Naposledy aktualizováno 15. 1. 2024 autorem Terka Suchanová
Dlouho jsme hledali recept na thajské kari, se kterým bychom byli spokojení. Tento recept předčil naše očekávání! Základem thajského kari jsou kvalitní ingredience a čerstvá zelenina. Věříme, že náš recept na červené arašídové kari si zamilujete stejně jako my.
Druhy kari pokrmů
Než se pustíme do receptu na thajské kari, podíváme se, se kterými druhy kari omáček se můžete setkat.
- Červené kari: Klasické tradiční thajské jídlo je červené kari, které přináší svou ostrost a pálivost. V thajskou se můžete setkat s omáčkou pouze ze sušených chilli papriček, avšak v Evropě se můžete setkat i s jemnější verzí s rajčaty nebo paprikou.
- Žluté kari: Takto se označuje kari, které má žlutou barvu po kurkumě. Tento typ omáčky bývá oproti jiným jemný a je nejvíce podobná indickým pokrmům.
- Můžete se setkat i s Panang kari a muslimským Massaman kari.
Co budete potřebovat na arašídové thajské kari
Základem kari je červená kari pasta, kvalitní kokosové mléko (my máme nejraději kokosové mléko 85% extrakt – Real Thai 400ml), kvalitní arašídové máslo, čerstvá cibule, česnek a zázvor. Arašídové máslo používáme naturální arašídové máslo z kvalitních buráků. Místo sójové omáčky používáme raději Tamari omáčku. Proč je tomu tak?
Tamari omáčka má na rozdíl od Shoyu výraznější chuť, hustější konzistenci, tmavší barvu a neobsahuje lepek. Prochází dokonce i odlišným výrobním procesem – vzniká totiž při výrobě Misa.
Je nám jasné, že byste nejraději koupili arašídové máslo 1kg, někteří mlsouni možná i arašídové máslo 5kg do zásoby. Zatím ale máme arašídový krém ve 300 g, a tak musíte hodit do košíku více balení, která vám dají dohromady požadované množství. Časem možná rozšíříme nabídku o arašídové máslo 1 kg.
Jak na thajské kari s arašídovým máslem
Thajské kari vyrábíme na kokosovém oleji, který rozehřejeme na středním plameni a orestujeme na něm cibuli, zázvor a česnek. Poté teprve přidáváme kari pastu a vaříme zhruba 2 minuty.
Poté přidáme tamari omáčku, kokosové mléko a zeleninový vývar spolu s arašídovým máslem. Zamícháme a přidáme sladké brambory a mrkev. Vaříme zhruba 10 minut, a poté přidáme červenou papriku a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Kari podávejte s nasekanými arašídy a koriandrem.
Tip: Indická curry rýže (recept pro instant pot – tlakový hrnec)
Co podávat k arašídovému kari
Kari můžete jíst samotné, ale nejraději ho máme s rýží basmati nebo s květákovou rýží.
Jak dlouho vydrží kari v ledničce?
Kari vydrží v lednici až 5 dní. Při ohřívání přidejte do hrnce případně trochu vody, aby nebylo příliš husté.
Lze kari zmrazit?
Ano, kari můžete i zmrazit a mít ho v mrazáku až několik měsíců. Do mrazáku ho dávejte ale až poté, co zcela vychladne.
Tamari san-J BIO sojová omáčka bez lepku Natural 475ml
Tip: Další veganské recepty můžete najít ZDE.
Variace kari receptu
Můžete si doma udělat soutěž o nejlepší thajské kari, které lze připravit na obrovské množství způsobů. Thajské kari si můžete připravit s masem, rybami nebo ve veganské variantě bez masa či s tofu.
Zkuste připravit thajské kari:
- S cizrnou: Při přidávání papriky můžete také přidat plechovku cizrny
- S krevetami: Pokud máte rádi krevety, můžete je ke konci vaření přidat a nechat cca 2-3 minuty vařit.
- S kuřecím masem: Než přidáte sladké brambory, povařte v omáčce 5 minut kuřecí maso nakrájené na kostičky.
- Experimenty se zeleninou: Zeleninu střídejte. Tady se hodí cokoli. Podívejte se do ledničky, vytáhněte své oblíbené a dejte je do hrnce.
- Experimenty s kari pastou: Červenou kari pastu vyměňte za žluté nebo zelené kari.
- Experimenty s ořechovými másly: Místo arašídového másla použijte mandlové máslo.
Mohlo by vás zajímat: Recept na vynikající domácí mandlové máslo
Tipy na další recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Recept: Zdravá domácí ovesná kaše s jablky či banánem
- Recept na zdravý švestkový koláč
- Nejlepší hrnkový ořechový moučník : Pekanový koláč s javorovým sirupem
- Recept na veganský Pad Thai
- Recept na sicilskou pistáciovou omáčku: rychlá omáčka k těstovinám bez masa
Recept na jednoduché arašídové thajské kari (vegan)
Ingredience
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 středně velká cibule
- 2 lžíce zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 2-3 lžíce thajské červené kari pasty
- 2 lžíce tamari omáčky
- 1 kokosové mléko
- 1 a 1/2 šálku vody nebo vývaru
- 1/4 šálku arašídového másla
- 2 malé batáty nakrájené na kostičky
- 2 střední mrkve nakrájené na kostičky
- 1 červená paprika nakrájená na kostičky
K podávání
Postup
- Kokosový olej rozehřejte v pánvi / hrnci na středním plameni. Přidejte cibuli, zázvor a česnek a vařte, dokud cibule nezměkne, asi 3 minuty. Přidejte kari pastu a vařte cca 2 minuty.
- Přidejte tamari omáčku, kokosové mléko, vodu nebo vývar a arašídové máslo a míchejte. Přidejte sladké brambory a mrkev a přiveďte hrnec k varu. Snižte teplotu a vařte 10 minut, nebo dokud nejsou sladké brambory téměř měkké.
- Do hrnce přidejte červenou papriky a vařte, dokud nezměknou.
- Podávejte s nasekanými arašídy a korianderem.
Děkujeme, že nás čtete ?
Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?