Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Pavlína
Zkuste si letos na Vánoce připravit zdravější variantu klasické vánočky. Připravit ji lze totiž zcela bez lepku a cukru za použití tvarohu a ořechové mouky. Tvaroh a vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, mandlová a kokosová mouka zas přirozeně bezlepkovou alternativou k běžným moukám. Naše zdravá vánočka je chutná a lze ji připravit i ve 100% nízkosacharidové variantě.
Vánočka, tak jak ji znáte
Pečení vánočky patří k nejstarším českým tradicím. Vychází z 14. století, kdy se jako nepletená vánočka podávala calta. Víte, ale že v klasické vánočce je plno cukru a másla? Vánočka je prostě kalorická bomba, kterou si jednou za čas určitě můžeme dopřát. Pokud, ale chcete zdravější variantu, zkuste jí udělat ve verzi bez cukru a s tvarohem.
Mohlo by vás zajímat: Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky
Luxusní vánočka bez kynutí s tvarohem
Naše těsto na vánočku není nutné nechat kynout. Stačí smíchat sypké ingredience dohromady, poté přimíchat tekuté a vypracovat těsto, které dáte do formy na vánočku a upečete. Pokud chcete vánočku plést, doporučujeme nechat těsto chvilku v ledničce.
Tip: Chcete si Vánoce udělat trochu jinak? Nebojte se inspirovat našimi vánočními recepty.?
Bezlepková zdravá vánočka
Naše vánočka je ze zdravé mandlové a kokosové mouky, které jsou přirozeně bezlepkové. Je proto vhodná i pro bezlepkovou dietu. Úžasná věc na mandlové mouce je to, že jsou to pouze rozmixované mandle.
Obě mouky mají nízký glykemický index, nezvyšují tak hladinu cukru v krvi. Kokosová i mandlová mouka je bohatá na antioxidanty, nasycené mastné kyseliny a živiny.
Jak plést zdravou low-carb vánočku?
Tím, že je vánočka z kokosové a mandlové moučky, vánočka se hůře plete. Doporučujeme ji proto plést z co nejméně pramenů a předtím dát těsto do ledničky.
Tip: Nízkosacharidová dieta: 10 tipů na výborné low-carb recepty.
Jak na nízkosacharidovou tvarohovou vánočku
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Připravte si dvě mísy, v jedné smíchejte suché ingredience (mandlovou a kokosovou moučku, xantalovou gumu, prášek do pečiva, sůl, kůru z bio citronu), v druhé si smíchejte měkký tvaroh, sladidlo, pokud chcete (my jsme nesladili, je vynikající i bez cukru), vejce, můžete dle chuti přidat rozinky a vanilkový extrakt.
Obsahy obou mís smíchejte dohromady a přidejte máslo.
Vypracujte těsto. Pokud budete péct vánočku ve formičce, rovnou ji můžete vymazat máslem nebo olejem a dát péct. Pokud budete vánočku plést, nechte těsto uležet v ledničce alespoň hodinu, a poté můžete vánočku uplést, a nakonec pomazat vajíčkem a posypat nasekanými mandlemi. Vánočku pečeme na 170 stupňů po dobu 50 minut.
Pokud vánočku pečete ve formičce, ale chcete, aby vypadala jako pletená, po vyndání z trouby ji necháme zchladnout, vyklopíme z formičky, pomažeme vyšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi a necháme ještě na 200 stupňů péct dozlatova.
Tip: Sacharidová dieta – vše, co o ní potřebujete vědět. Čtěte na blogu.
Vánoční kuchařka: 6 vánočních zdravých inspirací na váš stůl
Naleznete zde klasické pokrmy, jako je cukroví, vánočka, ořechové rolády, ale také inovativní recepty, které zaujmou vaše hosty a rozšíří vaši sváteční nabídku. Naše kuchařka vznikla spojením lásky ke zdravému životnímu stylu a naší vášni k vaření, pečení a experimentování
Tip: Stáhněte si vánoční kuchařku zdarma. Stačí zadat e-mail ZDE.
Tipy na vánoční recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Zdravý “bramborový” salát z dýně a bez majonézy
- Zdravé linecké cukroví bez cukru i bez ořechů (veganské a bez laktózy)
- Nejlepší bezlepkové zdravé vanilkové rohlíčky bez cukru
- Chutné a zdravé medové perníčky
- Nejlepší ořechová vosí hnízda bez cukru a bez vajec
- Tradiční vánoční punč z červeného vína
- Luxusní a jednoduchá ořechová vosí hnízda
?Recept: Zdravá tvarohová Vánočka (low-carb)?
Ingredience
- 2 měkké tvarohy
- 4 vejce
- 250 g másla nebo ghee
- 335 g mandlové mouky
- 140 g kokosové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička xantalové gumy
- 2 lžičky kůry z bio citronu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- rozinky (dle chuti)
- sladidlo (dle chuti)
- špetka soli
Na ozdobení
- 1 vejce
- hrst mandlových plátků
Postup
- Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience a poté přimíchejte tekuté.
- Vypracujte hladké těsto a nechte ho v lednici odpočinout alespoň hodinu.
- Poté těsto dáme do formičky na vánočku nebo vánočku upleteme. Pokud pleteme, potřeme vánočku vejcem a posypeme mandlemi.
- Pečete na 170 stupňů cca 50 minut.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?