Indický čočkový dhál: Recept z červené čočky

Naposledy aktualizováno 14. 5. 2024 autorem Pavlína

Máte rádi indickou kuchyni? Mezi nejznámější a nejoblíbenější indická jídla patří dhál z červené čočky. Tento tradiční pokrm vás skvěle zasytí a navíc si na něm pochutnají i vegani a vegetariáni. Náš indický čočkový dhál je velmi jednoduchý, zdravý a zvládne ho každý. 

Co je indický čočkový dhál

Dhál je tradiční indický pokrm, který se připravuje z luštěnin, především z čočky. Červená čočka je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou důležité pro správné fungování našeho těla.

Indický čočkový dhál: Recept z červené čočky
Recept na indický dhál z červené čočky

Červená čočka jako součást zdravého jídelníčku

Červená čočka má v indické kuchyni dlouhou historii. Díky svému vysokému obsahu vlákniny má červená čočka pozitivní vliv na trávení a přispívá k udržení zdravého trávicího systému. Vláknina pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje pocit sytosti. 

Červená čočka obsahuje také mnoho důležitých vitamínů a minerálů, jako je vitamín B, železo, zinek a hořčík. 

Výhodou červené čočky je také její výborná chuť a textura, která se při vaření mění na jemnou a krémovou konzistenci.  Díky tomu je červená čočka ideální ingrediencí pro mnoho kuchyní a pokrmu, včetně dhálu, polévek, salátů a omáček. Skvěle také nahradí maso ve vegetariánských a veganských jídlech.

červená čočka recepty - Indický čočkový dhál: Recept z červené čočky

Jak připravit vynikající indický čočkový dhál

Existuje mnoho způsobů, jak si indický dhál připravit a výhodou je, že si ho každý může přizpůsobit podle své chuti. Někdo si ho může udělat ostřejší a více pikantní, zatímco ostatní dají přednost jemnější chuti. 

100 Kč sleva na první objednávku

Základem je kvalitní směs koření z mletého koriandru, chilli, kari, koření garam masaly, sušeného zázvoru a kurkumy. Koření si orestujte společně s nadrobno nakrájenou cibulkou a česnekem na olivovém oleji

Skladem 119 Kč
Koriandr je jednoletá rostlina pocházející především z oblasti Blízkého východu a Středomoří. Od nepaměni se používá jako oblíbené dochucovadlo do všech druhů pokrmů. Mletý koriandr je velmi populární především v blízkovýchodní a indické kuchyni. Využívá se také k nakládání hub a zeleniny.
Skladem 159 Kč
Chilli můžeme zařadit do velké skupiny paprik, kterých dnes známe přibližně 200 odrůd. Mleté chilli se používá do všech pokrmů, kterým chceme dodat ostrou či pikantní chuť. Ostrost typickou pro chilli papričky způsobuje látka capsicin a pálivost chilli papriček se měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU).
Skladem 149 Kč
Kurkuma je namletá ze sušeného kořene tropické rostliny kurkumovníku. Je důležitou součástí kari koření a často je také nazývána jako indický šafrán. Kurkuma je velmi oblíbená především v indické a thajské kuchyni. Má velmi výraznou žlutou barvu a často se využívá mimo jiné i jako přírodní potravinářské barvivo.

Pro správnou konzistenci si červenou čočku předem uvařte tak, aby byla správně měkká. Je možné červenou čočku vařit i přímo s omáčkou, ale je důležité si dát pozor, aby nebyla rozvařená nebo příliš tvrdá.

TIP: Recept na jednoduché srbské rizoto

Recept na indický dhál z červené čočky
Recept na indický dhál z červené čočky

S čím podávat indický čočkový dhál

Tento tradiční indický čočkový pokrm se obvykle podává s rýží, čerstvým koriandrem a indických chlébem naan. V Indii se dhál tradičně podává na banánovém listu.

Pokud nejste vegani, můžete si k indickému dhálu připravit i tradiční nápoj mangové lassi, které si snadno připravíte rozmixováním zralého manga s jogurtem, mlékem, medem a kardamonem. 

Jaké další recepty z červené čočky vyzkoušet?

Červená čočka je naprosto skvělá, protože je jednoduchá na přípravu. Zkuste například palačinky z červené čočky nebo čočkovou polévku. Skvělá je i proteinová omáčka k těstovinám a velikonoční sekaná z červené čočky.

Recept na indický dhál z červené čočky

Recept na indický dhál z červené čočky

Pokud milujete indická jídla, máme pro vás jednoduchý a vynikající recept na oblíbený indický dhál z červené čočky. Recept je vhodný i pro vegetariány a vegany, protože je pouze z rostlinných ingrediencí.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celková doba 30 minutes
Chod Hlavní chod
Kuchyně Indická
Dávka 2

Ingredience
  

Co budete potřebovat:

K podávání:

  • Čerstvý koriandr,
  • rýže / naan,
  • mangové lassi.

Postup
 

  • Na olivovém oleji orestujte nakrájenou cibuli a česnek.
  • Přidejte koření, rajčatový protlak, zeleninový vývar a vařte na mírném ohni cca 15 minut, dokud nezměkne cibule.
  • Přidejte uvařenou červenou čočku a povařte dalších 5 minut.
  • Dochuťte citrónovou šťávou a čerstvým koriandrem.
  • Servírujte s čerstvým koriandrem a rýží nebo naan.
Klíčové slovo červená čočka, indická kuchyně, indický dhál z červené čočky
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




10 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin10