Naposledy aktualizováno 3. 1. 2024 autorem Anežka
Palačinky milujeme, protože to může být skvělá a výživná snídaně, lahodná svačinka, dezert, oběd ale i večeře. Palačinky můžeme připravit na sladko i na slano. Navíc, základní recept na těsto na palačinky je naprosto jednoduchý a zvládne ho připravit opravdu každý. Po čase těsto zvládnete připravovat i takzvaně od oka. Pojďme se podívat, jak na nejlepší hrníčkové těsto na palačinky.
Historie palačinek – od kdy se připravuje těsto na palačinky?
Palačinky můžeme považovat za jeden z nejstarších pokrmů na světě. První záznamy o plackách z mouky, vajec a mléka, které se pekly na rozžhaveném kameni, pocházejí již z neolitu (8000–5000 let př. n. l.). To bylo období, kdy se lidé začali věnovat zemědělství a tyto suroviny se staly snadno dostupné.
S lehkou nadsázkou můžeme říci, že palačinky jsou nadčasovým jídlem, které lidem chutná už tisíce let. Dokonce mají svůj vlastní mezinárodní den, který se slaví v masopustní úterý (den před Popeleční středou).
Z čeho se připravuje nejlepší těsto na palačinky?
Základem českých klasických palačinek je mléko, hladká pšeničná mouka, vejce a sůl. Pokud chcete mít palačinky nadýchané, přidejte i kypřící prášek. Ti z vás, co chtějí palačinky tenké, tak prdopeč vynechají.
Poměry ingrediencí se různí. Někdo dává do těsta na palačinky pouze jedno vejce, jiní dávají hned dvě. Z jaké mouky palačinky připravit, to je další otázka, ale standardně se používá na těsto na palačinky mouka hladká. My jsme pro vás připravili recept klasický a extrémně jednoduchý, ze kterého uděláte naprosto dokonalé těsto na palačinky.
Jak připravit nejlepší těsto na palačinky
Standardně se na těsto používá šlehač (nebo mixér). Nejprve si mléko našleháme s vejci a troškou soli a poté postupně přidáváme mouku a šleháme.
Můžete udělat těsto i mixérem? Určitě, tradičně a historicky se používá šlehač, tak palačinky dělali naše maminky a babičky, ale pokud máte v těstě často hrudky, můžete vyzkoušet ponorný mixér. Ponorným mixérem většina lidí dosáhne dokonale hladkého těsta na palačinky. Těsto na palačinky pak necháme chvilku odstát, než ho začneme smažit na teflonové pánvi.
Jak si vybrat hrneček na hrníčkové těsto na palačinky?
Pokud poprvé děláte recept „na hrnečky“, možná si lámete hlavu, jak velký hrneček zvolit. V receptech se počítá se standardním hrnečkem o 250 ml. Pokud nevíte, jak objemný je váš hrneček, nelamte si s tím hlavu. Nejdůležitější je dodržet poměry. Je tedy jedno, zda váš hrneček bude mít 200 ml, 220 ml nebo 260 ml.
Jak na smažení palačinek – a jak je připravit bez oleje
Povím vám tajemství, pokud chcete mít dokonale připravené palačinky, potřebujete pořádnou pánev. Vyberte si pánev přímo na palačinky a vždycky se vám podaří je upéct s minimálním množstvím tuku i oleje. Palačinky můžete dělat také na palačinkovači, většina palačinkovačů má jednu velkou nepřilnavou plotnu, na které se tradičně připravují francouzské palačinky.
Dalším trikem na dokonalé palačinky je nechat těsto na palačinky chvilku odstát. Mezitím si vždy rozpálíme plotnu a potom, když je dokonale rozpálená, trošku teplotu stáhneme. Většina lidí, kteří chtějí používat na palačinky minimum tuku, tak první dělá na trošce oleje nebo ghí, a další už smaží zcela bez oleje.
Jak obracet palačinky, aby se mi netrhaly
Palačinky je potřeba opéct z obou stran, a pokud si nejste jistí svými schopnosti v obracení palačinek, nejprve si udělejte palačinku menší. To znamená, že na pánev nalejete menší naběračku těsta a poté vezmete pánev do ruky a krouživými pohyby pánví těsto rozprostřete po pánvi.
Buďte trpěliví a počkejte, než je palačinka zcela upečená z jedné strany. To poznáte tak, že už je těsto zaschlé a není žádné místo na palačince, kde by bylo tekuté. Mohou vznikat i bublinky.
Potom vezměte vařečku nebo obracečku a jemně po okrajích zkoušejte palačinku odlepit. Pokud se vám to nedaří a máte dobrou pánev, nechte ji ještě chvilku péct. Jakmile se vám podaří palačinku od krajů odlepit, zkuste ji podebrat a rychle otočit.
S čím podávat palačinky?
My palačinky milujeme nejvíce v kombinaci s arašídovým máslem a banány nebo s nutellou a banány (připravte si zdravou nutellu podle našeho receptu). Vynikající alternativou k nutelle je i proteinella. Nebáli bychom se ani lyofilizovaných jahod nebo malin.Většinou palačinky ještě zakápneme javorovým či jiným sirupem. Palačinky jsou ale vynikající i na slano, například se špenátem a sýrem.
TIP: Hledáte ta nejlahodnější ořechová másla? Na eshopu na vás čeká arašídové máslo, pistáciový krém nebo třeba mandlový krém.
Ti, co ochutnali palačinky s naším milovaným arašídovým krémem, by si nejraději pořídili do zásoby arašídové máslo 1000g. Takové přání zatím splnit nedokážeme, ale máme pro vás arašídové máslo v 300g množství. A kdo řekl, že musíte zůstat pouze u jednoho balení?
Recept na nejlepší hrníčkové těsto na palačinky
Equipment
- 1 ponorný mixér volitelné
- šlehač volitelné
- pánev na palačinky
Ingredience
- 2 ks vajec
- 1 hrnek hladké mouky
- 2.5 hrnku mléka
- 1 špetka soli
Postup
- Vyšlehejte nebo rozmixujte ponorným mixérem v dostatečně velké nádobě mléko s vajíčkem a špetkou soli.
- Postupně přidávejte mouku a šlehejte dále, dokud nemáte těsto bez hrudek.
- Nechte těsto chvilku odstát.
- Teflonovou pánev rozehřejte s troškou oleje a stáhněte na střední plamen.
- Palačinky pečte z obou stran.
- Podávejte na sladko nebo na slano.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?