Recept na ořechové máslo: netradičně chutné máslo z kešu s kokosem

Naposledy aktualizováno 7. 12. 2023 autorem Pavlína

Pokud vyrábíte másla z ořechů neustále dokola, možná se vám časem trochu omrzela. Většinou ale stačí přidat jednu jedinou ingredienci a objevíte novou skvělou chuť, která vás opět na dlouho nadchne! V našem případě je tou ingrediencí kokos, který jsme přidali do oblíbeného kešu másla. Zkuste i vy změnu jako je máslo z kešu s kokosem.

Proč vyrábět ořechová másla doma?

U domácích másel z ořechů máte jistotu, že obsahují kvalitní ořechy, nikoliv další přidané látky. V obchodech bohužel často narazíte na výrobky, které obsahují cukry, konzervanty a přidaný olej.

Suroviny na domácí máslo z kešu s kokosem - pouze kokos, kešu ořechy a sůl.
Suroviny na domácí máslo z kešu s kokosem – pouze kokos, kešu ořechy a sůl.
Skladem 99 Kč
Naturální kokosové lupínky bez cukru, které neobsahují žádné konzervanty. Přestože nejsou nijak doslazované, díky vysoké kvalitě kokosů jsou přirozeně sladké a chuťově plné.
Skladem 299 Kč
Nepražené a nesolené naturální kešu ořechy, které jsou ještě větší a lahodnější. W320 je označení vysoké kvality a nadstandardní velikosti.
Skladem 39 Kč
Růžová himalájská sůl jemná je oblíbená především díky svému charakteristickému vzhledu a jemné chuti. Její narůžovělá barva a krystalická struktura dodají každému pokrmu vizuální atraktivitu a ozvláštní jakýkoli servírovaný talíř.

Tip: Mrkněte na 10 nejlepších domácích receptů na ořechové máslo.

Proč do kešu másla přidávat kokos?

Kokos obsahuje tzv. MCT mastné kyseliny, které se v těle, narozdíl od kyselin obsažených ve slunečnicovém nebo olivovém oleji, neukládají tak snadno do zásobního tuku. Naopak, MCT kyseliny se mění na ketolátky a jsou tělem okamžitě spalovány.

Máslo z kešu s kokosem navíc opravdu výborně chutná a máslu dodává na exotičnosti.

Kokos má velký vliv na zdraví

Na rozdíl od mnoha jiných druhů ovoce s vysokým obsahem sacharidů obsahují kokosové ořechy převážně tuk. Z minerálů můžeme zmínit mangan, který je nezbytný pro zdraví kostí. Měď a železo, též obsažené v kokosu, pomáhají vytvořit červené krvinky a selen (antioxidant) umí ochránit naše buňky.

100 Kč sleva na první objednávku

Tip: Chcete se více dozvědět o účincích kokosu na zdraví člověka? Přečtěte si článek na blogu.

Jak vyrobit ořechové máslo z kešu s kokosem?

Postup je stejný, jako v případě obyčejného kešu másla. Potřebujete pouze pražené nesolené kešu ořechy, strouhaný kokos a mixér.

Ořechy vložte do mixéru a rozmixujte na prášek. Pak přidejte trochu soli, kokos a mixujte, dokud nevznikne hladké máslo. Doba mixování záleží především na výkonu vašeho přístroje a pohybuje se od tří do deseti minut.

Hotové domácí kešu máslo s kokosem.
Hotové domácí kešu máslo s kokosem.

Tip: Už jste někdy ochutnali kokosové máslo? Zkuste ho, chutná jako kouličky Raffaello.

Do čeho mohu přidat máslo s kešu a kokosu?

Není nic lepšího než přidat 1-2 lžičky jemného másla z kešu do teplé, ranní, snídaňové kaše. Máslo se také skvěle hodí jen tak samotné pro doplnění energie během celého dne.

Mnoho lidí jej také používá místo běžného másla na chleba. My si kešu máslo nejraději přidáváme do ranního smoothie.

Tip: Zkoušeli jste už náš božský recept na ořechové máslo z pražených ořechů? Neodoláte.

Jak nejlépe skladovat ořechové máslo s kokosem?

Stejně jako ostatní ořechová másla je vhodné jej uskladnit v uzavíratelné sklenici v ledničce. Tam vydrží několik týdnů.

Pokud kešu opravdu milujete a nechce se vám do přípravy másla, mohlo by vás zajímat, že na našem e-shopu zakoupíte hotové kešu máslo ve 300g balení. Jelikož ho vyhledává stále větší množství labužníků, není vyloučeno, že v našem portfoliu přibude i kešu máslo 1kg.

Co můžu upéct s pomocí kešu másla?

Kešu máslo s i bez kokosu můžete použít místo arašídového másla například do mugcaku, na palačinky nebo do nepečených dortů. Samotné kešu máslo z pražených ořechů používáme například ale i o Vánocích ve vosích hnízdách.

Raffaelo kuličky aneb kešu máslo s kokosem.
Raffaelo kuličky aneb kešu máslo s kokosem.

Věděli jste? Kešu máslo ale můžete využít i jako smetanu, pokud ho rozmixujete s trochou vody. Zkuste ho použít i do veganské svíčkové a do cizrny na paprice.

FAQ – Nejčastější dotazy

Proč vyrábět domácí kešu máslo?

Ořechová másla jsou vhodnou volbou, především díky jednoduchosti na výrobu, lahodné chuti a složení bez éček či přidaných cukrů. Ořechy obsahují bílkoviny a jsou plné vitamínů a minerálních látek, včetně zinku, hořčíku a vápníku.

Jaký kokos použít pro tento recept na ořechové máslo?

Doporučujeme použít naturální kokosové lupínky bez cukru, které neobsahují žádné konzervanty. Přestože nejsou nijak doslazované, díky vysoké kvalitě kokosů jsou přirozeně sladké a chuťově plné.

Je máslo s kešu s kokosem vegan?

Ano, jedná se o veganskou alternativu k máslům z kravského mléka. Obsahuje pouze ořechy.

Mohu do ořechového másla s kokosem přidat olej?

Pokud se vám bude špatně mixovat směs kešu ořechů s kokosem doporučujeme přidat trochu kvalitního kokosového oleje.

Můžu si kešu máslo přisladit?

Ořechová másla nepotřebují doslazovat cukrem. Avšak pokud na doslazování trváte doporučujeme volit z alternativních sladidel.

Jak se vyrábí domácí kešu máslo z pražených ořechů?

Výroba kešu másla je ještě jednodušší než výroba kešu mléka. Pro výrobu výtečného kešu másla vám stačí pražené ořechy a sůl, kvalitní mixér a deset minut času.

Jsou ořechová másla zdravá?

Ano, řadí se mezi ty nejzdravější alternativy z rostlinných zdrojů, mezi které patří i avokádo nebo cizrnový humus. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné především pro srdce a pomáhají rozpouštět vitamíny rozpustné v tucích.

Můžu použít kešu máslo jako alternativu smetany?

Ano, stačí naturální kešu máslo bez kokosu rozmixovat s trochou vody.

Kolik mohu sníst denně kešu ořechů?

Doporučená denní dávka kešu ořechů je 1 hrst.

Proč jíst kokos?

Kokos byste neměli jíst po kilech, ale jeho občasné zařazení do jídelníčku vám rozhodně neuškodí. Kokos totiž obsahuje řadu látek a vitamínů – především draslík, železo, zinek a vitaminy B.

Tipy na další recepty z blogu OchutnejOřech

Kokosové kešu máslo

Tohle je dokonalý recept pro všechny, kteří milují kokos a kešu. Skvěle se hodí do kaší, smoothie misek, ale i na palačinky nebo s granolou. Jak na něj? Postup je prakticky stejný jako u každého rostlinného másla, budete potřebovat kešu, kokosové chipsy a výkonný mixér.
5 z 6 hlasů
Doba vaření 10 minutes
Celková doba 10 minutes
Chod Dezert
Kuchyně Veganská

Ingredience
  

Postup
 

  • Opražené kešu vložte do mixéru a rozmixujte na prášek.
  • Přidejte kokos, trochu soli a mixujte, dokud nedosáhne požadované konzistence.
  • Pokud nemáte výkonný mixér, můžete přidat trochu kokosového oleje, aby se vám snadněji dosahovala textura másla.
Klíčové slovo kešu máslo
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Zaujala vás zálivka z kešu? Zkuste další recepty!

Naše vlastní ořechová másla!

Nevíte si s výrobou kešu másla rady, nemáte dostatečný mixér, nebo chcete napřed zjistit, jak ořechové máslo vlastně chutná? Zkuste kešu máslo (nebo jakékoliv jiné) z našeho obchodu ochutnejorech.cz. Vyrábíme je s láskou a obsahují 100% ořechy, stejně jako naše recepty. ?

Kešu krém Ochutnej Ořech
Kešu krém z nabídky Ochutnej Ořech

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




0 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin