry, 60(27), pp.6694-6702.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?