Naposledy aktualizováno 8. 12. 2023 autorem Anežka
Kešu máslo v obchodech běžně nenajdete a pokud ano, tak s cenovkou, která vám nejspíše vyrazí dech. Přitom výroba kešu másla není nic složitého a my vás dnes naučíme, jak na to.
Proč zrovna máslo z kešu?
Existuje spousta důvodů, proč lidé vyhledávají másla z ořechů.
Ořechová másla jsou vhodnou volbou, především díky svému složení a jednoduchosti na výrobu. Řadí se mezi ty nejzdravější alternativy z rostlinných zdrojů, mezi které patří i avokádo nebo cizrnový humus.
Obsahují nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné především pro srdce a pomáhají rozpouštět vitamíny rozpustné v tucích.
Ořechy obsahují bílkoviny a jsou plné vitamínů a minerálních látek, včetně zinku, hořčíku a vápníku. Máslo z kešu je z těch ořechových jedno z nejchutnějších a navíc se velmi jednoduše připravuje.
Jak vyrobit kešu máslo
Výroba kešu másla je ještě jednodušší než výroba kešu mléka (a to je co říct!). Pro výrobu výtečného kešu másla vám stačí dvě ingredience (pražené ořechy a sůl), kvalitní mixér a deset minut času.
Běžná dávka se skládá z 300g pražených nesolených kešu ořechů a špetky soli. Nesolených proto, abyste mohli lépe kontrolovat slanost výsledného másla.
Ořechy vložte do food procesoru nebo mixéru a začněte mixovat. Celý proces trvá až deset minut, během kterého budete mixér vypínat.
Máslová hmota se totiž bude lepit na stěny, takže si připravte stěrku a zhruba jednou za minutu sundejte máslo ze stěn zpět k nožům a pokračujte v mixování.
Mixujte tak dlouho, dokud se z ořechů nestane krémové máslo. Konzistenci si můžete určit sami, od másla s křupavými kousky až po super jemné máslo.
Ořechy obsahují dostatek oleje, takže není potřeba žádný přidávat. Pokud ale chcete ořechy rozmixovat rychleji, můžete přidat kokosové mléko.
Použitím food procesoru vznikne máslo s malými kousky kešu, které nejsou vůbec na závadu, dodávají máslu texturu. Pokud ale chcete opravdu jemné máslo, prožeňte ho mixérem.
Tip: Podívejte se na další druhy bezlaktózových mlék.
Na co lze kešu máslo použít?
Kešu máslo můžete použít místo arašídového másla například do mugcaku, hodí se ale i na palačinky nebo jako základ raw dortů. Kešu máslo používáme například ale i o Vánocích ve vosích hnízdách. Kešu máslo si můžete také přidat do vašeho oblíbeného smoothie nebo si z něj připravit nějaký další zdravý dezert.
Kešu máslo ale můžete využít i jako smetanu, pokud ho rozmixujete s trochou vody. Můžete ji pak použít například do veganské svíčkové, do cizrny na paprice nebo do veganských „sýrových“ omáček na těstoviny. Kešu máslo se ale hodí i do indické kuchyně.
Tip: Na blogu OchutnejOřech se můžete inspirovat recepty z kešu ořechů.
Jak dlouho máslo vydrží
Pokud máslo uzavřete do nádoby (sklenice) a uskladníte v lednici, vydrží vám i několik týdnů.
Proč vyrábět máslo z pražených kešu?
Pražené ořechy obecně mnohem rychleji uvolňují přirozeně obsažené oleji než ořechy naturální. Ačkoliv je možné vyrobit máslo i z naturálních kešu, zabere to mnohem více času a připravíte se o jedinečnou chuť, kterou máslu dodává právě předchozí opražení oříšků.
Na našem e-shopu zakoupíte hotové kešu máslo ve 300g balení. Jelikož ho vyhledává stále větší množství labužníků, není vyloučeno, že v našem portfoliu přibude i kešu máslo 1kg.
Jak opražit kešu
Naturální ořechy si můžete jednoduše upražit sami. Rozložte je na pečící papír a pečte v troubě při teplotě 180 stupňů 12-15 minut.
Pořádný mixér je základ
Jak jste si všimli, výroba kešu másla trvá okolo deseti minut. Proto doporučujeme použít kvalitní mixér, který takový nápor vydrží, nebo food procesor.
Recept na kešu máslo
Ingredience
- 300 g naturálních kešu
- 2 lžíce kokosového oleje
Postup
- Kešu ořechy opražte, vložte do mixéru nebo food procesoru a mixujte, dokud nevznikne krémové máslo. Pokud nemáte speciální mixér na ořechová másla, budete muset stírat máslo ze stěn zpět k nožům, aby se všechny ořechy rozmixovaly rovnoměrně.
- Během mixování přidejte kokosový olej (volitelné).
- Mixujte, dokud máslo nedosáhne požadované konzistence.
Zaujal vás recept na ořechové máslo z kešu? Zkuste další recepty!
Naše vlastní ořechová másla!
Nevíte si s výrobou kešu másla rady, nemáte dostatečný mixér, nebo chcete napřed zjistit, jak ořechové máslo vlastně chutná? Zkuste některé z ořechových másel z našeho obchodu ochutnejorech.cz. Vyrábíme je s láskou a obsahují 100% ořechy, stejně jako naše recepty. ?
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?