Naposledy aktualizováno 7. 12. 2023 autorem Pavlína
I oblíbená sekaná se dá připravit bez tradičního mletého masa. Stačí vám k tomu červená čočka, ovesné vločky, mrkev a několik dalších ingrediencí, které v kuchyňské lince určitě najdete.
Ideální recept na vegetariánskou sekanou
Sekanou bez masa jsme zkoušeli vyrobit z různých ingrediencí a v mnoha poměrech. Základem jsou vždy luštěniny a obiloviny, ale ne vždy se sekaná povedla. Dalo nám opravdovou práci, než jsme se dopracovali k dokonalému receptu.
Ačkoliv se recept skládá pouze ze základních a běžně dostupných ingrediencí, výsledek vás rozhodně ohromí. Sekaná má skvělou strukturu, zajímavou chuť a je velmi sytá. Připravte se na to, že vám k obědu bude stačit jeden, maximálně dva kousky.
Luštěniny do českého jídelníčku patří odjakživa
Jedna várka (chlebíčková forma) naší sekané jednoduše zasytí celou rodinu.
Luštěniny (kam patří červená čočka) jsou tradičními českými surovinami a my jen s těžkým srdcem neseme, že se z našich kuchyní téměř vytratily.
Sekaná z červené čočky je skvělý způsob, jak luštěniny alespoň částečně do vašeho jídelníčku vrátit. Vegetariánskou sekanou ocení nejen zarytí masožravci, ale úspěchy slaví i u dětí, které jiné luštěninové pokrmy nemají rády.
Tip: Chcete se dozvědět více o luštěninách? Hledáte ideální recept s luštěninami? Podívejte se na blog OchutnejOřech.
Proč zařadit do jídelníčku červenou čočku?
Čočka je cenově dostupná, vysoce výživná luštěnina. S rozmanitou strukturou, chutí a barvami je čočka základním produktem různých kuchyní po celém světě a má sladkou, výraznou chuť.
Tento druh čočky je nejrychlejší a nejsnadnější na přípravu a po uvaření vytváří hladkou konzistenci podobnou pyré. Perfektně se hodí do hustých polévek, indického dhalu či vegetariánských karbanátků.
Proč červená čočka nenadýmá?
Tento druh čočky nenadýmá, protože jí chybí slupka, kterou jiné druhy čočky mají. Slupka ostatních luštěnin obsahuje oligosacharidy, které se ve střevech štěpí na škroby a rychle kvasí. To je důvod, proč některé druhy luštěnin nadýmají, ovšem červená čočka mezi ně nepatří.
Domácí sekaná chutná za tepla i za studena
Naší sekanou můžete jíst zatepla, jako hlavní chod k obědu nebo k večeři, výborná je i jako svačinka. Studený plátek sekané se salátem, hořčicí a okurkou – kdo by si nedal? 😉
Tip: Už jste někdy zkoušeli palačinky na slano? Co takhle zkusit náš recept na palačinky z červené čočky plněné špenátem.
Jaké potřebujete ingredience
Červená čočka – Je základ celého receptu a na rozdíl od hnědé a tmavozelené čočky ji není nutné předem namáčet. Čočka je bohatá na vlákninu, která zpomaluje vstřebávání obsažených škrobů a rovnoměrně tak uvolňuje do krve glukózu.
Ovesné vločky – Perfektní zdroj energie a živin, který je plný vlákniny. Vločky společně s vajíčkem utvářejí strukturu sekané.
Vejce – Vajíčko použijete na zahuštění směsi.
Strouhanka / Mouka – Doporučujeme použít mandlovou mouku. Mandlová moučka je zdravější než klasické obilné mouky a v receptu odvede stejnou práci. Pokud mouku z mandlí nemáte, můžete použít jakoukoliv jinou.
Zelenina – S druhy zeleniny nedoporučujeme moc experimentovat, poměry cibule, mrkve, česneku a sušených rajčat máme prověřené. Pokud poměry změníte, výsledná konzistence nebude muset odpovídat očekávání.
Horčice a koření – Nezapomenout na hořčici je naprosto zásadní. Zásadně totiž zvýrazňuje všechny chutě a skvěle se hodí i k hotové sekané.
? TIP: Chcete více začlenit červenou čočku do vašeho jídelníčku a rádi byste se o ní dozvěděli více? Přečtěte si náš článek.
Jak upéct sekanou z čočky
Samotná výroba je jednodušší, než si možná myslíte.
Nejprve si uvaříme červenou čočku. Stačí ji propláchnout a vařit ve vroucí době zhruba 15 minut, dokud nezměkne. Čočku následně rozmixujeme ve velké míse tyčovým mixérem.
Do mísy přidáme zbytek ingrediencí (ano, opravdu všechno!) a pořádně promícháme. Pokud je směs moc řídká, přidejte trochu mouky.
Vzniklou směs přelijte do formy na sekanou vyložené pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 40 minut.
Vegetariánská varianta sekané z červené čočky bez vajec
V receptu máme vajíčka, které nejsou ve veganské stravě zastoupené. Lze je plně nahradit lněným vajíčkem, nebo hraškou a rázem je ze sekané ideální veganská pochoutka.
Lněné vajíčko vyrobíte smícháním lžíce lněných semínek se čtyřmi lžícemi vody. Směs nechte chvíli nabobtnat. Jedno lněné vajíčko odpovídá jednomu běžnému vejci.
FAQ – Nejčastější dotazy
Je červená čočka superpotravina?
Červená čočka, považovaná za superpotravinu, představuje ohromující množství základních vitamínů a minerálů, které vaše tělo získá. Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny je začlenění červené čočky do vaší stravy skvělým způsobem, jak získat všechny tyto zdravotní benefity.
Je červená čočka zdravá pro tělo?
Jedna porce čočky pokryje 32 % vlákniny, kterou denně potřebujete. Dokáže snížit hladinu cholesterolu a chránit před cukrovkou a rakovinou tlustého střeva.
Naklíčení zvyšuje množství vitamínů a minerálů v čočce, zejména vitamínů B a karotenu. Klíčením vzniká vitamín C.
Jaké dopady na zdraví má červená čočka?
Čočka obsahuje kyselinu fytovou, která může být obtížně stravitelná. Kyselina fytová je unikátní přírodní látka nacházející se v semenech rostlin. Kyselina fytová zhoršuje vstřebávání železa, zinku a vápníku a může podporovat nedostatek minerálních látek. Naklíčením čočky neutralizujete kyselinu fytovou, takže vaše tělo může při trávení vstřebat více vitamínů a minerálů.
Přestože červená čočka nemá dostatek aminokyselin, její konzumace spolu s dalšími zdroji rostlinných bílkovin, jako jsou celozrnné obiloviny nebo fazole, může doplnit aminokyseliny, které vaše tělo potřebuje za den.
Jak správně uvařit červenou čočku?
Příprava čočky je jednoduchá. Začněte tříděním čočky, abyste vybrali všechny malé, tvrdé nečistoty, a poté ji opláchněte, abyste nečistoty odstranili.
Uvaří se cca do 30 minut. Při vaření má tendenci být kašovitá.
Jak nahradit červenou čočku za jinou luštěninu?
Pokud červenou čočku zrovna nemáte, můžete ji nahradit jiným druhem čočky. Mají podobné výživové hodnoty a mohou se používat ve stejných receptech.
Může červená čočka pomoci při snižování váhy?
Jaké je energetická hodnota červené čočky?
Energetická hodnota červené čočky závisí na konkrétním druhu a způsobu přípravy. Přibližně 100 gramů vařené červené čočky obsahuje kolem 116-140 kalorií.
Sekaná z červené čočky
Ingredience
- 250 g červené čočky
- 2 vejce
- 3/4 hrnku ovesných vloček
- 3 lžíce mandlové mouky (nebo strouhanky, případně mouky)
- 3 cibule
- 3 mrkve
- 3 stroužky česneku
- hrst sušených rajčat
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce sušené majoránky
- sůl
- pepř
Postup
- Propláchneme červenou čočku a vaříme zhruba 15 minut, do měkka.
- Uvařenou čočku přendáme do velké mísy a rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Do mísy přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájenou mrkev, prolisovaný česnek, ovesné vločky, vejce, mouku, hořčice, sušená rajčata majoránku, sůl a pepř (prostě všechno).
- Vše promícháme a pokud je směs řídká, přidáme více mouky.
- Směs přelijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů celsia zhruba 40 minut.
- Hotovou čočku podáváme s pečeným bramborem nebo s čímkoliv, co máte rádi.
Tipy na recepty z blogu OchutnejOřech
- Omáčka z červené čočky: Proteinová bomba
- Polévka z červené čočky: jednoduchý a rychlý recept (vegan)
- Indický čočkový dhál: Recept z červené čočky
- Pečení chleba bez pekárny: jak na to v troubě
- Recept na dokonalý domácí hummus – pomazánka
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Píše se v receptu 3 mrkve , 3 cibule a neexperintovat s poměrem. Nastrouhala jsem 3 mrkve a mám ji víc než čočky. Bojím se nakrájet cibuli. Asi by bylo dobré uvést gramáž, nebo aspoň napsat jak velká má být zelenina. Upeču to jedlé to bude určitě, uvidím.
Jojo totéž s hrsti suš rajčat, taky taková přesná míra. Zrovna tady vymýšlím ty váhy .
Jojo totéž s hrsti suš rajčat, taky taková přesná míra. Zrovna tady vymýšlím ty váhy .
Určite skvelý nápad, sekana z červenej šošovice. Len to chce vyladiť niektoré detaily. Zmes som vôbec nemala riedku, práve naopak. A aj napriek tomu po upečení nedržala tvar. Chuťovo vôbec nie zlé, avšak aj doba pečenia bola u mňa dlhšia aby to chytilo aspoň trošku hnedú farbu. A chýbali mi presna gramáž surovín. Nie sú tri mrkvy ako tri mrkvy 😉 Ale ďakujem za inšpiráciu.