Recept: Dokonalý quinoa salát s cizrnou

Naposledy aktualizováno 25. 5. 2024 autorem Anežka

Už jste někdy zkusili salát z quinoy? Pokud ne, je to velká chyba. Nejenže je zdravý, ale quinoa je extrémně chutná, díky své jemné oříškové chuti a je proto naprosto vynikající v salátech. Pojďme se podívat na to, jak na dokonalý quinoa salát s cizrnou.

Recept: Dokonalý quinoa salát s cizrnou
Recept: Dokonalý quinoa salát s cizrnou

Proč si uvařit quinoa salát?

Quinoa je výjimečná surovina, ne nadarmo je označovaná jako superpotravina, která se v posledních letech stala stále oblíbenější díky svým vynikajícím výživovým hodnotám a univerzálnosti v kuchyni.

Toto malé, ale výživné zrnko, je bohaté na bílkoviny, obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, což z ní činí skvělý zdroj kompletních bílkovin, ideální pro vegetariány a vegany.

Quinoa je také vysokým zdrojem vlákniny a minerálů jako jsou železo, hořčík a mangan. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodná i pro ty, kteří si hlídají příjem cukrů (když jste třeba na nízkosacharidové dietě) nebo mají diabetické potíže.

Přidáním quinoy do salátu nejenže získáte jídlo plné chuti a textury, ale také podstatně zvýšíte jeho výživovou hodnotu.

Recept: Dokonalý quinoa salát s cizrnou
Salát z quinoy patří mezi naše nejoblíbenější

Z jaké quinoy si udělat quinoa salát?

Záleží, čeho chcete docílit, na salát se používají všechny druhy quinoy, i když nejoblíbenější je quinoa červená. My jsme ale zvolili bílou, protože má nejjemnějších chuť a je vhodná pro všechny „začátečníky“ s touto surovinou. Navíc nepřebije chuť ostatních ingrediencí.

100 Kč sleva na první objednávku
  • Bílá quinoa – Nejběžnější druh quinoy. Má nejjemnější chuť a po uvaření je nejměkčí, což ji činí ideální pro saláty a jako náhradu rýže. Pokud si chcete udělat z quinoy kaši, tato quinoa je na ni ideální. Bílá quinoa se vaří také nejrychleji, obvykle je hotová během 15 minut.
  • Červená quinoa – Má o něco tužší texturu a mírně oříškovější chuť než bílá quinoa. Červená quinoa si po uvaření zachovává svůj tvar, má pevnější strukturu a je křupavější. Používá se jak do teplých jídel i do salátů, kde chcete dosáhnout křupavějšího efektu po smíchání s ostatními ingrediencemi salátu. Červená quinoa vypadá trochu atraktivněji než bílá.
  • Černá quinoa – Černá quinoa je ze všech nejvýraznější, i proto se používá většinou ne jako hlavní surovina v jídle či salátu, ale spíše jako doplněk. Setkáte se s ní v salátech i polévkách. Je bohatá na antioxidanty a flavonoidy, které mají protizánětlivé účinky. Černá quinoa se vaří nejdéle, obvykle asi 20 minut.
Skladem 39 Kč
Quinoa – matka všech zrn! Tak se quinoe přezdívá v Jižní Americe. Ačkoliv vypadá jako semínko, ve skutečnosti se jedná spíše o obilovinu, která je přirozeně bezlepková. V kuchyni je quinoa vyslovený poklad! Skvěle se hodí jako samostatná příloha například místo rýže. Můžete si ji udělat nasladko i naslano. Překvapivě obě dvě kombinace se ke quinoe hodí. A jak se vlastně quinoa připravuje? Podobně jako rýže. Smíchejte quinou s vodou (přibližně 1 hrnek quinoy s 3 hrnky vody). Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a nechte 15 až 20 minut vařit. To, že je quinoa hotová poznáte tak, že jednotlivá zrníčka „vystrčí malé ocásky“. My osobně máme nejraději quinou ochucenou citronovou šťávou a zamíchanou do zeleninového salátu. A vy?
Skladem 49 Kč
„Matka všech zrn,“ tak se quinoe přezdívá v Jižní Americe. Ačkoliv vypadá jako semínko, ve skutečnosti se jedná spíše o obilovinu, která je přirozeně bezlepková. V kuchyni je quinoa vyslovený poklad! Skvěle se hodí jako samostatná příloha například místo rýže. Můžete si ji udělat nasladko i naslano. Obě kombinace se ke quinoe hodí.
Skladem 89 Kč
Quinoa – matka všech zrn! Tak se quinoe přezdívá v Jižní Americe. Ačkoliv vypadá jako semínko, ve skutečnosti se jedná spíše o obilovinu, která je přirozeně bezlepková. V kuchyni je quinoa vyslovený poklad. Skvěle se hodí jako samostatná příloha například místo rýže. Můžete si ji udělat nasladko i naslano. Překvapivě obě dvě kombinace se ke quinoe hodí. A jak se vlastně quinoa připravuje? Podobně jako rýže. Smíchejte quinou s vodou (přibližně 1 hrnek quinoy s 3 hrnky vody). Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu a nechte 15 až 20 minut vařit. To, že je quinoa hotová poznáte tak, že jednotlivá zrníčka „vystrčí malé ocásky“. My osobně máme nejraději quinou ochucenou citronovou šťávou a zamíchanou do zeleninového salátu. A vy?

Mohlo by vás zajímat: Jak uvařit quinou v hrnci, rýžovaru i instant potu (papiňáku)

Proč je lepší salát z quinoy než z rýže?

Quinoa obsahuje více bílkovin než běžná rýže a navíc poskytuje kompletní spektrum esenciálních aminokyselin, má i vyšší obsah vlákniny, minerálů, i vitamínů. Quinoa je také bohatá na železo, hořčík, fosfor, mangan a různé vitamíny skupiny B. Co je asi nejdůležitější, že Quinoa má nižší glykemický index než bílá rýže, takže je nejen vhodnější například pro diabetiky, ale i na delší dobu zasytí.

S čím je nejlepší quinoa salát?

Quinoa se skvěle hodí do středomořské kuchyně, takže jsme připravili quinoa salát právě ve stylu středomoří. Pro quinoa salát jsme zvolili velmi letní citronovou zálivku s kvalitním olivovým olejem a ke quinoe jsme dali jako další zdroj bílkovin cizrnu. Do quinoa salátu jsme nakrájeli okurku, papriku a přidali petrželku a červenou cibuli. Výsledek byl perfektní!

Salát z quinoy patří mezi naše nejoblíbenější
Na quinoa salát doporučujeme svěží citronovou zálivku

Jak na zálivku do quinoa salátu

Zálivku na salát jsme vyráběli z kvalitního olivového oleje, který je určený na studenou kuchyni. Je důležité na saláty používat olej, který je určený na studenou kuchyni, jinak výsledek nebude takový, jaký byste si představovali.

Na quinoa salát se hodí lehké svěží zálivky, my jsme proto k olivovému oleji přidali citron a vinný ocet. Aby to mělo trochu šmrnc, doporučujeme přidat i česnek. Nejlepší je čerstvý, ale když nestíháte, použijte jako my česnek mletý a máte hotovo za pár minut.

Máte rádi saláty? Přečtěte si náš článek s dalšími tipy na recepty.

Často kladené otázky na quinoa salát

Je quinoa bezlepková?

Ano, quinoa je bezlepková, proto je vhodná pro celiaky a lidi s intolerancí lepku.

Je quinoa kalorická?

Energetická hodnota 100 g vařené quinoy je přibližně 502 kJ

Co dělat, aby quinoa nebyla hořká?

Dejte ji alespoň na 5 minut do studené vody, než ji začnete vařit.

Kde prodávají quinou?

Quinou koupíte v prodejnách se zdravými potravinami, lepší cenu ale seženete při objednávání online.

Recept: Dokonalý quinoa salát s cizrnou

Recept: Dokonalý quinoa salát s cizrnou

Co vyrobit z quinoy? Zkuste tento dokonalý quinoa salát s cizrnou, který je inspirovaný středomořskými chutěmi. Náš quinoa salát je ochucený lehkou citronovou zálivkou z kvalitního olivového oleje.

Ingredience
  

  • 1 hrnek quinoy propláchnuté v jemném sítku
  • 2 hrnky vody osolené, nebo vývar
  • 1 plechovka cizrny
  • 1 střední okurka vydlabaná a nakrájená
  • 1 střední červená paprika nakrájená
  • ¾ hrnku nakrájené červené cibule z 1 malé červené cibule
  • 1 hrnek jemně nakrájené petržele s plochými listy z 1 velkého svazku
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • ¼ hrnku citronové šťávy z 2 až 3 citronů
  • 1 PL lžíce červeného vinného octa
  • 1 ČL mletého česneku nebo 2-3 stroužky čerstvého, prolisovaného
  • ½ ČL lžičky jemné mořské soli
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup
 

  • Uvařte quinou: Quinou propláchněte a uvařte 1 hrnek quinoy v 2 hrncích osolené vody (případně lze použít vývar). Vaříme zhruba 15 minut na středním plameni.
  • V velké míse smíchejte cizrnu, okurku, papriku, cibuli a petržel. Dejte stranou.
  • V malé míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, ocet, česnek a sůl. Promíchejte.
  • Jakmile je quinoa hotová, nechte ji vychladnout.
  • Poté vše smíchejte dohromady a máte hotovo.
Klíčové slovo quinoa salát, salát z quinoy
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




10 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin10