Naposledy aktualizováno 28. 5. 2024 autorem Anežka
Pokud rádi experimentujete v kuchyni a máte rádi zdravé recepty, tento recept je přesně pro vás. Nepečený modrý dort je vyroben bez lepku i bez přidaného cukru, spodní vrstva obsahuje makadamové oříšky a krém je slazen zralým banánem. Modrou barvu získal přidanou modrou spirulinou, která je plná antioxidantů, bílkovin, vitamínů a minerálů. Pojďme si připravit recept na zdravý modrý nepečený dort pro děti i dospělé.
Proč se nepečený dort označuje „raw“ dortem?
Dorty a dezerty připravené podle zásad raw kuchyně. Někdy se také setkáte s označením „syrová strava“ či „vitariánství“. Toto stravování je založena na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin (teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C). Konzumuje se především ovoce, zelenina, luštěniny, semínka a ořechy.
Raw dorty jsou tedy nepečené dezerty, které jsou vyrobené bez mouky, rafinovaného cukru a bez mléčných produktů. Jedná se o zdravou alternativou k tradičním dezertům, jsou vyrobeny z kvalitních a zdraví prospěšných surovin, a i malý kousek na dlouhou dobu zasytí.
TIP: Další skvělé raw recepty najdete ZDE.
Barvivo nepečeného dortu: Je modrá spirulina zdravá?
Modrá spirulina je druh modro-zelené řasy, která obsahuje řadu prospěšných živin. Najdeme v ní betakaroten, který prokazatelně zlepšuje imunitu a vitaminy B včetně B12, které jsou důležitým zdrojem energie. Obsahuje také vlákninu, která podporuje trávení a má vysoký obsah železa. Je také bohatým zdrojem bílkovin, v jedné polévkové lžíci (cca 7g) najdete 4 g bílkovin. Modrá spirulina je proto velmi populární mezi vegany a sportovci.
V modré spirulině ale najdeme i fytonutrienty, vitamín E, zinek, měď, mangan, selen a kyselinu gama-linolenovou a typ esenciální omega-6 mastné kyseliny. Jedná se o superpotravinu, která byla používána již Aztéky. Je vhodným doplňkem stravy pro alergiky, protože obsažené látky tlumí alergické reakce.
Modrá spirulina se prodává ve formě vysoce koncentrovaného prášku, a ačkoliv je jedno balení na první pohled velmi drahé, na většinu receptů je potřeba pouze jedna polévková lžíce. My jsme ji dnes použili v raw dortu, ale můžete jimi obarvit smoothiečka, vykouzlit modré lívanečky nebo použít při výrobě latté.
Co budete potřebovat na výrobu modrého nepečeného dortu
Protože se jedná o raw dort, není potřeba jej péct. K výrobě vám stačí dortová forma a výkonný mixér. Celá výroba zabere 30 minut vašeho času.
Modrý nepečený dort: První vrstva z makadamových oříšků
Pro spodní vrstvu modrého dortu jsme použili makadamové ořechy, které mají vysoký obsah zdravých tuků a patří podle nás k nejchutnějším oříškům na trhu. Řada studií navíc potvrdila, že konzumace makadamových oříšků snižuje rizika onemocnění srdce a cholesterol. Navíc makadamové ořechy obsahují typy vitaminu E, které se jmenují tocotrienoly a flavanoidy, jež se ukazují jako velmi efektivní v boji proti rakovině.
Dort je přirozeně bezlepkový
Náš nepečený raw dort je přirozeně bezlepkový. Místo tradiční mouky je zde použita mandlová moučka (na jemno nasekané mandle), která je bezlepková a používá se často nejen v raw dezertech, ale i při low carb stravování. Moučku si můžete koupit namletou, nebo pokud máte velmi výkonný mixér, tak si ji můžete vytvořit sami.
Z čeho se vyrábí korpus
Korpus jsme dochutili domácím extraktem z pravé vanilky, javorovým sirupem a domácím ořechovým máslem. My jsme zvolili arašídové, protože je nejvýraznější, ale můžete použít jakékoliv oblíbené ořechové máslo (recept na kešu máslo najdete zde).
Krém do modrého dortu z kešu a banánu
Stejně jako většina raw dortů, i v tomto receptu je krém vyroben z kešu. Kešu oříšky je potřeba nejprve namočit, alespoň na čtyři hodiny. Pokud ale chcete mít krém opravdu jemný, nechte je namočené přes noc. Platí, že čím déle kešu namáčíte, tím lépe půjdou rozmixovat. Samozřejmě záleží také na výkonosti vašeho mixéru.
Použijte dostatek kokosového oleje, aby dort ztuhl
Aby krém držel, je potřeba do něj přidat kokosový olej. Ten v lednici ztuhne a dort bude držet tvar. My jsme do tohoto receptu dali půlku šálku a vůbec netekl.
Dort je bez cukru, slazený je pouze banánem a javorovým sirupem
Krém je slazený přezrálým banánem a javorovým sirupem. My jsme použili jeden malý banán a čtvrt hrnečku javorového sirupu. Při mixování krém ochutnávejte a přislazujte dle chuti. Můžete také použít stévii.
Modrou spirulinu jsme do mixéru přidávali až naposled a po malých dávkách, abychom mohli kontrolovat výslednou barvu. Pokud jste o něco zdatnější než my, můžete si krém rozdělit na dvě poloviny a obarvit pouze jednu z nich. Vytvoříte tak vícebarevný dort.
TIP: Dětem udělají radost také kyselé pendreky s ovocnou příchutí.
Tipy na další raw recepty z blogu
- Čokoládové raw kuličky bez cukru ze slunečnicových semínek
- Nepečený dort s jahodami
- Pistáciový raw dort
- Recept na nejlepší nepečený cheesecake s borůvkami (raw)
- Recept na zdravý veganský mrkvový dort bez cukru
Mlsáte rádi? Vyzkoušejte:
- Preclíky v čokoládě,
- čokoládové pecky,
- ořechové máslo,
- velká balení ořechů – mandle 1 kg, vlašské ořechy loupané 1kg, pistácie 1kg.
Často kladené otázky
Jak dosáhnout modrého dortu?
Přidejte do krému modrou spirulinu.
Jaké modré barvivo je zdravé?
Zdravá je modrá spirulina, kterou můžete obarvit prakticky cokoliv.
Z čeho se vyrábí raw dezerty?
Většinou se vyrábí z kešu a dalších ořechů a jako sladidlo se používají datle. Aby dezert držel, používá se kokosový olej.
Jsou raw dorty vhodné pro děti?
Ano, raw dorty jsou vhodné pro děti, protože jsou zdravé a chutné. Navíc zasytí a obsahují dostatek zdravých tuků a proteinů.
Pro koho nejsou raw dorty vhodné?
Raw dorty nejsou vhodné pro lidi s alergií na ořechy.
Jsou raw dorty bezlepkové?
Většina raw dortů je bezlepková, ale vždy si zkontrolujte složení.
Jak dlouho vydrží raaw dort v lednici?
V lednici vydrží 3-5 dnů, ale nejlepší je ho zkonzumovat za 2-3 dny.
Můžu raw modrý dort zamrazit?
Ano, dort můžete zamrazit, v mrazáku vám vydrží až 6 měsíců.
Recept: Zdravý modrý nepečený dort pro děti (raw dezert)
jehož barvou stojí řasa – modrá spirulina.
Ingredience
První vrstva
- 1 šálek makadamových ořechů
- 1/3 šálku mandlové mouky
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce ořechového másla
- 1 lžíce javorového sirupu
- špetka soli
Krém
- 2 šálky kešu
- 1/2 šálku kokosového oleje
- 1 malý přezrálý banán
- 1/4 šálku javorového sirupu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 šálku kokosového mléka z plechovky
- 1/2 šálku kokosového oleje
- 1 lžíce modré spiruliny
- špetka mořské soli
Postup
Korpus
- Jeden šálek makadamových ořechů spolu s 1/3 šálku mandlové mouky vložíme do výkonného mixéru a rozmixujeme.
- Přidáme do mixéru kokosový olej, jednu lžíci ořechového másla, vanilkový extrakt, javorový sirup a špetku soli.
- Mixujeme, dokud se všechny ingredience pořádně nepromísí.
- Ochutnáme a případně ještě dochutíme.
- Směs rovnoměrně rozprostřeme do dortové formy.
- Vložíme do lednice.
Krém
- Namočené kešu ořechy propláchneme a vložíme do výkonného mixéru spolu s kokosovým olejem, banánem, javorovým sirupem, citronovou šťávou, vanilkovým extraktem, kokosovým mlékem, a solí.
- Mixujeme do hladka a případně dosladíme.
- Postupně přidáváme modrou spirulinu, dokud nedosáhneme požadované barvy.
- Krém rovnoměrně rozprostřete na korpus a dejte ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?