Litá mandlová bábovka s čokoládou, která chutná po marcipánu

Naposledy aktualizováno 19. 9. 2024 autorem lucie

Této bábovce často doma říkáme marcipánová, kombinace mandlové moučky a cukru, ze kterého se marcipán dělá, jí dodává právě tuto dokonale lahodnou chuť. Litá bábovka s čokoládou a mandlovou moučkou je navíc extrémně jednoduchá na přípravu. Jediný problém? U nás doma nevydržela ani 24 hodin.

Mandlová bábovka s čokoládou
Mandlová bábovka s čokoládou

Proč je mandlová moučka zdravá?

Mandlová moučka je výborným zdrojem bílkovin, zdravých tuků a vlákniny. Obsahuje také významné množství vitamínu E, hořčíku a vápníku, což podporuje zdraví kostí a kůže. Mandlová moučka je přirozeně bezlepková a nízkosacharidová, což ji činí ideální pro osoby s celiakií nebo ty, kteří sledují svůj příjem sacharidů. Díky svému složení dodává pečivu jemnou, ořechovou chuť a bohatou texturu.

Skladem 195 Kč
Právě jste našli kokosový olej v BIO kvalitě, který je vyrobený tradiční metodou lisování za studena. Díky této unikátní metodě je často využíván i v přírodní kosmetice. Kokosový olej za studena lisovaný nádherně voní, a navíc je chuťově naprosto úžasný! Vyzkoušejte ho i ve vaší kuchyni.
Skladem 99 Kč
Mandlová moučka (hrubší mandlová mouka) je vyrobena mletím neloupaných mandlí. Je to bezlepková mouka, která je skvělou alternativou k běžným obilným moukám. Hojně se využívá při low-carb, paleo a keto dietě. A co upéct z mandlové mouky? Úplně všechno, protože se hodí pro slané i sladké recepty z mandlové mouky, cukroví, pizzu a spoustu dalších dobrot.
Nedostupné 179 Kč
Malé čokopecičky z pravé belgické hořké čokolády jsou vynikající nejen na mlsání jako takové, ale také se skvěle hodí na vaření a pečení. Zkuste je přidat do svých oblíbených sušenek, bábovek, zamíchejte je do těsta nebo s nimi ozdobte své oblíbené dorty a dezerty.

Jaký použít kokosový olej?

Pro tento recept doporučujeme použít kokosový olej lisovaný za studena. Tento olej si uchovává všechny zdravé látky a má jemnou kokosovou vůni a chuť. Kokosový olej je bohatý na středně dlouhé řetězce triglyceridů (MCT), které se rychle metabolizují a mohou pomoci při hubnutí a zvyšování energie.

Jak dlouho se bábovka peče?

Litá bábovka se peče v předehřáté troubě na 165 stupňů Celsia po dobu 50-60 minut. Po upečení nechte bábovku vychladnout, aby se při vyklepávání z formy nerozpadla.

Mandlová bábovka s čokoládou
Mandlová bábovka s čokoládou

Jak zjistit, že je bábovka pečená

Je bábovka zlatohnědá a krásně voní? Než ji vyndáte, udělejte test špejlí. Pokud na špejli nezůstane těsto, je litá bábovka s čokoládou je hotová.

Tipy na další recepty na bábovky

Pečete rádi bábovky? Nedivíme se, bábovky jsou takový vděčný a rychlý recept, který neurazí snad žádnou návštěvu. Navíc stačí smíchat ingredience v kuchyňském robotu, nalít do formy a mezitím můžete uvařit i oběd nebo poklidit. Bábovky zkrátka ocení každá návštěva.

100 Kč sleva na první objednávku

Vyzkoušejte i další naše recepty, například ořechovou bábovku, banánovou bábovku,  tvarohovou bábovku nebo kefírovou bábovku. Chtěli byste něco zdravějšího nebo k vám přijdou na návštěvu vegani či lidé s intolerancí laktózy? Připravte jim makovou bábovku, která je zcela bez laktózy i bez vajíček.

Často kladené otázky

Bábovku vždy pečeme maximálně na 165 stupňů, jinak vám může prasknout. Bábovku nikdy nepečeme na horkovzduch, ale zeshora a zespoda.

Bábovka vám vydrží při pokojové teplotě až 5 dnů, ale u nás se snědla za 24 hodin, takže hodně štěstí :-).

Ano, můžete kokosovým olej nahradit i jiným rostlinným olejem. Změní to ale výslednou chuť bábovky.

Nedoporučujeme to, protože mandlová moučka má typickou chuť a konzistenci a bábovka by se vám nemusela povést.

Ano, je to lepší.

Doporučujeme čokoládové pecičky, ty nejkvalitnější jsou od značky Callebaut, což je značka belgické čokolády.

Nechte bábovku vychladnout, v bábovce je kokosový olej, který po vychladnutí ztuhne a bude vám bábovka lépe vyklepávat.

Litá mandlová bábovka s čokoládou, která chutná po marcipánu

Litá mandlová bábovka s čokoládou, která chutná po marcipánu

Naše litá bábovka s čokoládou chutná po marzipánu, těsto připravíte snadno i bez robota do pár minut a výsledek je naprosto úžasný. Podle naší rodiny a kamarádu je to nejlepší bábovka s čokoládou, kterou kdy ochutnali.
Doba přípravy 10 minutes
Doba vaření 50 minutes
Course Dezert
Cuisine Česká
Dávka 0

Ingredience
  

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mandlové moučky
  • 1/2 hrnek cukru krystal
  • 1/2 hrnek kokosového olej
  • 1 hrnek mléka
  • 1 pytlík vanilkového cukru
  • 1/2 pytlíku prášku do pečiva
  • 1 PL Strouhané citronové kůry
  • 70 g čokoládových peciček hořké či mléčné čokolády

Postup
 

  • Předehřejte troubu na 165 stupňů Celsia.
  • V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience kromě čokoládových peciček.
  • V druhé míse smíchejte všechny mokré ingredience.
  • Postupně přimíchávejte suché ingredience do mokrých a dobře promíchejte.
  • Na závěr jemně vmíchejte čokoládové pecičky.
  • Těsto nalijte do vymazané bábovkové formy.
  • Pečte v troubě 50-60 minut.
  • Po upečení nechte bábovku vychladnout, aby se při vyklepávání z formy nerozpadla.
Keyword bábovka, bábovka s čokoládou
Zkusili jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu