Naposledy aktualizováno 21. 8. 2024 autorem Pavlína
Smetana je důležitou ingrediencí spousty receptů a někdy i nedílnou ozdobou, dezertů především. Pokud jste smetanu zrovna zapomněli koupit nebo ji chcete vyměnit za zdravější alternativu, nebojte, je po čem sáhnout. V tomto článku vám poradíme, čím nahradit smetanu na vaření i ke šlehání, a to ve slaných i sladkých receptech.
Co to je smetana?
Smetana je mléčný výrobek, který se získává šleháním nebo kysnutím kravského mléka. Obsahuje poměrně dost tuku. V Česku musí smetana obsahovat minimálně 10 % tuku. Hojně se využívá v teplých i studených kuchyních po celém světě. Přidává se do různých pokrmů, patří mezi ně omáčky, polévky, dezerty a dokonce i některé druhy pečiva.
Druhy smetany
V obchodech se setkáte s několika druhy smetany, z nichž každý má své specifické vlastnosti, a tudíž se hodí na něco jiného. Mezi základní druhy smetany se řadí:
- Smetana na vaření – Ve složení smetany na vaření najdete nižší podíl tuku, protože je určena k vaření při vysokých teplotách. Hodí se do omáček, polévek a dalších pokrmů, kde potřebujete zjemnit chuť a dodat pokrmu krémovou konzistenci. I když je smetana na vaření přizpůsobena vysokým teplotám, měli byste ji přidávat vždy až na konci, ideálně když hrnec stáhnete z plotny a už nebudete vařit.
- Smetana ke šlehání – Smetana ke šlehání obsahuje vyšší množství tuku než smetana na vaření. Musí obsahovat alespoň 30 % tuku, abyste ji vyšlehali do tuhého krému nebo pěny a mohli ji přidat či s ní ozdobit dorty, palačinky a další dezerty.
- Zakysaná smetana – Zakysanka je fermentovaná, což poznáte podle její kyselé chuti. Prochází procesem kvašení, který zlepšuje chuť a texturu smetany. Musí obsahovat alespoň 10 % tuku a mléčné bakterie. Využijete ji při přípravě nepečených dezertů, dipů, zálivek do salátů a některých omáček.
Mohlo by vás zajímat: Rychlý nepečený dort s jahodami bez cukru
Na co je dobrá smetana?
Smetana není jen o tuku. I přes jeho vysoký obsah, objevíme ve složení smetany také několik prospěšných látek. Jedná se o:
- Vápník – Vápník je klíčový pro zdraví kostí, zubů a podporuje správnou funkci svalů a nervů.
- Kvalitní bílkoviny – Bílkoviny jsou nezbytné pro regeneraci buněk, růst a udržení svalové hmoty.
- Vitamíny (zejména řady B) – Vitamíny řady B představují nedílnou součást energetického metabolismu. Podporují správné fungování nervového systému, pomáhají vytvářet a udržovat kůži ve zdravém stavu a přispívají k tvorbě červených krvinek.
- Zinek – Zinek sehrává důležitou roli v imunitním systému, podporuje hojení ran, a je nezbytný pro růst a vývoj buněk.
- Fosfor – Fosfor, stejně jako vápník, pomáhá udržet kosti a zuby zdravé a pevné. Je důležitý také pro energii a správnou funkci buněk.
Následující seznam vás však neměl přesvědčit o tom, že můžete smetanu konzumovat úplně bez obav. Předtím, než ji použijete zohledněte svůj celkový příjem tuků, zejména těch živočišných.
Čím nahradit smetanu na vaření?
Jedním z nejsnadnějších způsobů, čím nahradit smetanu v omáčce a polévce je kombinace mléka a másla. Máslo dodá mléku extra tuk, a tak se vzniklá konzistence podobá smetaně.
Na 200 ml mléka budete potřebovat 50 až 80 g másla. Máslo můžete rozpustit, vlít do vlažného mléka a míchat, dokud se směs nespojí. Druhou variantou je přidání mléka do omáčky nebo polévky. Potom, co ji odstavíte, do ní postupně vmíchejte studené máslo, čímž omáčku/polévku zahustíte.
TIP: Omáčky na těstoviny
Čím nahradit smetanu ke šlehání?
Za pomocí mléka a másla můžete nahradit i smetanu ke šlehání. Jen počítejte s tím, že je příprava trochu náročnější a není vhodná tzv. na poslední chvíli. Tuto alternativu ke smetaně na šlehání musíte totiž nechat odpočívat přes noc.
Připravte si 1 litr oslazeného mléka a 125 g másla. Mléko zahřejte, přidejte máslo a nechte ho úplně rozpustit. Poté směs důkladně promíchejte, nejlépe mixérem. Následně směs uložte na 10 až 12 hodin do lednice. Po vychlazení ušlehejte klasickým způsobem šlehačku.
Čím nahradit zakysanou smetanu?
Nahradit zakysanou smetanu můžete dvěma způsoby. O tom který si vyberete, rozhodne pokrm, který se chystáte připravit. Do dipů, pomazánek, zálivek na salát nebo třeba do těsta na muffiny použijte jogurt řeckého typu nebo tvaroh společně s mlékem.
Zakysanou smetanu si uděláte hlavně od oka. Do řeckého jogurtu nebo tvarohu nalijte tolik mléka, dokud vám vzniklá konzistence nebude připomínat klasickou zakysanou smetanu. Potom přidejte ještě jednu nebo dvě lžičky citrónové šťávy. Lepší návod pro vás bohužel nemáme.
Pokud dáváte zakysanou smetanu do omáčky nebo polévky. Použijte pouze mléko (ve stejném množství jako smetanu) a 1 až 2 lžičky citrónové šťávy. Až omáčku či polévku dovaříte, tedy odstavíte z plotny, přidejte do ní pár kousků vychlazeného másla.
V případě, že jste zvyklí zahušťovat omáčku až potom, co si ji nandáte na talíř, použijte místo smetany jen řecký jogurt.
Čím nahradit smetanu při dietě?
Už si nemusíte lámat hlavu nad tím, čím nahradit smetanu, když zrovna držíte dietu. Možná se budete divit, ale existuje opravdu hodně možností, jak na to. Uděláte si zkrátka rostlinnou smetanu.
Rostlinná smetana se skládá pouze z rostlinných složek, především ořechů, sóji, ovsa nebo semínek. Je vhodná pro lidi na dietě, ale i pro vegany. Většinu druhů rostlinných smetan si mohou dopřát i lidé s intolerancí na mléčné výrobky.
Rostlinná smetana se ve většině receptů používá téměř stejně jako ta klasická. Je vhodná na přípravu omáček, polévek i dezertů.
Jak zdravě nahradit smetanu na vaření?
Další možností, čím nahradit smetanu na vaření, a tentokrát zdravě, je sójové mléko a olivový olej. Správně vám to připomnělo kravské mléko a máslo, o němž jsme psali o pár řádků výše. Pokud chcete nahradit jeden hrnek klasické smetany, nalijte do dvou třetin hrnku sójové mléko a zbývající jednu třetinu naplňte olivovým olejem. Nezapomeňte promíchat.
Jinou a naší velmi oblíbenou alternativou jsou rozmixované mandle, makadamové ořechy a především kešu, z nichž si děláme velmi jednoduchou kešu smetanu. Hlavním důvodem, proč kešu tolik vyzdvihujeme, je to, že se s nimi velmi dobře pracuje.
Recept na kešu smetanu najdete TADY.
Jestli si zakládáte na opravdu krémových omáčkách a polévkách, doporučujeme vám rozmixovat dýňová nebo konopná semínka. Semínka omyjte. Konopná nechte uschnout a dýňová přepražte na pánvi na středním ohni za občasného míchání asi 5 minut, dokud nebudou mít zlatavou barvu.
Jeden hrnek semínek rozmixujte s rostlinným olejem, přidejte špetku soli a doporučujeme i jednu lžičku javorového sirupu nebo medu. Hotovou smetanu skladujte v ledničce a spotřebujte co nejdříve.
Jak zdravě nahradit smetanu ke šlehání?
Zdravější alternativou alternativy živočišné smetany ke šlehání je kokosové mléko. Před tím než se do přípravy smetany ke šlehání pustíte, musíte nechat plechovku kokosového mléka v lednici minimálně 8 hodin, ideálně přes noc. Tím totiž dojde k oddělení kokosového krému od mléka.
Plechovku s kokosovým mlékem po vyndání z lednice nepřeklápějte. Rovnou ji otevřete a oddělte tuhý podíl mléka na vrchu od tekutého. Dejte kokosový krém do misky vhodné pro šlehání. Přidejte sladidlo a klidně i vanilkový extrakt. Krém vyšlehejte pomocí mixéru do tuhé šlehačky.
Jak zdravě nahradit zakysanou smetanu?
Mandlová nebo kešu smetana je také skvělým zdravým způsobem, čím nahradit smetanu zakysanou. Myslete na to, že je před zpracováním třeba nechat oříšky namočené ve vodě alespoň na dvě hodiny.
Změklé oříšky propláchněte a vložte do mixéru. Přidejte vodu (na hrnek oříšků půl hrnku vody), 2 lžičky citrónové šťávy a mixujte do hladka. Smetanu skladujte v ledničce a spotřebujte do 7 dní.
Uvařte si, jednoduchou veganskou svíčkovou bez laktózy.
Často kladené dotazy
Jak si vyrobit smetanu?
Existuje několik způsobů, čím nahradit smetanu na vaření. Na výrobu budete potřebovat 200 ml mléka a 50 až 80 g másla. Máslo rozpusťte, přidejte k vlažnému mléku a míchejte, dokud se směs nespojí. Zdravější varianta je ze sójového mléka a olivového oleje nebo kešu ořechů.
Jak udělat z mléka šlehačku?
Oslazené mléko zahřejte. Poté přidejte máslo, nechte ho rozpustit a důkladně promíchejte. Následně směs uložte na noc do lednice. Po vychlazení ušlehejte šlehačku pomocí mixéru.
Jak udělat šlehačku bez smetany?
Šlehačku můžete udělat pomocí mléka a másla, které necháte ohřát, směs důkladně promícháte a dáte na 10 hodin do lednice. Potom šlehačku vyšleháte pomocí mixéru. Zdravější alternativou je šlehačka z kokosového mléka. Plechovku nechte v lednici alespoň 8 hodin. Po vychlazení oddělte od tekutého mléka hustý podíl. K tuhému krému přidejte sladidlo a rozmixujte mixérem.
Čím se dá nahradit zakysaná smetana?
Jak nahradit smetanu k omáčce?
Mléko a máslo představuje ideální způsob, čím nahradit smetanu do omáčky. Alternativou vhodnou pro vegany a lidi s intolerancí mléka je kešu smetana nebo rozmixovaná dýňová či konopná semínka.
Jak nahradit smetanu na šlehání?
Smetanu na šlehání lze nahradit mlékem smíchaným s máslem nebo kokosovým mlékem.
Lze nahradit smetanu jogurtem?
Ano, řecký jogurt je skvělou náhradou zakysané smetany. Pokud zakysanou smetanu přidáváte do omáčky nebo polévky, smíchejte řecký jogurt s mlékem a citrónovou šťávou.
Jak udělat smetanu na vaření?
Rozpusťte 50 až 80 g másla, přidejte ho k 200 ml vlažného mléka. Za stálého míchání směs ohřívejte, dokud se směs nespojí. Zdravější variantu připravíte ze sójového mléka a olivového oleje nebo kešu ořechů.
Jaký je rozdíl mezi šlehačkou a smetanou ke šlehání?
Smetana ke šlehání má tekutou konzistenci a šlehačka tuhou. Šlehačka vzniká po vyšlehání smetany ke šlehání.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?