Naposledy aktualizováno 7. 5. 2024 autorem Pavlína
Někdo ji miluje, jiný nenávidí, ano, mluvíme o koprové polévce nebo-li kulajdě. Já jsem se k ní musela propracovat, jako dítě jsem jí nenáviděla, dnes ji miluji. Kulajda je tradiční česká bílá polévka, která je původem od nás z jižních Čech, běžně se vyrábí ze smetany, hub, vajíčka, brambor, kopru a dalšího koření. My pro vás máme recept, který je bezlaktózový i bezlepkový, a pokud vynecháte vajíčko, máte hned veganskou variantu receptu.
Kde se vzala jihočeská kulajda?
Pokud vám přijde, že kulajda je hodně zvláštní název pro polévku, protože vás nemůže napadnout, jak se z koprové polévky stane taková kulajda, tohle vás bude zajímat.
Název „kulajda“ má poměrně nejasný původ. Jedna teorie praví, že název vznikl zkomolením jména Adelajdy Kuhové, známé jihočeské kuchařky narozené v roce 1805.
Jiná teorie ovšem říká, že kulajda pochází z nářečního slova „zakulat“ nebo „zakudlit“, což znamená zahustit, což odkazuje poměrně hustou krémovou konzistenci. Tato polévka má také regionální varianty, jako je „kudlavka“ na Vysočině nebo „kulimajda“ v Milevsku.
Z čeho se tradičně připravuje jihočeská kulajda?
Jihočeská kulajda se obvykle obsahuje brambory, houby, kopr a vejce. Základem polévky je často jíška z másla a mouky, který se smíchá s vývarem (buď hovězím, kuřecím nebo zeleninovým) a smetanou, čímž se dosáhne bohaté a krémové konzistence.
Brambory a houby tvoří základ jihočeské kulajdy, přičemž houby mohou být čerstvé nebo sušené, podle toho, co zrovna máte. Můžete použít hříbky ale i žampiony. Někdo je rád osmahne na másle, jiní je vaří přímo v polévce.
Kulajda je sladkokyselá omáčka, proto ji je třeba dochutit octem. Pokud ji preferujete více do sladka, můžete přidat i cukr. Podává se se zmíněnými houbami (pokud je restujete zvlášť na pánvi), čerstvým koprem a vařeným vejcem.
Ti z vás, co si chtějí trochu vyhrát, můžou na kulajdu místo vařeného vejce dát vejce zastřené (někdy se mu také říká ztracené vejce).
Olej olivový z pokrutin Natural 1000ml
Čím nahradit smetanu v Jihočeské kulajdě?
Ať už jste vegani, nebo se snažíte omezovat konzumaci mléčných výrobků či na ně máte alergii nebo trpíte intolerancí, smetanu lze v kulajdě nahradit velmi snadno. My jsme použili kešu smetanu, což jsou pouze rozmixované kešu ořechy s vodou.
Doporučujeme si kešu ořechy nejprve namočit na nějakou dobu do horké vody, aby vám změkly (alespoň 5 minut, ideálně 30, pokud máte méně výkonný mixér). Pak už je snadno rozmixujete v kešu smetanu. Recept najdete zde.
Tip: Levné a dobré kešu ořechy koupíte tady.
Jaké použít brambory do kulajdy?
Pokud chcete mít v kulajdě kousky brambor, použijte tvrdší brambory, určitě nepoužívejte ty, které jsou určené na kaši. Ti z vás, co ale budou mixovat kulajdu a chtějí ji bez kousků, můžou použít jakékoliv brambory mají po ruce.
Jak využít celý kopr při vaření kulajdy?
Otrhejte drobné větvičky z kopru a nakrájejte je na drobno. Tímto budeme posypávat hotovou kulajdu. Samotné stonky prohlédněte, očistěte, překrojte na polovinu a vařte je s kulajdou. Potom vytáhněte pouze ty největší kusy a zbytek rozmixujte do polévky.
Často kladené otázky
Co to je kulimajda?
Kulimajda je pouze jiný název pro jihočeskou kulajdu, který se používá v Milevsku.
Co to je kudlavka?
Kudlavka je název pro kulajdu, který používají na Vysočině. Je to tedy koprová polévka.
Jaký je rozdíl mezi koprovou polévkou a kulajdou?
Ve své podstatě se jedná o tu samou polévku.
Existuje ve světě podobná polévka kulajdě?
Velmi podobná je francouzská polévka parmentier. Tato polévka byla pojmenována po francouzském agronomovi Antoine-Augustin Parmentierovi, vyrábí se z brambor, mléka a pórku.
Jak dlouho se vaří kulajda?
Kulajda se vaří cca 20 minut.
Co patří do jihočeské kulajdy?
Do kulajdy patří brambory, kopr, vejce, smetana a houby.
Čím ochutit jihočeskou kulajdu?
Jihočeská kulajda se tradičně ochucuje octem, pepřem a kmínem. Vaří se s bobkovým listem a novým kořením. Pokud chcete více sladkou polévku, můžete použít na dochucení i cukr.
Recept: Jihočeská kulajda – bezlaktózová koprová polévka s vejcem a houbami (+ vegan varianta)
Ingredience
- 2 ks cibule
- 5 ks brambor
- 2 PL olivového oleje
- 1 svazek čerstvého kopru
- 1 l vývaru zeleninový nebo kuřecí
- 200 ml kešu smetany cca 1 hrst kešu ořechů rozmixovaná ve vařící vodě
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nové koření
- 1 ČL kmínu používáme mletý
- Umeocet nebo vinný ocet dle chuti
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
K podávání
- orestované houby – množství dle preference hříbky nebo žampiony (lze vynechat)
- vejce na tvrdo na podávání (lze vynechat)
Postup
- Oloupejte a nakrájejte cibuli i brambory. Oddělte větvičky kopru od stonků. Větvičky nasekejte, stonky rozpulte a dejte je stranou.
- V hrnci na oleji orestujte cibuli, přidejte brambory, osolte, opepřete, přidejte kmín a promíchejte.
- Přidejte vývar, bobkový list, nové koření a stonky kopru. Vařte asi 20 minut, dokud brambory nezměknou.
- Mezitím si orestujte na oleji houby a připravte vejce k servírování. Můžete je uvařit na tvrdo, na měkko, dle vaší preference.
- Odstraňte z polévky bobkový list, nové koření a tlusté stonky kopru, polévku rozmixujte (pokud chcete kousky brambor v polévce, část polévky s bamborami dejte stranou a po rozmixování ji tam opět vmíchtejte)
- Na závěr přidejte smetanu, dochuťte umeoctem nebo octem a vmíchtejte nasekaný kopr.
- Podávejte s vajíčkem a houbami, které jste si orestovali.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?