Nejlepší linecké cukroví – tradiční vánoční recept našich babiček

Naposledy aktualizováno 16. 12. 2024 autorem Pavlína

Pokud sháníte luxusní recept na linecké cukroví, máme pro vás náš rodinný, který jedna generace předává druhé a zatím jsme lepší nesehnali. Věříme, že si tento recept na dokonalé vánoční linecké od našich babiček zamilujete stejně jako my a budou ho péct nejen vaše děti ale i jejich vnoučata za mnoho a mnoho let. ? Co je na tomto cukroví skvělé, že je hned měkké!

Nejlepší linecké cukroví – tradiční vánoční recept našich babiček
Nejlepší linecké cukroví – tradiční vánoční recept našich babiček

Z čeho se vyrábí tradiční linecké cukroví

Linecké cukroví má kořeny v rakouském městě Linz, odkud také vychází jeho název. Jeho historie sahá několik set let zpět, a i přes mnoho variant, které v průběhu let vznikly, základní recept zůstal v podstatě stejný. Až na jednu ingredienci. Víte, jaká to je?

Tradiční linecké těsto je z másla, mouky, práškového cukru a žloutků, nejčastěji ochucené citronovou kúrou a vanilkou. Ručně psaný recept na linecký koláč z roku 1653 je nejstarším dochovaným receptem na koláč v historii. Tento recept byl objeven v roce 2005 v kuchařském zápisníku benátské hraběnky.

Mohlo by vás také zajímat: Recept na tradiční vánoční punč z červeného vína

Luxusní linecké cukroví
Původní recept na linecké cukroví obsahoval ořechy

Původní recept na linecké cukroví obsahoval ořechy

Původní recepty tradičně obsahovaly mandle nebo lískové ořechy. Dnešní verze často tyto ingredience vynechávají.

Skladem 189 Kč
Naturální mandle jsou loupaná a nesolená jádra nejvyšší jakosti 23-25. Toto označení se používá pouze pro velké a lahodné mandle nadstandardní kvality. Loupané mandle už logicky nemusíte loupat. Někteří jim dávají přednost pro krémovější chuť.
Skladem 149 Kč
Lískové ořechy jsou skvělou zdravou svačinkou během celého dne a snad všichni milují lískooříškový krém! Loupaná lísková jádra se skvěle hodí na pečení a do mnoha moučníků. Výtečné jsou v kombinaci s kakaem, hořkou a mléčnou čokoládou.

Charakteristickým rysem lineckého cukroví je spojení dvou koleček – jednoho plného a druhého s vykrojeným středem. Linecké cukroví se obvykle lepí ovocnou marmeládou, ačkoli nejtradičnější a historicky nejoblíbenější byla rybízová marmeláda, kterou máme nejraději i my, dnes má každý jinou preferenci.

100 Kč sleva na první objednávku

Na vánočním talíři proto dnes najdete už linecká kolečka plněná jahodovou, malinovou ale i meruňkovou marmeládou.

Tip: Kvalitní mandle a další ořechy nakoupíte na ochutnejorech.cz

4 tipy, jak připravit dokonalé těsto na linecké cukroví

Pokud chcete dosáhnout dokonalosti v přípravě lineckého těsta, musíte postupovat s precizností a znát několik triků, které vám teď prozradíme. Zde je postup, jak připravit linecké těsto tak, aby výsledek byl perfektní:

  1. Příprava ingrediencí: Ujistěte se, že máte všechny ingredience připravené. Klíčovým faktorem je studené máslo – to zajistí, že těsto bude mít správnou konzistenci.
  2. Zpracování másla: Začněte tím, že do mouky s mletými ořechy a cukrem zapracujete studené máslo. V ideálním případě byste měli dosáhnout konzistence drobenky, aniž by se máslo příliš zahřálo. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je použití nože k rozsekání másla, promíchání vidličkou nebo šetrné zapracování špičkami prstů. Alternativou je použití kuchyňského robota s míchacím nástavcem.
  3. Přidání žloutku: K drobenkové směsi přidejte žloutky a hnětením spojte drobenku na těsto. Pokud je těsto stále příliš drobivé, můžete přidat několik kapek dalšího žloutku, část zbylého bílku nebo lžičku studené vody. Důležité je hnětení co nejkratší dobu – jen tolik, aby se ingredience spojily.
  4. Odpočinek těsta: Ačkoli můžete s těstem začít pracovat ihned po přípravě, doporučujeme ho zabalit do potravinářské fólie a nechat ho v lednici odpočinout několik hodin. Tím získá těsto potřebnou konzistenci a bude se s ním lépe pracovat.
  5. Pečení: Pokud jste připraveni péct, předehřejte si troubu na 160 °C. Těsto rozválejte na požadovanou tloušťku a vykrajujte požadované tvary.
Linecké cukroví
Linecké cukroví nejlépe doplňuje trochu výraznější marmeláda, jako je rybízová nebo ostružinová.

Další triky na luxusní linecké cukroví: Upečte ho jako profíci

Dobře, teď už víte, jak udělat těsto, nyní vám prozradím nějaké další triky, které byste měli znát při pečení lineckého cukroví.

Pocukrujte linecké cukroví až před slepením

Pokud si potrpíte na dokonalý pocukrovaný vzhled (u nás jsme nikdy linecké necukrovali), cukrujte linecká kolečka před slepením, aby cukr nezakryl marmeládu, kterou budete kolečka slepovat.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší recept na luxusní nadýchanou a jednoduchou vánočku od babičky

Vyberte správnou marmeládu

Možná běžně milujete meruňkovou nebo jahodovou marmeládu, ale v tomto nám věřte, sladké linecké těsto nejlépe doplňuje trochu výraznější marmeláda, jako je rybízová nebo ostružinová. Pokud chcete mít opravdu luxusní linecké cukroví, které má vyváženou chuť, zkuste si sehnat kvalitní rybízovou nebo ostružinovou marmeládu.

Natírejte marmeládu na linecké cukroví ze správné strany

Pokud chcete, aby vám dobře přilnula linecká kolečka k sobě, natírejte marmeládu na tu stranu, kterou ležely na plechu. Tato strana je totiž rovnější a díky tomu nebudete mít žádné vyboulená kolečka.

Pokud děláte větší linecké cukroví než my (moje mamka preferovala vždy malinká a já ji v tom následuji), můžete přidat marmeládu po naplnění i do kolečka uprostřed. K tomu je ale zapotřebí mít opravdu větší formičky než máme my.

Opražte si ořechy před namletím

Pro dokonalou chuť ořechů v těstě je nejprve opražte na suché pánvi nebo v troubě. Opražené ořechy opravdu provoní těsto mnohem, více než když je tam dáte nepražené. To platí pro jakékoliv pečení. Po opražení je namelte.

Tipy na zdravější verze vánočního cukroví

Často kladené otázky

Jak dlouho se peče linecké cukroví?

Linecké cukroví se peče cca 10 minut, ale záleží na tloušťce vašeho cukroví, u nás se dělalo vždy poměrně malé a tenké.

Patří do lineckého těsta ořechy?

Ano, v úplně původním receptu byly mleté mandle či mleté lískové ořechy, které bohužel časem z většiny verzí vymizely. Je to ale škoda.

Jaká je nejlepší marmeláda do lineckého cukroví?

Nejlepší marmeláda do lineckého cukroví je rybízová nebo ostružinová.

Jak dlouho vydrží linecké cukroví?

Pokud je správně uložené v hermeticky uzavřené nádobě a v chladu, vydrží až několik týdnů.

Lze linecké cukroví zamrazit?

Ano, linecké cukroví můžete zamrazit a vydrží v mrazáku až několik měsíců.

Jak dlouho vydrží těsto na linecké cukroví v ledničce?

Linecké těsto (neupečené) vydrží v ledničce 3-4 dny.

linecké cukroví

Nejlepší linecké cukroví – tradiční recept našich babiček

Recept na luxusní linecké cukroví, které je ihned měkké a recept byl předávaný z jedné generace na druhou. Vyzkoušejte tradiční vánoční recept na linecké cukroví od našich babiček.
4.73 z 18 hlasů
Doba přípravy 30 minutes
Doba vaření 10 minutes
Celková doba 1 hour 40 minutes
Dávka 4 plechy

Ingredience
  

Postup
 

  • Do mouky s mletými ořechy, vanilkou, citronovou kůrou a cukrem zapracujete studené máslo.
  • Přidejte žloutky a vypracujte těsto.
  • Dejte těsto zabalené do fólie odpočinout do ledničky na pár hodin (lze vynechat, ale s těstem se bude lépe pracovat).
  • Předehřejte si troubu na 160 °C.
  • Těsto rozválejte na požadovanou tloušťku a vykrájejte požadované tvary.
  • Do poloviny udělejte díru (kolečko nebo malé srdíčko).
  • Pečte 10–15 minut dle tloušťky vašeho těsta.
  • Nechte upečená kolečka zcela vychladnout.
  • Pocukrujte kolečka, pokud chcete zasněžený efekt (my necukrujeme).
  • Slepte kolečka marmeládou.
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




35 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin35