Naposledy aktualizováno 7. 12. 2023 autorem Pavlína
Velikonoční beránek je ve většině domácností symbolem Velikonoc. Letos jsme pro vás připravili zdravější variantu beránka, nad kterým se budete olizovat ještě dlouho po Velikonocích. Náš beránek je vyroben z kešu a kokosu, je vláčný, jednoduchý na výrobu, a hlavně neskutečně lahodný.
Jediná nevýhoda tohoto receptu je, že se po něm rychle zapráší. Lze jej vyrobit zcela bez cukru v nízkosacharidové low carb variantě a můžou si tak na něm pochutnat i lidi s diabetem či zastánci cukrfree stravy.
Těsto na velikonočního beránka z kešu a kokosu
Tradiční beránek se vyrábí z polohrubé mouky, másla a cukru. My jsme se rozhodli mouku nahradit kešu ořechy a kokosem. Místo másla jsme použili kokosové mléko z plechovky. Náš zdravý beránek je tak vyroben ze zdravých ořechových tuků, které rychle zasytí a dodají tělu potřebné minerály a vitaminy.
Tip: Low carb dieta – vše, co o ní potřebujete vědět. Čtěte na blogu.
Co přidat do těsta na beránka? Půl lžičky kurkumy a skořici
Skořici dáváme snad do všech dezertů, mimo to, že osvěžuje a podporuje trávení, tak jsou skořici připisovány i léčivé vlastnosti. Údajně už samotná vůně zvyšuje vaši mozkovou aktivitu, skořice také patří mezi přírodní antibiotika a pomáhá udržovat hladinu cukru v těle.
Kurkuma dodá beránkovi nejen nádhernou barvu, ale má i vynikající protizánětlivé účinky a je silným antioxidantem.
Jak na dokonalé těsto na kešu velikonočního beránka
Kešu a kokosové vločky rozmixujeme v sekáčku či robotu na jemnou moučku a vložíme do mísy. Přidáme sůl, sodu, kypřící prášek, skořici a kurkumu a promícháme. Poté přidáme vanilku, kokosové mléko, tři vejce a kůru z bio citronu a opět důkladně promícháme.
TIP: Jestli kešu opravdu milujete, mohlo by vás zajímat, že na našem e-shopu zakoupíte hotové kešu máslo ve 300g balení. Jelikož ho vyhledává stále větší množství labužníků, není vyloučeno, že v našem portfoliu přibude i kešu máslo 1kg.
Pokud nejste na nízkosacharidové dietě, můžete přidat i javorový sirup. Na závěr tři bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme do tuhého sněhu a opatrně přimícháme do těsta.
Připravíme si formu na beránka, kterou důkladně vymažeme kokosovým olejem, a poté vysypeme kokosovou moukou. Hotové těsto přemístíme do formy a vložíme do trouby. Pečeme 45-60 minut, propečenost kontrolujeme špejlí. Hotového beránka necháme alespoň 15 minut vychladnout, a poté jej opatrně překlopíme na tác. Dobrou chuť!
Tip: Kokosové mléko patří k nejjednodušším a nejlevnějším rostlinným mlékům, které si můžete připravit doma. Recept ZDE.
Na co si dát pozor při pečení beránka
Pokud děláte beránka poprvé, poslouchejte rady zkušenějších a pořádně formu vymažte a vysypte kokosovou moukou. Právě to je klíčem k úspěchu, abyste beránka po upečení dokázali vyklepnout z formy. Dejte vymazání a vysypání formy extra péči!
Tip: Zkuste i recept na zdravého mrkvového beránka s vlašskými ořechy.
Co dělat, když nemáte formu na beránka?
Pokud nemáte formu na beránka, můžete zkusit upéct velikonočního zajíce nebo srnčí hřbet. Postup bude stejný jako v případě tohoto osvědčeného receptu na velikonočního beránka. Dejte si pozor na velikost formy a množství těsta.
Tipy na další zdravé velikonoční pečení
Chcete upéct na oslavu velikonočních svátků tradiční dezerty, na kterých si pochutná celá rodina? Inspiraci najdete u nás na blogu, kde jsou výborné a zdravé velikonoční recepty.
Zkusit můžete na Velikonoce připravit fitness variantu klasického mazance. Připravit ho lze totiž zcela bez lepku a cukru za použití tvarohu a ořechové mouky.
Zelený čtvrtek, den před Velkým pátkem, je dnem odpuštění a obnovení. Na tento den si upečte jidáše, které se podávají ke snídani. Jidáše mají přinášet zdraví a chránit před nemocemi, uštknutím hada či bodnutím vosy.
Velikonoční kuchařka ke stáhnutí zdarma
Naše kuchařka vznikla spojením lásky ke zdravému životnímu stylu a naší vášni k vaření, pečení a experimentování. Za recepty stojí roky zkoušení a testování různých kombinací poměrů a ingrediencí.
V kuchařce najdete naše oblíbené velikonoční a jarní recepty, které jsou založené na kvalitních a zdravých ingrediencích, ale slibujeme vám, že budou chutnat i těm, kteří zdravému životnímu stylu zatím nepropadli.
FAQ – nejčastější dotazy
Čím mám vymazat formu na zdravého velikonočního beránka?
Doporučujeme použít na pečící formu rostlinný olej, například kokosový.
Je velikonoční beránek bez cukru?
Ano, náš velikonoční beránek cukr neobsahuje.
Jaké sladidlo použít do receptu na beránka?
Můžete použít javorový sirup nebo med jako sladidlo do receptu na beránka.
Tip: Další cukry a alternativní sladidla naleznete ZDE.
Čím v receptu na velikonočního beránka nahrazujete máslo?
Máslo v receptu na velikonočního beránka můžete nahradit kokosovým mlékem.
Tip: Domácí kokosové mléko si můžete snadno vyrobit doma, recept ZDE.
Proč dávat do těsta na beránka kurkumu?
Kurkuma dodá těstu na velikonočního beránka intenzivní žlutou barvu, která připomíná sluneční paprsky.
Proč do těsta na beránka použít kešu ořechy?
Kešu ořechy dodávají těstům na beránka lahodnou chuť a texturu. Díky svému jemnému a krémovému charakteru mohou obohatit chuťový profil těsta.
Kešu ořechy jsou také zdravou alternativou klasických ořechů, protože jsou bohaté na zdravé tuky, vlákninu a obsahují vitamíny a minerály.
Je velikonoční beránek bez cukru zdravý dezert?
Ano, velikonoční beránek bez cukru je zdravější volbou než tradiční beránek s cukrem.
Jaké kešu ořechy použít do receptu na beránka?
Použijte kvalitní naturální kešu oříšky bez soli.
Proč péct na Velikonoce beránka?
Tradice péct beránka na Velikonoce pochází z křesťanské symboliky spojené se svátkem Zmrtvýchvstání. Beránek představuje Ježíše Krista, který byl obětován na kříži jako beránek Boží za spásu lidstva.
Inspirujte se dalšími recepty z blogu OchutnejOřech
- Recept na jednoduché lískooříškové máslo
- Jednoduchý recept na dýňový hummus
- Zdravý mugcake z ovesných vloček
- Gnocchi s krémovou omáčkou z bazalkového pesta
- Recept na jednoduché arašídové thajské kari (vegan)
Zdravý velikonoční beránek z kešu
Ingredience
- 350 g kešu
- 100 g nahrubo strouhaného kokosu
- 1 lžičku jedlé soli
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 2 lžičky domácího vanilkového extraktu
- 2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky mleté kurkumy
- 1 hrnek kokosového mléka
- 3 vejce
- 4 lžíce javorového sirupu
- nastrouhaná kůra z citronu
- 3 bílky
- špetka soli
Postup
- Troubu předehřejeme na 160°C
- Rozmixujeme kešu a kokos na jemnou moučku
- Přimícháme sůl, sodu, kypřící prášek, skořici a kurkumu, vanilku, kokosové mléko, tři vejce, kůru z citronu, případně javorový sirup
- Vyšleháme tři bílky a opatrně přimícháme do těsta
- Formu vymažeme olejem a vysypeme kokosovou moukou
- Hotové těsto přemístíme do formy a pečeme 45-60 minut
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?