Naposledy aktualizováno 20. 8. 2024 autorem Pavlína
Datlový karamel je vynikající na palačinky, lívance, vafle ale i třeba jen tak s ovocem či se zmrzlinou. Je poměrně sladký, ale je mnohem zdravější než klasický karamel z cukru. Navíc je to skvělý způsob, jak zpracovat datle, pokud je už máte doma delší dobu. V těhotenství je datlový karamel také skvělým způsobem, jak do sebe dostat dostatečný počet datlí – proč? Protože mají blahodárný vliv na těhotenství i porod. Pojďme se podívat na to, jak se vyrábí datlový karamel.
Z čeho se vyrábí datlový karamel?
Datlový karamel je extrémně jednoduchý na přípravu a vyrábí se pouze z datlí medjool, mandlového mléka, soli a vanilkového extraktu. Stačí vám kvalitní mixér, troška trpělivosti a za pár minut máte na stole kvalitní a lahodný datlový karamel.
Proč jíst datle Medjool
Datle Medjool patří mezi nejoblíbenější odrůdy datlí, nedívíme se, oproti klasickým datlím jsou měkčí, krémovější a sladší. Doslova se při konzumaci rozpouštějí na jazyku. Datle mají také pozitivní vliv na naše zdraví:
- Zdravý a rychlý zdroj energie: Díky vysokému obsahu přírodních cukrů poskytují datle rychlý zdroj energie, což je ideální pro sportovce nebo pro ty, kteří potřebují rychlý zdroj energie. Hodí se tedy na túry, na hory nebo pro ty, kteří mívají problém s nízkou hladinou cukru v těle.
- Dobrý zdroj vlákniny: Datle obsahují vysoké množství vlákniny, která podporuje zažívací zdraví a pomáhá udržovat stálou hladinu cukru v krvi.
- Obsahují vitamíny a minerály: Datle Medjool jsou také bohaté na vitamíny A, B a C, dále pak na draslík, hořčík a vápník.
TIP: Jamile vyzkoušíte datle Medjool, nejspíše už nebudete chtít žádní jiné. U nás najdete datle Medjool 250g i datle Medjool 1kg, ale protože jsou tak dobré, tak už pravděpodobně budete kupovat datle Medjool 5kg v balení jako my.
Datle Medjool v těhotenství
Datle, zvláště odrůda Medjool, jsou v těhotenství doporučovány kvůli svým výživovým hodnotám a potenciálním zdravotním přínosům. Tyto datle jsou významným zdrojem přirozených cukrů, takže jsou rychlým zdrojem energie, což se můžete hodit nejen během těhotenství ale i v průběhu porodu.
Také obsahují vysoký podíl vlákniny, což může pomoci ulevit od zácpy, která je během těhotenství běžná. Datle jsou navíc bohaté na železo, což pomáhá předcházet anémii, a obsahují významné množství draslíku.
Zajímavým zjištěním je, že konzumace datlí může usnadnit a zkrátit průběh porodu. Některé studie naznačují, že datle mohou zvýšit citlivost dělohy na oxytocin, hormon, který vyvolává děložní kontrakce. To může vést ke snížení potřeby lékařského indukování porodu. Kromě toho, datle obsahují látky, které podporují produkci prostaglandinů, jež mohou spouštět děložní kontrakce.
Navíc jsou dobrým zdrojem folátu, který je důležitý pro prevenci vrozených vad souvisejících s mozkem a míchou. Konzumace datlí také může přispět k zásobám vitamínu K u novorozence, což je důležité pro srážení krve a vývoj kostí.
Doporučuje se začít s konzumací datlí ve třetím trimestru, přibližně šest datlí denně od 36. týdne těhotenství.
Z čeho se vyrábí datlový karamel
Datlový karamel se připravuje pouze ze čtyř hlavních ingrediencí: Datle Medjool, soli, vanilkového extraktu a mandlového mléka. Kvalitní datle Medjool jsou základ, čím lepší budou, tím chutnější bude datlový karamel! Díky použití mandlového mléka je datlový karamel vhodný i pro lidi s intolerancí laktózy či pro vegany.
Jak se připravuje datlový karamel
Postup přípravy datlového karamelu je velmi jednoduchý. Všechny ingredience se vloží do mixéru nebo kuchyňského robotu a mixujete do hladké konzistence. Při mixování se postupně přidává mandlové mléko, abyste dosáhli ideální konzistence.
Na datlový karamel doporučujeme používat pouze kvalitní čerstvé datle medjool, z ostatních druhů datlí se karamel nemusí povést. Pokud máte datle suché nebo tvrdé, zkuste je namočit do vody po dobu asi 30 minut, potom slijte vodu a použijte je dle receptu
TIP: Ochutnejte naše božské ovocné šťávy. Nám moc chutná hrušková, ananasová nebo šťáva z černé moruše či papáji.
Na co se hodí datlový karamel
Datlový karamel se hodí k nejrůznějším dezertům, na snídaně i jen tak na ovoce, my ho máme nejraději na palačinky, vafle, ovesnou kaši nebo k ovoci. Pokud by vám zbyl a nevěděli jste, co s ním, můžete si z něj udělat smoothie, skvěle doplňuje kyselé ovoce, jako je například rybíz nebo ostružiny.
Jak dlouho vydrží datlový karamel
Datlový karamel uchovávejte v uzavřené skleněné nádobě v ledničce a spotřebujte ho do 5 dnů.
Jednoduchý datlový karamel z datlí Medjool
Equipment
- mixér
Ingredience
- 16 ks datlí Medjool – vypeckované
- 1 ČL mořské soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ¾ hrnku neslazeného mandlového mléka kupovaného nebo domácího, či více dle potřeby (záleží na kvalitě datlí)
Postup
- Dejte polovinu hrnku mléka, sůl, vanilkový extrakt a vypeckované datle do mixéru.
- Mixujte tak dlouho, dokud nemáte hladkou směs bez kousků datlí.
- Přidávejte mléko dle potřeby, abyste dosáhli ideální konzistence.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?