Naposledy aktualizováno 16. 12. 2024 autorem Pavlína
Linecké cukroví patří mezi nejoblíbenější vánoční recepty. Jenže je většina tradičních receptů plná cukru a nezdravých tuků, které z této dobroty dělají kalorickou nezdravou bombu. Po několika neúspěšných pokusech jsme (a teď se podržte) přišli na luxusní recept na zdravé linecké cukroví, který neobsahuje vajíčka ani rafinovaný cukr. Naše linecké je zdravější, je bez laktózy a je i bez vajec. Tím pádem je veganské, ale stále chutná božsky. ?
Naše linecké cukroví bez cukru není zářivé bílé, ale oříškově hnědé. Skvěle se doplňuje s tmavší červenou marmeládou a je příjemně měkké ?
Zdravé linecké bez mléka i bez vajíček
Naše těsto se nedrolí, dobře se s ním pracuje a skvěle drží. A to i přesto, že neobsahuje vajíčko. Jeho příprava zabere jenom chvilku, podobně jako u ostatních těst na vánoční cukroví.
Tip: Stáhněte si vánoční kuchařku zdarma: 6 nejlepších ořechových receptů.
Naše linecké je veganské
V našem receptu jsme nahradili živočišné máslo margarínem, který se při pečení chová velmi podobně, jako máslo. Díky absenci másla a vajíček je recept veganský.
Rozdíl mezi špaldovou a bílou moukou
Velkým rozdílem oproti klasickým receptům je použití špaldové mouky. Víte jaký je v nich rozdíl?
Bílá i špaldová mouka mají stejnou kalorickou hodnotu a jsou vyráběny z pšenice, zde ale podobnosti končí. Bílá mouka se vyrábí z pšenice, která je zbavená klíčků i obalů. Tím přichází o většinu vitaminů a vlákniny a stává se z ní prázdný obal plný lepku bez energie.
Pšenice špalda má na poli sice nižší výnosnost (a proto se pěstuje méně), ale do mouky se zpracovává celá, tedy včetně klíčků a obalů. Ponechává si tedy vlákninu, vitamin B a rostlinné bílkoviny a komplexní sacharidy plné energie. Špaldová mouka vás narozdíl od té bílé dokáže zasytit na delší dobu.
Díky obsahu lepku je plnohodnotnou náhradou za bílou mouku při pečení, díky lepku se těsto nedrolí a neposlední výhodou špaldy je jemná oříšková chuť, kterou dodává všech pokrmům z ní vyrobených.
Tip: Špaldová mouka: vše, co o ní potřebujete vědět, čtěte na blogu.
Jak vyrobit zdravé linecké cukroví
Nejprve si dejte povolit Alsan (nebo máslo) při pokojové teplotě.
Připravte si hladkou celozrnnou špaldovou mouku do větší mísy. Přidejte Alsan (nebo máslo, pokud nejste vegani), javorový sirup (nebo pšeničný), špetku soli a vypracujte hladké těsto. Těsto zabalte do kusu fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odležet.
Těsto vyválejte buď na pomoučněném vále, nebo ho vložte mezi dva pečící papíry a rozválejte na plát tenký zhruba 5 milimetrů. Pro vykrajování použijte váš oblíbený tvar a nezapomeňte do každého druhého kousku vykrojit středový otvor, aby byla vidět marmeláda.
Mezitím si dejte předehřát troubu na 150 °C. a pečte 5-10 minut podle tloušťky těsta.
Linecké následně nechte vychladnout a uležet, druhý den namažte marmeládou a spojte tak, aby uprostřed otvoru vylezla marmeláda téměř ven.
TIP: Máte rádi kakao? Pak vyzkoušejte také kakaové linecké cukroví!
Tip: Při mazání dejte více džemu doprostřed a méně do krajů, vyvarujete se opatlání jednotlivých kousků mezi sebou.
FAQ – Nejčastější dotazy
Je linecké cukroví bez cukru zdravé?
Ano jedná se o zdravou variantu vánočního cukroví, ale i zde pozor na množství, které sníte za den.
Čím osladit těsto na zdravé linecké cukroví?
Doporučujeme použít javorový sirup.
Jak dlouho péct linecké cukroví ze špaldové mouky?
Záleží na tloušťce těsta, doporučujeme péct na 150 °C v troubě maximálně 5-10 min.
Kdy je nejlepší mazat linecké cukroví bez cukru?
Nejlepší je, když je linecké cukroví vychladlé. Proto marmeládou namažte linecké až druhý den po upečení.
Je recept na zdravé linecké cukroví opravdu veganské?
Ano, jedná se opravdu o veganské linecké cukroví. Recept neobsahuje vejce a máslo.
Jak se vyrábí celozrnná špaldová mouka?
Vyrábí se z celého zrna včetně obalu. Hodí se na pečení chleba, pečiva, dezertů, do palačinek či lívanců.
Celozrnná mouka – proč ji upřednostnit před bílou?
Celozrnná mouka je mouka, která vzniká mletím všech částí obilného zrna – vnějších obalů, vnitřní moučné části i klíčku. Obsahuje tak celé zrno včetně všech jeho živin i vlákninu.
Na co dalšího lze špaldovou mouku použít?
Jak si stáhnout vaší vánoční kuchařku?
Naše kuchařka vznikla spojením lásky ke zdravému životnímu stylu a naší vášni k vaření, pečení a experimentování. Stačí ZDE zadat váš e-mail a kuchařka vám přijde do vaší e-mailové schránky.
Tipy na další recepty z blogu OchutnejOřech
- Jednoduchý recept na zdravý jáhelník
- Recept na jednoduchý (líný) cuketový perník
- Recept: Zdravý “bramborový” salát z dýně a bez majonézy
- Zdravá tvarohová vánočka (low-carb)
- Dýňová polévka z dýně hokaido se zázvorem a kokosovým mlékem
Recept na zdravé linecké cukroví
Ingredience
- 500 g špaldová mouka hladká celozrnná
- 250 g margarín Alsan (nebo máslo)
- 4 lžíce javorového sirupu
- špetka soli
Postup
- Nejprve si dejte povolit Alsan (nebo máslo) při pokojové teplotě.
- Připravte si hladkou celozrnnou špaldovou mouku do větší mísy. Přidejte Alsan (nebo máslo, pokud nejste vegani), javorový sirup (nebo pšeničný), špetku soli a vypracujte hladké těsto.
- Těsto zabalte do kusu fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odležet.
- Těsto vyválejte buď na pomoučněném vále, nebo ho vložte mezi dva pečící papíry a rozválejte na plát tenký zhruba 5 milimetrů. Pro vykrajování použijte váš oblíbený tvar a nezapomeňte do každého druhého kousku vykrojit středový otvor, aby byla vidět marmeláda.
- Mezitím si dejte předehřát troubu na 150 °C. a pečte 5-10 minut podle tloušťky těsta.
- Linecké následně nechte vychladnout a uležet, druhý den namažte marmeládou a spojte tak, aby uprostřed otvoru vylezla marmeláda téměř ven.
Další recepty na vánoční cukroví
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?
Dobrý den. Zkusila jsem tento recept, použila jsem klasické maslo. Ale testo se tak droli, že nejde vyvalet, vůbec ne vykrajovat, po vyťažení z lednice je to tvrdá hmota, která se my následne rozsypala pod valeckem 🙁 co jsem udělala špatně??