Naposledy aktualizováno 13. 9. 2024 autorem Pavlína
Pokud milujete ořechy, pak byste o těchto Velikonocích měli zkusit velikonočního ořechového beránka, který je slazený pouze javorovým sirupem. Tento beránek je zdravější alternativou ke klasice a je bezlaktózový. Náš ořechový beránek je z pekanových ořechů, které se skvěle hodí k javorovému sirupu a skořici, můžete ale použít i další alternativy, o kterých budeme mluvit níže.
Jak se vyrábí těsto na velikonočního beránka?
Těsto na ořechového beránka bez laktózy je extrémně jednoduché. Nejprve si namelte pekanové ořechy, abyste je měli připravené. Poté si oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ořechy a bílky dejte stranou a ze zbylých ingrediencí v robotu vypracujte těsto.
Pokud nemáte robota, tak nejprve smíchejte v jedné míse suché ingredience a poté v druhé míse mokré ingredience. Postupně zapracovávejte do mokrých ingrediencí směs s moukou a vypracujte těsto. Do tohoto těsta pak vmíchejte ořechy a nakonec zapracujte tuhý sníh.
Jaké ořechy použít na ořechového beránka?
My jsme zvolili pekanové ořechy, které jsou podobné vlašským ořechům, ale jsou jemnější a sladší. Pekanové ořechy navíc skvěle doplňují chuť skořice a javorového sirupu. Můžete ale použít i vlašské ořechy nebo lískové ořechy.
Čím sladit ořechového beránka, když nemám javorový sirup?
Pokud doma nemáte javorový sirup, můžete použít například datlový nebo čekankový sirup. Vhodný je i med. Výsledná chuť bude ale jiná, protože javorový sirup má velmi specifickou vůni a chuť.
Jaká je nejlepší forma na pečení beránka?
Většina z nás vybírá formu podle vzhledu, ale víte, že je důležitý materiál, ze kterého je vyrobená? Nejvhodnější formou na beránka jsou formy plechové, keramické nebo skleněné, neboť tyto materiály efektivně přenášejí teplo a zajistí dokonalý výsledek.
Naopak formy z silikonu nejsou ideální, neboť nevytvoří vypečenou kůrku a špatně se s nimi manipuluje. Při výběru ideální formy pro velikonoční beránka se ujistěte, že je stabilní, když ji postavíte čelem dolů, a že není nutné ji nijak podpírat.
Dále je důležité, abyste ji byli schopni držet jednou rukou pod hranou, to je totiž užitečné při vyklopení hotového beránka.
Jak a kdy vyklopit velikonočního beránka?
Jakmile je beránek upečený, nechte ho ještě ve formě odpočívat, a to zhruba 2 minuty. Během této doby se beránek trochu odlepí od stěn formy a vyklopení bude snazší.
Potom si vezměte opět chňapku a chytněte formu s beránkem zespodu do jedné ruky. Do druhé ruky vezměte velký talíř nebo třeba prkýnko a postavte ho vzhůru nohama na vrchol formy na beránka.
Poté obě ruce najednou obraťte tak, aby se beránek přenesl na talíř. Upečený beránek by měl snadno vyklouznout z formy, není nutné na formu nějak klepat nebo beránkovi pomáhat.
Nezapomeňte na závěr beránka pocukrovat moučkovým cukrem, aby vypadal dokonale.
Ořechový beránek: Tipy na závěr, aby byl dokonalý
Pokud chcete, aby byla ořechová chuť dokonalá, opražte si pekanové ořechy předtím, než je namelete. Díky opražení se jejich chuť ještě více rozvoní a opravdu poznáte rozdíl.
Nemáte doma ovesné mléko? Můžete samozřejmě použít kravské, počítejte ale s tím, že ovesné mléko je přirozeně sladší, a proto použijte více javorového sirupu či jiného sladidla.
Často kladené otázky
Co dělat, aby beránek nepraskl?
Pečte ho na nižší teplotu a raději déle, pokud bude v troubě teplota vyšší než je v receptu, může vám snadno prasknout.
Jaká mouka se používá na velikonočního beránka?
My používáme hladkou špaldovou mouku, ale v některých receptech najdete i hrubou mouku a můžete zkusit i recept z mandlové mouky.
Jak dlouho se peče velikonoční beránek?
Většinou se peče velikonoční beránek 55-60 minut.
Jak poznat, že je velikonoční beránek pečený?
Proveďte test špejlí. Zapíchněte špejli do beránka, a pokud se na špejli nepřilepí těsto, je hotový.
Čím nahradit ovesné mléko?
Pokud nemáte intoleranci laktózy, můžete použít v našem receptu klidně mléko kravské.
Je beránek bezlaktózový?
Ano, náš ořechový beránek neobsahuje kravské mléko, máslo ani jiný mléčný produkt.
Nejlepší ořechový beránek s pekanovými ořechy a javorovým sirupem (bez laktózy)
Ingredience
- 300 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 50 g nadrcených pekanových ořechů nebo vlašských ořechů
- 6 vajec
- 300 ml ovesného mléka lze použít i kravské
- 10–15 PL PL javorového sirupu dle chuti – lze použít i med
- 2 ČL kypřicího prášku do pečiva
- 1 ČL skořice
- 100 ml kokosového oleje
- 1/2 ČL soli
Postup
- Nejprve smíchejte mouku s kypřícím práškem do pečiva, solí a skořicí.
- Oddělte bílky od žloutků a bílky vyšlehejte v tuhý sníh.
- Rozmíchejte v kokosovém oleji javorový sirup, mléko a žloutky.
- V robotu nebo ručně spojte suchý mix s moukou s mokrými ingrediencemi.
- Vmíchejte nadrcené ořechy.
- Zapracujte sníh.
- Těsto nalijte do formy na beránka, kterou vymažte olejem a vysypte moukou.
- Pečte na 175 stupňů cca 55 minut. Před vyndáním proveďte test špejlí.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?