Naposledy aktualizováno 8. 12. 2023 autorem Anežka
Arašídové máslo (aneb burákové máslo) se v oblasti fitness a zdravější stravy objevuje velmi často. A není se čemu divit! Tato pochoutka z arašídů obsahuje celou řadu živin a je bohatým zdrojem proteinu (pokud to nepřeženete s pražením).
Máslo z arašídů se skvěle hodí do kaší, pro pečení sušenek nebo jen tak na chléb. Používá se také v asijské kuchyni, do kari omáček, a přidává se do nejrůznějších dezertů. Takové tartaletky nebo banánové košíčky s arašídovým máslem jsou opravdová dobrota.
Proč si arašídové máslo vyrábět doma
Správné arašídové máslo je vyrobeno pouze z arašídů a špetky soli. Éčka, oleje, cukr a další přísady jsou v másle zbytečné a jejich přidávání do másla nemůže mít jiné důvody, než jsou:
- potřeba vylepšit chuť, protože je máslo vyrobené z nekvalitních arašídů
- potřeba pozměnit a zvýraznit chuť, protože se výrobce chce odlišit od konkurence.
Vyrazili jsme na výzvědy do obchodů, abychom zjistili, jak jsou na tom běžně dostupná arašídová másla v obchodech. Striktně vzato by se hotový výrobek v obchodě vůbec neměl jako arašídové máslo nazývat a většinou jde jen o překlad z angličtiny (peanut butter).
Z komerčních arašídových másel jsme byli zklamaní. Téměř všechna obsahovala kromě arašídů přidaný arašídový olej, palmový olej nebo cukr. Podíl arašídů se pohybuje od 70 % do 91 % a navíc jsou másla docela drahá.
O poznání lépe jsou na tom pomazánky vyrobené pouze z arašídů, které zakoupíte v drogeriích a specializovaných obchodech. Ty se liší především chutí, kterou ovlivňují použité ořechy a stupeň opražení a cenou.
TIP: Arašídové máslo pořídíte na našem e-shopu a to v jemné i křupavé variantě. ? Másel z ořechů máme více a všechny = 100% ořechové. ?
Jak vyrobit perfektní arašídové máslo
Nejspíše vás napadne, že vyrobit domácí arašídové máslo nemůže být nic těžkého. Ale pokud jste si máslo z arašídů nikdy nevyrobili sami, těžko uvěříte, že je to až tak snadné! Potřebujete pouze arašídy, kvalitní mixér (nebo sekáček) a za pět minut máte ve skleničce tu nejchutnější dobrotu, jakou jste si kdy doma vyrobili.
Nejlepší konzistence a chuti másla dosáhnete tak, že si naturální arašídy sami upražíte v troubě. V našem receptu najdete doporučení: pečte 10 minut na teplotu 180 stupňů. Ale něco vám prozradíme.
Máslo můžete vyrábět z nepražených, napůl upražených i upražených ořechů. Pokaždé bude mít jinou barvu a trochu jinou chuť, vždy ale bude výborně a je jen na vás, jaká varianta vám sedne nejvíce. Pražením ořechů navíc ohříváte oleje v nich obsažené, což usnadňuje následné mixování (především pokud máte méně výkonný přístroj).
Nejprve tedy arašídy opražte v troubě a nechte vychladnout. Následně je vložte do přístroje, kde budete máslo zpracovávat, přidejte špetku soli a začněte mixovat.
Zpracovávané ořechy budou nejprve vypadat, jako kdyby z nich máslo nemohlo v žádném případě vzniknout. Pokračujte dále, dokud se na dně mixéru nezačne objevovat textura podobná máslu.
Po několika minutách vám bude připadat, že je máslo už hotové, bude příjemně vonět, stékat ze lžičky a mírně křupat. Dejte mu ještě jednu dvě minutky v mixéru a uvidíte, jak vypadá a chutná opravdu luxusní arašídové máslo.
Od kvality a výkonu vašeho přístroje se odvíjí výsledná textura arašídového másla. Vždy můžete mixovat o něco déle, abyste dosáhli ještě jemnější struktury, ale může se stát, že se vám nepodaří dosáhnout tekutosti, kterou znáte z kupovaných másel. V tom případě zkuste přidat trochu arašídového nebo jiného oleje.
Tip: Chcete vědět více o arašídové mouce? Podívejte se na kompletní průvodce světem ořechů.
Proč arašídy?
Arašídy jsou jedním z nejvýznamnějších rostlinných zdrojů bílkovin. Jsou proto cennou surovinou pro zdravé stravování, vegetariány a vegany. Arašídy se zhruba z poloviny skládají z mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, které jsou velmi důležité pro tělesné funkce a narozdíl od jiných tuků si je tělo nedokáže syntetizovat (musí je získávat z jídla).
Arašídy obsahují pouze okolo 15 % sacharidů, mají nižší glykemický index a jsou tedy ideální svačinkou, když vás přepadne mlsná nebo menší hlad. Také jsou plné vitamínů a minerálů, mezi které patří především:
- vitamin B7 (biotin)
- měď
- vitamin B3 (niacin)
- vitamin E (antioxidant)
- hořčík
Z vědeckých studií vyplývá, že konzumace arašídů a dalších ořechů může pomáhat před kardiovaskulárními onemocněními (studie) a snižováním hladiny cholesterolu působit jako prevence žlučových kamenů (studie).
Bohužel, někteří lidé mají alergické reakce na bílkoviny arachin a konarachin, které jsou obsaženy právě v arašídech. Tito lidé by se konzumaci arašídů měli úplně vyvarovat.
Arašídy nejsou úplně ořechy. Burské oříšky jsou plody podzemnice olejné a řadí se proto mezi luštěniny. Zkuste někdy ochutnat nepražený nesolený arašíd a uvidíte, že chutná trochu jako hrášek nebo fazole.
Jak využít v kuchyni arašídové máslo?
My ho milujeme na palačinkách v kombinaci s banánem a javorovým sirupem, stejnou kombinaci milujeme na lívancích i vaflích. Arašídové máslo je ale vynikající i ve smoothie (u nás opět vede kombinace banán – arašídové máslo a kešu mléko) nebo si ho můžete namazat například na jablíčko.
Je nám jasné, že byste nejraději koupili hotové arašídové máslo 1kg, někteří mlsouni možná i arašídové máslo 5kg. Zatím ale máme arašídový krém ve 300 g, a tak musíte hodit do košíku více balení, která vám dají dohromady požadované množství. Časem možná rozšíříme nabídku o arašídové máslo 1 kg.
FAQ – Nejčastější dotazy
Jsou arašídy oříšky?
Ne, arašídy jsou luštěniny. Jsou proto skvělým zdrojem bílkovin.
Je arašídové máslo zdravé?
Arašídové máslo obsahuje opravdu velké množství pro člověka prospěšných látek a v rozumném množství cca 1 hrsti denně si je může dopřávat každý, tedy samozřejmě s výjimkou alergiků.
Jaká je denní doporučená dávka arašídového másla?
Doporučená dávka je 28 g, což jsou zhruba 2 menší lžíce.
S čím jíst arašídové máslo?
Arašídové máslo je vynikající samotné, na vaflích, palačinkách nebo jen tak s ovocem.
Je lepší kupované nebo domácí arašídové máslo?
Pokud si dáte pozor na složení, může být kupované arašídové máslo stejně dobré jako to domácí. Ale vyjde vás dráž.
Jak si vyrobit domácí burákové máslo?
Nejprve tedy arašídy opražte v troubě a nechte vychladnout. Následně je vložte do přístroje, kde budete máslo zpracovávat, přidejte špetku soli a začněte mixovat.
Tipy na recepty z blogu OchutnejOřech
- Recept na jednoduché arašídové thajské kari (vegan)
- Nepečený arašídový cheesecake
- Domácí čokoládová granola
- Recept na luxusní arašídové mléko
- Recept: Veganská domácí banánová zmrzlina bez cukru
Recept: Domácí arašídové máslo bez cukru
Ingredience
- 500 g naturálních arašídů
- 1/2 lžičky soli
Postup
- 1) Arašídy opražíme na pánvi nebo v troubě na 180 stupňů po dobu 10 minut.
- 2) Necháme je vychladnout, a poté vložíme do mixéru.
- 3) Rozmixujeme na prášek a přidáme sůl.
- 4) Mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne požadovaná konzistence.
Naše vlastní ořechová másla!
Nevíte si s výrobou arašídového másla rady, nemáte dostatečný mixér, nebo chcete napřed zjistit, jak ořechové máslo vlastně chutná? Zkuste některé z ořechových másel z našeho obchodu ochutnejorech.cz. Vyrábíme je s láskou a obsahují 100% ořechy, stejně jako naše recepty. ?
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?