Naposledy aktualizováno 20. 8. 2024 autorem Pavlína
Co je to raw strava a z čeho vychází?
Syrová strava, často nazývaná také živá strava nebo raw strava, se skládá převážně nebo zcela ze syrových a nezpracovaných potravin. Potraviny jsou považovány za syrové, pokud nebyly nikdy tepelně upraveny nad 40–48 °C. Také by se potraviny neměly rafinovat, pasterizovat, ošetřovat pesticidy nebo jinak zpracovávat.
Tento způsob stravování umožňuje několik alternativních metod přípravy, jako je odšťavňování, mixování, dehydratace, namáčení a klíčení. Podobně jako veganství je i syrová strava obvykle rostlinná, skládá se převážně z ovoce, zeleniny, ořechů a semínek.
Zatímco většina syrové stravy je výhradně rostlinná, někteří lidé konzumují také syrová vejce a mléčné výrobky. Méně často mohou být zahrnuty také syrové ryby a maso.
Zastánci raw stravy tvrdí, že tato strava vám dodá všechny živiny, které potřebujete. Filozofie syrové stravy říká, že vaření potravin je škodlivé pro lidské zdraví, protože ničí přirozené enzymy v potravinách, snižuje jejich obsah živin a snižuje „životní sílu“, o které se domnívá, že existuje ve všech syrových nebo „živých“ potravinách.
Lidé dodržují syrovou stravu pro výhody, o kterých se domnívají, že má, včetně hubnutí, zlepšení vitality, zvýšení energie, zlepšení chronických onemocnění, zlepšení celkového zdraví a snížení dopadu na životní prostředí.
Existují 3 typy syrové raw stravy:
- syrová veganská strava vylučuje veškeré živočišné produkty a zaměřuje se pouze na potraviny rostlinného původu
- syrová vegetariánská strava zahrnuje potraviny rostlinného původu plus syrová vejce a nezpracované mléčné výrobky
- syrová všežravá strava zahrnuje potraviny rostlinného původu, syrové živočišné produkty a syrové nebo sušené maso
Syrová strava obsahuje vysoký podíl ovoce, zeleniny, ořechů a luštěnin, které jsou základem zdravé stravy. Konzumace řady těchto potravin poskytuje dostatek vitamínů, minerálů, zdravých tuků a bílkovin. Vaření ničí některé živiny, jako je ve vodě rozpustný vitamín B a vitamín C, takže konzumace syrového jídla zajišťuje jejich lepší přísun.
Mohlo by vás zajímat: Už jste slyšeli o superpotravinách?
Raw strava pro a proti
Vysoké teplo způsobuje denaturaci většiny enzymů – to znamená, že se rozpletou nebo změní tvar. Mnoho enzymů však v kyselém prostředí žaludku stejně denaturuje. Ve skutečnosti si tělo již vyrábí své vlastní enzymy, které usnadňují chemické procesy včetně trávení a produkce energie.
Zastánci raw stravy věří, že vaření ničí obsah živin v potravinách. Vaření může skutečně snížit určité živiny v potravinách, zejména ty rozpustné ve vodě, jako je vitamín C a vitamíny B. Vaření však ve skutečnosti zvyšuje dostupnost dalších živin a antioxidantů, jako je lykopen a beta-karoten.
Vaření ale pomáhá ničit některé škodlivé sloučeniny v potravinách. Například vaření obilovin a luštěnin snižuje lektiny a kyselinu fytovou. Ve velkém množství mohou blokovat vaše tělo ve vstřebávání minerálů. Kromě toho vaření také zabíjí škodlivé bakterie.
Syrová strava má ovšem několik pozitivních bodů, na kterých stojí. Především má velmi vysoký obsah čerstvého ovoce a zeleniny. Obsahuje také další potraviny s vysokým obsahem živin a vlákniny. Je také potřeba zmínit, že syrová strava omezuje příjem potravin, o kterých je známo, že přispívají ke špatnému zdraví, jako jsou zpracované nezdravé potraviny, nezdravé tuky a přidaný cukr.
Kromě toho syrová strava téměř zaručuje úbytek hmotnosti, protože má nízký obsah kalorií.
Mezi základní potraviny raw stravy patří:
- Všechno čerstvé ovoce
- Veškerá syrová zelenina
- Syrové ořechy a semena
- Syrové obilí a luštěniny, naklíčené nebo namočené
- Sušené ovoce a maso
- Ořechová mléka
- Syrová ořechová másla
- Olivový a kokosový olej lisovaný za studena
- Fermentované potraviny jako kimchi a kysané zelí
- Mořská řasa
- Klíčky
- Syrová vejce nebo mléčné výrobky (nejsou nutné)
- Syrové maso nebo ryby (nejsou nutné)
TIP: Pokud vás zajímá, jaké máme na pistácie akce, klikněte ZDE.
Potraviny, kterým je potřeba se vyhnout:
- Vařené ovoce, zelenina, maso a obiloviny
- Pečené potraviny
- Pražené ořechy a semínka
- Rafinované oleje
- Vařená rýže
- Rafinované cukry a mouka
- Pasterizované džusy a mléčné výrobky
- Káva a čaj
- Alkohol
- Těstoviny
- Pečivo
- Hranolky
- Ostatní zpracované potraviny a občerstvení
Ořechy a raw strava
Všechny ořechy a semínka, které jsou obvykle obsaženy v raw veganských pokrmech a dezertech, jsou pokladnicí nenasycených tuků, které potřebujeme ke zdravému stravování. Tyto nenasycené tuky mohou s vaším tělem dělat zázraky tím, že snižují krevní tlak a špatný cholesterol a zároveň snižují příznaky deprese.
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy, které jsou nyní považovány za „super potravinu“, jsou jedním z nejvýživnějších ořechů. Mají vysoký obsah kyseliny alfa-linolenové a omega 3 mastných kyselin. Omega-3 pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění, rakoviny, mrtvice, cukrovky, vysokého krevního tlaku, obezity a deprese.
Studie ukázaly, že konzumace vlašských ořechů může snížit LDL (špatný) cholesterol a také pomoci při cukrovce. Dobré do salátů, veganských paštik a raw pečiva.
? Náš TIP: Vlašské ořechy natural
Mandle
Mandle mají vysoký obsah bílkovin, zinku a vápníku. Mandle jsou také skvělým zdrojem vitamínu E, hořčíku, draslíku a železa. Jedná se o další z ořechů, který může pomoci snížit špatný cholesterol. Má mnoho použití včetně dezertů, mléka a másla.
? Náš TIP: Mandle jádra NATURAL – CARMEL SUPREME 23-25 VELKÁ
Brazilské ořechy (para ořechy)
Para ořechy mají extrémně vysoký obsah selenu, který je silným antioxidantem. Mohou zlepšovat náladu a duševní výkonnost. Mají také vysoký obsah minerálů, jako je zinek, měď, železo a hořčík.
? Náš TIP: Para ořechy natural MEDIUM VELKÉ
Kešu
Stejně jako ostatní ořechy jsou i kešu ořechy dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny. Jsou také dobrým zdrojem draslíku, vitamínu B, listové kyseliny, hořčíku, fosforu, selenu a mědi. Jsou velmi univerzální v raw receptech – pomazánky, „sýry“, dorty, zmrzliny, dipy atd.
Pekanové ořechy
Obsahují zinek, vitamín E a vitamín A. Bylo také prokázáno, že snižují špatný cholesterol. Pekanové ořechy jsou nejlepší jen tak, jako křupavá svačinka.
? Náš TIP: Pekanové ořechy natural
Lískové ořechy
Opět skvělý pomocník pro snížení cholesterolu. Kromě bílkovin, vlákniny a železa obsahují lískové ořechy také vitamín C a vitamíny skupiny B. Skvělé do raw dezertů a raw chlebu.
? Náš TIP: Lískové ořechy LOUPANÉ
Piniové oříšky
Piniové oříšky jsou dobré pro váš kardiovaskulární systém a jsou také plné vápníku, vitamínů D, C a A. Piniové oříšky mohou být dobré pro vaše oči a imunitní systém. Jsou skvělé jako náhrada parmazánu.
? Náš TIP: Piniové oříšky natural
Makadamové ořechy
Makadam je jeden z mála ořechů, který obsahuje kyselinu palmitoolejovou, mononenasycenou mastnou kyselinu. Říká se, že pomáhá snižovat uložený tělesný tuk tím, že nastartuje fungování metabolismu. Jsou také bohaté na omega 3 a vitamín A, thiamin, riboflavin, niacin a železo. Báječné do dezertů, pomazánek, salátů, paštik.
? Náš TIP: Makadamové ořechy natural styl 1 VELKÉ
Může raw strava pomoci při hubnutí?
Pokud si člověk přeje zhubnout, může mu pomoci jíst převážně tepelně neupravená jídla. Je to proto, že syrové potraviny mají obvykle nízký obsah kalorií a potraviny rostlinného původu mají vysoký obsah vlákniny, takže se člověk cítí déle sytý.
Při konzumaci raw stravy může nastat proces hubnutí díky pročištění a detoxikaci organismu. Pokud konzumujeme nezdravá jídla, naše tělo je zaneseno odpadními látkami, které musíme nejprve odstranit, aby náš organismus byl zdravější a hubnutí šlo snáz.
Mnoho potravin má detoxikační vlastnosti, které tělo vyčistí. Pokud přecházíte na raw stravu, zjistíte, že je plná potravin, které tyto detoxikační vlastnosti mají. Po chvilce na raw stravě se nastartuje přirozená detoxikace, která jistě pomůže k rychlejšímu hubnutí, ale bez cvičení, kvalitního spánku, pitného režimu a správné stravy se to určitě neobejde.
Raw a sladkosti
Raw dezert je v podstatě to, co napovídá jeho název; je to dezert, který neobsahuje žádné potraviny, které byly tepelně upraveny nad 40-48 °C. Místo toho obsahuje přísady, které jsou buď čerstvé (jako ovoce a zelenina), dehydratované nebo fermentované.
Ořechy, semínka a datle, které se často vyskytují v raw veganských dezertech, mají ještě další výhodu a tou je značné množství vlákniny. Nejčastěji používáme datle Medjool, které jsou sladké a krásně šťavnaté. Zvýšená hladina vlákniny vám poskytuje spoustu výhod, včetně toho, že vás udrží déle sytější, což vám umožní vychutnat si sladkosti bez obav, že budete mít opět hlad.
Bylo také prokázáno, že tyto chutné raw pochoutky pomáhají v průběhu času pozvednout náladu lidí, což znamená, že jde o dezert, který je dobrý pro tělo i duši.
? Náš tip: Chcete se dozvědět něco dalšího o datlích, které skvěle nahradí sladké v raw stravě? Přečtěte si náš článek Proč jsou datle zdravé a jak je využít v kuchyni.
Tipy na raw dezerty z blogu Ochutnej Ořech
Jednoduše řečeno, existuje mnoho důvodů, proč raw dezerty vítězí nad jinými druhy chutných dobrot, které můžete přinést domů své rodině. Raw dezerty a sladkosti obsahují vysoce kvalitní přírodní ingredience, které jsou dobré pro vaše zdraví, jako je ovoce a ořechy.
Snížené riziko některých onemocnění a potenciální zvýšení vaší energetické hladiny však zdaleka nejsou jediné výhody, které raw dezerty nabízejí.
Raw veganské dezerty jsou obvykle vyrobeny z výživnějších ingrediencí než ty, které se obvykle vyskytují v běžných dezertech. Často neobsahují žádné zpracované přísady, jako jsou rafinované cukry, což znamená, že nepřijímáte všechny ty zbytečné, prázdné kalorie.
To znamená, že si můžete vychutnat svou sladkou pochoutku bez veškerého pocitu viny, který často přichází při konzumaci kdejakého nezdravého dortíku.
Připravili jsme pro vás nespočet raw receptů, které si můžete doma vyzkoušet:
- Recept na zdravý pistáciový nepečený dort bez cukru (raw, vegan).
- Recept: Zdravý nepečený modrý dort pro děti (raw dort).
- Jednoduchý recept na zdravé domácí Raffaello kuličky z kokosu (raw).
- Jednoduchý bezlepkový nepečený čokoládový dort bez cukru.
- Recept: Raw čokoládové kuličky bez cukru ze slunečnicových semínek (raw).
- Recept na raw dort: rychlý nepečený dort s jahodami bez cukru (vegan).
- Nejlepší nepečený arašídový cheesecake s arašídovým máslem.
- Recept na zdravý veganský mrkvový dort bez cukru
- Recept na nejlepší nepečený cheesecake s borůvkami (raw, vegan)
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?