Naposledy aktualizováno 7. 12. 2023 autorem Pavlína
Pistáciový nepečený dort (raw dort) je jednoduchý, má jemnou pistáciovou chuť a zelenkavá barva mu dodává na exotičnosti. Na rozdíl od většiny nepečených dortů neobsahuje kešu ořechy, ale je vyroben pouze z pistácií, datlí, javorového sirupu a kokosového oleje.
Určitě jste už někdy ochutnali pistáciovou zmrzlinu, pistáciový cheesecake nebo oblíbené pistáciové košíčky. Pokud se vám na takové dobroty sbíhají sliny, budete z našeho nepečeného dortu bez cukru přímo unešeni.
Co znamená raw?
Raw se překládá jako živá strava. Zakládá si na tom, že se potraviny nezpracovávají za vysokých teplot a díky tomu si zachovají maximum vitaminů, enzymů a živin, které se pečením a vařením znehodnocují.
Raw dort neobsahuje mouku, rafinovaný cukr ani mléčné produkty. Je tedy zdravější a v mnoha případech výživnější a sytější, protože obsahuje spoustu ořechů. Ty se používají jako základ korpusu, ale také na výrobu krémů.
Raw dorty jsou jednodušší na přípravu, vystačíte si pouze s mixérem a lednicí.
TIP: Další skvělé raw recepty najdete ZDE.
Jezení ořechů v raw stravě
Všechny ořechy a semínka, které jsou obvykle obsaženy v raw veganských pokrmech a dezertech, jsou pokladnicí nenasycených tuků, které potřebujeme ke zdravému stravování. Tyto nenasycené tuky mohou s vaším tělem dělat zázraky tím, že snižují krevní tlak a špatný cholesterol a zároveň snižují příznaky deprese.
Raw strava a zdravé dezerty?
Raw dezert je v podstatě to, co napovídá jeho název; je to dezert, který neobsahuje žádné potraviny, které byly tepelně upraveny nad 40-48 °C. Místo toho obsahuje přísady, které jsou buď čerstvé (jako ovoce a zelenina), dehydratované nebo fermentované.
Přečtěte si článek: Raw strava – vše, co o ní potřebujete vědět.
Ořechy, semínka a datle, které se často vyskytují v raw veganských zdravých dezertech, mají ještě další výhodu a tou je značné množství vlákniny. Tato zvýšená hladina vlákniny vám poskytuje spoustu výhod, včetně toho, že vás udrží déle sytější, což vám umožní vychutnat si sladkosti bez obav, že budete mít opět hlad.
Tip: Chcete se dozvědět něco dalšího o datlích? Přečtěte si náš článek Proč jsou datle zdravé a jak je využít v kuchyni.
Proč vyrábět nepečený dort z pistácií?
Pistácie obsahují spoustu proteinu a navzdory všeobecnému přesvědčení patří k méně kalorickým oříškům. Pistácie jsou z 45 % složeny z tuků, kterými jsou mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro naše srdce. Pravidelně děláme na pistácie akce, a tak není váš nákup tak finančně náročný.
Z pistácií čerpáme fosfor, draslík, vápník železo i hořčík a řadu vitaminů včetně vitaminu A, C a E. Navíc jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu B6.
TIP: Vyzkoušejte naše kvalitní pistácie.
Jak vyrobit perfektní nepečený dort z pistácií bez cukru
Výroba pistáciového dortu je překvapivě jednoduchá. Pokud už máte zkušenosti s přípravou raw dortů z kešu, nebude pro vás postup žádnou novinkou.
Ještě než se pustíte do samotného dortu, je potřeba nechat přes noc namočit půl šálku vyloupaných nesolených pistácií. Tím zajistíte jemnou krémovou konzistenci horní vrstvy dortu.
Pokud vás zajímá, jaké máme na pistácie akce, klikněte ZDE.
Výroba korpusu nepečeného dortu
Na výrobu korpusu pistácie namáčet nemusíte. Jednoduše smíchejte pistácie, medjool datli, javorový sirup a kokosový olej v mixéru. Pokud chcete, aby v korpusu byly kousky pistácií, pouze nasekejte pistácie, a poté těsto vypracujte v míse. Výsledné těsto není tekuté, ale je spíše lepivé.
Těsto rovnoměrně rozprostřete na dno formy a dejte do ledničky na 30 minut ztuhnout.
Výroba náplně nepečeného dortu
Namočte předem půl šálku pistácií alespoň na 4 hodiny. Pistácie společně s javorovým sirupem, kokosovým olejem, mandlovým mlékem, vanilkovým extraktem a solí rozmixujte do hladka.
Dokončení zdravého raw dortu
Náplň nalijte na korpus, ozdobte nasekanými pistáciemi či dle vlastní preference a vložte na několik hodin do mrazáku, aby dort krásně ztuhl. Máte hotovo!
TIP: Vyzkoušejte naše nejoblíbenější sušené mango, sušené meruňky, sušené datle.
FAQ – Nejčastější dotazy
Z čeho vychází raw strava?
Syrová strava zahrnuje pouze jídla, která nikdy nebyla tepelně upraveny nad 40–48 °C. Také by se potraviny neměly rafinovat, pasterizovat, ošetřovat pesticidy nebo jinak zpracovávat.
Jaké typy raw stravy existují?
Existují 3 typy syrové raw stravy: syrová veganská strava, syrová vegetariánská strava a syrová všežravá strava.
Více se dozvíte v článku ZDE.
Je nepečený pistáciový dort vhodný při hubnutí?
Ano! Obsahuje zdravé tuky a pouze přirozeně se vyskytující cukry. Raw dorty jsou ale poměrně tučné, takže všeho s mírou. Dejte si pouze jeden kousek denně, pokud jste na redukční dietě.
Jaké další raw nepečené dezerty mohu upéct?
Bylo také prokázáno, že tyto chutné raw pochoutky pomáhají v průběhu času pozvednout náladu lidí, což znamená, že jde o dezert, který je dobrý pro tělo i duši.
Doporučujeme se podívat na recept na nejlepší nepečený cheesecake s borůvkami a recept na zdravý veganský mrkvový dort bez cukru.
Jaký druh pistácie vybrat na nepečený dort?
Na výrobu pistáciového dortu se hodí zakoupit vyloupané nesolené pistácie. Tím zajistíte jemnou krémovou konzistenci horní vrstvy dortu.
Jak zužitkovat pistáciové slupky?
Slupky z pistácií můžete zužitkovat pro výrobu ručně dělaných dekorací nebo dárků pro vaše blízké.
Kolik mohu denně sníst pistácií?
Doporučená denní dávka ořechů je 1 hrst. Jedná se o cca 28-30g pistácií.
Jak si vychutnat pistácie?
Naturální pistácie jsou asi nejpopulárnější samotné, ale lze z nich vytvořit i vynikající pistáciové máslo či pistáciové mléko.
Drcené se používají často k zdobení dortů či raw kuliček a skvěle jsou i v domácí granole nebo musli tyčinkách.
Odkud pistácie dováží OchutnejOřech?
Nejčastěji máme pistácie z Íránu a USA, kde se jim daří nejlépe a jsou odsud i nejchutnější. Každou várku pečlivě kontrolujeme, abychom vám doručili ty nejlepší a nejlahodnější ořechy.
Kde ořech pistácie roste?
Pistácie roste v Kalofornii v USA, ale i v Asii.
Tipy na další zdravé raw recepty z blogu OchutnejOřech
- Jednoduchý bezlepkový nepečený čokoládový dort bez cukru
- Jednoduchý recept na zdravé kokosové kuličky alá Raffaello
- Nepečený arašídový cheesecake
- Recept: Zdravý nepečený modrý dort pro děti (raw dort)
- Nepečený dort s jahodami
Recept: Pistáciový raw dort
Ingredience
Korpus
- 1/2 šálku nesolených nepražených pistácií
- 1 velkou Medjool datli
- 1/2 lžíce javorového sirupu
- 1/2 lžíce kokosového oleje
Náplň
- 1/2 šálku nesolených nepražených pistácií
- 3 lžíce javorového sirupu
- 3 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce mandlového mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 šálku nasekaných pistácií
Postup
Příprava korpusu
- Pomocí mixéru vypracujte z ingrediencí na korpus těsto.
- Těsto rovnoměrně rozprostřete na dno formy. Dejte na 30 minut do ledničky.
Příprava náplně
- Namočte 1/2 hrnku pistácií přes noc.
- Ingredience na náplň mimo ¼ šálku nasekaných naturálních pistácií rozmixujte do hladka, pak nasekanými pistáciemi dort ozdobte.
Dokončení dortu
- Náplň nalijte na korpus a ozdobte dle vlastní preference. Vložte do mrazáku na několik hodin, aby ztuhl.
Zaujal vás pistáciový dort? Zkuste si doma vyrobit další dobroty z ořechů!
- Pistáciové mléko
- Pistáciové máslo
- Arašídové máslo
- Mandlové mléko
- Mandlové máslo
- Kešu mléko
- Kešu máslo
- Kešu sýr
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?