Recept ořechové máslo: jemné domácí pistáciové máslo

Naposledy aktualizováno 12. 5. 2024 autorem Pavlína

Domácí pistáciové máslo je jedno z nejzdravějších, které si doma můžete vyrobit. Pistácie sice patří k dražším oříškům, ale pro svou kombinaci zdravých benefitů pro naše tělo a skvělé chuti se vyplatí do nich občas investovat.

Přinášíme vám recept na ořechové máslo z pistácií, které je lahodné, zdravé, jednoduché a lze ho použít například do kaší, s ovocem, do jogurtu nebo jako náplň muffinů či cupcaků. Nejlepší je ale jen tak – na lžičce.

Proč vyrábět máslo z pistácií

Pistácie jsou kvalitním zdrojem proteinu (20,3 g ve 100 g) a patří k méně kalorickým oříškům (2352 kj ve 100 g). Obsahují sice, stejně jako ostatní ořechy, velké množství tuků (45,3 g ve 100 g), ale ty tvoří z velké části mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které jsou zdravé pro naše srdce.

Pistácie

Jsou bohaté na minerály, mají v sobě například:

  • fosfor
  • draslík
  • vápník
  • železo
  • hořčík
  • zinek

Z pistácií čerpáme některé vitamíny, jako je například vitamin A, C, E či K. Pistácie jsou také jedním z nejlepších zdrojů vitaminu B6. Ten má údajně pozitivní vliv na naši náladu, podporuje funkci mozku a ženám může pomoci při PMS.

TIP: Pistáciové máslo pořídíte na našem e-shopu. ? Másel z ořechů máme více a všechny = 100% ořechové. ?

100 Kč sleva na první objednávku
Skladem 309 Kč
100% přírodní máslo z pistáciových jader vás uchvátí. Má perfektní, jemnou konzistenci, neobsahuje žádný přidaný cukr, konzervanty nebo jiné škodlivé příměsi.
Skladem 109 Kč
Arašídové máslo s jemnou konzistencí vás opravdu překvapí. Je 100% přírodní a neobsahuje žádný přidaný cukr nebo konzervanty a další škodlivé příměsi, takže chutná jako domácí arašídové máslo.
Nedostupné 169 Kč
Naše máslo vyrobené z hnědých, naturálních, neloupaných mandlí je 100% přírodní. Neobsahuje tedy žádný přidaný cukr, konzervanty a další škodlivé příměsi.

Proč zařadit do jídelníčku pistáciové máslo?

Pistácie sice patří k dražším oříškům, ale pro svou kombinaci zdravých benefitů a skvělé chuti se vyplatí do nich občas investovat.

pražení pistácií v troubě
Pistácie můžete upražit v troubě nebo na pánvi.

Pistácie jsou kvalitním zdrojem proteinu (20,3 g ve 100 g) a patří k méně kalorickým oříškům (2352 kj ve 100 g). Obsahují sice, stejně jako ostatní ořechy, velké množství tuků (45,3 g ve 100 g), ale ty tvoří z velké části mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro naše tělo.

Jaký druh pistácie vybrat na ořechové máslo?

Největší pistácie na trhu se prodávají o velikosti 18/22, ale ty jsou velmi vzácné. My nabízíme pistácie o velikosti 20/22, což je druhá největší velikost na trhu.

Na ořechové máslo se vám ale nejlépe hodí naturální nesolená pistáciová jádra vyloupaná.

Skladem 89 Kč
Naturální pistácie jsou vyloupané a nesolené v prémiové kvalitě. Díky své jemné chuti a dobré stravitelnosti patří k nejpopulárnějším oříškům na trhu.

Tip: Víte vše o pistáciích? Podívejte se na článek: Pistácie: vše, co o nich potřebujete vědět.

Jak vyrobit perfektní pistáciové máslo

Základní recept na výrobu pistáciového másla je jednoduchý. Stačí vám pistácie, sůl a výkonný mixér. S pistáciovým máslem ale můžete experimentovat.

Zkuste přidat vanilku či špetku skořice, kardamomu nebo i kousky hořké čokolády. Pokud jste na sladké, můžete ho osladit javorovým sirupem či klasickým cukrem.

Skladem 195 Kč
Nejoblíbenější javorový sirup, který má skvělou chuť a velice příjemnou vůni. Jedná se o 100% javorový sirup bez přidaných látek a aromat. Grade A označuje světlou barvu javorového sirupu. Skvěle se hodí na palačinky nebo lívance, přidejte si jej místo cukru do jogurtů nebo do vaší oblíbené snídaňové kaše.

Abyste dosáhli chutného a výrazného pistáciového másla, doporučujeme pistácie nejprve opražit, a to na pánvi či v troubě. Po opražení pistácie nechte vychladnout a přesypte do výkonného mixéru.

Po chvíli mixování vám vznikne jemný prášek, poté přidáme sůl a libovolné ingredience na zpestření chuti (vanilkových extrakt, skořici). Pistáciové máslo mixujte, dokud nezískáte krémovou konzistenci. Pokud máte raději máslo tekutější, můžete přidat pár lžic ořechového oleje.

Pokud byste chtěli dosáhnout zelenější barvy, doporučujeme pistácie oloupat.
Jak dosáhnout zelenější barvy másla? Kouzlo je v loupaných pistáciích.

Nejvhodnější pistácie na výrobu pistáciového másla jsou naturální vyloupané pistácie. Pokud byste máslo vyráběli ze solených pistácií, může být chuťově až příliš výrazné. Pistáciové máslo je přirozeně hnědo-zelené.

Pokud byste chtěli dosáhnout zelenější barvy, doporučujeme pistácie oloupat. To uděláte tak, že dáte vařit vodu, jakmile dosáhne bodu varu, tak do ně vyloupané pistácie na několik málo minut vložíte. Jakmile se jim začne olupovat slupka, slijete je a propláchnete studenou vodou. Jakmile vychladnout, jdou snadno oloupat.

Podívejte se, jaké pistácie máme na eshopu.

Jak si vychutnat domácí pistáciové máslo?

Pistáciové máslo lze použít například do kaší, s ovocem, do jogurtu nebo jako náplň muffinů či cupcaků. Nejlepší je ale jen tak – na lžičce.

Hotové pistáciové máslo
Hotové pistáciové máslo je jemné a lahodné.

Tip: Vláčný, lahodný, a hlavně jednoduchý voňavý banánový chlebíček (banana bread), který si určitě zamilujete. S pistáciovým máslem je ve skvělé kombinaci.

FAQ – Nejčastější dotazy

Je pistáciové máslo zdravé?

Ano! Pistáciové máslo obsahuje fytosteroly a karotenoidy. Ty přispívají ke snížení špatného cholesterolu a vysokého tlaku.

Mohu jíst pistáciové máslo v těhostenství?

Ano, nemusíte bát konzumovat pistácie v těhotenství, naopak obsahují tělu prospěšné látky, které mohou příznivě ovlivnit vás i miminko

Obsahují pistáciové máslo méně kalorií než jiné ořechová másla?

Ano, protože pistácie obsahují méně kalorií než ostatní ořechy, a to zhruba 160 kalorií na 30 gramů, což není mnoho. Mají také nízký glykemický index, a po jejich konzumaci se budete cítit déle sytí, proto je pistáciové máslo vhodné i při redukčních dietách.

 Kde všude můžu pistácioví máslo použít?

Pistáciové máslo můžete použít v raw dortech, v přípravě mugcaku nebo ho přidat do kaše, na chia pudink či si ho dát s vaflí nebo palačinkou.

Jak vyrobit perfektní pistáciové máslo?

Stačí rozmixovat kvalitním mixérem pistácie a sůl. Pokud nemáte kvalitní mixér, přidejte olej.

Tipy na recepty z blogu OchutnejOřech

Pistáciové máslo

Recept: Pistáciové máslo

Milovníci pistácií, pozor! Tohle je něco pro vás. Lahodné a krémové pistáciové máslo, které si jednoduše vyrobíte doma. Můžete ho použít do jogurtu, kaší či ho mlsat jen tak.
Doba přípravy 10 minutes
Celková doba 10 minutes
Chod Dezert, Svačina
Kuchyně Veganská, Vegetariánská, Zdravá výživa
Dávka 1 sklenice

Ingredience
  

Postup
 

  • Pistácie pražte na pánvi či v troubě na 175 stupňů po dobu 10 minut.
  • Po vychladnutí vložte pistácie do mixéru a rozmixujte na jemný prášek.
  • Osolte a mixujte dál, dokud se nevytvoří krémové máslo. Doba mixování se liší podle výkonu vašeho mixéru (2 až 10 minut).
Klíčové slovo máslo z pistácií, pistáciové máslo
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Zaujalo vás arašídové mléko? Zkuste si doma vyrobit další dobroty z ořechů!

Naše vlastní ořechová másla!

Nevíte si s výrobou para másla rady, nemáte dostatečný mixér, nebo chcete napřed zjistit, jak ořechové máslo vlastně chutná? Zkuste některé z ořechových másel z našeho obchodu ochutnejorech.cz. Vyrábíme je s láskou a obsahují 100% ořechy, stejně jako naše recepty. ?

Pistáciové máslo z Ochutnej Ořech
Pistáciové máslo z Ochutnej Ořech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




10 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin10