Nejlepší vláčná mrkvová bábovka s jablky a ořechy

Naposledy aktualizováno 1. 10. 2024 autorem Pavlína

Pokud nemáte rádi suché klasické bábovky, vyzkoušejte tento recept. Naše vláčná mrkvová bábovka s jablky a ořechy je jednoduchá a rychlá na přípravu a díky obsahu jablek, kokosového mléka a oleje je opravdu hodně vláčná. Navíc ji můžete udělat ve zdravé podobě, stačí odebrat javorový sirup a nechat ji přirozeně sladkou z jablíček.

Mrkvová bábovka: Na co si dát pozor

Čím kvalitnější ingredience, tím lepší je bábovka. Pokud použijete vysušená stará jablíčka, nemůžete čekat, že bude bábovka tak dobrá jako z těch šťavnatých. Mrkvová bábovka je nejlepší ze sladké domácí nebo bio mrkvičky a čerstvých jablíček.

mrkvová bábovka je přirozeně sladká
mrkvová bábovka je přirozeně sladká

Doporučujeme si dát i pozor na kvalitu kokosového mléka, my jsme vyzkoušeli různé druhy a nejlepší se zdá být značka Real Thai, která má nejen skvělou chuť, ale i ideální konzistenci. Samozřejmě lze nahradit kokosové mléko i něčím jiným, například jogurtem. Nepoužívejte ale klasické kokosové mléko, které je určené na pití. Těsto by mohlo být příliš řídké.

TIP: Do oblíbených moučníků se vám bude hodit také zdravější bezlepková kokosová mouka!

Skladem 179 Kč
Kokosové mléko je na rozdíl od běžného kravského mléka vhodné pro vegetariány, vegany a všechny, kteří mají intoleranci na laktózu. Je velmi oblíbené především v asijské kuchyni. 
Skladem 195 Kč
Nejoblíbenější javorový sirup, který má skvělou chuť a velice příjemnou vůni. Jedná se o 100% javorový sirup bez přidaných látek a aromat. Grade A označuje světlou barvu javorového sirupu. Skvěle se hodí na palačinky nebo lívance, přidejte si jej místo cukru do jogurtů nebo do vaší oblíbené snídaňové kaše.
Skladem 189 Kč
Naše naturální pekanové ořechy jsou té nejvyšší kvality, mají nádhernou vůni a máslovou sladkou chuť. Jsou vynikající samotné, v granole, ale můžete je zkusit přidat i do salátů či si vyrobit domácí pekanové ořechové máslo.

Čím osladit mrkvovou bábovku

Pokud použijete sladká jablíčka a mrkev, pak je mrkvová bábovka přirozeně sladká. Ti z vás, co jsou zvyklí na klasické dezerty, by ji ale měli i tak osladit. My jsme použili javorový sirup, ale zdravější variantou je čekankový sirup, který nemá téměř žádné kalorie a má nižší glykemický index. Můžete použít i stévii nebo med.

Můžete stejně jako my přidat i rozinky, které také trochu bábovku osladí, aniž byste museli použít cukr. Pokud nemáte rádi rozinky, zkuste sušené brusinky, které jsou výraznější a méně sladší, ale dodají bábovce šmrnc.

100 Kč sleva na první objednávku

TIP: Pro všechny milovníky čokolády máme skvělý recept na vláčné čokoládové cupcakes s malinami.

Skladem 169 Kč
Čekankový sirup se vyrábí unikátní patentovanou metodou z kořene čekanky. Je to přírodní sladidlo s jemnou, lehce karamelovou chutí, které se skvěle hodí do různých receptů.
Skladem
399 Kč 299 Kč
Naše vlašské ořechy mají bohatou chuť s jemně zemitými a lehce nahořklými tóny. Jejich textura je křupavá, ale zároveň měkká, což přispívá k jejich krémovitosti při žvýkání. Díky své komplexní chuti jsou skvělé jak do sladkých, tak slaných jídel – od pečiva a dezertů po saláty a těstoviny. Navíc jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.
Skladem 59 Kč
Nejoblíbenější rozinky na našem e-shopu! Rozinky Sultánky jsou speciální drobnou odrůdou rozinek z Turecka. Rozinky Sultánky mají zajímavou sladkou chuť, a i když jsou malé, jsou překvapivě šťavnaté. Jsou to nejpoužívanější rozinky při pečení. Proto také naše sultánky získaly přezdívku rozinky do buchty. Můžete je použít při pečení zmíněných buchet, koláčů a muffinů.

Jaké jsou nejlepší ořechy do mrkvové bábovky

Jelikož používáme v mrkvové bábovce javorový sirup na doslazení a poměrně exotické koření, doporučujeme místo vlašských ořechů použít pekanové ořechy, které se hodí ke směsi skořice, muškátového oříšku, hřebíčku a zázvoru, stejně jako k javorovému sirupu.

Pokud nemáte doma vlašské ani pekanové ořechy, můžete do bábovky samozřejmě dát i jiné. Skvělé jsou i makadamové ořechy nebo para ořechy. Fungovat by mohly i lískové ořechy. To ale zcela změní chuť mrkvové bábovky.

Nedoporučujeme používat kešu a mandle, které jsou příliš nevýrazné.

Pokud chcete, aby vaše mrkvová bábovka byla co nejlepší, můžete vlašské či pekanové ořechy předem opražit na suché pánvi. Tím se ořechy ještě více rozvoní a věřte nám, že bude bábovka o poznání lepší.

TIP: Máte rádi mrkvové dezerty? Pak vyzkoušejte náš luxusní mrkvový dort s ořechy a mascarpone!

Nejlepší vláčná mrkvová bábovka s jablky a ořechy
Nejlepší vláčná mrkvová bábovka s jablky a ořechy

Jaké koření patří do mrkvové bábovky

Naše mrkvová bábovka s jablky a ořechy voní po skořici, muškátovém oříšku, hřebíčku a zázvoru, ale můžete použít i směs perníkového koření.

Nebojte se experimentovat s kořením, můžete do bábovky přidat třeba i kardamon. Nemáte veškeré zmíněné koření? Nevadí, lze použít pouze skořici, jen jí dejte větší množství. Místo sušeného mletého zázvoru můžete použít čerstvý, který je výraznější.

Skladem 199 Kč
Skořice je voňavé a lehce nasládlé koření s nádechem tropických plodů. Jedná se o sušenou a namletou kůru tropického stromu skořicovníku. Mletá skořice má široké použití v kuchyni. Díky své typicky nasládlé chuti a vůni dodává pokrmům (a zejména těm sladkým) velmi příjemné aroma. Používá se velmi často na sladké pokrmy, do čajů a horkých nápojů (jako je punč nebo svařené víno) nebo k dochucení povidel a marmelád. Malé množství je možné přidat i do různých omáček, například rajské. Skořice je důležitou součástí oblíbeného perníkového koření.
Skladem
89 Kč 55 Kč
Kokosová mouka je vynikající ořechová mouka, která se používá jako alternativa k běžným obilným moukám. Je chutná, přirozeně bezlepková a nádherně voní po čerstvém kokosu.
Skladem 39 Kč
Strouhaný kokos bez cukru, který je pro svůj vysoký obsah tuku ideální na pečení. Přestože není nijak doslazovaný, díky vysoké kvalitě kokosů je chuťově plný a přirozeně sladký. Jemně nastrouhaný kokos je nepostradatelný při vánočním pečení, je skvělý na výrobu domácí kokosového mléka, másla i raffaela.

Na kolik stupňů se peče mrkvová bábovka?

Mrkvovou bábovku pečeme na 175 °C přibližně hodinu, nepoužívejte horkovzdušnou funkci trouby, aby vám nepraskla a nebyla příliš vysušená. Bábovka většinou praská tím, že ji vystavíte příliš vysoké teplotě.

Poté otestujte špejlí, zda je mrkvová bábovka hotová, a to tak, že zapíchnete špejli do těsta a vytáhnete ji. Pokud se nelepí, můžete mrkvovou bábovku vyndat z trouby.

Jak dlouho se peče bábovka?

Délka pečení závisí na vaší formě (každá forma se trochu jinak prohřívá), konzistenci těsta (to závisí i na šťavnatosti jablíček a mrkve) a i troubě. Standardně se mrkvová bábovka peče 50-70 minut. Doporučuji ale hlídat, ať ji nepřipečete. Vždy provádějte test špejlí.

Bábovka se peče zhruba hodinu
Bábovka se peče zhruba hodinu

Čím posypat mrkvovou bábovku?

Mrkvovou bábovku můžete klasicky posypat moučkovým cukrem, to jsme udělali i my. Pokud ale chcete zdravější alternativu, můžete ji posypat kokosovou moučkou nebo klasickým strouhaným kokosem. Nemusíte ji taky zdobit vůbec ničím, je to jen na vás.

Mrkvovou bábovku můžete posypat moučkovým cukrem, nebo strouhaným kokosem.
Mrkvovou bábovku můžete posypat moučkovým cukrem, nebo strouhaným kokosem.

Tipy na další recepty na bábovky

Pokud milujete bábovky, určitě byste měli vyzkoušet i ořechovou bábovku, banánovou bábovku, tvarohovou bábovku nebo kefírovou bábovku. Chcete zase nějakou zdravější bábovku? Zkuste třeba makovou bábovku, která je veganská, je zcela bez laktózy i bez vajíček.

TIP: Jaké mají sušené brusinky účinky na zdraví a proč je jíst?

Mrkvová bábovka recept

Nejlepší vláčná mrkvová bábovka s jablky a ořechy

Zdravější alternativa klasické bábovky, která voní po skořici a kokosu. Mrkvová bábovka s jablky a ořechy je dokonale vláčná a sladká.
Chod Dezert
Kuchyně Česká

Equipment

  • forma na bábovku

Ingredience
  

  • 300 g hladké mouky
  • 300 g nastrouhaných jablek
  • 100 g nastrouhané mrkve
  • 5-10 PL javorového sirupu ze použít i med nebo čekankový sirup, jen to změní chuť bábovky
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • 3 vejce
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 ČL skořice
  • 1/2 ČL mletého zázvoru
  • 1/4 ČL kardamonu
  • 1/4 ČL mletého hřebíčku
  • 150 g kokosového mléka Real Thai
  • 100 ml kokosového oleje
  • Hrst nahrubo nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
  • Hrst rozinek
  • Olej na vymazání formy

Postup
 

  • Nastrouháme jablka a mrkev, nevymačkáváme šťávu!
  • Ve velké míse smícháme vejce, kokosové mléko, citronovou šťávu a koření.
  • Postupně přidáváme jablka, mrkev, špetku soli, vanilkový extrakt, kokosový olej, ořechy, rozinky, mouku a prášek do pečiva.
  • Vše důkladně promícháme a nalijeme do předem vymazané formy na bábovku.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C 50-70 minut. Před vyndáním provedeme test špejlí.
Klíčové slovo bábovka, mrkvová bábovka, mrkvová bábovka recept
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




6 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin6