Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Anežka
Belgické vafle patří k našim nejoblíbenějším snídaním a dezertům. Vyzkoušeli jsme desítky receptů, abychom našli recept na nejlepší těsto na vafle a tohle nemá chybu. Vafle jsou nadýchané, křupavé a vynikající s nutellou nebo arašídovým máslem. Pojďme se podívat, jak se připravuje nejlepší těsto na domácí belgické vafle.
Historie belgických vaflí – kde se vzalo těsto na belgické vafle
Belgické vafle mají poměrně dlouhou historii, poprvé se objevily v roce 1958 v Bruselu na světové výstavě. Za jejich popularitou ale stojí Walter Cleyman, který je poprvé představil v USA v roce 1962 na expozici v Seattlu.
Široká popularita začala růst poté, co byly belgické vafle prezentovány na Světovém veletrhu v New Yorku. Tehdy se vafle podávaly se šlehačkou a jahodami.
V této době se již plně využívaly vaflovače. Belgické vafle se objevovaly na jídelních lístcích po celé zemi, od Washingtonu po Kalifornii.
Název „belgické vafle“ se začal používat až s postupem času. Původně se jim říkalo „bruselské vafle“. V té době nebyla „Brusel“ široce spojována s Belgií. Název se poté změnil na „Bel-Gem vafle“ a později na „belgické“.
Ti, co ochutnali vafle také s naším milovaným arašídovým krémem, by si nejraději pořídili do zásoby arašídové máslo 1000g. Takové přání zatím splnit nedokážeme, ale máme pro vás arašídové máslo v 300g množství. A kdo řekl, že musíte zůstat pouze u jednoho balení?
6 kroků, jak na nejlepší těsto na belgické vafle
Zamilovali jste si tradiční belgické vafle a chtěli byste si je připravit doma? Přinášíme vám recept na vafle do vaflovače na to nejlepší těsto na belgické vafle. Je snadné a rychlé, s ním se vám belgické vafle budou dařit na jedničku. Pojďme se nyní podívat, jak na to krok za krokem:
- Smíchejte nejprve suché ingredience – V míse smícháme sůl, hladkou mouku, cukr a prášek do pečiva. Tyto suché přísady tvoří základ našeho těsta na belgické vafle. Důkladné smíchání zaručí rovnoměrnou distribuci všech ingrediencí v těstě.
- Oddělení vajec – Oddělíme bílky od žloutků. Bílky poté vyšleháme do tuhého sněhu a. Tento krok je klíčový pro dosažení nadýchané konzistence našeho těsta na belgické vafle. Jak ušlehat bílky? Začněte šlehat bílky na nízké otáčky a postupně přidávejte rychlost, až dosáhnete pevného sněhu.
- Smíchání mokrých a suchých přísad – K suchým přísadám přidáme rostlinný olej, mléko a žloutky a šleháme, dokud není těsto na vafle hladké. Těsto by mělo být bez hrudek a dobře smíchané.
- Přidání ušlehaných bílků – Do těsta opatrně vmícháme ušlehané bílky. To dodá těstu lehkost a vzdušnost.
- Pečení vaflí – Hotové těsto nalijeme do přístroje na vafle a pečeme asi 7-15 minut. Čas pečení se může lišit v závislosti na typu vaflovače.
- Podávání – Hotové belgické vafle můžeme podávat s javorovým sirupem, marmeládou, medem nebo nutellou.
S čím podávat belgické vafle
Tradičně se belgické vafle podávaly s jahodami a šlehačkou. My belgické vafle milujeme s arašídovým máslem, banánem a javorovým sirupem. Vynikající je i domácí zdravá alternativa k nutelle nebo proteinella. Vyzkoušejte také sušené ovoce. Naše nejoblíbenější je sušené mango, sušené meruňky a sušené datle.
Hodí se toto těsto na slané vafle? Vafle se běžně naslano nedělají, pokud máte rádi tento typ těsta na slané recepty, doporučujeme vyzkoušet například čočkové palačinky se špenátovou omáčkou.
Máte rádi i palačinky? Vyzkoušejte náš oblíbený recept na těsto na palačinky.
Často kladené otázky
Jakou mouku dávat do těsta na vafle?
Do těsta na vafle patří tradičně hladká mouka, ale můžete ji nakombinovat s polohrubou 2:1. Můžete ale použít i špaldovou hladkou mouku nebo celozrnou hladkou mouku.
Jsou vafle zdravé?
Pokud do těsta na vafle nepřidáte cukr a namažete si na ně například arašídové máslo nebo zdravou alternativu k nutelle, není to nic extrémně nezdravého. Neměli byste ale sami sníst celou dávku na posezení.
Čím vylepšit těsto na vafle?
Do těsta na vafle můžete přidat vanilkový extrakt a nebo pravou vanilku, těsto na vafle se při pečení rozvoní a provoní celou kuchyni. Případně můžete klasický cukr krystal nahradit vanilkovým cukrem.
Patří do těsta na vafle cukr?
Ano, do těsta na pravé belgické vafle cukr patří, ale pokud se snažíte cukrům vyhýbat, můžete ho klidně vynechat, těstu to neuškodí.
Jak na vafle v toustovači?
Vafle v toustovači se dělají stejně jako ve vaflovači, jen budou mít jiný tvar.
Lze připravit vafle v toustovači?
Ano, pokud nemáte vaflovač, můžete použít toustovač.
Je toto těsto vhodné i do bublinkového vaflovače?
Ano, toto těsto je vhodné do každého vaflovače.
Jak připravit na vafle těsto?
Těsto na vafle připravíte tak, že smícháte suché s mokrými ingrediencemi do hladka a opatrně do směsi vmícháte vyšlehané bílky.
Recept na nejlepší těsto na domácí belgické vafle
Equipment
- 1 vaflovač
Ingredience
Postup
- Smíchejte v míse sůl, hladkou mouku, cukr a prášek do pečiva.
- Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte v tuhý sníh.
- K suchým přísadám přidejte rostlinný olej, mléko a žloutky. Mixujte, dokud není těsto hladké.
- Do těsta opatrně vmíchejte vyšlehané bílky.
- Hotové těsto nalijte do vaflovače a pečte 10-15 minut.
- Podávejte s oblíbeným toppingem, například javorovým sirupem, marmeládou, medem nebo nutellou.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?