Recept na babiččiny ořechové pracny: Výborné a měkké medvědí tlapky

Naposledy aktualizováno 10. 12. 2023 autorem Pavlína

Nevíme, jak u vás, ale u nás v jižních Čechách na vánoční tabuli našich babiček nikdy nesměly chybě výborné a měkké pracny, které jsou také známé jako medvědí tlapky (či medvědí pracky). Dnes spousta lidí tento skvělý recept nezná, ale to je právě škoda. Pojďme si společně připravit recept na babiččiny ořechové pracny, který je v naší rodině už více než sto let.

Recept na babiččiny ořechové pracny_ Výborné a měkké medvědí tlapy (4)
Recept na babiččiny ořechové pracny neboli medvědí tlapky. Výborné a měkké medvědí pracky.

Historie: Kde se vzaly pracny

Pracny, známé také jako medvědí tlapky, jsou typem vánočního cukroví, které má v naší české kuchyni dlouhou tradici. Kde se přesně vzaly nikdo neví, ale historie pracen sahá minimálně do 16. století a podle pověstí měly ochraňovat rodinu a domov před neštěstím a zlými duchy. Však recept najdete i v kuchařkách Rettigové i Sandtnerové.

Z čeho jsou tradiční babiččiny ořechové pracny


Základem těsta na ořechové pracny je jak jinak než kvalitní máslo, které dodává cukroví jemnost a potřebnou strukturu. A druhou základní složkou je samozřejmě cukr, bez cukru by vánoční cukroví nebylo sladké.

Asi tušíte, že stejně jako většina tradičních receptů – asi až na kokosky a ořechové pusinky – i pracny obsahují mouku. V tradičním receptu na ořechové pracny najdete mouku hladkou.
Neodmyslitelnou součástí jsou vlašské ořechy nebo lískové ořechy – které můžete pomlít úplně najemno nebo jako my maličko na hrubo, aby v pracnách byly kousky ořechů.

Skladem
399 Kč 299 Kč
Na pracny můžete použít mleté vlašské ořechy.
Skladem 399 Kč
Pokud nemáte rádi vlašské ořechy nebo chcete trochu změnu, doporučujeme místo vlašáků dát právě lískáře.
Skladem 199 Kč
Skořice je tajnou přísadou na vynikající a měkké pracny.

Aby těsto drželo pohromadě, musíte přidat samozřejmě i vejce a ke zvětšení objemu a odlehčení textury cukroví zas prášek do pečiva.

Pokud jste už někdy pracny jedli, asi už tušíte, o jaké další ingredienci teď bude řeč – kakao. Právě kakao pracnám totiž dodává typickou hnědou barvu a zhoršuje nám pečení v tom, že se těžko odhaduje, zda jsou pracny už upečené.

100 Kč sleva na první objednávku

Tajnou ingrediencí je pak skořice, na které vůbec nemusíte šetřit, pokud ji jako my máte rádi.

Recept na babiččiny ořechové pracny_ Výborné a měkké medvědí tlapy
Ořechové pracny jsou z másla, mouky, cukru, mletých ořechů, kakaa, skořice, vejce a prášku do pečiva.

Mohlo by vás také zajímat: Nejlepší kakaové sádlovky s marmeládou

Příprava těsta na babiččiny ořechové pracny

Naše ořechové pracny začínáme klasicky – základem je mouka, máslo, cukr, kakao, skořice, namleté ořechy, prášek do pečiva a vejce. Tady je náš osvědčený postup, jak si připravit těsto na babiččiny pracny:

Jak připravit těsto na pracny bez kuchyňského robota:

  1. Začneme smícháním suchých ingrediencí. Mouku a cukr si prosejte, aby bylo těsto krásně jemné.
  2. Nakrájené změklé máslo a vejce přidejte k mouce s cukrem, a pak přichází na řadu hnětení.
  3. Když je těsto dokonale zpracované, zabalíme ho do fólie a necháme odpočinout v chladu, ideálně přes noc. Bude se vám s ním lépe pracovat. Pokud ale chvátáte, dejte mu alespoň hodinu.

Pokud máte kuchyňského robota, připravte si těsto v něm.

Recept na babiččiny ořechové pracny_ Výborné a měkké medvědí tlapy
Ořechové pracny pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů.

Tip: Nakupte na vánoční recepty kvalitní a cenově výhodné ořechy na ochutnejorech.cz

Jak správně plnit těstem pracny

Když se pustíme do pečení  medvědích tlapek, je velmi důležité, aby byly formičky naplněné správným způsobem. Nejprve si připravíme formičky tak, že je vytřeme tukem a pokud to vyžadují, lehce je posypeme moukou. To zajistí, že se nám hotové pracny budou po upečení lépe vyklápět z formiček.

Při plnění formiček se snažíme těsto rozprostřít tak, aby po okrajích formičky byla tenčí vrstva a uprostřed zůstal malý důlek. Je to proto, že těsto během pečení zvětší svůj objem, a pokud by byly formičky přeplněné, bude vyklopení vánočního cukroví obtížné. Navíc tak předejdete nechtěnému přetékání těsta na plech.

Abychom měli jistotu, že pracny budou mít dokonalý tvar, je klíčové formičky na pracny dostatečně ale ne příliš naplnit – pravidlem je plnit formičky maximálně do poloviny.

Pečeme je v předehřáté troubě na 170 stupňů nebo na 150, pokud pečete na horkovzdušný program. To ale moc nedporučujeme, protože se pracny mohou příliš vysušit.

Recept na babiččiny ořechové pracny_ Výborné a měkké medvědí tlapy (2)
Formičky na ořechové pracny doporučujeme vymazat, i když to není nutné.

Je nutné formičky na pracny vymazat?

Při pečení ořechových pracen se někdy setkáváme s otázkou, zda je nutné formičky něčím vymazávat. Naše těsto obsahuje dostatek tuku, takže se pracny dají z formiček vyklopit i bez předchozího vymazání. Nesmíme ale zapomenout, že pokud je nevymažete, je vhodnější je vyklopit z formiček ještě, když jsou horké. A proto začátečníkům doporučujeme formičky na pracny vymazat, abyste se vyhnuli případným komplikacím:

  • Čím vymazat formičky: Jaký zvolíte tuk, je jen na vás. Můžete je vymazat máslem nebo použít například olej ve spreji.
  • Postup vymazání:
    1. Rozehřejeme tuk (máslíčko nebo olej ve spreji).
    2. Použijeme mašlovačku a každý roh a záhyb formičky pečlivě potřeme.
    3. Zkontrolujeme, zda jsme nepřeskočili nějaké místečko.

Těmito jednoduchými kroky si zabezpečíme, že pracny půjdou z formičky pohodlně vyklopit.

Jaké použít formičky na pracny?

Formičky na pracny – se stejně jako recept i v naší rodině – dědily z generace na generaci. Pracny tedy bývají různých tvarů – rybičky, rohlíčky, bábovičky, mušle i ořechy. Použít můžete pouze jen jeden tvar nebo jejich kombinaci. Záleží opravdu jen a jen na vás, v jakých formičkách si ořechové pracny upečete.

V čem se obalují babiččiny ořechové pracny

Když jsou ořechové pracny upečené, můžeme je obalit v cukru. Naše babičky je většinou obalují v moučkovém cukru, díky kterému nejenže skvěle vypadají, ale jsou to opravdu sladké bomby.

Pokud máte rádi kakao, můžete přidat do moučkového cukru i trochu kvalitního kakaa. Takhle získají pracny lehce čokoládový nádech. A pokud milujete skořici – dejte tam skořici!

Další oblíbenou možností je obalení vánočního cukroví ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Pokud jsou na vás pracny i tak dost sladké, tak je nemusíte obalovat v ničem.

Kdy obalovat ořechové pracny

Pracny by se měly obalovat ještě teplé, aby cukr dokonale přilnul k povrchu. Někdo volí podobný postup jako v případě rohlíčků – to znamená, že pracny obalíte nejprve ještě teplé a potom znovu, když vychladnou.

Tipy na zdravější verze vánočního cukroví

Často kladené otázky

Co dělat, když pracny nejdou vyklopit.

Pravděpodobně jste nevymazali formičky nebo formičky přeplnili. Zkuste s nimi prudce bouchnout o prkýnko.

Musí se vymazávat formičky na pracny?

Formičky na pracny je vhodnější vymazat, protože jdou pak ořechové pracny jednodušeji vyklopit. Pokud to ale neuděláte, těsto má v sobě poměrně dost tuku a pracny by měly jít vyklopit. Měly byste je ale vyklápět ještě horké.

Pracny jsou hořké – co se pokazilo?

Pokud jsou vaše pracny hořké, tak jste je pekly buď příliš dlouho nebo na vyšší stupně.

V čem obalovat babiččiny ořechové pracny?

Pracny se tradičně obalují buď v moučkovém nebo vanilkovém cukru, my máme ale nejraději kombinaci vanilkového cukru a moučkového cukru. Jsou ale sladké i bez obalení v cukru.

Z jaké mouky se pečou pracny?

Pracny se pečou z hladké mouky.

Z jakého cukru se pečou pracny?

Do receptu na pracny patří tradičně moučkový cukr.

Co jsou to tatrankové pracny?

Tatrankové pracny jsou pracny vyrobené z tatranek.

Jak dlouho a na kolik stupňů se pečou pracny?

Pracny se pečou na 150 stupňů cca 15 minut, ale záleží na velikosti formiček a kolik do nich dáte těsta.

Jak péct pracny?

Pracny pečte na 150 stupňů cca 15 minut.

Co jsou to pracny?

Pracny jsou druhem staročeského vánočního cukroví, které je obzvlášť oblíbené v jižních Čechách.

Babiččiny ořechové pracny

Babiččiny ořechové pracny: Výborné a měkké medvědí tlapky

Staročeský recept na ořechové pracny, které si naše babičky předávaly z generace na generaci. Recept na ořechové pracny je extrémně jednoduchý a zvládne ho každý. Výsledné pracny medvědí tlapky jsou vynikající a měkké.
4.74 z 50 hlasů

Ingredience
  

  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 160 g mletých ořechů vlašské ořechy nebo lískové ořechy
  • 280 g hladké mouky
  • 2 PL kakaa
  • 1 ČL skořice či více, pokud máte rádi skořici jako my
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva cca 1 lžička

Postup
 

  • Smíchejte všechny ingredience a vypracujeme těsto. Můžete použít robot.
  • Těsto zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odpočinout do lednice.
  • Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.
  • Formičky na pracny vymažte tukem a naplňte těstem.
  • Pečte pracny cca 15 minut (záleží na velikosti formiček, pracny v troubě kontrolujte).
  • Pracny po vychladnutí vyklopte a obalte v moučkovém cukru či kombinaci moučkového cukru a vanilkového cukru.
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




44 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin44