Indická curry rýže (recept pro instant pot – tlakový hrnec)

Naposledy aktualizováno 14. 5. 2024 autorem Pavlína

Pokud milujete rychlé a jednoduché recepty, máme pro vás tip na netradiční a orientální rizoto, které si zamiluje každý, kdo miluje indickou kuchyni. Indická curry rýže je něco mezi indickým curry a rizotem. 

Kokosová chuť v kombinaci s krémovostí rizota dělají z tohoto receptu jedno z našich nejoblíbenějších vegetariánských jídel. Curry rýži si budeme připravovat v tlakovém hrnci (multicooker, instant pot, papiňák), ale můžete si recept přizpůsobit, pokud papiňák nemáte. 

TIP: Recept na dokonalou veganskou kormu

Indická curry rýže
Indická curry rýže

Proč vařit v tlakovém hrnci

Tlakový hrnec, papiňák nebo multicooker. V angličtině pro tyto hrnce najdete také označení instant pot. Suroviny a potraviny si při vaření v tlakovém hrnci zachovají většinu svých chuťových, aromatických i nutričních vlastností, navíc ušetříte čas a náklady za energie. Dnes najdete v nabídce řadu elektrických tlakových hrnců, které jsou bezpečnější a jednodušší na vaření než tradiční papiňák.

Výhody vaření v tlakovém hrnci

  • Rychlost: Tlakový hrnec umožňuje rychlejší vaření potravin, protože zvyšuje teplotu vaření nad bod varu vody. To zkracuje dobu vaření až o 70 %, a to se vyplatí, ne? 
  • Úspora energie: Díky kratší době vaření v tlakovém hrnci spotřebujete méně energie než při vaření na otevřeném ohni nebo v troubě. Tím šetříte energii a peníze.
  • Zachování chuti a barvy: Jelikož se potraviny vaří pod tlakem zachovávají si intenzivnější chuť a barvu. To zlepšuje celkovou prezentaci a chuť jídla.
  • Méně zápachu: Při vaření v tlakovém hrnci produkujete méně zápachu. Pokud vaříte indické jídlo, tak to velmi oceníte. 
  • Všestrannost: Tlakový hrnec lze použít pro širokou škálu pokrmů, včetně polévek, dušeného masa, rýže, zeleniny a dokonce i dezertů. 
  • Čistota: Tlakový hrnec je uzavřený systém, což znamená, že při vaření dochází k méně rozstřikování a znečištění kuchyně.

Indické rizoto z kokosového mléka

Indické curry rizoto je pokrm, který kombinuje klasické prvky indického curry s krémovou konzistencí italského rizota. Nejčastěji se připravuje z:

  • Rýže: Arborio rýže nebo jiný druh krátkozrnné rýže je ideální na rizoto díky její schopnosti absorbovat tekutiny a uvolňovat škrob, což vytváří krémovou texturu.
  • Zeleniny: Můžete použít jakoukoliv kombinaci zeleniny, a to mrkev, celer, papriky, hrášek, brokolice nebo květák.
  • Curry koření či curry pasta: Směs koření, bylin a chilli, dodává pokrmu výraznou chuť a vůni.
  • Zeleninového vývaru a kokosového mléka: Kombinace zeleninového vývaru a kokosového mléka dodává rizotu bohatou a krémovou chuť.
  • Cibule a česneku: Cibule a česnek je základ téměř každého indického jídla a tady to nebude výjimkou. 
  • Cizrna či jiný zdroj proteinu: My do curry rýže přidáváme tradiční cizrnu, ale můžete zvolit i jiný zdroj proteinu, jako je tofu nebo kuřecí maso, pokud nejste vegetariáni.
  • Olej: Nejraději v indické kuchyni používáme kokosový olej nebo ghee. Kokosový olej volte, pokud chcete připravit zcela veganskou variantu tohoto pokrmu. 
  • Koření: V indické kuchyni se používá velká škála koření, například kardamom, hřebíček, skořice, římský kmín, koriandr či kurkuma
Skladem 179 Kč
Kokosové mléko je na rozdíl od běžného kravského mléka vhodné pro vegetariány, vegany a všechny, kteří mají intoleranci na laktózu.
Nedostupné 69 Kč
Cizrna neboli hrách římský má chuť velice podobnou oříškům, je přirozeně bezlepková a obsahuje významné množství vlákniny, bílkovin a kyseliny listové.
Skladem 195 Kč
Kokosový olej v BIO kvalitě je vyrobený tradiční metodou lisování za studena. Díky této unikátní metodě si kokosový olej uchovává všechny vitamíny a antioxidační látky.

Cizrna vám nestačí? Přidejte tofu nebo kuřecí maso

Pokud si hlídáte příjem bílkovin a potřebujete jídlo s vysokým obsahem proteinu, do indického curry se skvěle hodí tofu, tempeh nebo kuřecí maso. Všechny varianty si připravte na pánvy a přidejte je na curry až při podávání. 

100 Kč sleva na první objednávku

S čím indické rizoto podávat

Indické rizoto je skvělé samo o sobě, ale my ho milujeme s nakrájenou jarní cibulkou, čerstvým koriandrem a chili papričkou. Můžete ho ale podávat i se salátem, indickým chlebem naan nebo vařenou zeleninou. 

Curry rýže
Indická curry rýže

Jak připravit indickou curry rýži bez tlakového hrnce

Postupujte podobně jako v přípravě klasického rizota. Nejprve si orestujeme římský kmín, poté cibuli, česnek spolu s dalším koření. Poté přidáme rýži a postupně za stálého míchání přiléváme vývar do rýže, aby se uvolnil škrob. 

Když je rýže téměř uvařená, přidá se zelenina a směs se vaří, dokud není zelenina měkká. Na závěr se přidá kokosové mléko, dochutí limetkou, dozdobíme chilli papričkami a podáváme s čerstvým koriandrem a jarní cibulkou.

TIP: Recept na indický špenát

Jak dlouho můžete skladovat rizoto v ledničce

V ledničce ho skladujte v hermeticky uzavřené nádobě a vydrží vám 4 až 5 dní. 

Můžu indickou curry rýži zmrazit?

Ano, toto jídlo je skvělé i na zamražení. Po vychladnutí přendejte curry rýži do nádoby vhodné do mrazáku a vydrží vám v mrazáku až 3 měsíce. Při ohřevu nejprve nechte volně v pokojové teplotě jídlo rozmrazit a až poté jídlo ohřejte v mikrovlnce nebo v kastrolku. 

TIP: Recept na jednoduché srbské rizoto

curry rýže

Jednoduchá indická curry rýže

Máte doma tlakový hrnec, multicooker či jiný druh papiňáku a hledáte rychlý recept? Zkuste indickou curry rýži, které také někdo říká indické rizoto. Přípravu zvládnete do 35 minut a pochutnáte si na krémovém rizotu v indickém stylu.
Celková doba 35 minutes
Chod Hlavní chod, Oběd, Večeře
Kuchyně Indická, Veganská, Vegetariánská
Dávka 2

Ingredience
  

  • 2 lžíce kokosového oleje nebo ghee,
  • 1 a 1/2 šálku nasekané cibule,
  • 2 lžičky nasekaného česneku,
  • 2 lžičky nasekaného zázvoru,
  • 2 lžičky mletého koriandru,
  • 1 a 1/2 lžičky římského kmínu,
  • 1/2  lžičky garam masala,
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy,
  • 1  šálek vývaru,
  • 1 šálek kokosového mléka,
  • 1 a 1/4 šálku cizrny z konzervy,
  • 1 šálek arborio rýže,
  • 2 PL šťávy z limetky.

K podávání:

  • 2 lžíce nasekaného koriandru,
  • Jarní cibulku, nakrájenou,
  • 1 chili papričku, nakrájenou (pálivost dle vaší preference).

Postup
 

  • V tlakovém hrnci orestujte na kokosovém oleji či ghee římský kmín.
  • Po 2 až 3 minutách přidejte cibuli, česnek a zázvor. Restujte, dokud cibule nezezlátne. Vypněte restování a vmíchejte koření.
  • Přidejte vývar, kokosové mléko, cizrnu a arborio rýži. Rýže by měla být ponořená. Poté zavřete papiňák a zapněte ho na vysoký tlak a nastavte časovač na 8 minut.
  • Po skončení časovače vypněte papiňák a nechte z něj přirozeně uvolnit tlak.
  • Otevřete tlakový hrnec, promíchejte směs a dochuťte limetkovou šťávou.
  • Podávejte s nakrájenou jarní cibulkou, čerstvým koriandrem a nakrájenou chilli papričkou.
Klíčové slovo indické kari, kari, rýže
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2