Naposledy aktualizováno 6. 12. 2023 autorem Anežka
Milujete ořechové bábovky nebo bábovky obecně? Zkuste tento luxusní recept na hrníčkovou ořechovou bábovku. Tato bábovka s ořechy je tak dobrá, že jsme ji museli jeden týden péct hned několikrát. Pojďme se nyní podívat, jak se peče nejlepší ořechová bábovka s olejem. Čtěte pozorně i naše tipy, abyste zjistili, čemu se vyhnout a jak vytvořit tu nejvláčnější ořechovou bábovku pod sluncem nebo spíš v kuchyni. ?
Tajemství nejvláčnější ořechové bábovky
Chcete dosáhnout perfektní vláčnosti? Zapomeňte na horkovzdušnou funkci vaší trouby. Klasické pečení shora a zespoda je jediným správným způsobem, jak na dokonale vláčnou bábovku. Pokud zapnete horkovzduch, žádné ingredience vám nepomohou k tomu, aby byla ořechová bábovka vláčná.
Co dělat, aby bábovka s ořechy nepopraskala
Aby vaše bábovka zůstala krásná a nepopraskala, pečte ji maximálně na 165 °C. Vyšší teploty by mohly způsobit praskliny a nikdo nechce popraskanou bábovku, že?
Jak dokonale ochutit hrníčkovou ořechovou bábovku
Vanilkový extrakt spolu se skořicí není jen tak nějaká kombinace. Díky této kombinace vaše ořechová bábovka provoní celou kuchyni. Pozor ale, nejlepší je domácí vanilkový extrakt z pravé vanilky. A pokud nemáte vanilkový extrakt vyrobený, dejte tam raději místo extraktu pravou vanilku. Nemáte ani jedno? Jestli milujete sladké, můžete samozřejmě nahradit extrakt vanilkovým cukrem.
Nahraďte vlašáky lískovými ořechy
Většina lidí peče ořechovou bábovku z vlašských ořechů. Zkuste ji ale pro jednou nahradit lískovými ořechy a uvidíte, že je to ještě chutnější varianta. Skvělé jsou ale i pekany. Každý ořech dodá vaší bábovce unikátní chuť a texturu. Ořechy si můžete namlít buď na jemný prášek nebo jen na malinké kousky. Je to na vás. Někdo to rád i kombinuje.
Druhy ořechových bábovek:
- Ořechová bábovka s lískovými ořechy,
- Ořechová bábovka s vlašskými ořechy,
- Ořechová bábovka s pekanovými ořechy,
- Banánovo ořechová bábovka (místo cukru se použije zralý banán)
- Ořechová bábovka s mandlemi (doporučujeme použít mandlovou moučku).
- Tip: Levné a kvalitní lískové ořechy (pekany i vlašské ořechy) nakoupíte na e-shopu Ochutnej ořech.
Zdravá ořechová bábovka: Jak na ni
Místo cukru můžete použít javorový sirup nebo čekankový, který je ještě zdravější. Taková hrníčková ořechová bábovka bude nejen chutná, ale i zdravější. Pozor ale, pokud používáte sirup místo cukru, použijte buďto méně oleje nebo více mouky.
- Tip: Čekankový a javorový sirup můžete za skvělé ceny koupit i na Ochutnej ořech.
Jak dlouho se peče bábovka?
Délka pečení se může lišit v závislosti na vaší troubě, konzistenci těsta, ale i na formě, kterou používáte. Každá forma se trochu jinak prohřívá. Standardně se ořechová bábovka peče cca 60 minut.
Jak zjistit, že je bábovka pečená
Je bábovka zlatohnědá a krásně voní? Než ji vyndáte, udělejte test špejlí. Pokud na špejli nezůstane těsto, tato rychlá a výborná ořechová bábovka je hotová.
Tipy na další recepty na bábovky
Pokud milujete bábovky, určitě byste měli vyzkoušet i tvarohovou bábovku nebo kefírovou bábovku. Chtěli byste něco zdravějšího nebo k vám přijdou na návštěvu vegani či lidé s intolerancí laktózy? Připravte jim makovou bábovku, která je zcela bez laktózy i bez vajíček.
Často kladené otázky
Jak dlouho se peče ořechová bábovka?
Ořechová bábovka se peče přibližně jednu hodinu. Vždy to ale záleží na vaší formě na bábovku a výkonu trouby. Předtím, než bábovku vyndáte z troubu, proveďte test špejlí.
Jaké ořechy můžu použít do ořechové bábovky?
Ořechovou bábovku můžete upéct z vlašských ořechů, lískáčů nebo i pekanů. Nám nejvíce chutná právě z lískových ořechů.
Co dělat, aby bábovka nepraskala?
Pečte ji maximálně na 165 stupňů a první půl hodinu troubu neotevírejte. Nikdy nepoužívejte horkovzduch.
Jaká je nejčastější chyba při pečení bábovky?
Nejčastější chybou při pečení bábovky je používání horkovzdušné funkce trouby a pečení bábovky na vyšší stupně. Pečte bábovku vždy na 165 stupňů a nepoužívejte horkovzduch.
Je ořechová bábovka zdravá?
Ořechová bábovka nepatří ani mezi nejzdravější dezerty ani mezi ty nejméně zdravé. Pokud do ní dáte málo cukru nebo cukr nahradíte například čekankovým sirupem, tak si kousek bábovky můžete dát bez problému i v redukční dietě. Zdravější bábovka je určitě maková bábovka.
Nejvláčnější hrníčková ořechová bábovka
Ingredience
- 3 hrnky hladké špaldové mouky
- 1,5 hrnku lískových ořechů nebo jiných – cca 250 g
- 0,5 hrnku cukru pokud rádi sladíte tak 1-1,5
- 2 hrnky mléka
- 2 vejce
- 1 hrnek oleje
- 1 prášek do pečiva
- 2 PL vanilkového extraktu z pravé vanilky (lze nahradit vanilkovým cukrem)
- 1 lžička skořice
- 1 lžička citronové kúry
Postup
- Předehřejete troubu na 165 stupňů Celsia.
- Ve velké míse vyšlehejte 0,5 hrnku cukru spolu s vajíčky.
- V druhé míse smíchejte 3 hrnky hladké špaldové mouky, 1 prášek do pečiva, 1,5 hrnku najemno nasekaných lískových ořechů (nebo jiných ořechů) a 1 lžičku skořice a citronovou kůru.
- Do směsi vajec a cukru postupně přidejte 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje a 2 PL vanilkového extraktu, a míchejte, dokud nebudou všechny ingredience dobře smíchané.
- Nyní postupně přidejte směs mouky s ořechy do tekuté směsi, a míchejte dokud nebudou všechny ingredience dobře propojené.
- Vymažte formu na bábovku a nalijte do ní připravené těsto.
- Pečte bábovku po dobu 50-60 minut. Během prvních 30 minut pečení troubu neotevírejte, aby bábovka neklesla.
- Otestujte špejlí, zda je hotová.
- Vyndejte bábovku z trouby a nechte ji vychladnout. Poté ji vyklopte.
- Po vyklopení a vychladnutí ji můžete pocukrovat.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Dobrý večer, v receptu marně hledám vajíčka…?
S pozdravem
Pavlína
Dobrý den, do bábovky přijdou 2 vejce, v případě, že vejce nemůžete, lze použít veganskou alternativu „lněné vajíčko“ – 1 polévková lžíce mletých lněných semínek smíchaná s 3 – 4 lžičkami vody odpovídá 1 vejci.
Zrovna ji pecu na 165st…uz hodinu a deset minut..vrsek je popraskany..babovka zespodu a zvrchu upecena, uprostred syrova. Tak nevim, co z toho vyleze 🙁
Jak to nakonec dopadlo?
Dobrý večer, peču bábovku a ráda bych se zeptala, jak máte velkou formu? Musela jsem polovinu nalít do formy na koláč a i tak mi zbylo ještě trochu těsta, tak nevím, kde se stala chyba ?
Moc děkuji za recept, tahle bábovka je naprostá pecka! Použila jsem třtinový cukr a špaldovou celozrnnou mouku, prášek do pečiva jsem dala bezfosfátový (kupodivu spíše proto, že jsem doma jiný neměla, než že bych ho cíleně volila :D). Bábovka nádherně vystoupila, na povrchu je božsky křehká a uvnitř božsky vláčná. Zatím asi nejlepší bábovka, co jsem kdy jedla. Poklona!
dobrý den dnes bábovku pečeme po prvé. Už máme zaděláno a dáváme do trouby =)
věřím že bude jistě dobrá.
Bábovka je chuťově výborná, byla jsem však po hodině pečení donucena zvýšit teplotu na 175 stupňů, protože se jinak zdálo, že se neupeče. Vršek ( po vyklopení z formy spodek ) je popraskaný ale jinak bábovka jako z kuchařky.
It was absolutelly delicious I have added some mini chocholate chips inside and that was yummy also