Naposledy aktualizováno 1. 10. 2024 autorem Pavlína
Pokud nemáte rádi suché klasické bábovky, vyzkoušejte tento recept. Naše vláčná mrkvová bábovka s jablky a ořechy je jednoduchá a rychlá na přípravu a díky obsahu jablek, kokosového mléka a oleje je opravdu hodně vláčná. Navíc ji můžete udělat ve zdravé podobě, stačí odebrat javorový sirup a nechat ji přirozeně sladkou z jablíček.
Mrkvová bábovka: Na co si dát pozor
Čím kvalitnější ingredience, tím lepší je bábovka. Pokud použijete vysušená stará jablíčka, nemůžete čekat, že bude bábovka tak dobrá jako z těch šťavnatých. Mrkvová bábovka je nejlepší ze sladké domácí nebo bio mrkvičky a čerstvých jablíček.
Doporučujeme si dát i pozor na kvalitu kokosového mléka, my jsme vyzkoušeli různé druhy a nejlepší se zdá být značka Real Thai, která má nejen skvělou chuť, ale i ideální konzistenci. Samozřejmě lze nahradit kokosové mléko i něčím jiným, například jogurtem. Nepoužívejte ale klasické kokosové mléko, které je určené na pití. Těsto by mohlo být příliš řídké.
TIP: Do oblíbených moučníků se vám bude hodit také zdravější bezlepková kokosová mouka!
Čím osladit mrkvovou bábovku
Pokud použijete sladká jablíčka a mrkev, pak je mrkvová bábovka přirozeně sladká. Ti z vás, co jsou zvyklí na klasické dezerty, by ji ale měli i tak osladit. My jsme použili javorový sirup, ale zdravější variantou je čekankový sirup, který nemá téměř žádné kalorie a má nižší glykemický index. Můžete použít i stévii nebo med.
Můžete stejně jako my přidat i rozinky, které také trochu bábovku osladí, aniž byste museli použít cukr. Pokud nemáte rádi rozinky, zkuste sušené brusinky, které jsou výraznější a méně sladší, ale dodají bábovce šmrnc.
TIP: Pro všechny milovníky čokolády máme skvělý recept na vláčné čokoládové cupcakes s malinami.
Jaké jsou nejlepší ořechy do mrkvové bábovky
Jelikož používáme v mrkvové bábovce javorový sirup na doslazení a poměrně exotické koření, doporučujeme místo vlašských ořechů použít pekanové ořechy, které se hodí ke směsi skořice, muškátového oříšku, hřebíčku a zázvoru, stejně jako k javorovému sirupu.
Pokud nemáte doma vlašské ani pekanové ořechy, můžete do bábovky samozřejmě dát i jiné. Skvělé jsou i makadamové ořechy nebo para ořechy. Fungovat by mohly i lískové ořechy. To ale zcela změní chuť mrkvové bábovky.
Nedoporučujeme používat kešu a mandle, které jsou příliš nevýrazné.
Pokud chcete, aby vaše mrkvová bábovka byla co nejlepší, můžete vlašské či pekanové ořechy předem opražit na suché pánvi. Tím se ořechy ještě více rozvoní a věřte nám, že bude bábovka o poznání lepší.
TIP: Máte rádi mrkvové dezerty? Pak vyzkoušejte náš luxusní mrkvový dort s ořechy a mascarpone!
Jaké koření patří do mrkvové bábovky
Naše mrkvová bábovka s jablky a ořechy voní po skořici, muškátovém oříšku, hřebíčku a zázvoru, ale můžete použít i směs perníkového koření.
Nebojte se experimentovat s kořením, můžete do bábovky přidat třeba i kardamon. Nemáte veškeré zmíněné koření? Nevadí, lze použít pouze skořici, jen jí dejte větší množství. Místo sušeného mletého zázvoru můžete použít čerstvý, který je výraznější.
Na kolik stupňů se peče mrkvová bábovka?
Mrkvovou bábovku pečeme na 175 °C přibližně hodinu, nepoužívejte horkovzdušnou funkci trouby, aby vám nepraskla a nebyla příliš vysušená. Bábovka většinou praská tím, že ji vystavíte příliš vysoké teplotě.
Poté otestujte špejlí, zda je mrkvová bábovka hotová, a to tak, že zapíchnete špejli do těsta a vytáhnete ji. Pokud se nelepí, můžete mrkvovou bábovku vyndat z trouby.
Jak dlouho se peče bábovka?
Délka pečení závisí na vaší formě (každá forma se trochu jinak prohřívá), konzistenci těsta (to závisí i na šťavnatosti jablíček a mrkve) a i troubě. Standardně se mrkvová bábovka peče 50-70 minut. Doporučuji ale hlídat, ať ji nepřipečete. Vždy provádějte test špejlí.
Čím posypat mrkvovou bábovku?
Mrkvovou bábovku můžete klasicky posypat moučkovým cukrem, to jsme udělali i my. Pokud ale chcete zdravější alternativu, můžete ji posypat kokosovou moučkou nebo klasickým strouhaným kokosem. Nemusíte ji taky zdobit vůbec ničím, je to jen na vás.
Tipy na další recepty na bábovky
Pokud milujete bábovky, určitě byste měli vyzkoušet i ořechovou bábovku, banánovou bábovku, tvarohovou bábovku nebo kefírovou bábovku. Chcete zase nějakou zdravější bábovku? Zkuste třeba makovou bábovku, která je veganská, je zcela bez laktózy i bez vajíček.
TIP: Jaké mají sušené brusinky účinky na zdraví a proč je jíst?
Nejlepší vláčná mrkvová bábovka s jablky a ořechy
Equipment
- forma na bábovku
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 300 g nastrouhaných jablek
- 100 g nastrouhané mrkve
- 5-10 PL javorového sirupu ze použít i med nebo čekankový sirup, jen to změní chuť bábovky
- Šťáva z 1/2 citronu
- 3 vejce
- 1 PL vanilkového extraktu
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva
- 1 ČL skořice
- 1/2 ČL mletého zázvoru
- 1/4 ČL kardamonu
- 1/4 ČL mletého hřebíčku
- 150 g kokosového mléka Real Thai
- 100 ml kokosového oleje
- Hrst nahrubo nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
- Hrst rozinek
- Olej na vymazání formy
Postup
- Nastrouháme jablka a mrkev, nevymačkáváme šťávu!
- Ve velké míse smícháme vejce, kokosové mléko, citronovou šťávu a koření.
- Postupně přidáváme jablka, mrkev, špetku soli, vanilkový extrakt, kokosový olej, ořechy, rozinky, mouku a prášek do pečiva.
- Vše důkladně promícháme a nalijeme do předem vymazané formy na bábovku.
- Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C 50-70 minut. Před vyndáním provedeme test špejlí.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?