Nejlepší babiččiny vanilkové rohlíčky: Tradiční recept s ořechy

Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Anežka

Vanilkové rohlíčky jsou tradiční české vánoční cukroví, které patří k nejoblíbenějším druhům cukroví. U nás doma v rodině je miluje asi nejvíc moje mamka, která kdyby si měla vybrat, pekla by na Vánoce snad jen vanilkové rohlíčky.

Dneska jsme se rozhodli vám předat tradiční recept na úžasné, vláčné a křehké vanilkové rohlíčky, které děláme s mletými mandlemi celý můj život a stále je považujeme za dokonalé. Doufáme, že vám budou chutnat.

Z čeho se vyrábí tradiční vanilkové rohlíčky?

Pokud chcete vyrobit nejlepší tradiční vanilkové rohlíčky, musíte zůstat u klasického babiččina receptu. Hlavními ingrediencemi vanilkových rohlíčků jsou:

Skladem 189 Kč
Naturální mandle jsou loupaná a nesolená jádra nejvyšší jakosti 23-25. Toto označení se používá pouze pro velké a lahodné mandle nadstandardní kvality. Loupané mandle už logicky nemusíte loupat. Někteří jim dávají přednost pro krémovější chuť.
Nedostupné 149 Kč
Lískové ořechy jsou skvělou zdravou svačinkou během celého dne a snad všichni milují lískooříškový krém! Loupaná lísková jádra se skvěle hodí na pečení a do mnoha moučníků. Výtečné jsou v kombinaci s kakaem, hořkou a mléčnou čokoládou.
Skladem 59 Kč
Naše vlašské ořechy mají bohatou chuť s jemně zemitými a lehce nahořklými tóny. Jejich textura je křupavá, ale zároveň měkká, což přispívá k jejich krémovitosti při žvýkání. Díky své komplexní chuti jsou skvělé jak do sladkých, tak slaných jídel – od pečiva a dezertů po saláty a těstoviny. Navíc jsou speciálně zasušené tak, aby vydržely vynikající po celý rok a nepodléhaly rychle žluknutí a nehořkly.

Některé recepty také obsahují citronovou kůru pro lehkou ovocnou vůni, my ji tam třeba nepřidáváme, ale můžete klidně experimentovat.

Křehké vanilkové rohlíčky obalujte ve vanilkovém nebo moučkovém cukru či jejich kombinaci.
Křehké vanilkové rohlíčky obalujte ve vanilkovém nebo moučkovém cukru či jejich kombinaci.

Po upečení se rohlíčky obalují v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem nebo pouze ve vanilkovém cukru, který jim dodává tu typickou vanilkovou chuť a vůni.

Tip: Nakupte na vánoční recepty levně kvalitní ořechy na ochutnejorech.cz

100 Kč sleva na první objednávku

Historie vanilkových rohlíčků: Kde se vzaly

Vanilkové rohlíčky jsou oblíbené vánoční cukroví, které má své kořeny ve Vídni, první zmínku máme z roku 1683. Dříve se cukroví především věšelo na vánoční stromeček a rozdávalo dětem.

Vánoční cukroví, včetně vanilkových rohlíčků, bylo považováno za chloubu každé hospodyňky. Patřily sem perníčky, hubinky, obloučky, věnečky, preclíčky, sladké napodobeniny šunek a salámů.

Vanilkové rohlíčky si svou dnešní nepostradatelnost vydobyly až postupem času, možná proto, že patří mezi jednodušší cukroví a už jen jejich vůně navozuje tu pravou atmosféru Vánoc.

V tradičních receptech se na vanilkové rohlíčky používají spařené a oloupané mleté mandle. Během let se začaly používat i oříšky, které jsou levnější a dostupnější – jako jsou například v našich končinách vlašské ořechy nebo lískové ořechy.

Luxusní vanilkové rohlíčky jsou jednoduché na přípravu.
Luxusní vanilkové rohlíčky jsou jednoduché na přípravu.

Jak se připravuje těsto na vanilkové rohlíčky

Těsto na vanilkové rohlíčky je extrémně jednoduché a pokud máte kuchyňského robota, není vůbec pracné. Postup přípravy bez kuchyňského robota je následovný:

  • Nejprve smíchejte máslo s moukou, cukrem a mleté ořechy, vytvoří se vlastně taková drobenka.
  • Poté přidejte žloutky a rychle vypracujte těsto, to můžete dát do lednice na 30 minut v potravinářské folii, aby se vám s ním pak lépe pracovalo.
  • Vytvarujte z těsta bochánek, ze kterého už můžete začít odřezávat kousky a tvořit rohlíčky.

Pokud připravujete těsto s kuchyňským robotem, opět si první smíchejte máslo s cukrem, moukou a mletými ořechy na drobenku a až poté přidejte žloutky.

Na co si dát pozor při přípravě těsta

Při zpracování těsta na vanilkové rohlíčky buďte opatrní, protože těsto bývá poměrně křehké a drolivé. Zde je několik tipů, jak dosáhnout co nejlepších výsledků:

  • Pracujte rychle, aby se těsto udrželo chladné a nestihlo se zahřát od tepla rukou.
  • Tvarujte poměrně malé rohlíčky a vyvarujte se špičatým koncům, případně použijte rohlíčkové formičky.
Vanilkové rohlíčky jsou nejoblíbenější české vánoční cukroví spolu s lineckými kolečky
Vanilkové rohlíčky jsou nejoblíbenější české vánoční cukroví spolu s lineckými kolečky

Jak na voňavější vanilkové rohlíčky: Opražte ořechy

Pokud chcete, aby byly vaše rohlíčky voňavější, je zde takový malý trik. Předtím, než namelete vámi zvolené ořechy (my doporučujeme mandle), opražte je na suché pánvi nebo v troubě. Díky tomu budou vanilkové rohlíčky mnohem voňavější.

Tipy a triky při obalování vanilkových rohlíčků v cukru

Pro dokonalý vzhled vanilkových rohlíčků je důležité, aby obalování v cukru proběhlo správně:

  • Neobalujte rohlíčky ihned po vyndání z trouby.
  • Ideální okamžik pro obalování je asi 2-3 minuty po vytažení rohlíčků z trouby.
  • Rychle a jemně ponořte rohlíčky do směsi moučkového cukru a vanilkového cukru. Obalujte vanilkové rohlíčky v cukru, dokud nebudou obalené podle vašich představ.
  • Udělejte jen tenkou vrstvu, která bude na rohlíčkách držet. Pokud chcete je obalit v silnější vrstvě cukru, udělejte druhé obalování po zcela vychladnutí.
Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky lze obalovat i v kokosu, ale dosáhnete úplně jiné chuti.

Tip: Jak na stejně velké vanilkového rohlíčky

Pokud nechcete používat formičky na vanilkové rohlíčky, existuje pár triků, jak dosáhnout stejně velkých vanilkových rohlíčků. Nakonec vám ale musím říct, že to je stejně nejvíce o praxi, kterou postupně získáte.

  • Připravte si z těsta silný váleček.
  • Rozkrájejte ho na stejně velké kousky.
  • Jemně rozválejte těsto pomocí prstů, aby vznikly pravidelné rohlíčky bez ostrých špiček.

Jak na domácí vanilkový cukr

Pro přípravu domácího vanilkového cukru můžete použít prázdný použitý vanilkový lusk, zabodnutý do cukru. Alternativně lze lusky nechat vyschnout a rozmixovat s cukrem. Tímto způsobem se dá navonět i cukr krupice.

Mohlo by vás také zajímat: Recept na tradiční vánoční punč z červeného vína

Jak skladovat vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky nemusíte dělat pár dní před Vánocemi, vydrží poměrně dlouho, pokud je budete správně skladovat. Zde je několik tipů, jak správně skladovat vanilkové rohlíčky:

Po úplném vychladnutí rohlíčků je přendejte do vzduchotěsné nádoby, ve které je budete skladovat. Správná nádoba by měla zabránit přístupu vzduchu a vlhkosti, aby zůstaly vanilkové rohlíčky křehké a křupavé. Není vhodné je proto skladovat v papírové krabici.

Sladujte rohlíčky na suchém, chladném a temném místě. Pokud je chladno, můžete je skladovat i za oknem nebo na terase, ale nemělo by na ně svítit sluníčko. Vhodnější je proto třeba chladná spíž nebo lednička. Přímé sluneční záření by mohlo znehodnotit chuť rohlíčků.

Pokud skladujete více vrstev rohlíčků na sobě, vždy je mezi sebou oddělte papírovými ubrousky nebo ještě lépe kousky pečícího papíru. Díky tomu se rohlíčky neponičí, nepolámou a neslepí.

Variace vanilkového extraktu
Vanilkový cukr si můžete připravit i doma

Rohlíčky můžete zamrazit

Pokud jste to přehnali s množstvím, můžete vanilkové rohlíčky zamrazit. V mrazáku vám vydrží i několik měsíců. Dejte je do plastové krabice, sáčku nebo alobalu. Pro rozmrazení je stačí nechat stát v pokojové teplotě.

Proč se tolik lámou vanilkové rohlíčky?

Je několik důvodů, proč se křehké vanilkové rohlíčky mohou lámat. Jedním z hlavních důvodů je přehřátí těsta během zpracování, i proto je důležité pracovat s těstem rychle a nebo použít kuchyňský robot. Případně dejte těsto odležet po vypracování na půl hodiny do ledničky. Zahřátí během zpracování těsta totiž mění jeho strukturu po upečení.

Další příčiny lámání vanilkových rohlíčků:

  • Příliš mastné ořechy, i proto jsou nejlepší mandle, které jsou méně tučné než jiné ořechy,
  • příliš vysoký poměr mouky v těstě,
  • špatná kvalita mouky,
  • použili jste pečení na horkovzduch místo ze shora a zespoda.

Pokud se vám těsto drobí už před pečením, můžete zkusit opatrně přidat více žloutku. Postupujte tak, že těsto nejprve promícháte v robotu s třecím nástavcem a postupně přidáváte pár kapek žloutku, dávejte pozor, aby se těsto nezahřálo.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky

Tipy na zdravější verze vánočního cukroví

Často kladené otázky

Jak dlouho se pečou vanilkové rohlíčky?

Vanilkové rohlíčky se pečou 7-9 minut.

Na kolik stupňů se pečou vanilkové rohlíčky?

Vanilkové rohlíčky se pečou na 180 stupňů.

Jak dlouho vydrží vanilkové rohlíčky?

Při správném skladování vydrží křupavé a křehké 5 týdnů. Po této době už se bude ztrácet jejich struktura a křupavost.

Nejlepší babiččiny vanilkové rohlíčky Tradiční recept s ořechy-2

Nejlepší babiččiny vanilkové rohlíčky: Tradiční recept s ořechy

Tradiční recept na úžasné, vláčné a křehké vanilkové rohlíčky, které děláme s mletými mandlemi celý život a stále je považujeme za dokonalé.
4.91 z 11 hlasů
Doba přípravy 40 minutes
Doba vaření 10 minutes

Ingredience
  

  • 290 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g mletých mandlí
  • 70 g cukru
  • 2 žloutky
  • vanilkový nebo moučkový cukr na obalování nejlepší je kombinace

Postup
 

  • Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
  • Z ingrediencí vypracujte těsto v robotu nebo ručně.
  • Vytvarujte rohlíčky a dejte je na plech vyložený pečícím papírem.
  • Pečte 7-9 minut dle velikosti rohlíčků – do růžova.
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




8 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin8