Recept: Jihočeská kulajda – bezlaktózová koprová polévka s vejcem a houbami (+ vegan varianta)

Naposledy aktualizováno 7. 5. 2024 autorem Pavlína

Někdo ji miluje, jiný nenávidí, ano, mluvíme o koprové polévce nebo-li kulajdě. Já jsem se k ní musela propracovat, jako dítě jsem jí nenáviděla, dnes ji miluji. Kulajda je tradiční česká bílá polévka, která je původem od nás z jižních Čech, běžně se vyrábí ze smetany, hub, vajíčka, brambor, kopru a dalšího koření. My pro vás máme recept, který je bezlaktózový i bezlepkový, a pokud vynecháte vajíčko, máte hned veganskou variantu receptu.

Kde se vzala jihočeská kulajda?

Pokud vám přijde, že kulajda je hodně zvláštní název pro polévku, protože vás nemůže napadnout, jak se z koprové polévky stane taková kulajda, tohle vás bude zajímat.

Bezlepková, bezlaktózová a veganská jihočeská kulajda

Název „kulajda“ má poměrně nejasný původ. Jedna teorie praví, že název vznikl zkomolením jména Adelajdy Kuhové, známé jihočeské kuchařky narozené v roce 1805.

Jiná teorie ovšem říká, že kulajda pochází z nářečního slova „zakulat“ nebo „zakudlit“, což znamená zahustit, což odkazuje poměrně hustou krémovou konzistenci. Tato polévka má také regionální varianty, jako je „kudlavka“ na Vysočině nebo „kulimajda“ v Milevsku.

Z čeho se tradičně připravuje jihočeská kulajda?

Jihočeská kulajda se obvykle obsahuje brambory, houby, kopr a vejce. Základem polévky je často jíška z másla a mouky, který se smíchá s vývarem (buď hovězím, kuřecím nebo zeleninovým) a smetanou, čímž se dosáhne bohaté a krémové konzistence.

Brambory a houby tvoří základ jihočeské kulajdy, přičemž houby mohou být čerstvé nebo sušené, podle toho, co zrovna máte. Můžete použít hříbky ale i žampiony. Někdo je rád osmahne na másle, jiní je vaří přímo v polévce.

100 Kč sleva na první objednávku

Kulajda je sladkokyselá omáčka, proto ji je třeba dochutit octem. Pokud ji preferujete více do sladka, můžete přidat i cukr. Podává se se zmíněnými houbami (pokud je restujete zvlášť na pánvi), čerstvým koprem a vařeným vejcem.

Ti z vás, co si chtějí trochu vyhrát, můžou na kulajdu místo vařeného vejce dát vejce zastřené (někdy se mu také říká ztracené vejce).

Skladem 189 Kč
Nepražené a nesolené naturální kešu ořechy jsou opravdu velké a lahodné. Protože jsou naše prémiové kešu ořechy krémové, skvělé se hodí nejen na mlsání, ale jsou ideální také na pečení i na vaření. A protože jsou naprosto božské, pořiďte si raději rovnou kešu ořechy 1 kg.
Skladem 119 Kč
Ume ocet je slano-kyselá přírodní šťáva, která vzniká během fermentace japonských švestek Ume. Ume ocet je velmi oblíbený v kuchyni jako přírodní dochucovadlo. Zkuste s ním dochutit polévky, omáčky nebo luštěniny. My si ume ocet přidáváme i do salátů a dressingů, a tím docílíme výraznější slano- kyselé chuti.
Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml

Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml

Nedostupné
Kvalitní olivový olej lisovaný z pokrutin.

Čím nahradit smetanu v Jihočeské kulajdě?

Ať už jste vegani, nebo se snažíte omezovat konzumaci mléčných výrobků či na ně máte alergii nebo trpíte intolerancí, smetanu lze v kulajdě nahradit velmi snadno. My jsme použili kešu smetanu, což jsou pouze rozmixované kešu ořechy s vodou.

Doporučujeme si kešu ořechy nejprve namočit na nějakou dobu do horké vody, aby vám změkly (alespoň 5 minut, ideálně 30, pokud máte méně výkonný mixér). Pak už je snadno rozmixujete v kešu smetanu. Recept najdete zde.

Tip: Levné a dobré kešu ořechy koupíte tady.

Koprová polévka
Koprová polévka

Jaké použít brambory do kulajdy?

Pokud chcete mít v kulajdě kousky brambor, použijte tvrdší brambory, určitě nepoužívejte ty, které jsou určené na kaši. Ti z vás, co ale budou mixovat kulajdu a chtějí ji bez kousků, můžou použít jakékoliv brambory mají po ruce.

Koprová polévka – kulajda
Koprová polévka – kulajda

Jak využít celý kopr při vaření kulajdy?

Otrhejte drobné větvičky z kopru a nakrájejte je na drobno. Tímto budeme posypávat hotovou kulajdu. Samotné stonky prohlédněte, očistěte, překrojte na polovinu a vařte je s kulajdou. Potom vytáhněte pouze ty největší kusy a zbytek rozmixujte do polévky.

Často kladené otázky

Co to je kulimajda?

Kulimajda je pouze jiný název pro jihočeskou kulajdu, který se používá v Milevsku.

Co to je kudlavka?

Kudlavka je název pro kulajdu, který používají na Vysočině. Je to tedy koprová polévka.

Jaký je rozdíl mezi koprovou polévkou a kulajdou?

Ve své podstatě se jedná o tu samou polévku.

Existuje ve světě podobná polévka kulajdě?

Velmi podobná je francouzská polévka parmentier. Tato polévka byla pojmenována po francouzském agronomovi Antoine-Augustin Parmentierovi, vyrábí se z brambor, mléka a pórku.

Jak dlouho se vaří kulajda?

Kulajda se vaří cca 20 minut.

Co patří do jihočeské kulajdy?

Do kulajdy patří brambory, kopr, vejce, smetana a houby.

Čím ochutit jihočeskou kulajdu?

Jihočeská kulajda se tradičně ochucuje octem, pepřem a kmínem. Vaří se s bobkovým listem a novým kořením. Pokud chcete více sladkou polévku, můžete použít na dochucení i cukr.

Recept: Jihočeská kulajda – bezlaktózová koprová polévka

Recept: Jihočeská kulajda – bezlaktózová koprová polévka s vejcem a houbami (+ vegan varianta)

Dokonalý recept na jihočeskou kulajdu, která je bezlaktózová, bezlepková, a když nepřidáte vejce, je i veganská. Tato koprová polévka je klenotem jihočeské kuchyně a rozhodně byste ji měli vyzkoušet.
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 20 minutes
Celková doba 40 minutes

Ingredience
  

  • 2 ks cibule
  • 5 ks brambor
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 1 l vývaru zeleninový nebo kuřecí
  • 200 ml kešu smetany cca 1 hrst kešu ořechů rozmixovaná ve vařící vodě
  • 1 bobkový list
  • 4 kuličky nové koření
  • 1 ČL kmínu používáme mletý
  • Umeocet nebo vinný ocet dle chuti
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

K podávání

  • orestované houby – množství dle preference hříbky nebo žampiony (lze vynechat)
  • vejce na tvrdo na podávání (lze vynechat)

Postup
 

  • Oloupejte a nakrájejte cibuli i brambory. Oddělte větvičky kopru od stonků. Větvičky nasekejte, stonky rozpulte a dejte je stranou.
  • V hrnci na oleji orestujte cibuli, přidejte brambory, osolte, opepřete, přidejte kmín a promíchejte.
  • Přidejte vývar, bobkový list, nové koření a stonky kopru. Vařte asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
  • Mezitím si orestujte na oleji houby a připravte vejce k servírování. Můžete je uvařit na tvrdo, na měkko, dle vaší preference.
  • Odstraňte z polévky bobkový list, nové koření a tlusté stonky kopru, polévku rozmixujte (pokud chcete kousky brambor v polévce, část polévky s bamborami dejte stranou a po rozmixování ji tam opět vmíchtejte)
  • Na závěr přidejte smetanu, dochuťte umeoctem nebo octem a vmíchtejte nasekaný kopr.
  • Podávejte s vajíčkem a houbami, které jste si orestovali.
Klíčové slovo jihočeská kulajda, koprová polévka, kulajda
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




2 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin2