Naposledy aktualizováno 6. 12. 2024 autorem Pavlína
Když jsme přijeli z dovolené, zastesklo se nám po tenkých francouzských palačinkách, které jsme si dávali téměř každý den u moře s nutellou a banánem. Po několika pokusech jsme přišli na dokonalý recept, který vám nyní přinášíme. Tento recept na rychlé francouzské palačinky bez vajec je extrémně jednoduchý na přípravu a můžete ho udělat i ve veganské verzi i verzi bez cukru (tak to máme rádi my).
Pravé francouzské palačinky a jejich historie
Palačinky jsou jedním z nejstarších pokrmů na světě. První záznamy o plackách z mouky a mléka, které se pekly na rozžhaveném kameni, pocházejí již z neolitu (8000–5000 let př. n. l.). Francouzské palačinky, známé jako crêpes, jsou tenké palačinky z těsta, obvykle podávané s různými slanými nebo sladkými náplněmi. Tradiční francouzské palačinky, které jsou tenčí a jemnější, se obvykle připravují bez vajec.
Jsou pravé francouzské palačinky tradičně bez vajec?
Hledali jsme, zda francouzské palačinky jsou tradičně bez vajec nebo ne. V tom se názory liší. Francouzské palačinky můžete dle preference připravovat s vejci i bez vajec. Co byste do palačinek ale nikdy neměli dávat je kypřící prášek, protože s ním nedocílíte krásně tenkých francouzských palačinek.
I tak si myslíme, že bezvaječné palačinky představují snadnou a chutnou alternativu k tradičním palačinkám. Ať už si je chcete připravit proto, že se vejcím vyhýbáte, nebo vám zrovna došly (to se stává ?), slibujeme, že vám v našich francouzských palačinkách nebudou chybět.
Základní ingredience na francouzské palačinky
Tradiční francouzské tenké palačinky bez vajec můžete připravovat z klasického kravského mléka i ze sójové či ovesné alternativy.
Mouka je ideální hladká, ale můžete použít klidně i jako my hladkou špaldovou. Pokud palačinky vyrábíte poprvé, sáhněte po obyčejné hladké, abyste otestovali vaší pánev, jak se vám tenké těsto bude otáčet.
Jak na těsto na jednoduché francouzské palačinky bez hrudek
Aby se vám při mixování těsta na palačinky netvořily hrudky, existuje takový malý trik. Použijte mléko pokojové teploty nebo si vezměte na mixování ponorný mixér místo šlehače.
Jak smažit tenké francouzské palačinky: S olejem nebo bez?
Na skvělé francouzské palačinky je ideální speciální teflonová pánev na palačinky nebo přímo palačinkovač, ale i na normální pánvi je zvládnete s trochou tréninku připravit. Vždy si nejprve nahřejte pánev a poté stáhněte plamen na střední. Pokud nebudete trpěliví a nenahřejete si pánev, první se vám roztrhne.
Při smažení první francouzské palačinky si vždy dáváme na pánev kapku tuku (oleje), ale další palačinky už děláme zcela na sucho. Čím horší pánev máte, tím více tuku budete potřebovat. Pokud ale máte kvalitní teflonovou pánev nebo palačinkovač, nebudete mít problém.
Na palačinkovači se tradičně francouzská palačinka neobrací, ale rovnou se pomaže náplní a složí do trojúhelníku. I proto by těsto mělo být extrémně tenké a dostatečně řídké, abyste tvořili tak tenké francouzské palačinky, že nebude nutné je obracet.
Na klasické pánev palačinku otočíme. Nikdy neotáčejte palačinku dříve, než se v těstě začnou tvořit bublinky.
TIP: Nemůžete se palačinek nabažit, ale víte, že by to chtělo trochu víc proteinu? Pak je nejjednodušší sáhnout po směsi na přípravu jejich proteinové verze. Přečtěte si srovnání a zjistěte, ze které je ta nejlepší proteinová palačinka.
Palačinky recept: Co přidat do těsta na sladké palačinky?
Pokud víte, že všichni strávníci budou jíst francouzské palačinky na sladko, můžete do těsta přidat lžičku skořice a trochu vanilkového extraktu nebo pravé vanilky. Palačinky tak budou mnohem voňavější a těsto samo o sobě chutnější. Milovníci sladkého si těsto na francouzské palačinky mohou i osladit!
S čím jsou francouzské palačinky nejlepší?
My je nejčastěji podáváme doma s domácí nutellou bez cukru, pokud se vám ji nechce vyrábět, ale chcete něco zdravějšího, doporučujeme proteinellu. Oblíbená kombinace je i arašídové máslo a banán. Gurmánům bude chutnat arašídové máslo s příchutí slaného karamelu.
Pokud milujete arašídové máslo minimálně tak jako my, pak je nám jasné, že byste nejraději koupili arašídové máslo 1kg, někteří mlsouni možná i arašídové máslo 5kg do zásoby. Zatím ale máme arašídový krém ve 300 g, a tak musíte hodit do košíku více balení, která vám dají dohromady požadované množství. Časem možná rozšíříme nabídku o arašídové máslo 1 kg.
K dozdobení palačinek můžete vyzkoušet také sušené ovoce. Naše nejoblíbenější je sušené mango, sušené meruňky a sušené datle. Nebáli bychom se ani lyofilizovaných jahod nebo malin.
Pokud máte rádi slané francouzské palačinky (galletes) doporučujeme si do nich připravit náplň ze špenátu, kterou najdete v tomto receptu na čočkové palačinky.
Máte raději klasické české palačinky? Podívejte se náš recept na hrníčkové těsto na maminčiny palačinky.
Recept na rychlé francouzské palačinky bez vajec
Equipment
- 1 pánev na palačinky nebo palačinkovač
Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky může být i špaldová
- 2,25 hrnku mléka lze použít i veganskou alternativu
- 2 polévkové lžíce oleje
- 2 polévkové lžíce cukru (volitelné) My nedáváme, ale je to na vás 🙂
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu (volitelné) pokud děláte palačinky na sladko
- 1-2 čajové lžičky skořice (volitelné) pokud děláte palačinky na sladko
Postup
- 1) Rozmixujte mléko s olejem, cukrem, vanilkovým extraktem a skořicí.
- 2) Postupně vmíchejte mouku a rozmixujte v hladké těsto bez hrudek.
- 3) Rozehřejte si kapku oleje na nepřilnavé teflonové pánvi nebo na palačinkovači. Stáhněte na střední plamen.
- 4) Pečte z jedné strany, dokud se palačinka nezačne sama odlepovat po okrajích nebo se nezačnou tvořit bubliny.
- 5) Poté obraťte a opečte i z druhé strany.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Těsto bylo podle napsaného poměru příliš husté a nadaly se dělat tenké palačinky. Proto jsem připlula do těsta ještě mléko navíc. S touto konzistencí již šly tenké palačinky, ale byly na okrajích tvrdé a lámaly se. Zkoušela jsem různé tloušťky i sílu plamene, ale nikdy z toho nevyšla, taková palačinka, jakou jsem si přála.